Hurriyet: «Έκπληξη με ελληνοτουρκική συνεργασία στον ΟΑΣΕ»
«Έκπληξη για την ελληνοτουρκική συνεργασία στον ΟΑΣΕ», αναφέρει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet που αναφέρεται στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Για συνεργασία «έκπληξη» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάνει λόγο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.
Η Hurriyet, αναφέρει ότι οι υποψηφιότητες έρχονται εν μέσω μιας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο
«Οι δύο χώρες όρισαν από έναν κοινό υποψήφιο… Έκπληξη για την ελληνοτουρκική συνεργασία στον ΟΑΣΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Τουρκία και η Ελλάδα υπέδειξαν από κοινού υποψηφίους για δύο εξαιρετικά σημαντικές θέσεις στον ΟΑΣΕ, γεγονός που «σηματοδοτεί ένα ξεπάγωμα στις ιστορικά τεταμένες σχέσεις τους».
Όπως αναφέρει η Hurriyet, «σε επιστολή τους με ημερομηνία τέλη Μαΐου, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασαν την υποστήριξη των χωρών τους για κοινούς υποψηφίους στον ΟΑΣΕ».
Τα δύο ονόματα για τις δύο σημαντικές θέσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η επιστολή, έφτασε σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη και περιέγραφε την υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινίρλιογλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού της Τουρκίας και μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, για το ρόλο του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ».
Ο Σινιρλίογλου αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό πέντε άλλων υποψηφίων για τη θέση του γενικού γραμματέα στον 57μελή οργανισμό.
«Η επιστολή πρότεινε επίσης τη διπλωμάτη, Μάνια Τελαλιάν, πρώην διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ», προσθέτει.
Η θετική ατζέντα
Ακόμα η Hurriyet, αναφέρει ότι οι υποψηφιότητες έρχονται εν μέσω μιας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να «ανοίξουν μια νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις, οδηγώντας σε αμοιβαίες επισκέψεις και την υπογραφή πολλών συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Ακόμα γίνεται λόγος για ακόμα ένα μέτρο προς την προσπάθεια βελτίωσης και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την πρόσφατη υποστήριξη της Τουρκίας στην εκστρατεία της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι ο Λόρδος Έλγιν είχε άδεια από την τότε διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την αφαίρεση των αρχαιοτήτων.
Σε μια κίνηση που την οποία αξιωματούχοι από την Αθήνα χαρακτήρισαν ως μια «εξαιρετικά σημαντική» παραδοχή, η κορυφαία αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κατά του λαθρεμπορίου, Ζεϊνέπ Μποζ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Έλγιν είχε λάβει άδεια για να αφαιρέσει τα γλυπτά από το μνημείο.
«Η Τουρκία είναι η χώρα που θα είχε το αρχειακό έγγραφο που αφορά τα πράγματα που πωλήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή. Οι ιστορικοί έχουν ψάξει εδώ και χρόνια τα οθωμανικά αρχεία και δεν μπόρεσαν να βρουν ένα ‘φιρμάνι’ που να αποδεικνύει ότι η πώληση ήταν νόμιμη, όπως υποστηρίζεται», δήλωσε ο Μποζ στο Associated Press.
Αντέδρασε η Κύπρος στην υποψηφιότητα Σινιρλίογλου
Ωστόσο, οι κοινές υποψηφιότητες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην Κύπρο, και όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
«Την ώρα που η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση ενόχλησε την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου» έγραψε η εφημερίδα.
«Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει εντολή στις πρεσβείες του να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες τουρκικές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την υποστήριξη των κοινών υποψηφιοτήτων», γράφει ακόμα η Hurriyet.
Η Μάλτα, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΑΣΕ, θα συντάξει έκθεση βάσει διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη, καθορίζοντας τους διορισμούς στις θέσεις-κλειδιά έως τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις