Την Αίγινα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, όπου με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζορμπά και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Πτερούδη έκαναν αυτοψία στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση Σκοτεινή και στο σημείο λειοτεμαχισμού κλαδεμάτων στη θέση Μπαρού του νησιού της Αίγινας.

Ο Υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζομένους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Αίγινας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αίγινας και συνάντησε Αντιδημάρχους και εργαζομένους όλων των Υπηρεσιών.

Οι αυξημένες ανάγκες των Δήμων

Μετά την επίσκεψή του ο Υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τη σημερινή πρώτη επίσκεψή μου μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο τον Δήμο Αίγινας όσο και τους υπόλοιπους Δήμους της Χώρας ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προβλήματα των Δήμων είναι προβλήματα των πολιτών. Θα βρίσκομαι στο πλευρό όλων των αυτοδιοικητικών για να λύσουμε από κοινού προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, γιατί οι Δήμοι σήμερα καλούνται να καλύψουν αυξημένες ανάγκες».

Η παραδοχή του νέου Υφυπουργού, ότι οι δήμοι έχουν αυξημένες ανάγκες να καλύψουν, είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα. Εδώ και πολλά χρόνια άλλωστε, τόσο η ΚΕΔΕ όσο και όλοι σχεδόν οι Δήμοι της χώρας, έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο την ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό και πόρους.

Κάτι η συνταξιοδότηση των μόνιμων υπαλλήλων και κάτι η κινητικότητα, έχουν προκαλέσει την υποστελέχωση των δήμων, και όσο και αν προσπαθούν σκληρά οι εκάστοτε δημοτικές Αρχές να καλύψουν τις ανάγκες – δηλαδή των πολιτών – χωρίς ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και πόρους αυτό θεωρείται απίθανο να συμβεί στο βαθμό που οι Αιρετοί θέλουν και οι πολίτες χρειάζονται.

Ήδη πολλές δημοτικές Αρχές μαζί με το προσωπικό που υπάρχει στους δήμους, ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες τους. Δεν είναι όμως εφικτό να πραγματοποιούνται διαρκείς υπερβάσεις των Δήμων σε όλους τους τομείς των πάρα πολλών αρμοδιοτήτων που έχουν.