Πολλοί 21χρονοι/ες έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά λίγοι/ες είναι ήδη στο ψηφοδέλτιο για να αγωνιστούν σε γενικές εκλογές ως υποψήφιοι βουλευτές/βουλεύτριες.

«Είναι αστείο – είμαι μαύρη, από τη Βόρεια Αγγλία, queer, από την εργατική τάξη και από μονογονεϊκή οικογένεια. Είναι αναμενόμενο άνθρωποι σαν εμένα να ενταχθούν στους Εργατικούς. Αλλά από τότε που ήμουν νέα, τους διέκρινα για αυτό που είναι – ένα κίνημα που κρατάει την εργατική τάξη στη θέση της, αλλά δεν την εξυψώνει»

Όμως η Iris Duane είναι υποψήφια για το κόμμα των Πρασίνων στη Βόρεια Γλασκώβη και ελπίζει να γίνει η πρώτη τρανς γυναίκα που εκπροσωπεί τις έγχρωμες κοινότητες συλλήβδην -όντας μαύρο άτομο- στο Κοινοβούλιο.

«Δεν καταπιάστηκα πραγματικά με την πολιτική, η πολιτική καταπιάστηκε με μένα»

Έχοντας μεγαλώσει στο Δυτικό Γιορκσάιρ, η Duane προσχώρησε στους Σκωτσέζους Πράσινους λίγο μετά τη μετακόμισή της για το πανεπιστήμιο. Τώρα χαρακτηρίζει τη Βόρεια Γλασκώβη ως την εκλογική της περιφέρεια. Φοιτήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η Duane έχει ήδη γράψει ιστορία στην πανεπιστημιούπολη.

«Αυτή η τρομακτική, αναδυόμενη δεξιά δύναμη είναι μια ακόμη απόδειξη της αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού να προσφέρει στις κοινότητες»

Αφού διεξήγαγε μια προοδευτική εκστρατεία -συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων να ασκήσει πιέσεις για κιτ ελέγχου ναρκωτικών για τους φοιτητές και να ταχθεί κατά των επενδύσεων στο εμπόριο όπλων- η Duane έγινε το πρώτο τρανς άτομο που εξελέγη ως υπεύθυνη του πανεπιστημίου στα 600 χρόνια της ιστορίας του.

Στα τέλη του περασμένου έτους, οι Young Women Scotland την συμπεριέλαβαν στη λίστα «30 κάτω των 30», αναγνωρίζοντας τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλε για να πείσει το πανεπιστήμιο να υιοθετήσει τον χάρτη πρόληψης της έμφυλης βίας EmilyTest. «Ένας λόγος για τον οποίο κατεβαίνω στις εκλογές είναι για να μπορέσω να μεταφέρω την πολιτική εμπειρία που ήδη έχω στο Ουέστμινστερ», λέει η Duane στο Dazed.

«Δεν καταπιάστηκα πραγματικά με την πολιτική, η πολιτική καταπιάστηκε με μένα», συνεχίζει μιλώντας στον Jeevan Farthing από το περιοδικό Dazed. «Ανήκω σε αρκετές μειονοτικές ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου έχει καθοριστεί από το τι κάνουν τα κυριλέ αγόρια στο νότο. Δεν είχα άλλη επιλογή».

«Όλοι ξέρουμε ότι οι Συντηρητικοί είναι απαίσιοι»

Πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, η Duane μίλησε στο Dazed για το αίσθημα απογοήτευσης από το Εργατικό Κόμμα του Κίρ Στάρμερ, για το γιατί η εκλογική μεταρρύθμιση και ο σοσιαλισμός πάνε χέρι-χέρι και για τον συνεχιζόμενο αγώνα για τα δικαιώματα των τρανς στη Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον Στάρμερ και το εργατικό κόμμα, η Duane, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αρκεί να δείτε τις επιβλαβείς πολιτιστικές νόρμες στις οποίες ο Στάρμερ έχει προεδρεύσει στο εσωτερικό του κόμματός του, είτε πρόκειται για τρανσφοβία είτε για θεσμικό ρατσισμό. Δεν μισώ το Εργατικό Κόμμα- νομίζω ότι το μίσος είναι πολύ σκληρή λέξη. Αλλά είμαι απίστευτα απογοητευμένη από αυτούς ως πολιτική δύναμη. Οι κυβερνήσεις των Εργατικών στο παρελθόν έχουν περάσει προοδευτικές πολιτικές, αλλά δεν βλέπω τα πράγματα να γίνονται πολύ καλύτερα με μια κυβέρνηση Στάρμερ.

Όλοι ξέρουμε ότι οι Συντηρητικοί είναι απαίσιοι. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, όμως, οι άνθρωποι που νομίζαμε ότι στέκονταν ενάντια στα απαίσια πράγματα θα μας λένε να το βουλώσουμε και να το βουλώσουμε επειδή ο Κίρ Στάρμερ έχει ένα κόκκινο ροζέ πάνω του».

«Αυτό ακούγεται σαν ένα χτύπημα στους Εργατικούς»

Όμως γιατί επέλεξε η Iris Duane να συμπορευτεί πολιτικά με τους Πράσινους της Σκωτίας; Η ίδια απαντά: «Μου αρέσει που είμαστε 100% δημοκρατικοί. Όλες οι πολιτικές και οι προτεραιότητές μας αποφασίζονται στα συνέδρια, τις συναντήσεις και τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις. Όλοι έχουν ίσο λόγο, είτε είστε τακτικό μέλος είτε μέλος του Κοινοβουλίου της Σκωτίας. Όπως είπε πρόσφατα η Λόρνα Σλέιτερ, η συν-επικεφαλής μας, οι επικεφαλείς είναι ουσιαστικά εκπρόσωποι των μελών. Ορισμένα πολιτικά κόμματα επικεντρώνονται υπερβολικά στις εμπειρίες των προνομιούχων ή κάνουν απλώς ό,τι λέει το γραφείο του ηγέτη. Εμείς ως κίνημα δεν είμαστε έτσι».

Σε αυτό το σημείο της συνέντευξης, ο Jeevan Farthing, σχολίασε: «Αυτό ακούγεται σαν ένα χτύπημα στους Εργατικούς», με την Duane να απαντά: «Είναι αστείο – είμαι μαύρη, από τη Βόρεια Αγγλία, queer, από την εργατική τάξη και από μονογονεϊκή οικογένεια. Είναι αναμενόμενο άνθρωποι σαν εμένα να ενταχθούν στους Εργατικούς. Αλλά από τότε που ήμουν νέα, τους διέκρινα για αυτό που είναι – ένα κίνημα που κρατάει την εργατική τάξη στη θέση της, αλλά δεν την εξυψώνει».

»Είναι το μόνο Εργατικό κόμμα στον ανεπτυγμένο κόσμο που δεν πιστεύει στην εκλογική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο Εργατικό Κόμμα, επειδή επιθυμεί την εξουσία του περισσότερο από ό,τι σέβεται τους ανθρώπους του. Έχει απομακρυνθεί πολύ από τη δημοκρατική σοσιαλιστική του ιστορία».

Σοσιαλισμός στη Βρετανία: Ρεαλιστικό πολιτικό σενάριο ή ουτοπία;

Η Duane απαντά: «Θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη κάποιου είδους αναλογικής εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο, αλλά και από την ένωση των αριστερών κινημάτων για την απόρριψη του σημερινού συστήματος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ο Κίρ Στάρμερ θα λάβει λιγότερες ψήφους από ό,τι άλλοι πρωθυπουργοί από το 1997 και μετά, ωστόσο θα μπορούσε να λάβει περίπου ένα 75% στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Σίγουρα αυτό είναι το τέλος της βρετανικής δημοκρατίας: Θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε αριθμό ρεκόρ μη ψηφοφόρων και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα να πάρει έως και το 20% των ψήφων. Αυτή η τρομακτική, αναδυόμενη δεξιά δύναμη είναι μια ακόμη απόδειξη της αποτυχίας του νεοφιλελευθερισμού να προσφέρει στις κοινότητες. Πιστεύω ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μονοκομματικές κυβερνήσεις ή μονοκομματικές πλειοψηφίες – πρέπει να γίνουν διακομματικά. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε για να κάνω το καλύτερο για την κοινότητά μου».

*Με πληροφορίες από Dazed