Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο συνιδρυτής της OpenAI Ίλια Σατσεκέβερ δημιουργεί δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

Ο συνιδρυτής της OpenAI Ίλια Σατσεκέβερ δημιουργεί δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης

Ο συνιδρυτής της OpenAI μπαίνει ξανά στην τεχνητή νοημοσύνη μετά την αποχώρηση από την εταιρεία του Σαμ Άλτμαν.

Ένας νέος παίκτης μπαίνει «σφήνα» τεχνητή νοημοσύνη. Ο συνιδρυτής της OpenAI, Ίλια Σατσκέβερ, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας αντίπαλης νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που θα επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας «ασφαλούς υπερ-νοημοσύνης», μόλις ένα μήνα αφότου εγκατέλειψε την εταιρεία.

Ο Σατσκέβερ, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο και είχε καθοριστικό ρόλο στα πρώτα βήματα της OpenAI, ίδρυσε την Safe Superintelligence (SSI), η οποία αυτοδιαφημίζεται ως «το πρώτο εργαστήριο SSI στον κόσμο με έναν στόχο και ένα προϊόν: μια ασφαλή υπερ-νοημοσύνη», σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο X.

Συνιδρυτές του είναι ο πρώην υπάλληλος της OpenAI Ντάνιελ Λέβι και ο επενδυτής και επιχειρηματίας Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος εργάστηκε ως συνεργάτης στο Y Combinator, τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley που ο Σαμ Άλτμαν συνήθιζε να διευθύνει.

Ο Γκρος έχει συμμετοχές σε εταιρείες όπως η GitHub και η Instacart, καθώς και σε εταιρείες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη όπως οι Perplexity.ai, Character.ai και CoreWeave. Οι επενδυτές της SSI δεν έγιναν γνωστοί.

Το τρίο δήλωσε ότι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς υπερ-νοημοσύνης, ενός τύπου τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να υπερβεί τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, ήταν ο «μοναδικός στόχος» της εταιρείας.

Η OpenAI είχε παρόμοια αποστολή με την SSI, όταν ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο για τη δημιουργία μιας ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης που θα ωφελούσε την ανθρωπότητα. Ενώ ο Άλτμαν ισχυρίζεται ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η κατευθυντήρια αρχή της OpenAI, η εταιρεία έχει μετατραπεί σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπό την ηγεσία του.

Ο Σατσκέβερ και οι συνιδρυτές του ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «η μοναδική εστίαση της SSI σημαίνει ότι δεν αποσπάται η προσοχή της από τα γενικά έξοδα της διοίκησης ή τον τζίρο των προϊόντων της και το επιχειρηματικό μας μοντέλο σημαίνει ότι η ασφάλεια, η προστασία και η πρόοδος είναι όλα απομονωμένα από τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις».

Η έδρα της εταιρείας θα βρίσκεται τόσο στο Palo Alto όσο και στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024