Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Περπατήστε με ασφάλεια στον καύσωνα

Περπατήστε με ασφάλεια στον καύσωνα

O καύσωνας δεν μπορεί να σας στερήσει την αγαπημένη σας συνήθεια, εάν ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες.

Με τις θερμοκρασίες να είναι πρωτόγνωρα υψηλές, για την εποχή, στη χώρα μας, ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με την είδηση χαμένων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι είχαν πάει για μια πεζοπορία στα άγρια τοπία. Οι ειδήσεις εξαφανίσεων, που μερικές φορές εξελίσσονται σε θρίλερ με δυσάρεστο τέλος, μας θλίβουν βαθιά και μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε απότομα ότι ο καύσωνας εκτός από ενοχλητικός, μπορεί να γίνει και επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Για αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις νέες συνθήκες και να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Όσο λοιπόν δελεαστική και αν είναι μια πεζοπορία στα ελληνικά νησιά, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε και να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας.

Ποιοι είναι αυτοί; Πάμε να τους δούμε.

Αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες

Επιλέξτε να πάτε για περπάτημα είτε τις πολύ πρωινές ώρες είτε αργά το απόγευμα που ο ήλιος δεν καίει. Το πρωί μπορεί για ορισμένους να είναι η καλύτερη επιλογή καθώς δεν έχει προλάβει να συσσωρευτεί το νέφος.

Όχι μόνο είναι πιο δροσερά, αλλά και η ποιότητα του αέρα είναι συνήθως καλύτερη, καθώς ο καύσωνας δεν είναι το μόνο από το οποίο θέλουμε να προστατευτούμε.

Διαλέξτε προσεκτικά το δρόμο που θα πάρετε

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά αξίζει να αναφερθεί. Αν επιλέξετε να πάτε για πεζοπορία στην φύση επιλέξτε ένα μονοπάτι με αρκετά δέντρα τα οποία θα σας προσφέρουν σκιά.

Αν πάλι περπατάτε στην γειτονιά σας επιλέξτε να περπατάτε σε σημεία με ίσκιο, όπως στο σημείο που πέφτει η σκιά από τα σπίτια ή αν έχετε κάποιο πάρκο στη γειτονιά με φυτά, αποτελεί πάντα μια καλή επιλογή.

Σε περίπτωση που πάτε για πεζοπορία ενημερώστε ένα κοντινό σας πρόσωπο για το μονοπάτι που θα επιλέξετε και μην παρεκκλίνετε της πορείας του.

Κρατήστε το κεφάλι και το πρόσωπο σας δροσερά

Το να διατηρείτε το κεφάλι σας δροσερό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός σας καθώς περπατάτε. Μπορείτε να φοράτε ένα καπέλο και να το βρέχετε τακτικά.

Μελέτες δείχνουν ότι η ψύξη του κεφαλιού βοηθά στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και μειώνει την κόπωση μετά από μια προπόνηση. Η ενυδάτωση του προσώπου έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνει την αντοχή σε θερμά περιβάλλοντα.

Δοκιμάστε να ρίχνετε δροσερό νερό στο κεφάλι σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή να έχετε μαζί σας παγωμένο νερό που μπορείτε να πίνετε. Επίσης μην ξεχνάτε να δροσίζεστε και μετά τη βόλτα σας κάνοντας ένα δροσερό ντους.

Ντυθείτε έξυπνα

Προσπαθήστε να φοράτε ελαφριά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει σε ανοιχτά χρώματα που αντανακλούν στον ήλιο.

Τα στενά ρούχα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσουν τριβές οπότε δοκιμάστε διαφορετικά στυλ μέχρι να βρείτε αυτό που σας βολεύει.

Επιλέξτε κάλτσες που απορροφούν τον ιδρώτα και παπούτσια που διαθέτουν διχτυωτό υλικό και επιτρέπουν την δίοδο του αέρα για άνετη εφαρμογή.

Να ακούτε το σώμα σας

Αν οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε ότι ο καύσωνας σας κούρασε υπερβολικά ή ότι δεν μπορείτε να περπατήσετε περισσότερο κάντε ένα διάλειμμα σε ένα σκιερό μέρος και δροσερό μέρος μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Αν συνεχίσετε να πιέζετε τον εαυτό σας και παραβλέψετε την δυσφορία που αισθάνεστε, θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο θερμοπληξίας.

Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα

Μια βόλτα χωρίς το κινητό μπορεί να είναι δελεαστική καθώς σας επιτρέπει να είστε πιο συγκεντρωμένοι στο περιβάλλον γύρω σας αλλά και να χαλαρώσετε. Ωστόσο δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά για μια ημέρα με καύσωνα καθώς μπορεί να αισθανθείτε αδιαθεσία και να χρειαστείτε βοήθεια.

Είναι επίσης καλό να έχετε μαζί σας και έναν φορητό φορτιστή καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη μπαταρία του κινητού σας και να το απενεργοποιήσει πολύ νωρίτερα από ότι υπολογίζατε. Φυσικά το νερό είναι πάντα χρήσιμο. Τις καυτές μέρες επιλέξτε να το βάλετε σε ένα θερμός που θα το διατηρήσει δροσερό για περισσότερο.

Πηγή: vita.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024