Πράσινη μετάβαση: Πώς Γερμανία και Ιταλία την τορπιλίζουν
Μάχες δισεκατομμυρίων για την πράσινη μετάβαση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030 με την Γερμανία και την Ιταλία να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι δύο χώρες απέχουν τόσο πολύ από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε βιομηχανίες όπως οι μεταφορές και τα κτίρια που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δαπανήσουν πάνω από 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια (15 δισεκατομμύρια ευρώ) σε πιστώσεις άνθρακα για να συμμορφωθούν με έναν νόμο της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα της T&E, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει καθαρότερες μεταφορές.
Δαπανηρός πόλεμος για την πράσινη μετάβαση
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η Γερμανία και η Ιταλία θα μπορούσαν να καταναλώσουν την πλειοψηφία των διαθέσιμων πιστώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, δημιουργώντας έναν δαπανηρό πόλεμο προσφορών από άλλες χώρες που επίσης χάνουν τους στόχους τους για το κλίμα.
«Η Γερμανία και η Ιταλία καταναλώνουν όλες τις διαθέσιμες πιστώσεις άνθρακα από τους γείτονές τους, αφήνοντάς τους αποκλεισμένους και σε κίνδυνο νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Sofie Defour, διευθύντρια για το κλίμα στην T&E. «Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει τους πολίτες της που ζητούν ακόμη περισσότερα χρήματα και βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την κρίση του προϋπολογισμού, για να αντισταθμίσουν τις αδύναμες πολιτικές τους».
Ένας νόμος της ΕΕ για το κλίμα, γνωστός ως κανονισμός για τον επιμερισμό των προσπαθειών, θέτει δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών για καθεμία από τις 27 χώρες του μπλοκ. Ο γενικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Ο νόμος ισχύει για βιομηχανίες όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και η γεωργία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των εκπομπών της ΕΕ.
Οι χώρες που χάνουν τους κλιματικούς στόχους τους μπορούν να αγοράσουν πιστώσεις από γειτονικές χώρες που ξεπερνούν τους στόχους τους.
Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία
Η Ισπανία αναμένεται να έχει τα περισσότερα πλεονάσματα, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Πολωνία. Ωστόσο, τουλάχιστον 12 χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να χάσουν τους εθνικούς τους στόχους για το κλίμα.
Οι προσπάθειες χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία να μειώσουν τις εκπομπές από τη γεωργία και τις μεταφορές έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες από αγρότες και πολίτες που ανησυχούν ότι θα αυξήσουν το κόστος και θα καταστήσουν τα προϊόντα της ΕΕ πιο ακριβά από τις εισαγωγές.
Η αντίδραση βοήθησε την ακροδεξιά να κερδίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές αυτού του μήνα.
Η Defour δήλωσε ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν μια επιλογή: να πληρώσουν δισεκατομμύρια στους γείτονές τους για το χρέος άνθρακα ή να εφαρμόσουν ισχυρότερες πολιτικές για το κλίμα, όπως η μόνωση σπιτιών για να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις