Ρομπότ έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,3 δευτερόλεπτα – Μπήκε στα Ρεκόρ Guinness
To σύστημα της Mitsubishi χρησιμοποιεί έξι βραχίονες και μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
Το ρομπότ περιστρέφει τον κύβο τόσο γρήγορα ώστε μοιάζει να λύνει το παζλ με μία κίνηση.
Μόνο αν επιβραδύνει κανείς το βίντεο μπορεί να δει τους χειρισμούς του TOKUFASTbot, του ρομπότ που πέρασε στα Ρεκόρ Guinness λύνοντας τον κύβο του Ρούμπικ σε 0,305 δευτερόλεπτα.
Το ρομπότ αναπτύχθηκε από την ιαπωνική Mitsubishi στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει τα βιομηχανικά συστήματα αυτοματισμού που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρονικών.
Το διάσημο παζλ, στο οποίο υπάρχουν 43 πεντάκις εκατομμύρια πιθανοί συνδυασμοί, απαιτεί λεπτές κινήσεις και σημαντική υπολογιστική ισχύ, γι’ αυτό και οι μηχανικοί ρομποτικής σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες.
Το TOKUFASTbot διαθέτει έξι βραχίονες που ελέγχονται από πολυαξονικό κινητήρα καθώς και κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία μεταδίδει εικόνες σε υπολογιστή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ξεχωρίζει τα χρώματα του κύβου.
Κάθε βραχίονας μπορεί να περιστρέφεται κατά 90 μοίρες μέσα σε 0,009 δευτερόλεπτα, ανέφερε η Mitsubishi σε ανακοίνωσή της.
Το νέο ρεκόρ τέθηκε στις 21 Μαΐου, όταν το TOKUFASTbot έλυσε έναν κύβο 3x3x3. Η Mitsubishi δεν τον ονομάζει κύβο του Ρούμπικ λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων του Ερνό Ρούμπικ, του ούγγρου αρχιτέκτονα και γλύπτη που εφηύρε το διάσημο παζλ το 1974, επισήμανε το Ars Technica. Πρακτικά, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά.
Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατείχε ένα ρομπότ του MIΤ που έλυσε τον κύβο σε 0,38 δευτερόλεπτα το 2018.
Συγκριτικά, τα ανθρώπινα μάτια χρειάζονται 0,1 με 0,4 δευτερόλεπτα για να ανοιγοκλείσουν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις