Η «πράσινη» επανάσταση της Κίνας
Πώς το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο καθιερώνει την Κίνα στην κορυφή της πράσινης μετάβασης παγκοσμίως, πλην όμως με «σκιές»
Έχει έκταση σχεδόν όσο η Νέα Υόρκη και μπορεί να παράγει περίπου 6,09 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (KWh.) ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Αρκετή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ολόκληρων χωρών, όπως το Λουξεμβούργο.
Από τις αρχές του μήνα, η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο.
Αποτελείται από περισσότερα από 5,26 εκατομμύρια μονοκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ των 650 βατ (W).
Εκτείνεται σε μια ερημική περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ -την Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων.
Πλέον οι εγκαταστάσεις έχουν συνδεθεί με το ενεργειακό δίκτυο της αχανούς ασιατικής χώρας.
Χρειάστηκαν πάνω από 208 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς, με ενδιάμεσο έναν υποσταθμό 750 κιλοβόλτ (kV).
Για το έργο Midong απαιτήθηκε επένδυση ύψους 15,45 δισεκατομμυρίων γουάν -κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Κατά το Πεκίνο, είναι ακόμη μια απόδειξη της κινεζικής υπεροχής στη βιομηχανία πράσινης ενέργειας και της εθνικής δέσμευσης για ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα του μεγαλύτερου σήμερα ρυπαντή στον κόσμο.
Η Κίνα ήδη ηγείται παγκοσμίως της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική της ικανότητα κατά περισσότερο από 50% μόνο μέσα στο 2023.
Όμως το νέο κινεζικό τεχνολογικό «θαύμα» στη Σιντζιάνγκ, με την μετατροπή της σε κόμβο πράσινης ενέργειας, επισκιάζεται από τις διώξεις των μειονοτικών Ουιγούρων.
Για την ακρίβεια, η παγκόσμια πρωτιά ήδη αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και κλιμακούμενου εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ της Κίνας και της Δύσης.
World’s largest solar plant goes online in China: China Green Development Group has switched on the 3.5 GW Midong solar project in Urumqi, China’s Xinjiang region. The project required an investment of CNY 15.45 billion… https://t.co/jyT3AH0ktq #Renewables #Energy #Technology pic.twitter.com/Sfh2Pj4tEt
— pv magazine (@pvmagazine) June 6, 2024
Επενδύσεις με το… αζημίωτο
Με αφθονία τόσο σε φυσικούς πόρους όσο και σε ηλιακό φως, το Πεκίνο βλέπει τη Σιντζιάνγκ ως ένα κρίσιμο κέντρο για τη πράσινη μετάβαση.
Όμως τομείς, όπως η παραγωγή ηλιακών πάνελ και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, πιθανότατα συνδέονται «σε μεγάλο βαθμό» με καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, επισημαίνει ο εξειδικευμένος σε θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας ιστότοπος Sourcing Journal, με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πολυπυριτίου ηλιακής ποιότητας προέρχεται από τη βορειοδυτική κινεζική επαρχία.
Η περιοχή είναι επίσης σημαντική πηγή νικελίου και λιθίου, που είναι απαραίτητα για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι ξένοι επενδυτές στην κινεζική πράσινη τεχνολογία έχουν «περιορισμένη εικόνα ως προς το πώς η υποστηριζόμενη από το κράτος καταναγκαστική εργασία συγκρίνεται με άλλες μορφές σύγχρονης δουλείας», αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος.
Στο μεσοδιάστημα χώρες της Κεντρικής Ασίας -όπως το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν- έχουν μπει στο επίκεντρο κινεζικών επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία.
Η διείσδυση του Πεκίνου στην περιοχή, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουρανία, παρατηρεί η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for Peace.
Ο πόλεμος προκάλεσε ανησυχία σε χώρες της Κεντρικής Ασίας για την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίας, αναφέρει, στρέφοντας έτσι αρκετές στην αναζήτηση εναλλακτικών για απεξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Η Κίνα έγινε βασικός εταίρος τους στην επίτευξη του στόχου.
Αλλά οι επενδύσεις του Πεκίνου έχουν επίσης ένα πιθανό γεωπολιτικό αντίτιμο, παρατηρεί η Φωνή της Αμερικής.
Στην Κεντρική Ασία έχουν πλέον πέσει οι τόνοι ως προς το θέμα της μεταχείρισης των Ουιγούρων από το Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν στενοί πολιτιστικοί και γλωσσικοί δεσμοί με τη Σιντζιάνγκ και την πληθυσμιακά πλειοψηφούσα εκεί τουρκογενή εθνοτική ομάδα.
«Πράσινος πόλεμος»
«Ο ρόλος της Κίνας είναι κρίσιμος για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διότι η χώρα αναμένεται να εγκαταστήσει πάνω από το ήμισυ της νέας δυναμικότητας που απαιτείται παγκοσμίως έως το 2030», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
«Στο τέλος της περιόδου πρόβλεψης, σχεδόν η μισή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», επισημαίνει.
Ενώ «αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία παγκοσμίως έως το 2028».
Η μαζική αύξηση στην παραγωγή ηλιακών πάνελ -και όχι μόνο- στην Κίνα πυροδοτεί εν τω μεταξύ τις εμπορικές εντάσεις με τη Δύση.
Προ μηνός, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν επέβαλε μεγάλη αύξηση δασμών σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών κινεζικών προϊόντων.
Από ημιαγωγούς, μέχρι μπαταρίες ηλεκτροκίνησης, ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ.
Στα τελευταία, οι δασμοί διπλασιάστηκαν από το 25% στο 50%.
Τώρα, δε, βγαίνει από τον «πάγο» και η επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά προϊόντα που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ήταν μια μέθοδος του Πεκίνου για αποφυγή των ήδη υφιστάμενων αμερικανικών δασμών.
Γινόταν έως τώρα με τη σιωπηρή συναίνεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, εν μέσω προσπαθειών για ενίσχυση της χρήσης ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ.
Όμως τώρα οι Αμερικανοί κατασκευαστές ηλιακών κυψελών ζητούν περαιτέρω προστασία της παραγωγής τους έναντι των εισαγωγών σε χαμηλές τιμές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, η ΕΕ έχει επίσης βάλει στο «μικροσκόπιο» τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα στην πράσινη ενέργεια και ειδικά στην τεχνολογία για αιολικά και ηλιακά πάρκα.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα για το ύψος των κρατικών επιχορηγήσεων του Πεκίνου στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ, τα προϊόντα των οποίων κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά.
- Χεζμπολάχ: «Για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη ναυτική βάση Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ – Επίθεση και στο Τελ Αβίβ»
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ
- Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη