Ουκρανία: Πόλεμος κόντρα και στη χρεοκοπία
Μια αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση «in extremis» από το Κίεβο, αλλά οι πιστωτές πιέζουν χωρίς διάθεση υπομονής
Ο πόλεμος για την Ουκρανία βρίσκεται σαφώς σε μια νέα φάση. Με τη σύγκρουση να είναι ήδη στάσιμη, οι θέσεις παραμένουν άκαμπτες και η μάχη για τη σλαβική χώρα έχει γίνει αγώνας φθοράς. Υπό αυτή την έννοια, παρά το γεγονός ότι τα στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται, η προσοχή του Κιέβου έχει επικεντρωθεί σε ένα μέτωπο που, δεδομένης της φύσης αυτού του νέου σταδίου, μπορεί να είναι αποφασιστικό: το χρέος. Αν και η χώρα έχει μια υποχρέωση που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική (79%) του ΑΕΠ, η αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία έχει αρχίσει.
Η Ουκρανία έλαβε την πρώτη απόρριψη στη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η ιδέα ήταν να αναβληθούν περίπου 20 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις με διεθνείς πιστωτές που λήγουν στις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Εάν δεν είναι σε θέση να τα πληρώσει, η Ουκρανία θα έχει δυσκολίες να χρηματοδοτηθεί στην αγορά, με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό όταν αντιμετωπίζει έναν πόλεμο φθοράς. Αυτός ο αριθμός προέρχεται ήδη από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με αυτούς τους επενδυτές με τη ρωσική εισβολή στη χώρα το 2022, οι οποίοι συμφώνησαν να αναβάλουν την είσπραξη. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και τα νεύρα κυριεύουν τους πάντες.
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες
Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει για δύο εβδομάδες. Η χώρα υπό την ηγεσία του Ζελένσκι πρέπει να ομαλοποιήσει την κατάστασή της για να αποκτήσει πρόσβαση στη διεθνή αγορά χρέους ενώ παράλληλα θα εκπληρώσει τους στόχους του ΔΝΤ να αναδιαρθρώσει τις υποχρεώσεις της με τον διεθνή οργανισμό. O υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σεργκεϊ Μαρτσένκο, υπέθεσε ότι παρά το «όχι», θα επιτευχθεί συμβιβασμός. Το πρόβλημα προέρχεται από το ότι οι επενδυτές δεν είναι ανοιχτοί στην επιλογή της αναβολής του χρέους.
Κάτοχοι του ουκρανικού χρέους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους δεν δέχονταν άλλη αναβολή. «Όταν συμφωνήσαμε στο μορατόριουμ το 2022, υπήρχε η δυνατότητα πληρωμής, αλλά προφανώς και μια εθνική ανάγκη διατήρησης των πόρων», είπε ένας κάτοχος ομολόγων. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, δεν έχει νόημα να το αφήσουμε για το μέλλον».
Ποια η αιτία
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτός είναι ο λόγος που μια ομάδα ξένων κατόχων με επικεφαλής την BlackRock και την Pimco «πιέζουν» να αρχίσει να πληρώνεται το χρέος το συντομότερο δυνατό. Αυτή η ομάδα θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί μια μείωση για ένα μέρος με αντάλλαγμα να αρχίσουν να την πληρώνουν. Αυτός ο Αύγουστος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος γύρος αυτής της διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να κρατήσει ανοιχτό το μονοπάτι για τη χρηματοδότηση του πολέμου.
Στην τελευταία έκθεσή της, η S&P Global υπέθεσε ότι η Ουκρανία θα αθετήσει τις εξωτερικές οικονομικές της υποχρεώσεις και όλα εξαρτώνται από τη συμφωνία των πιστωτών της να αναβάλουν την πληρωμή. Διαφορετικά, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρθηκε στη μη συμμόρφωση ως «εικονική βεβαιότητα». «Δεδομένης της σημαντικής ζημιάς στο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», υποστηρίζει η S&P στην έκθεσή της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μείωσε την αξιολόγησή της σε αξιολόγηση junk bond (CC). Τον Ιούνιο ο Fitch δημοσίευσε την έκθεσή του που δείχνει μια πιο ήρεμη θέση. «Το σημείωμά μας για την Ουκρανία αντανακλά την προσδοκία ότι θα επιτύχει μια νέα αναδιάρθρωση χρέους .» Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αναμένουμε μια ενδιάμεση αναβολή».
Παραμένει μη βιώσιμο το χρέος της Ουκρανίας
Ωστόσο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας διαδικασίας παρόμοιας με την προεπιλογή. Ο οργανισμός ελπίζει ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει μια φόρμουλα για να αποφύγει μια παραδοσιακή χρεοκοπία μέσω «μιας πρότασης ανταλλαγής χρέους που συνεπάγεται σημαντική μείωση των όρων». Υπό αυτή την έννοια, προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τον βαθμό σε CC λόγω ενδείξεων μη συμμόρφωσης ή ακόμη και σε C λόγω κυρίως σχεδίων μη συμμόρφωσης. «Θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρό άγχος ρευστότητας και μειωμένη ικανότητα της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».
Το χρέος της Ουκρανίας «παραμένει μη βιώσιμο ελλείψει ουσιαστικής αναδιάρθρωσης», δήλωσε η Εβγκένια Σλέπτσοβα, ανώτερη οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Oxford Economics. Αλλά υπάρχει «εξαιρετική αβεβαιότητα» γύρω από τη διαδικασία, δεδομένων των αμφιβολιών για την υποστήριξη των ΗΠΑ και των δυσκολιών στην πραγματοποίηση οικονομικών προβλέψεων, πρόσθεσε.
Τι λένε οι αναλυτές
Η Ilona Solugoub της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου υπερασπίζεται ότι » η κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εγκαίρως «, αλλά αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα αβεβαιότητα που εξαπλώνεται από τους φορείς στους ίδιους τους κατόχους χρεών κάνει ήδη ζημιά στην οικονομία της χώρας. «Η συζήτηση αθέτησης υποχρεώσεων μπορεί να κάνει τους επενδυτές να αισθάνονται εξαπατημένοι και να επηρεάσει αρνητικά την απόφασή τους να συνεισφέρουν στη χώρα, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές εταιρείες που χρειάζονται ξένες επενδύσεις να αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
Σε κάθε περίπτωση, αν και η Solugoub πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, παρά το γεγονός ότι απομένει όλο και λιγότερος χρόνος, η αποτυχία να γίνει θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη χώρα. » Εάν η κυβέρνηση δηλώσει ότι δεν θα πληρώσουμε το χρέος , θα υπάρξει μια σειρά διεθνών διαφορών, κατασχέσεις ξένης ουκρανικής περιουσίας και αποθεματικών σε ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων που επενδύονται σε ξένους τίτλους.»
«Κλειδί» για την Ουκρανία το χρέος
Το περισσότερο ή λιγότερο φθηνό χρέος είναι το κλειδί για την Ουκρανία να διατηρήσει την πολεμική της προσπάθεια. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2024, η κυβέρνηση αναμένει έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Από το Κίεβο έχουν εκφράσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να το φροντίσουν είναι η διεθνής βοήθεια να καλύψει τα 41 δις. Τα προβλήματα με τη φροντίδα του χρέους θα διαταράξουν αυτή τη λεπτή λογιστική ισορροπία.
Αυτό φαίνεται αρκετά σίγουρο αφού η G7 ανακοίνωσε δάνειο την περασμένη εβδομάδα ύψους 46 δισ. ευρώ. Αυτό το πακέτο έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν χάρη στις κυρώσεις της Δύσης. Αυτός είναι ο βασικός εγγυητής που επιτρέπει την ηρεμία στις αγορές παρά την απειλή με τους πιστωτές. Μάλιστα, το CDS (Credit Default Swap), τα συμβόλαια που λειτουργούν ως ασφάλιστρο κινδύνου σε περίπτωση αθέτησης, είναι στις 551 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα που δίνει η αγορά για χρεοκοπία είναι ήδη 9,18% .
Εκτόξευση τιμών και πληθωρισμός
«Εάν η Ουκρανία δεν λάβει επαρκή χρηματοδότηση, θα πρέπει μόνο να τυπώσει χρήματα, κάτι που θα οδηγούσε σε αχαλίνωτο πληθωρισμό», τονίζουν οι ειδικοί. Συνολικά, η Ουκρανία έχει διπλασιάσει τις δαπάνες της για να συμβαδίσει με τη Ρωσία. Τα έξοδα της σύγκρουσης δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης ενός στρατού που υπερασπίζεται την περιοχή από εισβολή, μια δαπάνη που τρώει το 22% του ΑΕΠ. Ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε όλα τα είδη, αλλά και σε συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από 13% σε 17% σε ένα μόνο έτος.
Η ουκρανική οικονομία κατέρρευσε κατά 29% το 2022 και οι δημόσιες δαπάνες εκτοξεύτηκαν από το 41% του ΑΕΠ στο 66% του ΑΕΠ. Επομένως το βάρος του χρέους εκτοξεύτηκε στο 78%. Υπό αυτή την έννοια, το ίδρυμα επισημαίνει ότι εάν δεν επιτύχει επαρκή εξωτερική χρηματοδότηση η Εθνική Τράπεζα θα καταφύγει στην εκτύπωση χρημάτων και αποθεμάτων ρευστότητας (μόλις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων)». Ωστόσο, αυτό το σενάριο θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα «σε αχαλίνωτο πληθωρισμό με υποτίμηση του νομίσματος και μεγαλύτερο χρέος που αναπόφευκτα οδηγεί σε πλήρη χρεοκοπία μεταξύ 2025 και 2027.
- Λαρεντζάκης: «Όποτε μου ζητηθεί πρέπει να είμαι έτοιμος να βοηθήσω»
- Μαρινάκης: Δεν ήταν προαποφασισμένη η διαγραφή Σαμαρά – Υιοθέτησε fake news
- Τέμπη: Ξεσπά στο in η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς – «Πήγαμε να πάρουμε το πτυχίο της κόρης μας και…»
- Πλειστηριασμοί: Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα
- Ελλάδα: Παραμένει στο Top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
- Νέος φωτισμός στην πλατεία Κουμουνδούρου