Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Σε κατάσταση συναγερμού η Πολιτική Προστασία

Φωτιά: Σε κατάσταση συναγερμού η Πολιτική Προστασία

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής, ενώ έχει ελεγχθεί και η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

Μάχες με επικίνδυνες φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (21/6).

«Σε κατάσταση συναγερμού είναι σήμερα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με επικίνδυνες πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές. Δίνουμε σκληρές μάχες για να τις αντιμετωπίσουμε και σε κάθε περίπτωση επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ώρες το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση

Όπως είπε, παρά τις αντίξοες συνθήκες η πυρκαγιά στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής ελέγχθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο ώρες από την εκδήλωσή της, ενώ έχει ελεγχθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

«Σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων και οι πιλότοι μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσεγγίσουν με ασφάλεια τα πύρινα μέτωπα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας και Λυρκεία Αργολίδας και προσέθεσε ότι στην Κεφαλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

«Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Αν δείτε καπνό ή φλόγες, καλέστε μας στο τηλέφωνο 199 ή στο 112. Καλέστε μας αμέσως. Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024