Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Πού θα δοθούν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

Μητσοτάκης: Πού θα δοθούν τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

«Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια θα είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.» είπε ο Μητσοτάκης

Με ερώτηση για την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων ξεκίνησε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους λόγω προσωπικής διαφοράς.»

Μιλώντας στον Real FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο ίδιος ανέφερε ότι: «Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Στόχος να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Σχετικά με τον ΦΠΑ σε καφέ και ταξί

Ερωτηθείς για την μονιμοποίηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ και ταξί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως: «Πήραμε τη σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί, γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση των ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε.

Το ίδιο και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του. Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον αυξήσουν. Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η αύξηση των μισθών έχει απορροφηθεί ως ένα βαθμό από την ακρίβεια.»

Για την κρίση χρέους στην Ευρώπη

Στην συνέχεια, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κρίση στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, αλλά όποια κρίση υπάρχει στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γαλλία, μας ανησυχεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση, στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμη, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών να αξιολογηθεί το πρόγραμμά του. Εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά».

Μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης μίλησε για την ακρίβεια

Για τη νέα ηγεσία της ΕΕ

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο. Εκτιμώ ότι θα είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την επόμενη 5ετία. Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία ΕΛΚ, σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν υπήρξε έκρηξη στα κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ».

Σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία

Ερωτηθείς για την ενδοοικογενειακή βία, με αφορμή την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τόνισε: «Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα. Αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα γίνονται συλλήψεις με στοιχειοθετημένες δικογραφίες.

Μόνο από την αρχή του χρόνου στο ΑΤ Ομόνοιας έγιναν 216 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. Σε λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει και πρόσθετες παρεμβάσεις. Δεν ασχολούμαστε μόνο με τους προβεβλημένους. Σήμερα εκατοντάδες γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά. Σημαντική καινοτομία το panic button έχει στην κυριολεξία σώσει ζωές. Έχουν αρχίσει να μιλάνε και τους βγάζω το καπέλο. Δεν είναι εύκολο».

«Αν υπάρχουν σημειακές παρεμβάσεις, αυτές να γίνουν»

Σε ερώτηση για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε την φιλοσοφία αυτής της πολιτικής απόφασης, ενώ ανέφερε ότι: «Φαντάζομαι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε πει προεκλογικά για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και αυτό μας επιτρέπει να στηρίξουμε την ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία. Έχω ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο αν υπάρχει περιθώριο για σημειακές παρεμβάσεις, αυτές να γίνουν».

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός είπε: «Αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πετύχαμε το στόχο που θέσαμε. Οι πολίτες μας έστειλαν ένα μήνυμα. Είτε με την ψήφο, είτε και με τη συνειδητή αποχή. Με την ακρίβεια και την υγεία θα ασχοληθούμε πολύ αλλά δεν μπορεί να δούμε αποτελέσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υποτιμώ το έργο των προκατόχων. Κάναμε αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών και το πρώτο που ζήτησα είναι επιτάχυνση στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ».

«Πηνελόπη» η Κεντροαριστερά

«Είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν το έχουμε μέχρι στιγμής, δεν έχω δει μια σοβαρή αντιπρόταση πολιτική. Ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση βλέπω την ίδια τοξικότητα και το λαϊκισμό με το παρελθόν. Πέρασε αρκετά κάτω από τον πήχη που είχε θέσει στις ευρωεκλογές», είπε ο Μητσοτάκης

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024