«Θα σέβεστε τον Μωυσή!» – Εκπαιδευτικός νόμος στις ΗΠΑ βγάζει ακτιβιστές από τα ρούχα τους
Τα πάνω κάτω φέρνει νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ για να βάλει τα παιδιά στον «ίσιο δρόμο»
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τις Δέκα εντολές του Μωυσή θα βλέπουν από τη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές στην Πολιτεία της Λουιζιιάνα όταν παρακολουθούν το μάθημα μέσα στην τάξη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλα τα νηπιαγωγεία έως και κολλέγια της Πολιτείας, είναι υποχρεωμένα να έχουν την εικόνα με τις Δέκα Εντολές, μετά την ψήφιση το νόμου την Τετάρτη 19 Ιουνίου, από τη Βουλή της Λουϊζιάνα που από τις 28 Μαΐου ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Το νομοσχέδιο υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι, μαζί με ένα πακέτο άλλων ρυθμίσεων που είπε ότι σχεδιάστηκαν για να «διευρύνουν την πίστη στα δημόσια σχολεία».
Η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών επισημαίνει επίσης ότι αυτές οι ρυθμίζεις θα οδηγήσουν «σε αντισυνταγματικό θρησκευτικό εξαναγκασμό των μαθητών
Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό «πακέτο» περιλαμβάνει επίσης νόμους που θα εξουσιοδοτούν την πρόσληψη ιερέων στα σχολεία, θα περιορίζουν τους δασκάλους από το να αναφέρουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου και θα εμποδίζουν τα σχολεία να χρησιμοποιούν το προτιμώμενο όνομα ή τις αντωνυμίες ενός τρανς μαθητή, εκτός εάν δοθεί άδεια από τους γονείς.
«Αν θέλετε να σεβαστείτε το κράτος δικαίου, πρέπει να ξεκινήσετε από τον αρχικό νομοθέτη, που ήταν ο Μωυσής», είπε ο Λάντρι σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου.
Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι το μέτρο δεν είναι αποκλειστικά θρησκευτικό, αλλά ότι έχει ιστορική σημασία.
Οι Δέκα Εντολές περιγράφονται στο κείμενο του νόμου ως «θεμελιώδη έγγραφα της πολιτείας και της εθνικής μας κυβέρνησης».
«Η ιστορία καταγράφει ότι ο Τζέιμς Μάντισον, ο 4ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι “(είχαμε) στοιχηματίσει ολόκληρο το μέλλον του νέου μας έθνους … στην ικανότητα του καθενός μας να κυβερνά τον εαυτό μας σύμφωνα με τις ηθικές αρχές των Δέκα Εντολών», ανέφερε το κείμενο.
Οι κορνίζες, οι οποίες θα πληρώνονται από ιδιωτικές δωρεές και όχι από κρατικά δολάρια, θα “εμφανίζονται σε αφίσα ή έγγραφο με πλαίσιο”, λέει ο νόμος. Το κείμενο της νομοθεσίας απαιτεί επίσης να εκτυπώνεται με μεγάλη, ευανάγνωστη γραμματοσειρά.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ωστόσο, ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων έχουν ήδη αμφισβητήσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους σε δημόσια κτίρια. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών απείλησε μάλιστα με μηνύσεις.
Οι κορνίζες θα συνδυαστούν επίσης με μια δήλωση που θα περιγράφει πώς οι Δέκα Εντολές «αποτελούσαν εξέχον μέρος της αμερικανικής δημόσιας εκπαίδευσης για σχεδόν τρεις αιώνες».
Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες της Λουιζιάνα, υποστήριξε ότι η γλώσσα που υιοθετεί ο νέος νόμος είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και είπε σε μια δήλωση ότι σχεδιάζει να μηνύσει το κράτος.
Η Ένωση επικαλέστηκε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 1980, Stone v. Graham, η οποία έκρινε ότι παρόμοιος νόμος που ψηφίστηκε στο Κεντάκι για το δημόσιο σχολικό σύστημα παραβίαζε τη ρήτρα ίδρυσης του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών επισημαίνει επίσης ότι αυτές οι ρυθμίζεις θα οδηγήσουν «σε αντισυνταγματικό θρησκευτικό εξαναγκασμό των μαθητών, οι οποίοι υποχρεούνται από το νόμο να φοιτούν στο σχολείο και επομένως αποτελούν αιχμάλωτο ακροατήριο θρησκευτικών μηνυμάτων που χορηγούνται από το σχολείο».
«Θα στείλουν επίσης ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε μαθητές και οικογένειες που δεν ακολουθούν την προτιμώμενη έκδοση των Δέκα Εντολών από την Πολιτεία ότι δεν ανήκουν και δεν είναι ευπρόσδεκτοι στα δημόσια σχολεία μας», πρόσθεσε η Ένωση της Λουιζιάνα.
Προς το παρόν πάντως, καμία άλλη πολιτεία δεν έχει υιοθετήσει τέτοια εκπαιδευτική μέθοδο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις