Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΑΙ: «Ρωσίδες» YouTubers με κλεμμένα πρόσωπα διαφημίζουν προϊόντα σε μοναχικούς άνδρες

ΑΙ: «Ρωσίδες» YouTubers με κλεμμένα πρόσωπα διαφημίζουν προϊόντα σε μοναχικούς άνδρες

Δεκάδες λογαριασμοί με κλώνους πραγματικών γυναικών φέρνουν έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για επιτήδειους στην Κίνα.

Η Όλγκα Λόιεκ, ουκρανή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε όταν άνοιξε κανάλι στο YouTube τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Λόιεκ, 21 ετών, ανακάλυψε ότι η εικόνα του προσώπου της αντιγράφηκε με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργηθούν αναρίθμητοι κλώνοι της στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ψηφιακά alter ego της, όπως για παράδειγμα η «Νατάσα», υποστηρίζουν ότι είναι Ρωσίδες που μιλούν άπταιστα κινεζικά και πωλούν κεριά και άλλα ρωσικά προϊόντα, εκμεταλλευόμενα τις στενές σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα.

Οι ψεύτικοι λογαριασμοί έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στην Κίνα, πολύ περισσότερους από ό,τι η ίδια η Λόιεκ.

Τα ψεύτικα προφίλ προωθούν προϊόντα κυρίως σε μοναχικούς κινέζους άνδρες, εκτιμούν ειδικοί.

«Κυριολεκτικά βλέπω το πρόσωπό μου να μιλά μανδαρινικά ενώ στο φόντο βλέπω το Κρεμλίνο και τη Μόσχα και λέω πόσο υπέροχες είναι η Ρωσία και η Κίνα» είπε η φοιτήτρια στο Reuters.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό, είναι πράγματα που δεν θα έλεγα ποτέ στην πραγματική ζωή».

Η περίπτωση της Λόιεκ είναι ενδεικτική ενός αυξανόμενου αριθμού δήθεν Ρωσίδων που εμφανίζονται στις κινεζικές πλατφόρμες για να πουν ότι λατρεύουν την Κίνα και θέλουν να στηρίξουν τη Ρωσία πουλώντας προϊόντα από τη χώρα τους.

Όλες δημιουργήθηκαν με ΑΙ από βίντεο γυναικών που εμφανίζονται online, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν.

Οι λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν με το πρόσωπο της Λόιεκ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους και έχουν πουλήσει καιριά και άλλα «ρωσικά» προϊόντα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Μόνο λίγοι φέρουν σήμανση που διευκρινίζει πως δημιουργήθηκαν με ΑΙ.

Οι ανησυχίες για κατάχρηση της τεχνολογίας με στόχο την παραπληροφόρηση φουντώνουν το τελευταίο διάστημα εν μέσω της διάδοσης εργαλείων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Τον Ιανουάριο, η Κίνα εξέδωσε σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών για την εγχώρια βιομηχανία, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση περισσότερων από 50 βιομηχανικών προτύπων έως το 2026.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νέος κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος επιβάλλει ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας για συστήματα υψηλού ρίσκου, τέθηκε σε ισχύ αυτό τον μήνα και βάζει ψηλά τον πήχη για τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλα αυτά, ο Σιν Ντάι, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πεκίνου, προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις συχνά ξεπερνούν τη νομοθεσία.

«Μπορούμε μνα προβλέψουμε ότι  ολοένα και πιο ισχυρά εργαλεία για την παραγωγή και διάδοση περιεχομένου θα γίνονται διαθέσιμα κάθε λεπτό που περνά» είπε.

«Πιστεύω ότι ο κρίσιμος παράγοντας είναι ο υπερβολικά μεγάλος όγκος […] όχι μόνο στην Κίνα αλλά γενικά στο Διαδίκτυο».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024