Το Ισραήλ έχασε ένα ολόκληρο «τάγμα»… εκατομμυριούχων!
Ενώ ο Ισραηλινός στρατός πασχίζει να βρει και να εξοντώσει τα τάγματα της Χαμάς, το Ισραήλ είχε μια άλλη «απώλεια» 900 ιδιαίτερων ατόμων.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Κάποτε το Ισραήλ θεωρούνταν η «Γη της Επαγγελίας» για χιλιάδες εκατομμυριούχους, αλλά πλέον, η 7η Οκτωβρίου και τα καμώματα της κυβέρνησης Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτόπισε την χώρα από ένα περίεργο κλαμπ.
Το Ισραήλ ανέκαθεν απολάμβανε το προνόμιο να συσσωρεύει πλούτο, αλλά σύμφωνα με έκθεση της Henley & Partners -μιας συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας που παρακολουθεί τις ετήσιες καθαρές εισροές και εκροές εκατομμυριούχων- το Ισραήλ δεν είναι πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών που προσελκύουν «μετανάστες» εκατομμυριούχους.
Σύμφωνα με τον Ανώτερο Σύμβουλο Πελατών της Henley & Partners Israel, Νταν Μαρκόνι, το Ισραήλ προσφέρει δελεαστικά φορολογικά κίνητρα, όπως μια 10ετή φοροαπαλλαγή για τα ξένα κέρδη για νέους μετανάστες.
Επιπλέον, ως το μοναδικό εβραϊκό κράτος στον κόσμο, είπε ότι θα προσελκύει πάντα πλούσιους που αναζητούν θρησκευτικό καταφύγιο. Το Ισραήλ είχε από καιρό «ξεχωρίσει ως ένα σπάνιο οικονομικό φωτεινό σημείο σε μια ταραγμένη περιοχή» επεσήμανε ο Μαρκόνι
Ο αναπτυσσόμενος τεχνολογικός τομέας, τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα και το ελκυστικό κλίμα, τα τρόφιμα και ο πολιτισμός το έχουν καταστήσει κόμβο για πλούσιους παγκόσμιους επενδυτές.
Χάθηκαν 900 εκατομμυριούχοι
Ωστόσο, το Ισραήλ έπεσε στην κατάταξη για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
Μεταξύ 2013 και 2022, το Ισραήλ προσέλκυσε καθαρή εισροή άνω των 10.500 ατόμων υψηλής καθαρής αξίας, σύμφωνα με την Henley & Partners.
Η έκθεση μετρά τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων άτομα υψηλής εισοδηματικής τάξης με περιουσία και επενδύσεις από 1 εκατ. δολ. και πάνω που μετεγκαθίστανται σε μια χώρα και εκείνων που την εγκαταλείπουν.
Έτσι, τα γεγονότα του 2023 ανέτρεψαν την τάση αυτή και το Ισραήλ, εκεί που προσέλκυε 1.100 εκατομμυριούχους το 2022, -όσο είναι το μέγεθος ενός τάγματος στρατού- πλέον η καθαρή εισροή εκατομμυριούχων έπεσε στους 200 το 2023.
Η έκθεση χαρακτηρίζει την πτώση του Ισραήλ ως «σημαντική ανατροπή» εν μέσω της σύγκρουσης της χώρας με τη Χαμάς και της συνεχιζόμενης εισβολής στη Γάζα.
«Δεν ήταν μόνο o πόλεμος που οδήγησε στη φυγή, αλλά και οι αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις»
«Αυτή η σεισμική αλλαγή υπογραμμίζει πόσο γρήγορα η σύγκρουση μπορεί να αποκαλύψει την απήχηση μιας χώρας στους πλούσιους και σε παγκόσμιο επίπεδο μετακινούμενους» αναφέρει ο Ανώτερος Σύμβουλος Πελατών της Henley & Partners Israel, Νταν Μαρκόνι.
«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος όχι μόνο κατέστρεψε την εικόνα του Ισραήλ ως ασφαλούς καταφυγίου, αλλά απείλησε επίσης να επισκιάσει το οικονομικό του επίτευγμα», πρόσθεσε.
Μιλώντας στο Business Insider, ο Mαρκόνι είπε ότι δεν ήταν μόνο o πόλεμος που οδήγησε στη φυγή, αλλά και οι αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που έθεσαν το φάσμα της πολιτικής αναταραχής και δημιούργησαν «μεγάλη αβεβαιότητα».
Είπε ότι αυτό οδήγησε πολλά πλούσια άτομα να αποκτήσουν και άλλη υπηκοότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Henley & Partners, το 2023, οι έρευνες για προγράμματα μετανάστευσης σε αντάλλαγμα για επενδύσεις από Ισραηλινούς αυξήθηκαν κατά 232%.
«Υπό το φως αυτής της τάσης, πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να κάνουν εναλλακτικά σχέδια για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αντί να εγκαταλείψουν απαραίτητα το Ισραήλ» είπε ο Μαρκόνι πιστεύοντας όμως, ότι η αναστροφή της τάσης είναι προσωρινή και υποψιάζεται ότι το Ισραήλ μπορεί να επιστρέψει στην πρώτη 10άδα τα επόμενα χρόνια.
«Το γεγονός ότι έχετε ένα Σχέδιο Β δεν σημαίνει ότι η εικόνα του Ισραήλ θα καταστραφεί μόνιμα από αυτό· είναι απλώς να έχετε την προαιρετική δυνατότητα να έχετε δεύτερη κατοικία ή δεύτερη υπηκοότητα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις