Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Επιθέσεις χωρίς έλεος σε κατοικίες στη Γάζα - Κόντρα ΗΠΑ-Ισραήλ για τις δηλώσεις Νετανιάχου

Live: Επιθέσεις χωρίς έλεος σε κατοικίες στη Γάζα – Κόντρα ΗΠΑ-Ισραήλ για τις δηλώσεις Νετανιάχου

Live οι εξελίξεις στο in - Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα ενώ η κατάπαυση πυρός μοιάζει απραγματοποίητος στόχος - Στο Ισραήλ οξύνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις ανάμεσα σε στρατό και κυβέρνηση

Επιθέσεις στην κεντρική και νότια Γάζα εξαπέλυσε το Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας κι άλλους Παλαιστίνιους, ενώ συνέχισε τα πλήγματα σε όλη την επικράτεια της Λωρίδας κατά τη διάρκεια της Πέμπτης. Τα χτυπήματα λαμβάνουν χώρα σε οικιστικές περιοχές.

Η πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ – που παρουσιάστηκε ως ισραηλινή – φαίνεται να αποτυγχάνει ακόμα μία φορά καθώς το Ισραήλ επιμένει σε ολοκληρωτική νίκη, παρά τις φωνές που προειδοποιούν ότι μπορεί να παγιδευτεί σε αδιέξοδο στη Γάζα.

Η Κύπρος απάντησε στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα λέγοντας ότι «δεν εμπλέκεται σε πολεμικές συγκρούσεις με οποιοδήποτε τρόπο». Η συζήτηση μετακυλίεται στην άδεια από τον εναέριο χώρο της Κύπρου, σε αεροπλάνα που επιχειρούν.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:10 Μπλίνκεν: Αποφύγετε την κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επισήμανε σε ισραηλινούς αξιωματούχους την ανάγκη ν’ αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο κ. Μπλίνκεν προέβη στην επισήμανση κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, και τον ισραηλινό σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζάτσι Χανέγκμπι, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση μεταξύ αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων πραγματοποιείται αφότου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε ότι μια μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον του Λιβάνου θ’ αντιμετωπιστεί μ’ έναν πόλεμο χωρίς «συγκράτηση, χωρίς κανόνες και ανώτατα όρια».

05:50 Οι ΗΠΑ απαντούν στη Χεζμπολάχ για την Κύπρο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μετά τις απειλές του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, τόνισε ότι «εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολάχ και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

»Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Αναφερόμενος, επίσης, στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, είπε:

«Το γιατί η Χεζμπολάχ να επιτεθεί σε μια χώρα εν μέσω αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που διαδραματίζει, γιατί εξαπέλυσε αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνά» (περισσότερα εδώ).

05:20 Σκότωσαν 15χρονο με «σφαίρα στον θώρακα»

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε τον θάνατο εφήβου από πυρά ισραηλινών δυνάμεων στην Καλκίλγια, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Ναΐμ Αμπντάλα Σάμχα, δεκαπέντε χρονών, υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού χτυπήθηκε από «σφαίρα των δυνάμεων κατοχής στον θώρακα», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA (περισσότερα εδώ).

04:50 Οι ΗΠΑ λένε ότι κατέστρεψαν drones των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χθες Πέμπτη «κατέστρεψαν» τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) και δυο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) των Χούθι, ενώ η αμερικανική διπλωματία απαίτησε οι υεμενίτες αντάρτες ν’ αφήσουν ελεύθερους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς που συνέλαβαν στις αρχές του μήνα.

Δεν αναφέρθηκε «κανένας» τραυματισμός σε αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία, διαβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

04:22 Ομάδα εστάλη στη βόρεια Γάζα για την «επαναλειτουργία» του νοσοκομείου al-Quds

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανακοίνωσε ότι μία από τις «διοικητικές ομάδες» της έφτασε στην πόλη της Γάζας για να βοηθήσει στην «επανενεργοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών της».

«Τα κύρια καθήκοντα της ομάδας θα είναι η προετοιμασία για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Αλ-Κουντς στην πόλη της Γάζας, ιδίως υπό το πρίσμα της κατάρρευσης του ιατρικού συστήματος, και η ενεργοποίηση των υπηρεσιών αρωγής για την ανακούφιση των επιπτώσεων της επίθεσης που αντιμετωπίζει ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ.

04:12 Η Χαμάς σχεδιάζει νομική απάντηση στα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ

Η Χαμάς δηλώνει ότι σχεδιάζει νομική απάντηση στο αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά κορυφαίων ηγετών της.

Χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον τριών κορυφαίων ηγετών της – του Yahya Sinwar, του Ismail Haniyeh και του Mohammed Deif – «αβάσιμες», η Χαμάς δήλωσε ότι θα υποστηρίξει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν «το δικαίωμα, και μάλιστα το καθήκον, να αντισταθούν στην κατοχή με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης αντίστασης».

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε τον Μάιο ότι οι τρεις ηγέτες της Χαμάς φέρουν την ευθύνη για την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.139 άνθρωποι, ενώ 250 αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Την ίδια ημέρα, ο Χαν ανακοίνωσε ότι ζητά εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι ο εισαγγελέας «έσφαλε θεωρώντας ότι η κατάσταση της σύγκρουσης άρχισε στις 7 Οκτωβρίου», υποστηρίζοντας ότι άρχισε το 1948 με την ίδρυση του Ισραήλ.

03:54 Οι υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων στη Γάζα «αυξήθηκαν δραματικά» εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου

Ο Βρετανός γιατρός επειγόντων περιστατικών Τζέιμς Σμιθ λέει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας έχει «στοχοποιηθεί συστηματικά και δέχεται επιθέσεις» από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στον παράκτιο θύλακα πριν από οκτώ μήνες.

«Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες υγείας αυτού του πληθυσμού έχουν αυξηθεί δραματικά», δήλωσε στο Al Jazeera ο Smith, ο οποίος είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Βλέπουμε κρούσματα αυτού που υποθέτουμε ότι είναι ηπατίτιδα Α, ασθενείς που παρουσιάζονται με επιπλοκές που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες – καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια – οι οποίοι διαφορετικά θα είχαν επιβιώσει και πέθαναν επειδή δεν μπόρεσαν να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονταν».

Ο Σμιθ δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για «άμεσο τερματισμό της βίας» κατά του λαού της Γάζας, κάνοντας λόγο για μια από τις «πιο βάρβαρες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία».

«Αυτό που χρειάζεται στη συνέχεια είναι ένα κύμα υποστήριξης που θα διατηρηθεί, όχι μόνο για αρκετές εβδομάδες και μήνες, αλλά για χρόνια και δεκαετίες για την ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση του παλαιστινιακού συστήματος υγείας», πρόσθεσε.

03:30 Αμερικανική ομάδα μουσουλμανικών δικαιωμάτων καταγγέλλει «συνενοχή» σε βασανιστήρια κρατουμένων

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διερευνήσει «τις αυξανόμενες αναφορές για τα συστηματικά βασανιστήρια Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές δυνάμεις».

Επικαλέστηκε τους ισχυρισμούς του Mohammed Saber Arab, ανταποκριτή της Al Araby TV. Κρατήθηκε στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας τον Μάρτιο από ισραηλινά στρατεύματα. Οι κρατούμενοι έχουν δεμένα μάτια και χειροπέδες 24 ώρες το 24ωρο και υποβάλλονται σε συνεχή βασανιστήρια, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και ταπείνωση, δήλωσε ο Arab.

«Επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι συνένοχη στη γενοκτονία, την εξαναγκαστική πείνα και την εθνοκάθαρση της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, είναι επίσης συνένοχη στα βασανιστήρια των Παλαιστινίων κρατουμένων», δήλωσε ο Νιχάντ Αουάντ, εθνικός εκτελεστικός διευθυντής του CAIR, σε δήλωσή του.

«Ένα έθνος που λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων δεν μπορεί να συμμετέχει σε βασανιστήρια ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν καθημερινά οι ισραηλινές δυνάμεις».

03:07 Στα μέσα Ιουλίου δημοσιοποιούνται οι ΕΔΕ για θανάτους Ισραηλινών από φίλια πυρά την 7η Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12 μετέδωσε την Πέμπτη ότι στρατιωτική έρευνα για την επίθεση της Χαμάς διαπίστωσε -με βάση πληροφορίες που διέρρευσαν- ότι «τα φίλια πυρά οδήγησαν στο θάνατο και τον τραυματισμό απροσδιόριστου αριθμού ισραηλινών στρατιωτών που ήταν εξαιρετικά διστακτικοί» να αντιμετωπίσουν τους παλαιστίνιους επιδρομείς της Χαμάς.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ «είχαν αναπτυχθεί με χαοτικούς τρόπους σε περιοχές που γειτνιάζουν με την πολιορκημένη Γάζα».

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας σημείωσε ότι το επίσημο αποτέλεσμα της έρευνας θα δημοσιευθεί έως τα μέσα Ιουλίου. Πρώτα αναμένεται η έρευνα για το κιμπουτζ Μπε’ ερί.

02:42 Δήμαρχος Ράφα: Πάνω από το 70% των δημοσίων εγκαταστάσεων έχει καταστραφεί

«Πάνω από το 70% των δημόσιων εγκαταστάσεων και υποδομών έχουν καταστραφεί από την ισραηλινή επίθεση», δήλωσε την Πέμπτη ο Ahmed al-Soufi.

Είπε ότι ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε την Τρίτη δεκάδες σπίτια στη γειτονιά Σαουδάραβα της δυτικής Ράφα.

«Το Ισραήλ επιδιώκει να μετατρέψει τη Γάζα σε μια ακατοίκητη περιοχή καταστρέφοντας το πέρασμα της Ράφα και εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής και ανακουφιστικής βοήθειας», δήλωσε ο δήμαρχος, προειδοποιώντας για πιθανό λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα.

02:28 Η πρώτη φορά που μαθητές της Γάζας εμποδίζονται να δώσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις τους από το 1948

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 39.000 μαθητές λυκείου στη Λωρίδα της Γάζας θα στερηθούν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις tawjihi (δευτεροβάθμιες εξετάσεις), οι οποίες καθορίζουν την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές εμποδίζονται να δώσουν τις εξετάσεις τους από το 1948.

Το Υπουργείο Παιδείας δήλωσε ότι «450 μαθητές λυκείου έγιναν μάρτυρες φέτος (σκοτώθηκαν) ως αποτέλεσμα της σιωνιστικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 20 μαθητών από τη Δυτική Όχθη. Η IOF (το όνομα των IDF μετεφρασμένο ως Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής) έχει καταστρέψει μερικώς ή πλήρως πάνω από 432 σχολεία και πανεπιστήμια στη Γάζα, με ζημιές 341 εκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της εκπαίδευσης. Συνολικά 5.000 μαθητές και 240 καθηγητές τους έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, εκτός από χιλιάδες τραυματίες».

Περισσότεροι από 1.300 μαθητές από τη Γάζα δίνουν εξετάσεις εκτός Παλαιστίνης σε 29 χώρες, με 1.090 από αυτούς στην Αίγυπτο, εκτός από εξεταστικά κέντρα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Κατάρ.

02:03 Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των Χούθι Αμπντούλ-Σαλάμ λέει πως θα παραμείνουν στο πλευρό της παλαιστινιακής αντίστασης μέχρι το τέλος

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Υεμένης υπογραμμίζει ότι η Υεμένη θα παραμείνει στο πλευρό της Παλαιστινιακής Αντίστασης ανεξάρτητα από τους πειρασμούς που της προσφέρονται και μέχρι να τερματιστεί η επίθεση.

Σε συνέντευξη στην Al Mayadeen του Λιβάνου, ο Αμπντούλ-Σαλάμ, μιλώντας για τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις της Υεμένης προς υποστήριξη του λαού της Γάζας, δήλωσε: «Η επιχείρηση της Υεμένης πέτυχε σημαντικούς στόχους αποσπώντας την προσοχή των δυτικών δυνάμεων, ιδίως των Αμερικανών και των Βρετανών. Η επιχείρηση απέδειξε ότι υπάρχει ένας άξονας αντίστασης που όχι μόνο μιλάει αλλά και κάνει πράξη τα λόγια του. Είναι ένας γνήσιος άξονας που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνει δράση όταν χρειάζεται».

«Η στάση της Υεμένης ενσάρκωσε την πραγματική έννοια της ανιδιοτέλειας στη δύσκολη κατάστασή μας, δίνοντας προτεραιότητα στην παλαιστινιακή υπόθεση έναντι των δικών μας θεμάτων», τόνισε.

Σε όσα είπε σχετικά με τον ρόλο της Υεμένης στην σύγκρουση, ο Αμπντούλ-Σαλάμ τόνισε ότι «Ο λαός και η ηγεσία της Υεμένης κατανοούν ότι αυτή η σημαντική στάση απαιτεί αμετακίνητη στάση, ανεξάρτητα από τον πόνο», υπογραμμίζοντας ότι «η Υεμένη χρησιμεύει ως επιχείρημα έναντι άλλων καθεστώτων που διαθέτουν τα μέσα για να επιβάλουν πολιορκίες, οικονομικές κυρώσεις και πολλά άλλα μέτρα, αλλά δεν έχουν ενεργήσει».

01:36 Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα στη γειτονιά Sheikh Radwan στην πόλη της Γάζας. Ο αριθμός των θυμάτων από αυτά τα πλήγματα δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή.

Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι μάχες αναζωπυρώθηκαν μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στις συνοικίες Tal as-Sultan και Saudi στη δυτική περιοχή της Ράφα.

01:12 Οι IDF λένε ότι drone από τον Λίβανο καταρρίφθηκε αφού εισήλθε στον ισραηλινό ουρανό

Ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο καταρρίφθηκε από την αεράμυνα πάνω από την Άνω Γαλιλαία πριν από λίγο, λένε οι IDF. Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στις κοινότητες Ντισόν και Μάλκια λόγω φόβων για πτώση θραυσμάτων μετά την αναχαίτιση.

00:48 Παρασύρεται η Κύπρος σε έναν πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ;

Ανάλυση του Mat Nashed, του Al Jazeera, πιάνει το ζήτημα των απειλών της Χεζμπολάχ, προς την Κύπρο: «Η Κύπρος παραδοσιακά επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της για αεροπορικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια ενεργών συγκρούσεων και δεν φαίνεται ότι θα ξεκινήσει τώρα».

«Μετά την απειλή της Χεζμπολάχ», συνεχίζει «η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερη και δεν θα εμπλακεί σε οποιονδήποτε πόλεμο. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει βάσεις στην Κύπρο, τις οποίες χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να χρησιμοποίησε τις βάσεις αυτές για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, ενώ φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό του Ισραήλ στον πόλεμο του στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο».

00:24 Η αμερικανική προβλήτα επανασυνδέθηκε στην ακτή της Γάζας- οι παραδόσεις βοήθειας συνεχίζονται

Η προσωρινή προβλήτα των ΗΠΑ που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των αποστολών βοήθειας προς τη Γάζα είναι και πάλι λειτουργική και οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίστηκαν, αναφέρει το Πεντάγωνο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το προσωπικό της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ επανασύνδεσε και αποκατέστησε την προσωρινή προβλήτα στην παραλία της Γάζας χθες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ.

Η προβλήτα μεταφέρθηκε σε ισραηλινό λιμάνι την περασμένη εβδομάδα για να προστατευτεί από την αναμενόμενη κυματώδη θάλασσα, η δεύτερη φορά που η κακοκαιρία την έκλεισε από τότε που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν υποστηρίξει ότι η αποβάθρα των ΗΠΑ δεν αποτελεί επαρκές υποκατάστατο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών, τις οποίες το Ισραήλ έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό.

00:00 Kan: Τα ισραηλινά στρατεύματα επιτήρησης παρατήρησαν «εξαιρετικά ασυνήθιστη» άσκηση της Χαμάς τέσσερις ημέρες πριν από τις 7 Οκτωβρίου

Τέσσερις ημέρες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, στρατιώτες επιτήρησης στη βάση Ναχάλ Οζ των IDF παρατήρησαν μέλη των δυνάμεων καταδρομών Νούχμπα της Χαμάς να συμμετέχουν σε μια μεγάλη άσκηση κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η «άκρως ασυνήθιστη» στρατιωτική άσκηση περιλάμβανε την εκτόξευση ρουκετών την ίδια στιγμή που οι ένοπλοι της Χαμάς εξασκούνταν στην έφοδο εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης. Αλλά μια αμυντική πηγή που αναφέρεται στο ρεπορτάζ είπε ότι οι διοικητές την αντιμετώπισαν ως «άλλη μια άσκηση» όταν ειδοποιήθηκαν από τα στρατεύματα επιτήρησης.

«Οι IDF ερευνούν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και τα όσα προηγήθηκαν. Σκοπός των ερευνών είναι να αντλήσουμε διδάγματα και να βγάλουμε συμπεράσματα για τη συνέχιση των μαχών. Οι έρευνες διεξάγονται επί του παρόντος και όταν ολοκληρωθούν τα ευρήματα θα παρουσιαστούν με διαφάνεια στο κοινό», αναφέρει σε απάντησή του ο ισραηλινός στρατός.

23:50 Κι άλλος δημοσιογράφος νεκρός στη Γάζα

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Al-Aqsa TV ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι ένας από τους δημοσιογράφους του, ο Σαλίμ αλ-Σαράφα, έγινε στόχος ισραηλινού βομβαρδισμού στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας, ο θάνατος του αλ-Σαράφα αυξάνει τον αριθμό των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 152.

23:41 Διαδήλωση και έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Καισάρεια

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μεγάλο πλήθος έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια, στα βόρεια.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση Νετανιάχου και την πολιτική της στον πόλεμο κατά της Γάζας και ζητούν πρόωρες εκλογές για την αντικατάστασή του.

Στα πλάνα φαίνεται η έντονη παρουσία του προσωπικού ασφαλείας κοντά στο σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

23:32 Το Ισραήλ βομβάρδισε κατοικίες στην περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ

Βίντεο αποτυπώνει την επίθεση ισραηλινών μαχητικών σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

23:22 «Ισχυρή» βόμβα ανατίναξε ισραηλινό άρμα Merkava στη Ράφα, σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες Κασάμ

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, υποστηρίζουν ότι ανατίναξαν ένα ισραηλινό τανκ στη νότια Γάζα με βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο, «σκοτώνοντας το πλήρωμά του».

Οι μαχητές «μπόρεσαν να προετοιμάσουν μια ακριβή ενέδρα» με τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από το έδαφος κοντά στη συνοικία Ταλ αλ-Σουλτάν, δυτικά της πόλης Ράφα.

«Οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των λειψάνων των νεκρών στρατιωτών και των συντριμμιών του άρματος συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν νωρίτερα ότι βομβάρδισαν «μια εχθρική τοποθεσία διοίκησης και ελέγχου ανατολικά της γειτονιάς (σ.σ. Ζεϊτούν) με όλμους», σε ένα «άμεσο χτύπημα» στα ισραηλινά στρατεύματα.

Οι μαχητές εντόπισαν «δύο ελικόπτερα Black Hawk και Yas’ur να προσγειώνονται για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες», πρόσθεσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει ακόμη καμία από τις δύο επιθέσεις.

23:13 Η PRCS ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν 11 τόνοι κρέατος στη Λωρίδα της Γάζας

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης ανέφερε στο Χ ότι τα συνεργεία της μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα διανεμηθεί σε «εκτοπισμένες και πληγείσες οικογένειες στην κεντρική και νότια Γάζα».

«Οι εθελοντές της PRCS θα διανείμουν το κρέας επί τρεις συνεχόμενες ημέρες σε χιλιάδες οικογένειες, σε συντονισμό με τους τοπικούς κοινοτικούς φορείς και επιτροπές, για να ανακουφίσουν τον πόνο των πολιτών στη Γάζα», σημειώνεται.

Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει περιοριστεί από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε και έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο στις αρχές Μαΐου.

23:03 Υπερορθόδοξοι Εβραίοι διαδηλωτές ενάντια στη στράτευσή τους απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο – Επτά συλλήψεις

Ο αυτοκινητόδρομος 4 δόθηκε στην κυκλοφορία στο Ισραήλ αφού είχε αποκλειστεί για περίπου τρεις ώρες λόγω διαδήλωσης υπερορθόδοξων Εβραίων (Χαρέντι) κατά του νόμου περί στράτευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν και η αστυνομία εξέδωσε κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών και τους αποκάλεσαν ναζιστές.

22:53 Ιορδανία: Το Ισραήλ έχει γίνει ένα κράτος – παρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ-Σαφάντι συζήτησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο αλ-Σαφάντι τόνισε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ότι τα εγκλήματα πολέμου που τεκμηριώνονται από πολυάριθμες διεθνείς εκθέσεις αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ έχει γίνει ένα κράτος – παρίας, που χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο και σκοτώνει αδιακρίτως αμάχους, και τα Ηνωμένα Έθνη τα συμπεριέλαβαν στον κατάλογο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας σε ανάρτησή του στο X.

Αυτή η «μαύρη λίστα» αφορά χώρες «που έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις κατά των παιδιών, αλλά η διεθνής αντίδραση σε αυτά τα εγκλήματα εξακολουθεί να υπολείπεται της αποτρεπτικής δύναμης που απαιτείται για να περιοριστεί ο εξτρεμισμός της ισραηλινής κυβέρνησης και να σταματήσουν οι σφαγές που διαπράττει».

22:44 Ο Μπένι Γκαντζ μίλησε με τον Γερμανό πρόεδρο

Ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

«Του τόνισα ότι η πραγματικότητα όπου η Χεζμπολάχ και ο ιρανικός άξονας τρόμου συνεχίζουν να απειλούν τους πολίτες του βόρειου Ισραήλ και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής είναι απλά ασυμβίβαστη», σημείωσε ο Γκαντζ.

«Θα υποστηρίξω κάθε υπεύθυνη και αποτελεσματική στρατιωτική ή πολιτική απόφαση για την εξάλειψη της απειλής από το εξωτερικό», πρόσθεσε.

22:34 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δύο αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στη Χούλα και την Ταλούσε του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Επιπλέον κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη λιβανέζικη οργάνωση και άλλες υποδομές στις περιοχές Μάις αλ-Τζαμπάλ, Αϊταρούν και Γιαρούν επλήγησαν επίσης, προσθέτουν οι IDF.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

22:25 Ανησυχία στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ για το εάν το Iron Dome θα αντέξει σε έναν γενικευμένο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ

Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο CNN ότι ανησυχούν σοβαρά ότι τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome, θα εξουδετερωθούν σε περίπτωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες και σχεδιάζουν να μετακινήσουν τα συστήματα γύρω από τη Γάζα προς τα βόρεια.

«Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον ορισμένα» συστήματα του Iron Dome «θα υπερφορτωθούν», είπε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

22:15 Ο Νετανιάχου απάντησε στον Λευκό Οίκο – Κάνει λόγο για «προσωπικές επιθέσεις»

«Είμαι έτοιμος να υποστώ προσωπικές επιθέσεις όσο το Ισραήλ λαμβάνει τα πυρομαχικά που χρειάζεται από τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο για την ύπαρξή του», σημειώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στον Λευκό Οίκο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:40 Η Χαμάς καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να παρακολουθήσουν τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Χαμάς κάλεσε «τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη να εργαστούν για την παρακολούθηση των συνθηκών των Παλαιστίνιων κρατουμένων» στις ισραηλινές φυλακές.

«Τονίζουμε την ανάγκη να καταγραφούν αυτά τα εγκλήματα ως εγκλήματα πολέμου, παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων και κλιμάκωση της εκστρατείας γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου, περίπου 9.500 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη είχαν φυλακιστεί από το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, μιας ομάδας δικαιωμάτων που εδρεύει στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και υποστηρίζει Παλαιστίνιους κρατούμενους.

21:26 «Δεν θα φύγουμε από τη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες», λέει ο Νετανιάχου

Απευθυνόμενος στα μέλη των οικογενειών των εναπομεινάντων αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, ο Νετανιάχου είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν θα φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες», μεταδίδει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ «θα εξαλείψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς».

21:12 Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να παροτρύνει τον Σμότριχ να περιορίσει τη διόγκωση των δαπανών για το έλλειμμα εν μέσω πολέμου

Κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συζητήσεων αυτή την εβδομάδα για τον προϋπολογισμό του 2025, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών συνέστησαν στον υπουργό Μπεζαλέλ Σμότριχ να επιβληθούν περικοπές και φόροι το επόμενο έτος, ώστε να συγκεντρωθούν επιπλέον 30-50 δισεκατομμύρια σέκελ για τη χρηματοδότηση των πολεμικών δαπανών, σύμφωνα με τις ειδήσεις του Καναλιού 12.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι είπαν στον Σμότριχ ότι το Ισραήλ πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης ότι διαθέτει ορθή οικονομική εποπτεία και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τις ελλειμματικές δαπάνες.

Μεταξύ των συγκεκριμένων κινήσεων που φέρονται να προτείνουν είναι η αύξηση του σημερινού φόρου ΦΠΑ 17% κατά δύο μονάδες στο 19%, η περικοπή των επιδομάτων τέκνων, το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα, η διακοπή των προσαρμογών του πληθωρισμού στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα, ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών στα ταμεία αποταμίευσης των εργαζομένων που χρηματοδοτούνται κυρίως από τους εργοδότες και η περικοπή των δαπανών του συνασπισμού.

21:03 Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κοντά στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με τη Haaretz, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην ιδιωτική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή φωτογραφίας: Olivier Fitoussi/Haaretz

20:54 Ο Νετανιάχου συνάντησε όμηρο που είχε απελευθερωθεί από τις IDF

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον απελευθερωμένο από τις IDF όμηρο, Σλόμι Ζιβ μετά τη διάσωση του ίδιου και άλλων Ισραηλινών που κρατούνταν στη Γάζα από τη Χαμάς νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Μπενιαμίν Νετανιάχου και Σλόμι Ζιβ.

20:45 Ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποιεί ότι το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι προετοιμασμένο για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ είναι εντελώς απροετοίμαστο για έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και για το τίμημα που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια σύγκρουση στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που διαχειρίζεται και επιβλέπει τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ για λογαριασμό της κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Haaretz.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για έναν πραγματικό πόλεμο. Ζούμε σε έναν φανταστικό κόσμο, στα μάτια μου», δήλωσε ο Σαούλ Γκολντστάιν, επικεφαλής της Noga – του ανεξάρτητου διαχειριστή του συστήματος του Ισραήλ.

20:44 Λάπιντ: Η κριτική των ΗΠΑ στον Νετανιάχου ακούγεται επίσης σε Ριάντ, Μόσχα και Πεκίνο

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ τα βάζει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την επίπληξη του Λευκού Οίκου για τη βιντεοσκοπημένη δήλωση που κυκλοφόρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η αμερικανική κριτική ακούγεται επίσης στις πρωτεύουσες της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, της Κίνας και αλλού.

«Σε αυτά τα μέρη, όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το Ισραήλ δεν είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτή είναι η ζημιά που μας προκαλεί ο Νετανιάχου. Αυτή είναι η τρομερή ανευθυνότητά του και αυτές είναι οι συνέπειες», ανέφερε ο Λαπίντ σε ανακοίνωσή του.

20:36 Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας επιβεβαιώνει ότι επαναλειτουργεί η προβλήτα στη Γάζα

Η αμερικανική στρατιωτική προβλήτα στη Γάζα επαναλειτουργεί, αφού είχε απομακρυνθεί για δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα λόγω της θαλασσοταραχής, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής Άμυνας.

Η προβλήτα επανασυνδέθηκε στην ακτογραμμή της Γάζας χθες, σημείωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, η Κύπρος είχε ανακοινώσει και η ίδια ότι η προβλήματα για την ανθρωπιστική βοήθεια επαναλειτουργεί.

20:27 Αναφορές για νεκρούς μετά από επιθέσεις στην πόλη της Γάζας

Για δεκάδες θύματα κάνει λόγο το Quds News Network μετά από επιθέσεις του ισραηλινού πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές στην οδό Αλ-Τζαλάα στην πόλη της Γάζας και στην Αλ-Σίκα στη συνοικία Αλ-Ζεϊτούν στη δυτική Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

20:18 Η ανάρτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απειλές Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Όπως προαναφέραμε, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Πέτερ Στάνο δήλωσε ότι επειδή η Κύπρος είναι μέλος του μπλοκ, «η ΕΕ είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η ΕΕ».

Ο Στάνο έκανε τα σχόλια αυτά μετά την απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα προς τη Λευκωσία εάν ανοίξει τα αεροδρόμια ή τις βάσεις της στο Ισραήλ «για να στοχεύσει τον Λίβανο».

«Οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ», δήλωσε ο Στάνο.

Η ανάρτηση του παραρτήματος της ΕΕ στην Κύπρο στο Χ:

20:09 Δύο στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν σοβαρά από αντιαρματικό πύραυλο στη νότια Γάζα

Δύο στρατιώτες της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας τραυματίστηκαν σοβαρά από αντιαρματικό πύραυλο στη νότια Γάζα.

Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ενημερώθηκαν οι οικογένειές τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος των IDF.

19:59 Οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται βαθύτερα στη Ράφα – Ανταπόκριση από το πεδίο

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές από το πρωί της Πέμπτης, οι IDF προωθούνται όλο και βαθύτερα στη Ράφα, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera από το πεδίο.

19:50 Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επισήμως την τοποθέτηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις εταιρείες που το προμηθεύουν όπλα

Όπως προαναφέραμε, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προειδοποίησε τους κατασκευαστές όπλων και πυρομαχικών να μη συμμετέχουν στη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να τους καταστήσει συνυπεύθυνους σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

19:40 Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο τέμενος Αλ-Άκσα

Όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στο τέμενος Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

19:34 Βίντεο των IDF με στρατιώτες τους να ανακαλύπτουν σήραγγα, κρυψώνα όπλων στη Ράφα

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τις πρόσφατες επιχειρήσεις της Ταξιαρχίας Ναχάλ στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τις IDF δείχνουν μια κρύπτη όπλων που βρέθηκε από τη συγκεκριμένη ταξιαρχία σε ένα σπίτι, καθώς και μια σήραγγα που βρίσκεται σε ένα άλλο κτίριο.

Η κρύπτη όπλων, που περιλάμβανε RPGs, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, βρέθηκε σε ντουλάπες μέσα στο σπίτι, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η σήραγγα εντοπίστηκε στο υπνοδωμάτιο ενός παιδιού με τη χρήση ενός μικρού drone, λένε οι IDF. Σε ένα παρακείμενο δωμάτιο, οι στρατιώτες βρήκαν μια τρύπα σε έναν τοίχο, η οποία, σύμφωνα με τις IDF, χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς για να μετακινούνται μεταξύ των κτιρίων της γειτονιάς.

Δείτε σχετικά βίντεο των IDF:

19:24 Λευκός Οίκος για το βίντεο Νετανιάχου: «Εκνευριστικό και απογοητευτικό, όσο και λανθασμένο»

Σχολιάζοντας ένα βίντεο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την καθυστέρηση των αποστολών όπλων στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Τα σχόλια αυτά ήταν βαθιά απογοητευτικά και σίγουρα μας ενοχλούν, δεδομένης της τόσης υποστήριξης που έχουμε δώσει και θα συνεχίσουμε να δίνουμε».

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι το βίντεο δεν θα επηρεάσει τους κοινούς στόχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ: «να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, να υπάρξει αυτή η συμφωνία, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να τερματίσουμε τον πόλεμο».

Το βίντεο που εκνεύρισε τις ΗΠΑ:

19:14 Μπλίνκεν και Σάλιβαν θα συναντηθούν με Ισραηλινούς αξιωματούχους

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Νετανιάχου θα συναντηθούν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι και ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, θα μιλήσουν με τον Σάλιβαν, καθώς επαναπρογραμματίζεται ένας μεγαλύτερος, πιο επίσημος «στρατηγικός διάλογος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Νετανιάχου ανάρτησε την Τρίτη ένα βίντεο στα αγγλικά στο οποίο ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για την άρση των περιορισμών στις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Σε μια σπάνια αναφορά των συνήθως ιδιωτικών διπλωματικών συνομιλιών, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι είπε στον Μπλίνκεν ότι είναι «αδιανόητο» οι ΗΠΑ να «παρακρατούν όπλα και πυρομαχικά».

Το σχόλιο προκάλεσε ανταπάντηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Ειλικρινά δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάει. Απλώς δεν ξέρουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ σε ενημέρωση.

19:04 Ακτιβιστές λένε στους κατασκευαστές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινική ευθύνη

Ακτιβιστές έστειλαν επιστολή στους διευθυντές 20 κατασκευαστών όπλων που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινική ευθύνη για την αποτυχία τους να αποτρέψουν εγκλήματα πολέμου, εάν οι εταιρείες τους συνεχίσουν να πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, αναφέρει ο Guardian.

Τέσσερις οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Campaign Against Arms Trade, έστειλαν επιστολή στις εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις στους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Η επιστολή αναφέρει ότι οι διευθυντές των εταιρειών αντιμετωπίζουν «πιθανή ποινική ευθύνη για τα θηριώδη εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα σήμερα στη Γάζα», παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

18:55 Συγκλονιστική στιγμή στη Γάζα: Κορίτσι αποχαιρετά τη μητέρα του που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram δείχνει ένα παιδί από την Παλαιστίνη να αποχαιρετά τη μητέρα του που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό.

«Αντίο μαμά. Αγαπημένη μου Λίμα», φώναξε το κορίτσι στην αυλή του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ, πριν πάρουν το σώμα της μητέρας της τυλιγμένο σε ένα λευκό σάβανο.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Sanad, το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

18:46 Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης λέει ότι αυτή θα πρέπει να ελέγχει τη Γάζα, αλλιώς θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος

Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Χουσεΐν αλ-Σέιχ, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο σαουδαραβικό κανάλι Al Arabiya, ότι «η οργάνωση (σ.σ. η PLO) πρέπει να είναι αυτή που θα ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας – διαφορετικά θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος».

Ο αλ-Σέιχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ προσέφεραν στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα μόλις επανεκκινήσουν οι δραστηριότητες εκεί, αλλά η PLO ήταν αντίθετη.

«Η επανάκτηση του ελέγχου του περάσματος της Ράφα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με τη Χαμάς», δήλωσε ο αλ-Σέιχ.

18:36 Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ καλεί το Κογκρέσο να ανακαλέσει την πρόσκληση προς τον Νετανιάχου πριν από την ομιλία του

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάρτιν Ίντικ κάλεσε την ηγεσία του Κογκρέσου να ανακαλέσει την πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αφού ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σταματά τις πωλήσεις όπλων.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο σε τέσσερα μέτωπα: με τη Χαμάς στη Γάζα, με τους ΧούΘι στην Υεμένη, με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και με το Ιράν που επιβλέπει τις επιχειρήσεις. Τι κάνει ο Νετανιάχου; Επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες βασιζόμενος σε ένα ψέμα που ο ίδιος επινόησε! Ο πρόεδρος και ο ηγέτης θα πρέπει να αποσύρουν την πρόσκλησή του να μιλήσει στο Κογκρέσο μέχρι να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη», δήλωσε ο Ίντικ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

18:27 Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης: Οι IDF συστηματικά εξαρθρώνουν «το τελευταίο προπύργιο» της Χαμάς στη Ράφα

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε ότι το «τελευταίο προπύργιο» της Χαμάς στη Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο διαλύεται συστηματικά.

«Και θα νικήσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

18:17 «Ούτε ένα κτίριο δεν θα μείνει όρθιο στη Γάζα»

«Ούτε ένα κτίριο δεν θα μείνει όρθιο στη Γάζα». Ισραηλινός στρατιώτης κατέγραψε τη συστηματική κατεδάφιση παλαιστινιακών γειτονιών στην πόλη της Ράφα, ζητώντας να υπάρξει γενοκτονική καταστροφή της υπόλοιπης Γάζας, σύμφωνα με το Eye on Palestine.

Δείτε το σχετικό βίντεο και την ανάρτηση στο Χ:

18:08 Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι εταιρείες όπλων που στέλνουν όπλα στο Ισραήλ μπορεί να είναι συνένοχες σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε τους κατασκευαστές όπλων και πυρομαχικών να μη συμμετέχουν στη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να τους καταστήσει συνυπεύθυνους σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Η ομάδα των 30 εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές όπλων που προμηθεύουν το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές πολεμικού υλικού «ακόμη και αν εκτελούνται βάσει των υφιστάμενων αδειών εξαγωγής».

«Οι εταιρείες αυτές, στέλνοντας όπλα, εξαρτήματα, τμήματα και πυρομαχικά στις ισραηλινές δυνάμεις, κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχες σε σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες σε ανακοίνωσή τους.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι προβαίνει σε παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα.

17:58 Αποκλειστικό in: Η στιγμή της επίθεσης στο Tutor και οι κραυγές των Χούθι

Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Χούθι τα χτυπήματα κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Την περασμένη Τετάρτη οι αντάρτες επιτέθηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο Tutor, την ώρα που έπλεε ανοιχτά των ακτών του λιμανιού της Χοντέιτα που αποτελεί ένα από τα προπύργια των Χούθι.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

17:49 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε από πυρά των IDF στη Δυτική Όχθη

Ο Ναΐμ Αμπντουλάχ Σάμχα, ένα 15χρονο αγόρι από την Παλαιστίνη, σκοτώθηκε από πυρά των IDF στην Καλκίλια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Ναΐμ Αμπντουλάχ Σάμχα.

Σήμερα Πέμπτη, ο στρατός πραγματοποίησε έρευνες στην Καλκίλια, στη Δυτική Όχθη, μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός 70χρονου άνδρα που έπεσε θύμα ληστείας στην περιοχή (δείτε σχετικά στην ανάρτηση στις 17:02).

Σύμφωνα με τον ισραηλινόστρατό, κατά τη διάρκεια των ερευνών, υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και στρατιωτών και οι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον των Παλαιστινίων.

17:40 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι χτύπησε μια σειρά τοποθεσίες στο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έβαλε στο στόχαστρό της μια συγκέντρωση Ισραηλινών στρατιωτών στην τοποθεσία Σαμάκα καθώς και την τοποθεσία Ρουβαϊσάτ αλ-Αλάμ στους κατεχόμενους λιβανέζικους λόφους Κφαρ Σούμπα.

Η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε επίσης ότι πραγματοποίησε ένα «άμεσο χτύπημα» όταν βομβάρδισε με πυροβολικό την τοποθεσία Ζαμπάντιν στα κατεχόμενα λιβανέζικα Αγροκτήματα Σεμπάα.

17:30 Οι ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα

Το Al Jazeera, σε γράφημά του, δίνει συνοπτικά την εικόνα από τις ανθρώπινες απώλειες λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Πηγή: Al Jazeera

17:22 Για να τερματιστεί η σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ, πρέπει να «τελειώσει» ο πόλεμος στη Γάζα

Ο Γκέρσον Μπάσκιν, διευθυντής Μέσης Ανατολής της ΜΚΟ International Communities Organisation, λέει ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον πόλεμο στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει πραγματική σύγκρουση μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και του Λιβάνου. Η σύγκρουση είναι γύρω από το βασικό ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Μπάσκιν, πρώην διαπραγματευτής ομήρων, στο Al Jazeera από τη Δυτική Ιερουσαλήμ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεθνής προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στην εξεύρεση του διπλωματικού, πολιτικού τέλους της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και, πρωτίστως, στον πόλεμο στη Γάζα», εξήγησε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση των μαχών και η «τολμηρή» ρητορική μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ προκαλούν ανησυχία.

«Είναι μια πολύ επικίνδυνη εικόνα αυτή τη στιγμή με τις δύο πλευρές να είναι αρκετά τολμηρές στις δηλώσεις τους. Μεγάλη άγνοια εδώ από την κάθε πλευρά που απειλεί να χτυπήσει την άλλη, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό που έκαναν τους τελευταίους οκτώμισι μήνες», είπε.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον λαό του Ισραήλ και τον λαό του Λιβάνου αν αυτός ο πόλεμος κλιμακωθεί περισσότερο», σημείωσε.

17:12 Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη προβλήτα στη Γάζα λειτουργεί ξανά

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι η αμερικανική στρατιωτική προβλήτα στη Γάζα λειτουργεί και πάλι, αφού αποσυνδέθηκε για δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα λόγω θαλασσοταραχής.

Η Κύπρος διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προβλήτα, επειδή ένας σταθμός ασφαλείας και επιθεώρησης που κατασκεύασε ελέγχει τη διεθνή βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα. Δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ.

Ο Θοδωρής Γκότσης, εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι τόσο η προβλήτα όσο και η γέφυρα στη Γάζα λειτουργούν. Ο ίδιος είπε ότι τις τελευταίες 40 ημέρες, η Κύπρος έχει ελέγξει και φορτώσει σε πλοία περίπου 10.000 τόνους βοήθειας για τη Γάζα.

Ο αμερικανικός στρατός αποσύνδεσε τη γέφυρα την περασμένη εβδομάδα για να αποτρέψει να διαλυθεί και πάλι, όπως έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν χτυπήθηκε από κακοκαιρία.

Η προβλήτα, που χρησιμοποιείται για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από αναποδιές από τότε που κατασκευάστηκε. Λειτουργούσε μόνο για περίπου μια εβδομάδα όταν διαλύθηκε από ισχυρούς ανέμους τον Μάιο και στη συνέχεια απομακρύνθηκε ξανά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ένας από τους κύριους οργανισμούς βοήθειας που χρησιμοποιούν την προβλήτα, είχε διακόψει τη διανομή της βοήθειας που προερχόταν από αυτό νωρίτερα αυτόν το μήνα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Το WFP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει αν θα επανεκκινήσει τις παραδόσεις βοήθειας.

Η αμερικάνικη προβλήτα στη Γάζα.

17:02 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε πόλη στη Δυτική Όχθη ψάχνοντας βίαιους κλέφτες αυτοκινήτου

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης για να αναζητήσουν Παλαιστίνιους που φέρονται να πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα μια βίαιη κλοπή αυτοκινήτου στην περιοχή.

Στρατιωτική πηγή αναφέρει ότι ξέσπασαν βίαια επεισόδια όταν τα στρατεύματα εισήλθαν στην Καλκίλια. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες, χτυπώντας τουλάχιστον έναν, λέει η πηγή.

Ο 70χρονος Ισραηλινός, του οποίου το αυτοκίνητο κλάπηκε, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

16:53 Εστιασμένες στη Ράφα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Η Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, λέει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επικεντρωθεί στη Ράφα και την κεντρική Γάζα.

Στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει γεωργικές εκτάσεις κατά μήκος των ανατολικών συνόρων και έχουν ανατινάξει κατοικίες. Στην καρδιά της πόλης διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και του ισραηλινού στρατού στο έδαφος, είπε η ίδια.

«Υπήρξαν επίσης χτυπήματα εναντίον ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε σκηνές. Λένε ότι έχουν παγιδευτεί και δεν μπορούν να φύγουν από την περιοχή αυτή», μετέδωσε η Χουντάρι, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιες γυναίκες σκοτώθηκαν σε διαμέρισμα στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

16:43 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι 25 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι 25 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί από την επίθεση.

16:34 Λιβανέζικα ΜΜΕ: Δύο τραυματίες σε επίθεση σε όχημα στον νότιο Λίβανο

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον οχήματος στο χωριό Χαναουάι, στον νότιο Λίβανο.

16:24 Είναι στο κατώφλι του πολέμου Ισραήλ και Χεζμπολάχ;

Η κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δημιουργεί φόβους για το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας πολεμικής αναμέτρησης. Ωστόσο οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με την προοπτική μίας τοπικής σύρραξης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:10 Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο διοικητή της από χτύπημα ισραηλινού drone

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι το μέλος της Αμπάς (Φαντέλ) Ιμπραχίμ Χαμζέχ Χαμντέχ σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση νωρίτερα σήμερα σε δρόμο του νότιου Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, κατονομάζοντας ως στόχο τον συγκεκριμένο διοικητή της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις IDF, το μέλος της Χεζμπολάχ είχε διοικήσει τις χερσαίες δυνάμεις της οργάνωσης στην περιοχή Τζουάιγια και βοήθησε στη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά πλήγματα εναντίον μαχητών και υποδομών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σκοτώνοντας πάνω από 320 μέλη της, ως απάντηση σε επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης που υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο τη Χαμάς στη Γάζα.

16:00 Το μέγεθος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών σε σχέση με το Ισραήλ

Το Al Jazeera, σε κείμενο του, θυμίζει την προϊστορία της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και έχει δημιουργήσει ένα γράφημα για το μέγεθος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών σε σχέση με το Ισραήλ.

Πηγή: Al Jazeera

15:43 Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η σχέση κυβέρνησης με το στρατιωτικό κατεστημένο

Ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Ισραέλ Ζιβ λέει ότι οι εντάσεις μεταξύ του Νετανιάχου και των ισραηλινών στρατιωτικών ηγετών σχετικά με τους στόχους του πολέμου στη Γάζα είναι χειρότερες από ποτέ.

Ο ισραηλινός στρατός και τα κλιμάκια ασφαλείας, είπε, αισθάνονται ότι έχουν «εξαντλήσει τον σκοπό του πολέμου», φτάνοντας σε μια «τακτική κορύφωση».

«Πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της δουλειάς που ορίζεται από την κυβέρνηση και θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα διεξάγουμε απλώς ανταρτοπόλεμο, και αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια», δήλωσε ο Ζιβ σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το χάσμα μεταξύ του Νετανιάχου και του στρατού του Ισραήλ επιβεβαιώθηκε χθες, όταν ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ξεριζωθεί επειδή «είναι ιδεολογία», υπονομεύοντας τον δεδηλωμένο στόχο του Νετανιάχου να την νικήσει πλήρως.

15:30 Συνάντηση Χανίγια με τον ΥΠΕΞ του Ιράν

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγκερί στο Κατάρ, όπου ευχαρίστησε την Τεχεράνη για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια του πολέμου και είπε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση παραμένει ισχυρή.

Αναφερόμενος στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ο Χανίγια δήλωσε ότι η ομάδα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή σε όλες τις πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.

15:18 Μέλος της Χεζμπολάχ ο νεκρός στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν διοικητή της Χεζμπολάχ στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε όχημα στον Λίβανο, με την οργάνωση ωστόσο να μην του προσδίδει τέτοιο ηγετικό ρόλο.

Πρόκειται για τον Abbas Ibrahim Hamza Hamada, γνωστό και ως Fadl Ibrahim, που σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην πόλη Deir Kifa του νότιου Λιβάνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού ο Ibrahim διοικούσε τις χερσαίες δυνάμεις του τομέα Joya και ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση «τρομοκρατικών ενεργειών» κατά του Ισραήλ.

Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν επίσης στο Αλ Ρεχάν, στο νότιο Λίβανο, από όπου οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν πυραύλους και αποτελούσαν απειλή για τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρούσαν πάνω από τον Λίβανο.

15:02 Μαλαισία και Κίνα ζητούν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Η Μαλαισία και η Κίνα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και έχουν τονίσει την ανάγκη προστασίας των αμάχων βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim και ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang ζήτησαν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού.

«Και οι δύο χώρες εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη για την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης με βάση τη λύση των δύο κρατών και για την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε η κοινή δήλωση.

14:51 Κομισιόν: Οι απειλές στην Κύπρο είναι απειλές στην ΕΕ

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι και η Κύπρος είναι ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και την δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολάχ ο πρόεδρος της Κύπρου».

14:38 «Σταμάτα – ξεκίνα» η προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα

Νωρίτερα σήμερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ο στρατός των ΗΠΑ επανατοποθέτησε μια προβληματική πλωτή προβλήτα στην ακτή της Λωρίδας της Γάζας, αφού πρόσφατα την αφαίρεσε προσωρινά λόγω κακών συνθηκών στη θάλασσα.

Το ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο περιγράφει την κατασκευασμένη από τις ΗΠΑ πλωτή προβλήτα ως «on-again, off-again» και «stop-start», επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που δήλωσαν ότι οι εργασίες στην προβλήτα θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Μόνο μία περιορισμένη ποσότητα βοήθειας έχει παραδοθεί μέσω της προβλήτας από τότε που άνοιξε στις 17 Μαΐου, 10 ημέρες μετά την κατάληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με την προβλήτα από τότε που το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι διακόπτει τις παραδόσεις λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οι οποίες ήρθαν εν μέσω ισχυρισμών ότι η προβλήτα έπαιξε ρόλο στην ισραηλινή επιχείρηση διάσωσης αιχμαλώτων στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα που σκότωσε περισσότερους από 270 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

Η προβλήτα των 230 εκατομμυρίων δολαρίων συμβολίζει, για ορισμένους, τις αποτυχίες και τις αντιφάσεις της πολιτικής των ΗΠΑ στη Γάζα.

14:25 Δήμαρχος της Ράφα: 1.600 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αργό θάνατο

Ο Ahmed Sufi, δήμαρχος της Ράφα, λέει ότι περισσότεροι από 1. 600 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν αργό θάνατο λόγω της κατάρρευσης των υπηρεσιών αιμοκάθαρσης στη Γάζα.

14:11 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο στρατός του Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στην κεντρική Γάζα, συμπεριλαμβανομένων της Νουσεϊράτ και της Ντείρ αλ Μπάλαχ.
  • Ισραηλινά άρματα μάχης έχουν προωθηθεί βαθύτερα σε πέντε γειτονιές της δυτικής Ράφα, εκτοξεύοντας οβίδες σε σκηνές εκτοπισμένων.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 άτομα σε επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου ενός 77χρονου βουλευτή που είχε αφεθεί ελεύθερος μόλις πριν από λίγες ημέρες.
  • Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων συγγενών αιχμαλώτων, έχουν αποκλείσει μεγάλους αυτοκινητόδρομους καθώς ζητούν την εκδίωξη του Νετανιάχου.
  • Μπορεί να υπάρχουν ακόμη 50 αιχμάλωτοι στη Γάζα, αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ και μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις.

13:56 Βάναυση σύλληψη του Παλαιστίνιου βουλευτή – Το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την τύχη του

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων λέει ότι θεωρεί τις ισραηλινές δυνάμεις πλήρως υπεύθυνες για την τύχη του πρώην προέδρου του Νομοθετικού Συμβουλίου Αζίζ Ντβάικ μετά την εκ νέου σύλληψή του τα ξημερώματα.

Σε δήλωσή της στο Telegram, ανέφερε ότι «ο Ντβάικ συνελήφθη βάναυσα… και πάσχει από πολλά χρόνια προβλήματα υγείας».

Από το βράδυ της Τετάρτης, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους από όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του πολέμου… [Οι ισραηλινές δυνάμεις] έχουν συλλάβει περισσότερους από 9.300 πολίτες από τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, εκτός από χιλιάδες πολίτες από τη Γάζα και εκατοντάδες Παλαιστίνιους [στο Ισραήλ], οι οποίες (σσ συλλήψεις) συνοδεύτηκαν από μια σειρά εγκλημάτων και σοβαρών παραβιάσεων».

13:43 Το Ισραήλ πρέπει να εξαντλήσει τη διπλωματική οδό πριν προχωρήσει σε πόλεμο στον Λίβανο

Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Λαπίντ αναφέρθηκε στην αυξανόμενη απειλή πολέμου με τη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι «αδιανόητη».

Ο Λαπίντ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ουσιαστικά «εγκαταλείψει την πιο ακμάζουσα [βόρεια] περιοχή μας» λόγω των συχνών διασυνοριακών επιθέσεων, οι οποίες έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ωστόσο, πριν πάει σε πόλεμο, το Ισραήλ θα πρέπει να «εξαντλήσει τη διπλωματική διαδικασία με τη Χεζμπολάχ», είπε.

13:33 Βομβαρδισμοί σε δρόμο νότια της πόλης της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα δρόμο νότια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας αρκετούς, αναφέρει το AJ.

Η επίθεση, με στόχο τον Δρόμο 8 της Γάζας, ακολουθεί μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στην κεντρική Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού Deir el-Balah και του στρατοπέδου στη Nuseirat.

13:18 ΓΧΣ: Αδύνατο να επουλωθούν τα ψυχολογικά τραύματα χωρίς κατάπαυση πυρός

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) απηύθυναν έκκληση για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, καθώς η επούλωση των ψυχολογικών πληγών χωρίς αυτήν «θα είναι αδύνατη».

Ο ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Davide Musardo, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη Γάζα, περιέγραψε τα όσα συγκλονιστικά βίωσε: «Σε μερικές συνεδρίες έπρεπε ακόμη και να φωνάξουμε για να ακουστούμε, για να ξεπεράσουμε τον ήχο των drones και των βομβών.

«Και όταν δεν υπήρχαν μάχες έξω, ο ήχος ήταν οι κραυγές των παιδιών στο νοσοκομείο. Παιδιά ακρωτηριασμένα, με εγκαύματα ή χωρίς γονείς. Τα παιδιά παθαίνουν κρίσεις πανικού, επειδή ο σωματικός πόνος προκαλεί ψυχολογικές πληγές όταν ο πόνος σας θυμίζει τη βόμβα που άλλαξε τη ζωή σας για πάντα.

«Πιο ήρεμα παιδιά ζωγραφίζουν drones και στρατιωτικά αεροσκάφη. Ο πόλεμος είναι παντού στο νοσοκομείο. Η μυρωδιά του αίματος είναι αφόρητη. Αυτή είναι η εικόνα που φέρνω πίσω από τη Γάζα».

13:09 Ισραηλινό χτύπημα σε όχημα στον Λίβανο – Ένας νεκρός

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι το drone εκτόξευσε μια σειρά πυραύλων σε ένα όχημα που ταξίδευε προς την πόλη Srifa.

Η επίθεση σκότωσε ένα άτομο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Annahar του Λιβάνου.

Το αναφερόμενο θύμα έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αφού ο ηγέτης της λιβανέζικης ομάδας προειδοποίησε ότι «κανένα μέρος» στο Ισραήλ δεν θα ήταν ασφαλές εάν ξεσπάσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας.

12:58 Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτεθεί στον Λίβανο με την υποστήριξη των ΗΠΑ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν προειδοποίησε τους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις της στο βόρειο Ισραήλ, θα μπορούσε να βρεθεί στόχος μιας περιορισμένης ισραηλινής επιχείρησης, αναφέρει ο δημόσιος ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χόχσταϊν είπε στους αξιωματούχους ότι απαιτείται διπλωματική λύση, διαφορετικά το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια περιορισμένη επίθεση με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο απεσταλμένος του Μπάιντεν βρίσκεται στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

12:43 Πάνω από 37.430 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 37.431 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 85.653 τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

12:28 Εξωπραγματικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα

Το AJ βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ Άκσα και μίλησε με το ιατρικό προσωπικό που περιέγραψε ως εξωπραγματικό το ξέσπασμα των ασθενειών.

