Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν τα χαρτιά τους τα στρατόπεδα - Ζυμώσεις και διεργασίες μέχρι τις 30 Ιουνίου

ΠΑΣΟΚ: Άνοιξαν τα χαρτιά τους τα στρατόπεδα – Ζυμώσεις και διεργασίες μέχρι τις 30 Ιουνίου

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια αρκετά πρωτοφανή για τα τελευταία του χρόνια κατάσταση, να αμφισβητείται ένας πρόεδρος χωρίς να υπάρχει ήδη από πίσω ένας δεδομένος ισχυρός δεύτερος πόλος εν αναμονή.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις και τα εκκρεμή ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταγράφηκαν αμφισβήτηση και διαφωνίες για την ηγεσία, τη λειτουργία του κόμματος και το μέλλον του προοδευτικού χώρου.

Οι παρεμβάσεις ήταν αιχμηρές, το κακό κλίμα πλέον στην επιφάνεια, αν και τα πυροτεχνήματα κι οι μεγάλες εντάσεις που ανέμεναν κάποιοι μάλλον δεν σημειώθηκαν.

Πρώτο βήμα

Η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θεωρείτο το πρώτο βήμα για να γίνει μια εσωτερική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και, κυρίως, να ανοίξουν τα χαρτιά τους όλα τα «στρατόπεδα» της Χαριλάου Τρικούπη.

Και αυτό συνέβη. Μέσα σε περίπου 9 ώρες ακούστηκαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη και πλέον ειπώθηκαν πράγματα που, όλο το προηγούμενο διάστημα, συζητιόντουσαν μόνο μεταξύ μελών των ίδιων εσωκομματικών «ομάδων» και συμμαχιών. Και κριτική σε όλη τη γκάμα, από ψύχραιμη και πολιτική ως προσωπική και οξεία για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Από αιτήματα για οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα κι ανανέωση κι ενίσχυση των οργάνων του ως και παρομοιώσεις με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Λαβρέντι Μπέρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην άποψη του ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι αυτά που θέλει, δεν συνιστούν βαριά ήττα. Τονίζοντας, αρκετές φορές μάλιστα, ότι με τη συζήτηση αυτή που άνοιξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημόσια στα ΜΜΕ, έφυγε ο προβολέας από την πτώση των ποσοστών της ΝΔ και τον «μεγάλο ηττημένο», όπως χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κανείς, από όσους αμφισβήτησαν στο ΠΣ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε εαυτόν ευθέως στους υποψήφιους της επόμενης μέρας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα. Μένει να φανεί πώς το ερμήνευσε

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές που τοποθετήθηκαν έδειξαν πως θεωρούν την προσφυγή σε νέες κάλπες για εκλογή προέδρου μονόδρομο. Ουδείς αποκλείει, άλλωστε, αυτό το σενάριο και από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη, παρότι ήταν σαφές πως δεν θα έθετε τέτοιο ζήτημα.

Κανείς, ωστόσο, από όσους αμφισβήτησαν στο ΠΣ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε εαυτόν ευθέως στους υποψήφιους της επόμενης μέρας, παρότι η τοποθέτηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη μάλλον ενίσχυσε τα σενάρια που θεωρούν βέβαιη την υποψηφιότητα του. Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, βρίσκεται σε μια αρκετά πρωτοφανή για τα τελευταία του χρόνια κατάσταση, να αμφισβητείται ένας πρόεδρος χωρίς να υπάρχει ήδη από πίσω ένας δεδομένος ισχυρός δεύτερος πόλος εν αναμονή.

Ο Χάρης Δούκας

Παράλληλα βέβαια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χαριλάου Τρικούπη, στην Τεχνόπολη, ο Χάρης Δούκας προχώρησε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εσωκομματική κούρσα, με την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη, όπου δήλωσε πιο ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως πόλου σύγκλισης του προοδευτικού χώρου. Ως τώρα ωστόσο, από τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη υπέρ του Δούκα έχει τοποθετηθεί ανοιχτά μόνο ο πρώην σύμμαχος και πλέον ορκισμένος εσωκομματικός αντίπαλος του Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο Χάρης Δούκας με τον Αλέξη Χαρίτση

Οι πόλοι και οι συμμαχίες θα αρχίσουν να ζυμώνονται και να ξεδιπλώνονται ως και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να παρθούν εκεί οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Ως τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και ποιοι θέλουν να διεκδικήσουν το κόμμα. Πρωτίστως αυτό, διότι καμία συζήτηση περί συνεργασιών και συγκλίσεων δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς μια δομημένη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια.

Έλαβε το μήνυμα

Ο Ανδρουλάκης, από μεριάς του πάντως, μετά από εννέα ώρες σχεδόν αδιάκοπης κριτικής, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με τη δέσμευση «θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Το μήνυμα είναι δεδομένο ότι το έλαβε, άρα, αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς το ερμήνευσε.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024