Κεντροαριστερά: Οι φωτιές που άναψε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη Δεξιά
Πολλοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, πριν καν αυτή γίνει. Εν συνεχεία και μετά την παρέλαση των ονομάτων και ειδικά την πρώτη μέρα της Διάσκεψης, οι ίδιοι πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, στην απαξίωσή της. «Παλιός Τσίπρας με παλιά υλικά» διάβαζες κι άκουγες δεξιά κι αριστερά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Η ομιλία Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, στο κλείσιμο της Διάσκεψης άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις. Το γεγονός ότι τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ ν’ αρχίσουν οι συνομιλίες και οι όποιες διεργασίες συνεννόησης και σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων ως τη μόνη λύση απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον έφερε και πάλι στο προσκήνιο και απελευθέρωσε δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ που έως εκείνη την ώρα περίμεναν κάτι, μια κίνηση, από τον πρώην πρωθυπουργό.
Θα έλεγε κανείς ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας λύσης, δηλώνοντας μάλιστα «παρών» σε σχετικές κάλπες, ακόμα κι απέναντι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αν χρειαστεί. Το δήλωσε ο ίδιος πριν λίγες μέρες στον Νίκο Χατζηνικολάου. Οι κινήσεις ωστόσο που κάνει, δεν συνηγορούν ότι επιθυμεί πραγματικά μια τέτοια σύμπραξη. Αυτό αποδεικνύεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, από δύο γεγονότα.
Το πρώτο είναι ότι ναι μεν εμφανίζεται θετικός, την ίδια ώρα όμως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι επιθυμεί έναν αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ, απόλυτο κυρίαρχο των επόμενων εκλογών. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους συμμάχους που επιλέγει στο σενάριο της σύγκλισης. Έχει απορρίψει τη Νέα Αριστερά, την ώρα που τα στελέχη της βρέθηκαν στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα προκαλώντας αντιδράσεις αποδοκιμασίας στο κασσελακικό στρατόπεδο και παράλληλα τείνει χείρα φιλίας στην Πλεύση Ελευθερίας, που αποτελεί κόκκινο πανί και για μερίδα του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο άλλος, μεγάλος πόλος της εξίσωσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα πληθήνουν οι φωνές και οι παρεμβάσεις για έναρξη του διαλόγου. Το δύσκολο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το μόνο που μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση για να αναχαιτίσει κάτι τέτοιο είναι να παύει στελέχη που πρωτοστατούν σε τέτοιες ενέργειες από θέσεις (έμμισθες ή μη) που έχουν στο κόμμα, όπως έγινε τόσο με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, όσο και με τον Γιώργο Τσίπρα. Σε ευθεία αντιπαράθεση είναι δύσκολο να μπει, καθώς οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες στο κόμμα και το 14,92 των εκλογών δεν βοηθάει ιδιαίτερα.
Το ΠΑΣΟΚ
Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη οι φωτιές είχαν ανάψει πριν την παρέμβαση Τσίπρα, απλώς τώρα φούντωσαν λίγο περισσότερο. Διάθεση για σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σε αρκετά στελέχη και είναι ήδη καταγεγραμμένη, καθώς γνωρίζουν πως ακόμα κι αν υπάρξει μια αλλαγή ηγεσίας, δύσκολα το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα μπορεί να κάνει ένα τεράστιο come back, ένα άλμα προς τα εμπρός αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αφού δεν καταφέραμε να κερδίσουμε ούτε τον Κασσελάκη για τη δεύτερη θέση, σε τί άλλο μπορούμε να περιμένουμε», μας έλεγε στέλεχος του κόμματος λίγες μέρες μετά τις εκλογές.
Το έκρυθμο κλίμα επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέπεμψε το θέμα της εσωκομματικής κάλπης στην Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα και την ίδια ώρα χωρίς να πει ονόματα αναφέρθηκε σε στελέχη που «έπαιξαν» το αφήγημα της ΝΔ, κάνοντας έτσι ζημιά στο κόμμα.
Οι αμφισβητίες σήκωσαν το γάντι, με πρώτο και καλύτερο τον Μανόλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ξεκάθαρα ανέφερε ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές» και πως η εκλογή του προέδρου πρέπει να γίνει το Φθινόπωρο. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ», που δεν μπορεί να είναι άλλη από την «προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μια μεγάλη παράταξη που να μπορεί να γίνει κυβέρνηση».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι δεν ήταν λίγοι οι του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα, ενώ χθες έδωσε και το παρών ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Οι εξελίξεις
Πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη, που βλέπουν τις διεργασίες που τρέχουν, εκφράζοντας την άποψη ότι όλα αυτά δεν αφορούν τον λαό, ο οποίος ζητά λύσεις. Στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα παρουσιάστηκε μια δημοσκόπηση της Metron Analysis, όπου το 69% των ερωτηθέντων απάντησε υπέρ της σύγκλισης σε ένα ενιαίο σχήμα στην Κεντροαριστερά. Άλλο ένα 83% απάντησε θετικά στη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που προέρχεται από τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.
Οι εξελίξεις ενδεχομένως να προλάβουν τα ίδια τα κόμματα, σε μία ομολογουμένως σύνθεση κατάσταση και με τις ηγεσίες τους να έχουν αρκετά ζητήματα να λύσουν. Ο Ανδρουλάκης αμφισβητείται ευθέως, για τον Κασσελάκη υπάρχει μουρμούρα χωρίς όμως να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον ευθεία αμφισβήτηση.
Είναι πολύ πιθανό οι δύο ηγεσίες να επιλέξουν το δρόμο της περιχαράκωσης, προκειμένου να προστατευτούν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ερώτημα είναι ποιοι θα τους ακολουθήσουν και ποιοι θα τους αφήσουν.
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπασκόνια
- ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς
- Αυτός είναι o ρωσικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία [Video]
- Η κληρονομιά του σπουδαίου Ναδάλ και το συγκλονιστικό βίντεο με τους 92 τίτλους του Ισπανού
- Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε χωράφια – Τέσσερις προσαγωγές
- Πηγές 87+: Να απομονώσει τους αποστάτες ο πολιτικός κόσμος, να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας