Ένας νέος παίκτης μπαίνει «σφήνα» τεχνητή νοημοσύνη. Ο συνιδρυτής της OpenAI, Ίλια Σατσκέβερ, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας αντίπαλης νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που θα επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας «ασφαλούς υπερ-νοημοσύνης», μόλις ένα μήνα αφότου εγκατέλειψε την εταιρεία.

Ο Σατσκέβερ, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο και είχε καθοριστικό ρόλο στα πρώτα βήματα της OpenAI, ίδρυσε την Safe Superintelligence (SSI), η οποία αυτοδιαφημίζεται ως «το πρώτο εργαστήριο SSI στον κόσμο με έναν στόχο και ένα προϊόν: μια ασφαλή υπερ-νοημοσύνη», σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο X.

Συνιδρυτές του είναι ο πρώην υπάλληλος της OpenAI Ντάνιελ Λέβι και ο επενδυτής και επιχειρηματίας Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος εργάστηκε ως συνεργάτης στο Y Combinator, τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley που ο Σαμ Άλτμαν συνήθιζε να διευθύνει.

Ο Γκρος έχει συμμετοχές σε εταιρείες όπως η GitHub και η Instacart, καθώς και σε εταιρείες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη όπως οι Perplexity.ai, Character.ai και CoreWeave. Οι επενδυτές της SSI δεν έγιναν γνωστοί.

Το τρίο δήλωσε ότι η ανάπτυξη μιας ασφαλούς υπερ-νοημοσύνης, ενός τύπου τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να υπερβεί τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, ήταν ο «μοναδικός στόχος» της εταιρείας.

Η OpenAI είχε παρόμοια αποστολή με την SSI, όταν ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο για τη δημιουργία μιας ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης που θα ωφελούσε την ανθρωπότητα. Ενώ ο Άλτμαν ισχυρίζεται ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η κατευθυντήρια αρχή της OpenAI, η εταιρεία έχει μετατραπεί σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπό την ηγεσία του.

Ο Σατσκέβερ και οι συνιδρυτές του ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «η μοναδική εστίαση της SSI σημαίνει ότι δεν αποσπάται η προσοχή της από τα γενικά έξοδα της διοίκησης ή τον τζίρο των προϊόντων της και το επιχειρηματικό μας μοντέλο σημαίνει ότι η ασφάλεια, η προστασία και η πρόοδος είναι όλα απομονωμένα από τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις».

Η έδρα της εταιρείας θα βρίσκεται τόσο στο Palo Alto όσο και στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: OT.gr