Αγιά Σοφιά: Δημιουργήθηκε ψηφιακό αντίγραφο σε περίπτωση κατάρρευσης
Η Αγιά Σοφιά απέκτησε ψηφιακό αντίγραφο, ώστε να ξαναχτιστεί σε περίπτωση κατάρρευσης
Ιδιαίτερα συχνές είναι οι αναφορές των ειδικών για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μάλιστα θα έπρεπε ήδη να έχει εκδηλωθεί. Κατόπιν τούτων, οι τουρκικές αρχές έχουν εντάξει παλαιά κτίρια σε ειδικά έργα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της TRT Haber, ένα από τα κτίρια που εντάχθηκαν στα έργα αυτά είναι και η Αγιά Σοφιά. Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού εκπόνησε μία μελέτη με την οποία κατέγραψε ψηφιακά κάθε σημείο του ναού για να υπάρχει αντίγραφο, ώστε να ξαναχτιστεί σε περίπτωση κατάρρευσης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση από το κέντρο Ozdemir, ο μεγαλύτερος φόβος των τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης είναι η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Το 38,6% είπε πως συμμετέχει σε ασκήσεις ενώ το αξιοσημείωτο ποσοστό του 27,2% έχει έτοιμο κιτ σεισμού. Στη δημοσκόπηση, το 45,1% απάντησε πως γνωρίζει τις περιοχές συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού.
«Αν καταστραφεί θα μπορεί να ξαναχτιστεί»
Ο Σενγκιούλ Κοντζάγκιουλ, επικεφαλής του Τμήματος Έργων Τέχνης και Κατασκευών της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων δήλωσε ότι «Φυσικά και υπάρχουν και προηγούμενες μελέτες αλλά τώρα δημιουργήσαμε το ψηφιακό δίδυμο της Αγίας Σοφίας και βρήκαμε και τη σχέση του μνημείου με τα γύρω κτίρια. Σε περίπτωση πρόκλησης κάποιας ζημιάς ή καταστροφής του μνημείου σε περίπτωση φυσικού φαινομένου , θα υπάρχει η τεχνική δυνατότητα της κατασκευής του ίδιου του κτιρίου. Έτσι σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς στην Αγίας Σοφίας σε περίπτωση του πιθανού σεισμού της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία θα μπορεί να ξαναχτιστεί ως πιστό αντίγραφο καθώς θα έχουμε στοιχεία και δεδομένα.
Δεν μείναμε μόνο στην καταγραφή. Έγινε η συλλογή όλων των πληροφοριών, όλες οι έρευνες, τα βιβλία που γράφτηκαν για την Αγία Σοφία και υπάρχουν όλες οι λεπτομερείς πληροφορίες. Για τα μωσαϊκά, για τις ρωγμές στον τρούλο, για την κατάσταση των θεμελίων , για τα κενά στα τοιχώματα. Εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ίδια κατάσταση του κτιρίου απο την ημέρα που χτίστηκε μέχρι και σήμερα. Και επιπλέον κάνουμε τις στατικές μελέτες του κτιρίου για να υπάρχει πρόληψη αντιμετώπισης του πιθανού σεισμού.»
Πόσο πιθανός είναι ένας μεγάλος σεισμός
Ωστόσο ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας είχε αναφέρει ότι το ποσοστό για την εκδήλωση ενός σεισμού άνω των 6,5 Ρίχτερ, είναι 43,6%.
«Η εφαρμογή στη πρόγνωση σεισμών της σύγχρονης μέθοδου Nowcasting δείχνει φτωχά αποτελέσματα για ισχυρό σεισμό άνω των 6,5 Ριχτερ στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή. Όπως φαίνεται από την σημερινή ανάλυση μου μόνο 43,6% πιθανότητες έχει ένα τέτοιο γεγονός».
«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», είχε αναφέρει ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.
Ένας άλλος σεισμολόγος ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
- Βενεζουέλα: «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα – Σε ποιον έπεσε το φλουρί
- Mε αγάπη, Μέγκαν Μαρκλ: Με νέα εκπομπή στο Netflix για μια «καλύτερη ζωή»
- Ολυμπιακός: Το συμβόλαιο του Μιλουτίνοφ και η ομάδα που παραμονεύει…
- Συρία: Έφτασαν οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας – Θα συναντηθούν με τον αλ Σάρα