«Οι ασθένειες εξαπλώνονται μεταξύ των εκτοπισμένων λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσής τους, του μολυσμένου νερού, της έλλειψης αποχέτευσης και υγιεινής και της αυξανόμενης ζέστης. Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων υγιεινής της Γάζας. Είναι εύκολο να περπατήσετε κατά μήκος οποιουδήποτε από τους δρόμους εδώ και να δείτε λύματα.

Όλα αυτά επιδεινώνουν την εξάπλωση ασθενειών, ιδίως μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των γυναικών, των παιδιών και εκείνων που έχουν επιπλοκές στην υγεία.

Μέσα στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, υπάρχει ομοφωνία ότι δεν είναι πλέον νοσοκομείο. Δεν είναι κατάλληλο για ιατρικές υπηρεσίες, δεν είναι κατάλληλο για να σώσει ζωές».

12:14 Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ

Υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού, όπως παρατηρούν αναλυτές.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι θα ήταν αδύνατο να νικηθεί η Χαμάς επειδή είναι «μια ιδεολογία» που έχει ενσταλαχθεί στον λαό.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξοργίστηκε με αυτό και εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι ένας από τους στόχους του πολέμου είναι να εξαλείψει τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνατότητες της Χαμάς.

Αλλά ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι όποιος το λέει αυτό, στην πραγματικότητα, παραπλανά τον λαό.

Ο στρατός επί της ουσίας δηλώνει ότι οι διακηρυγμένοι στόχοι του Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα δεν είναι εφικτοί.

12:09 Τα μηνύματα της Χεζμπολάχ και η ανταπόκρισή της στον Λίβανο

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera που καλύπτει τις εξελίξεις στον Λίβανο αναφέρεται στο χθεσινό μήνυμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σχολιάζοντας ότι: «η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να βαδίζει προσεκτικά. Εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους άγραφους κανόνες εμπλοκής με το Ισραήλ. Η σύγκρουση περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραμεθόρια περιοχή και σε στρατιωτικούς στόχους».

Η ίδια προσθέτει:

«Μια στο τόσο, η Χεζμπολάχ ανεβάζει το επίπεδο για να στείλει ένα μήνυμα. Η ομιλία του Νασράλα, μια πολύ προκλητική ομιλία, χθες είχε να κάνει με μηνύματα προς τους Ισραηλινούς ότι δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε τον πόλεμο.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Χεζμπολάχ είναι να αποτρέψει το Ισραήλ από τη διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης.

Το πόση υποστήριξη έχει η Χεζμπολάχ στο Λίβανο είναι συζητήσιμο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει επίδραση. Υποστηρίζουν την απόφασή της. Αλλά υπάρχει επίσης ένα τμήμα του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα που πιστεύει ότι το άνοιγμα αυτού του μετώπου από τη Χεζμπολάχ θα προκαλέσει περισσότερα δεινά σε μια χώρα που έχει σχεδόν καταρρεύσει οικονομικά».

12:00 Κύπρος: Οι σχέσεις μας παραμένουν άριστες με τον Λίβανο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι οι κατηγορίες και οι απειλές του αρχηγού της Χεζμπολάχ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε στρατιωτικές συγκρούσεις ούτε πρόκειται να εμπλακεί.

Την Τετάρτη, ο Νασράλα εξέδωσε προειδοποίηση προς την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει πληροφορίες ότι το Ισραήλ διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κύπρος «δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση» σε οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε: «Οι σχέσεις μας εξακολουθούν να είναι άριστες με τον Λίβανο».

11:53 «Τεχνητή η ρήξη Νετανιάχου – Μπάιντεν ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ»

Ο Νετανιάχου έχει δημιουργήσει ένα τεχνητό ρήγμα με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να παίξει με την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές της χώρας, λέει ο HA Hellyer, μη μόνιμος μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Το ρήγμα «δημιουργείται… τεχνητά», δήλωσε ο Hellyer στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν δεν έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στον Νετανιάχου πέρα από τη «ρητορική».

«Σίγουρα δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο το παρουσιάζει ο Νετανιάχου, σαν να βρίσκονται σε μάχη».

Ο Νετανιάχου πιθανότατα ποντάρει στο χάσμα με τον Μπάιντεν επειδή αισθάνεται ότι μια προεδρία Τραμπ θα λειτουργούσε ακόμη περισσότερο προς όφελός του, αφήνοντάς τον πιο «ελεύθερο», δήλωσε ο Hellyer.

11:39 Παλαιστίνιος δημοσιογράφους περιγράφει βασανιστήρια που υπέστη σε ισραηλινό στρατόπεδο κράτησης

Ο Mohammed Saber Arab, ένας κρατούμενος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος από τη Γάζα, περιέγραψε πολλαπλές περιπτώσεις βασανιστηρίων, κακοποίησης και βιασμού που υπέστη ο ίδιος και άλλοι κρατούμενοι στο ισραηλινό στρατόπεδο κράτησης Sde Teiman.

Ο 42χρονος περιέγραψε λεπτομερώς τις οδυνηρές εμπειρίες του στον δικηγόρο του κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στο κέντρο κράτησης.

Ο Arab, ο οποίος εργαζόταν ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Al Araby, συνελήφθη στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα εν μέσω μιας μεγάλης κλίμακας ισραηλινής επίθεσης τον Μάρτιο.

Ο Arab είπε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούνται με δεμένα μάτια και χειροπέδες. Σημείωσε ότι για 50 ημέρες, δεν είχε αλλάξει τα ρούχα του και του επιτράπηκε μόνο να αλλάξει το παντελόνι του πριν από την επίσκεψη. Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε συνεχή βασανιστήρια, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και ταπείνωση, που οδηγούν μέχρι και σε θάνατο.

Σημείωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων απαγορεύονται, με σοβαρούς ξυλοδαρμούς ως τιμωρία για παραβιάσεις, αναγκάζοντας τους κρατούμενους να μιλούν στον εαυτό τους και να προσεύχονται σιωπηλά καθώς στερούνται των δικαιωμάτων θρησκευτικής λατρείας.

Ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι σε ορισμένους κρατούμενους ακρωτηριάστηκαν τα άκρα τους και αφαιρέθηκαν σφαίρες χωρίς αναισθησία.

Οι κρατούμενοι περιβάλλονται συνεχώς από αστυνομικούς σκύλους και η χρήση τουαλέτας επιτρέπεται μόνο ανά τέσσερις κρατούμενους και αυτό για ένα λεπτό.

Κοιμούνται στο έδαφος, χρησιμοποιώντας τα παπούτσια τους ως μαξιλάρια, πρόσθεσε.

11:33 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν διοικητή της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αεροπορική επίθεση στη βόρεια Γάζα σκότωσε έναν διοικητή της επίλεκτης δύναμης Nukhba της Χαμάς, ο οποίος επέβλεπε τις δραστηριότητες ελεύθερων σκοπευτών της οργάνωσης στην περιοχή Beit Hanoon και συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν διοικητής στην περιοχή Beit Hanoun κατά τη διάρκεια των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην κεντρική Γάζα και στη Ράφα, όταν σκότωσαν «αρκετούς τρομοκράτες» τις τελευταίες 24 ώρες.

11:19 Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου πιέζουν για σκληρότερη γραμμή απέναντι στη Χεζμπολάχ

Υπάρχει μεγάλη πίεση στον Νετανιάχου, ιδιαίτερα από την άκρα δεξιά, να υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση προς τη Χεζμπολάχ, για να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν από τις επιθέσεις στα σύνορα

Υπάρχουν 60.000 άνθρωποι από 28 ισραηλινές πόλεις και χωριά που έχουν εκκενωθεί από την περιοχή των συνόρων από την έναρξη του πολέμου και θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό πίεση να τους αφήσει να γυρίσουν με κάποιο τρόπο, αν και, όπως αναφέρεται αρκετά συχνά στο Ισραήλ, είναι πολύ προσεκτικός, αναφέρει το AJ.

11:10 Τουρκία: Θεμελιώδης αιτία της καταστροφής στη Γάζα είναι η ισραηλινή κατοχή

Το Ισραήλ είναι η θεμελιώδης αιτία της καταστροφής που παρατηρείται στη Γάζα, λέει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η θεμελιώδης αιτία της καταστροφής που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη Γάζα είναι η ισραηλινή κατοχή. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατοχή, η αντίσταση κατά της κατοχής από τους Παλαιστίνιους θα συνεχιστεί επίσης», δήλωσε ο Μπουράκ Αξαπάρ.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που ανέφερε ότι η «σκόπιμη» χρήση βαρέων όπλων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα ήταν μια «σκόπιμη και άμεση επίθεση στον άμαχο πληθυσμό» εκθέτει μερικά από τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον αμάχων στη Γάζα, είπε.

1ο:57 Θανατηφόρο χτύπημα κοντά στην Ντείρ αλ Μπάλαχ

Μια ισραηλινή επίθεση στα ανατολικά της Ντείρ αλ Μπάλαχ σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυμάτισε άλλους, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

Το χτύπημα έρχεται μετά από ένα κύμα σφοδρών επιθέσεων στην κεντρική περιοχή της Γάζας, με θανατηφόρους βομβαρδισμούς στο στρατόπεδο Νουσείράτ και σφοδρούς βομβαρδισμούς στους καταυλισμούς Maghazi και Bureij.

10:42 Το Ισραήλ συλλαμβάνει Παλαιστίνιο βουλευτή στη Χεβρώνα

Ο Αζίζ Ντβάικ, πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, συνελήφθη εκ νέου από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα μετά την απελευθέρωσή του πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Dweik, ο οποίος είναι 77 ετών, κρατούνταν αυθαίρετα από τον Οκτώβριο σε φυλακή στην έρημο Νεγκέβ, όπου υπήρξαν καταγγελίες για κακοποίηση και ιατρική αμέλεια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε σπίτια και συνέλαβαν αρκετούς νεαρούς άνδρες στην πόλη Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας, σύμφωνα με το Wafa.

10:29  «Επιλέξατε την πολιτική επιβίωση έναντι του λαού σας» – Μητέρα ομήρου καταγγέλλει τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων συγγενών αιχμαλώτων, έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο 2 του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι οι διαδηλωτές είχαν επίσης αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο Ayalon στο Τελ Αβίβ.

Η Einav Tsengawkar, της οποίας ο γιος Matan παραμένει αιχμάλωτος στη Γάζα, συμμετείχε στις διαδηλώσεις και κατηγόρησε τον Νετανιάχου, ο οποίος, όπως είπε, δίνει προτεραιότητα στην πολιτική επιβίωση έναντι της τύχης των ισραηλινών αιχμαλώτων και στρατιωτών.

«Δεν θα σας αφήσω να θάψετε τον Matan και τους άλλους ομήρους στο όνομα της πολιτικής σας επιβίωσης», δήλωσε η Tsengawkar, σύμφωνα με το Ynet. «Εμείς, ο λαός, θα κερδίσουμε και θα επιστρέψουμε τους απαχθέντες και την ασφάλεια στη χώρα».

10:07 Συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ισραήλ

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης στον Αυτοκινητόδρομο 6, με την κατηγορία ότι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και έκλεισαν το δρόμο.

Σύμφωνα με τη Haaretz o Αυτοκινητόδρομος 6 δεν αποκλείστηκε σε κανένα σημείο το πρωί της Πέμπτης.

09:56 Al Jazeera: Ανταπόκριση από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Ο ανταποκριτής του AJ, Χανί Μαχμούντ,  μεταδίδει από τον παλαιστινιακό θύλακα:

«Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, μπορούσαμε να ακούσουμε καθαρά τον ήχο του βαρέος πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Γάζας.

Η κεντρική περιοχή είναι πολύ μικρή και υπερπλήρης, οπότε οτιδήποτε στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ανατολικά μπορεί να ακουστεί καθαρά. Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εκεί είναι μέρος του σχεδίου του για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης που ήδη συρρικνώνει τη Λωρίδα.

Σε μια ξεχωριστή επίθεση, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ με τουλάχιστον έναν πύραυλο drone, εκτοξεύοντάς τον σε ένα διαμέρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο νεαρές γυναίκες σκοτώθηκαν. Έχουν επίσης αναφερθεί πολλαπλοί τραυματισμοί.

Βομβαρδισμοί από βαρύ πυροβολικό ακούγονταν επίσης με στόχο δημόσιες εγκαταστάσεις και κτίρια κατοικιών στο στρατόπεδο, το οποίο έχει στοχοποιηθεί ανελέητα κατά τη διάρκεια του πολέμου από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Στην πόλη της Ράφα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να προωθείται βαθύτερα στο κεντρικό και δυτικό τμήμα, καταστρέφοντας περισσότερα κτίρια κατοικιών και ωθώντας περισσότερους ανθρώπους σε εσωτερικό εκτοπισμό.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει ασφυκτικό αποκλεισμό σε όλα τα περάσματα».

09:47 WSJ: Οι όμηροι στη Γάζα δεν ξεπερνούν τους 50

Ο αριθμός των επιζώντων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δεν ξεπερνά τους 50, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται μεσολαβητές στις συνομιλίες για τους ομήρους και έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Η εκτίμηση βασίζεται εν μέρει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και, αν αληθεύει, σημαίνει ότι 66 από τους ομήρους είναι νεκροί – 25 περισσότεροι από ό, τι το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει δημοσίως μέχρι στιγμής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία του Ισραήλ, οι αριθμοί της Wall Street Journal δεν περιλαμβάνουν τους τέσσερις ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα πριν από τις 7 Οκτωβρίου: Avera Mengistu, Hisham al-Sayed και τις σορούς των στρατιωτών των IDF Hadar Goldin και Oron Shaul.

09:37 Μάχες στην Τζενίν μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού

Κάτοικοι της πόλης Τζενίν της Δυτικής Όχθης λένε ότι ανταλλάσσονται πυρά μεταξύ στρατιωτών του ισραηλινού στρατού και ένοπλων στην πόλη, μετά την είσοδο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων το πρωί της Πέμπτης.

09:28 Λαπίντ: Οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, λέγοντας ότι προκαλεί «αδιανόητη» ζημιά στη χώρα και έχει χάσει την εμπιστοσύνη των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η ζημιά που προκαλεί ο Νετανιάχου στο Ισραήλ είναι αδιανόητη και θα μας πάρει πολλά χρόνια για να την αποκαταστήσουμε», δήλωσε ο Λαπίντ σε σχόλια που μετέδωσε η ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

«Όταν φύγει, δεν θα υπάρχει καν ένα σιντριβάνι με το όνομά του, πόσο μάλλον ένας δρόμος ή μια πολιτιστική αίθουσα», δήλωσε ο Λαπίντ. «Θα τον θυμόμαστε μόνο για τις 7 Οκτωβρίου».

Ο Λαπίντ προέβλεψε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα πέσει σύντομα και θα προκηρυχθούν εκλογές το 2024. Λέει ότι δεν έχει καμία προσωπική επιθυμία να δει τον Νετανιάχου πίσω από τα κάγκελα, αλλά αντιτίθεται στο να του δοθεί χάρη.

09:13 Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων στη Νουσεϊράτ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού στον καταυλισμό προσφύγων Nuseirat.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει τώρα ότι οι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες, προσθέτοντας ότι γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των 12 τραυματιών.

Αλλού στην κεντρική Γάζα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Bureij και Maghazi, καθώς και στα βόρεια της Nuseirat, πρόσθεσε το Wafa.

09:00 Συγγενείς Ισραηλινών αιχμαλώτων μπλοκάρουν αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ

Μέλη των οικογενειών των ισραηλινών αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο Ayalon στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους.

Μαζί τους ήταν μέλη μιας ομάδας ακτιβιστριών γυναικών, με τη διαδήλωση να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εβδομάδας Ανυπακοής» στο Ισραήλ, στην οποία πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο για να πιέσουν την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για αιχμαλώτους με τη Χαμάς.

Η ομάδα γυναικών επέκρινε την κυβέρνηση ότι εμπλέκεται σε «μικροπολιτική», ενώ περισσότεροι από 100 αιχμάλωτοι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

«Ξύπνα! Υπάρχουν όμηροι στη Γάζα που βλέπουν στις ειδήσεις ότι οι άνθρωποι αγωνίζονται γι’ αυτούς και η κυβέρνηση τους εγκαταλείπει για μικροπολιτική», ανέφερε η ομάδα.

08:45 Παρατηρητήρια πολέμου: Η Χαμάς επιλέγει ενέδρες στη Ράφα

Οι μαχητές της Χαμάς αποφεύγουν τις αποφασιστικές μάχες με τον ισραηλινό στρατό στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βρει λίγες μονάδες της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Οι μαχητές της Χαμάς παραμένουν σε δίκτυα σήραγγας μάχης στη Ράφα, ενώ πυροδοτούν εξ αποστάσεως κτίρια στην πόλη που ήταν «παγιδευμένα για να εκραγούν πριν από την άφιξη των ισραηλινών δυνάμεων», αναφέρουν οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ στην τελευταία τους ενημέρωση για το πεδίο της μάχης.

«Η χρήση εκ των προτέρων παγιδευμένων με εκρηκτικά κτιρίων και σηράγγων υποδηλώνει ότι οι μονάδες της Χαμάς στη Ράφα προετοιμάζονται να διατηρήσουν τη δύναμή τους αποφεύγοντας τις άμεσες εμπλοκές», αναφέρουν οι ISW/CTP στην κοινή τους έκθεση.

Μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν επίσης ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς μια ισραηλινή πόλη κοντά στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γάζα με στόχο το ισραηλινό Άσκελον και μια άλλη πόλη που συνορεύει με τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την έκθεση.

08:36 Οι τραυματίες υποφέρουν – «Οι νεκροί είναι οι τυχεροί»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα τους είπαν ότι ο θάνατος είναι προτιμότερος από τον τραυματισμό στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της περιοχής, επειδή οι τραυματίες «υποφέρουν τόσο έντονα λόγω του αποκλεισμού της σωτήριας βοήθειας από τις ισραηλινές αρχές».

«Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν περαιτέρω φρικαλεότητες», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή της προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Τετάρτη.

«Δεν θα πρέπει να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν άλλοι άμαχοι από παράνομες επιθέσεις, να πεθάνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση και να στερηθούν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», δήλωσε η HRW.

08:25 Επιθέσεις σε ανθρώπους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Ισραηλινά τανκς και drones επιτέθηκαν σε δυτικές γειτονιές της Ράφα, καθώς και σε ανθρώπους που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια σκοτώνοντας 9 και τραυματίζοντας άλλους 30.

Διαβάστε όσα έχουν προηγηθεί εδώ 

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024