Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Μου ράγισε την καρδιά» - Η θυελλώδης, μυστική σχέση του Ντόναλντ Σάδερλαντ με την Τζέιν Φόντα

«Μου ράγισε την καρδιά» – Η θυελλώδης, μυστική σχέση του Ντόναλντ Σάδερλαντ με την Τζέιν Φόντα

Ο Ντόναλντ Σάδερλαντ ήταν εκείνο το σπάνιο αστέρι που ποτέ δεν επισκίασε τον ρόλο του και ποτέ η προσωπική του ζωή δεν επισκίασε την προσωπικότητά του.

Ήταν ο Ντόναλντ Σάδερλαντ σταρ του κινηματογράφου; Έτσι έμοιαζε: με σγουρά μαλλιά και ιριδίζοντα μάτια, ήταν σχεδόν παραδοσιακά όμορφος. Δεν έπαιζε ήρωες δράσης ή ερωτευμένους κύκνους. Ποτέ δεν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ. (Από καθαρή αμηχανία, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε τιμητικό αγαλματίδιο το 2017).

Είναι αλήθεια ότι ο γεννημένος στον Καναδά και εκπαιδευμένος στο Λονδίνο Σάδερλαντ, που πέθανε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, σε ηλικία 88 ετών, έγινε διάσημος στον κινηματογράφο στην αυγή της δεκαετίας του 1970, όταν οι αντισυμβατικές φιγούρες  ήταν στη μόδα, και πέρασε τη δεκαετία ως κορυφαίο όνομα. Ήταν ένας ταλαντούχος, ακόμη και σπουδαίος ηθοποιός, αλλά σταρ; Έπαιρνε τους ρόλους του στα σοβαρά, αλλά όχι το παιχνίδι της βιομηχανίας- αισθανόσουν, πέρα από την ακεραιότητα των ερμηνειών, μια προσωπική ακεραιότητα που τον κρατούσε σε ισορροπία.

Το Χόλιγουντ και το κοινό δεν ήξεραν τι να τον κάνουν στην αρχή

Ο Σάδερλαντ είχε το χάρισμα, αλλά ίσως δεν είχε τον απαραίτητο εγωισμό για να γίνει σταρ του κινηματογράφου. Ίσως γι’ αυτό δεν ήταν μια εισπρακτική επιτυχία όπως κάποιοι από τους συναδέλφους του (Ρέντφορντ, Νίκολσον, Χόφμαν, Χάκμαν). Αντίθετα, ήταν εγγυητής της ποιότητας και της ευχάριστης συνειδητοποίησης, καθώς έπεφταν οι τίτλοι τέλους, ότι του ανήκε κάθε σκηνή στην οποία συμμετείχε.

Το Χόλιγουντ και το κοινό δεν ήξεραν τι να τον κάνουν στην αρχή -δεν μπορούσαν να αποφασίσουν σε ποια θέση ταίριαζε ο Σάδερλαντ- και μετά από μια σειρά εμφανίσεων στη βρετανική τηλεόραση τη δεκαετία του 1960, ο ηθοποιός βρήκε τη στιγμή του παίζοντας έναν υποεγκληματικό βλάκα στην κωμωδία δράσης «Και οι 12 ήταν καθάρματα» (1967) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τη μία ήταν κωμικός κοκαλιάρης για ένα διάστημα -δείτε το «Ήρωες με βρώμικα χέρια»-  ή το γλυκανάλατα ανόητο αγόρι του «Αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα» (και τα δύο το 1970).

«»Μητέρα, είμαι όμορφος;» ρώτησα. Και η μητέρα μου με κοίταξε και είπε: «Το πρόσωπό σου έχει χαρακτήρα, Ντόναλντ»»

O Ντόναλντ Σάδερλαντ και η Φρανσέν Ρασέτ

Ένας κυνικός ιδεαλισμός που έβγαζε νόημα

Και τότε, το 1970, κάτι άλλαξε. Ο Σάδερλαντ είχε την ευκαιρία να συμπρωταγωνιστήσει ως μάχιμος χειρουργός Hawkeye Pierce απέναντι από τον Trapper John McIntyre του Έλιοτ Γκουλντ στην επιτυχία της αντικουλτούρας «M.A.S.H.» και ξαφνικά ήταν ένας από τους λίγους ηθοποιούς στον κινηματογράφο που φαινόταν να λέει την αλήθεια για τον πόλεμο και τον κόσμο, και μάλιστα με έναν κυνικό ιδεαλισμό που έβγαζε νόημα.

Οι ταινίες που ακολούθησαν είναι ένα δοκίμιο για το σε τι είδους ταινίες πρέπει να πρωταγωνιστεί ένας ηθοποιός που δεν φαίνεται να είναι σταρ. Η «Εξαφάνιση» («Klute», 1971), στην οποία η Τζέιν Φόντα κέρδισε το Όσκαρ, ενώ ο Σάδερλαντ ήταν απλώς η ακλόνητη συνείδηση και η ραχοκοκαλιά της ταινίας.

Το «Μετά τα Μεσάνυχτα» (1973) παραμένει μια από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες της εποχής της, μοιρασμένη ισομερώς ανάμεσα στον έρωτα της αμφιλεγόμενης ερωτικής σκηνής της και στην κάθαρση του συγκλονιστικού τέλους της. «Ο Σάδερλαντ ήταν ένας πολύπαθος Καζανόβας για τον Φεντερίκο Φελίνι το 1976, αλλά ίσως φταίγαμε εμείς που θέλαμε ένα είδωλο της απογευματινής ζώνης αντί για τον ελαττωματικό, ταλαιπωρημένο από την ταραχή κ@υλιάρη που μας δόθηκε» γράφει ο Ty Burr στην Washington Post.

Με τη Τζέιν Φόντα έζησε έναν μεγάλο έρωτα / Photo: YouTube

«Μητέρα είμαι όμορφος;»

Κι ενώ όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο Ντόναλντ Σάδερλαντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που προήλθαν ποτέ από τον Καναδά, η παιδική του ηλικία δεν ήταν εύκολη.

Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1935 στο Σεντ Τζον του Νιου Μπρούνσγουικ. Δυστυχώς, έπασχε από πολιομυελίτιδα όταν ήταν παιδί και αρκετές ασθένειες θα τον καταδίωκαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας του. Ο Ντόναλντ πέρασε την τέταρτη τάξη στο σπίτι λόγω ρευματικού πυρετού και μετά από αυτό, διαγνώστηκε με νωτιαία μηνιγγίτιδα.

«Ναι, πέθανα. Για τέσσερα ή πέντε δευτερόλεπτα», αστειεύτηκε ο Ντόναλντ με τους δημοσιογράφους το 1989. «Ήμουν κάπου μεταξύ 6 και 10 ετών. Είχα εμμονή με το να μάθω τι συνέβαινε μετά το θάνατό σου», δήλωσε ο Σάδερλαντ στο GQ.

«Και γονάτιζα για μια ολόκληρη μέρα με το κεφάλι μου στον τοίχο, προσπαθώντας να το καταλάβω. Αλλά δεν είχα αποτέλεσμα, και είπα απλά, «Εντάξει». Όπως λέει και ο Γούντι Άλεν, ‘Παίρνω μαζί μου μια αλλαξιά εσώρουχα για παν ενδεχόμενο’. Οπότε, ξέρεις, δεν έχω Θεό».

Τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα όταν έγινε έφηβος – ο Ντόναλντ ήταν ψηλός και είχε μεγάλα αυτιά, με αποτέλεσμα οι συμμαθητές του να τον αποκαλούν Ντάμπο. Όταν έγινε 16 ετών, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ είχε μια σπαρακτική ερώτηση να κάνει στη μητέρα του.

«Και πήγα σε εκείνη και της είπα: «Μητέρα, είμαι όμορφος;»» δήλωσε στο 60 Minutes. «Και η μητέρα μου με κοίταξε και είπε: «Το πρόσωπό σου έχει χαρακτήρα, Ντόναλντ». Και πήγα και κρύφτηκα στο δωμάτιό μου για τουλάχιστον μια μέρα».

Δείτε το βίντεο με εικόνες από την οικογένεια του Σάδερλαντ 

«Η εξυπνάδα, το πνεύμα και η ικανότητα που έχουν αυτές οι δύο κόβει την ανάσα»

Το ότι καθιερώθηκε στους περίεργους ρόλους, ωστόσο, δεν ήταν κακό –το αντίθετο. Για τον Σάδερλαντ, ήταν ένας δρόμος προς τα εμπρός. Με μια καριέρα που διήρκησε πάνω από 50 χρόνια ο ανυπέρβλητος ηθοποιός συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου.

Συμπρωταγωνίστησε, όπως είπαμε, με την Τζέιν Φόντα στην ταινία «Η Εξαφάνιση», το 1971, και έπαιξε στην ταινία «Συνηθισμένοι άνθρωποι» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το 1980.

Το 1990, έπαιξε στο πλευρό της λεν Μίρεν στη βιογραφική ταινία «Μπητιούν: Η ιστορία ενός ήρωα», υποδυόμενος τον Καναδό γιατρό Norman Bethune. Ο Ντόναλντ και η Έλεν έπαιξαν ένα παντρεμένο ζευγάρι και το 2017 το έκαναν ξανά στην ταινία «Ταξίδι Αναψυχής».

«Είναι εξαιρετική. Έχω δουλέψει με δύο γυναίκες που, περισσότερο από κάθε άλλη, με έχουν εντυπωσιάσει με την ευφυΐα τους: την Έλεν Μίρεν και την Τζένιφερ Λόρενς», δήλωσε ο Σάδερλαντ. «Η εξυπνάδα, το πνεύμα και η ικανότητα που έχουν αυτές οι δύο κόβει την ανάσα. Αγαπώ την Έλεν από κάθε άποψη, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σε μια συνέντευξη. Τα πάντα σχετικά με αυτή τη δουλειά, η Έλεν τα κάνει στην εντέλεια».

Η αντιμετώπιση του Χόλιγουντ

Ενώ δεν έχει προταθεί ποτέ για Όσκαρ η Ακαδημία του απένειμε το τιμητικό βραβείο για τη δια βίου προσφορά του στον κινηματογράφο, όπως είπαμε στην αρχή του κειμένου. «Γυρίζαμε την ταινία Trust και εγώ και η γυναίκα μου, η Φρανσέν Ρασέτ, καθόμασταν στο μπαλκόνι αυτού του μικρού δωματίου ξενοδοχείου δίπλα στην Piazza del Popolo, ήταν πανέμορφα. Χτύπησε το τηλέφωνο, συνήθως δεν σηκώνω το τηλέφωνο από αριθμούς που δεν αναγνωρίζω, αλλά το σήκωσα και άκουσα «γεια σας» – «ήταν η Ακαδημία που με καλούσε» θα θυμηθεί ο Σάδερλαντ.

«Είπε ‘τηλεφωνώ για να σας συγχαρώ’. Μίλησε με τη σύζυγό μου και καθίσαμε εκεί και μετά γύρισε και με κοίταξε και μου είπε ‘θα πρέπει να χάσουμε βάρος’».

Τον Ιανουάριο του 2011, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ τιμήθηκε επίσης με ένα αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ.

Μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Σίρλεϊ Ντάγκλας, η οποία απεβίωσε με τραγικό τρόπο τον Απρίλιο του 2020, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ απέκτησε τα δίδυμα Ρέιτσελ και Κίφερ Σάδερλαντ (γεννήθηκαν το 1966). Η Ρέιτσελ έχει εργαστεί σε αρκετές τηλεοπτικές παραγωγές και ο Κίφερ έχει αποδείξει ότι είναι σπουδαίος ηθοποιός. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, δεν γνώριζαν πολλά για το τι έκανε ο μπαμπάς τους.

Πατέρας και γιος, Ντόναλντ και Κίφερ

«Ήμουν πολύ μικρός για να πάω να δω τις ταινίες του πατέρα μου στον κινηματογράφο», δήλωσε ο Κίφερ Σάδερλαντ στο The Hollywood Reporter. «Όταν έφτασα τα 20, το VHS ήταν διαθέσιμο και ένας φίλος του πατέρα μου είχε πολλές από τις ταινίες του. Μέσα σε τρεις μέρες είδα επτά ταινίες. Θυμάμαι ότι τον πήρα τηλέφωνο και ένιωθα πολύ άσχημα που μεγάλωσα χωρίς να ξέρω πόσο βαθιά ξεχωριστός ηθοποιός ήταν, ένιωθα τρομερά ένοχη γι’ αυτό.  Ως νεαρός ηθοποιός, δεν είχα γνωρίσει ή δει ποτέ άλλον ηθοποιό που να έχει κάνει χαρακτήρες τόσο διαφορετικούς, επίσης».

Ο Κίφερ και Ντόναλντ πρωταγωνίστησαν μαζί στην ταινία Forsaken του 2016. «Δε νομίζω ότι είχα ποτέ τόσο άγχος για να γυρίσω μια ταινία, του το εξομολογήθηκα το βράδυ πριν ξεκινήσουμε τα γυρίσματα και το ίδιο μου εξομολογήθηκε κι εκείνος» είπε ο Κίφερ. «Ήταν ο περισσότερος χρόνος που μπόρεσα να περάσω με τον πατέρα μου από τότε που ήμουν τριών ετών».

«Ω ναι, η Τζέιν και εγώ είχαμε κάνει την Εξαφάνιση, μια ταινία με την οποία ήταν πολύ παθιασμένη. Ήμασταν καλοί φίλοι, αλλά και εραστές για μερικά χρόνια»

Photo: YouTube

Η μυστική σχέση με την Τζέιν Φόντα

Ενώ ήταν παντρεμένος με τη Σίρλεϊ Ντάγκλας, ο Ντόναλντ Σάδερλαντ είχε μυστική σχέση με την Τζέιν Φόντα το 1970, ενώ δούλευαν μαζί στο θρίλερ «Η Εξαφάνιση»

«Ω ναι, η Τζέιν και εγώ είχαμε κάνει την Εξαφάνιση, μια ταινία με την οποία ήταν πολύ παθιασμένη. Ήμασταν καλοί φίλοι, αλλά και εραστές για μερικά χρόνια» δήλωσε ο Ντόναλντ στο Rolling Stone το 2018 και συνέχισε:

«Είχαμε ήδη πάρει το καστ, αλλά δεν είχαμε ξεκινήσει τα γυρίσματα. Και μια μέρα, η Φόντα κατέστησε σαφές, μέσω μιας κάπως προκλητικής πρότασης, ότι έπρεπε να πάω σπίτι μαζί της. Και εγώ απλά είπα οκέι».

Οι φήμες συνεχίστηκαν για δεκαετίες, τόσο ο Ντόναλντ Σάδερλαντ όσο και η Τζέιν Φόντα ήταν παντρεμένοι τότε -γνωρίστηκαν για πρώτη φορά λόγω του κοινωνικού τους ακτιβισμού. Η πρώτη φορά που είδαν ο ένας τον άλλον ήταν σε ένα πάρτι των Μαύρων Πανθήρων στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1960, αλλά τους ένωσε και ο ακτιβισμός τους κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

«Ήμουν ξαπλωμένος ανάσκελα στο κρεβάτι όταν η Τζέιν βγήκε από το μπάνιο. Ήταν κι εκείνη γυμνή, και όταν το φως του φεγγαριού εστίασε στο τέλειο στήθος της, σταμάτησα να αναπνέω»

Photo: Wikimedia Commons

Καυτές λεπτομέρειες

«Πιστεύαμε», δήλωσε ο Σάδερλαντ στους Times το 2018, «πραγματικά ότι η αλλαγή επρόκειτο να συμβεί. Το πιστεύαμε πραγματικά. Αλλά ήταν δύσκολο. Ο Κένεντι σκοτώθηκε, και όταν ο Μπόμπι [Κένεντι] σκοτώθηκε, και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σκοτώθηκε…».

Το 1970, ο Ντόναλντ χώρισε από τη Σίρλεϊ Ντάγκλας για να είναι με την Τζέιν.

«Τα φτιάξαμε λίγο πριν κάνουμε την ταινία και μετά ήμασταν μαζί μέχρι που η σχέση εξερράγη και διαλύθηκε στο Τόκιο. Και αυτό μου ράγισε την καρδιά. Είχα ξεκοιλιαστεί. Ήμουν τόσο λυπημένος. Ήταν μια υπέροχη σχέση μέχρι το σημείο που ζήσαμε μαζί», είπε αργότερα ο Ντόναλντ.

Ο Ντόναλντ και η Τζέιν δεν επιβεβαίωσαν δημόσια τη σχέση τους παρά μόνο χρόνια αργότερα. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ο Ντόναλντ δεν δίστασε να μοιραστεί λεπτομέρειες από την καυτή ερωτική σχέση. Προφανώς, υπήρχε πολύ πάθος.

To τρέιλερ της «Εξαφάνισης» 

Η νύχτα στο Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης

«Είχε, εκείνη την εποχή, το πιο όμορφο στήθος στον κόσμο» δήλωσε ο Σάδερλαντ σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly, ενώ σε συνέντευξή του στο GQ, ο Ντόναλντ περιέγραψε μια νύχτα που το ζευγάρι πέρασε στο Chelsea Hotel της Νέας Υόρκης.

«Ήμουν ξαπλωμένος ανάσκελα στο κρεβάτι όταν η Τζέιν βγήκε από το μπάνιο. Ήταν κι εκείνη γυμνή, και όταν το φως του φεγγαριού εστίασε στο τέλειο στήθος της, σταμάτησα να αναπνέω. Όλα σταμάτησαν. Και μετά άρχισαν πάλι. Τώρα, όταν έρχεται στη μνήμη μου, σταματάω πάλι να αναπνέω», θυμήθηκε.

Μιλώντας στο περιοδικό Rolling Stone, ο γιος του, Κίφερ Σάδερλαντ,  θυμήθηκε την εποχή που ο πατέρας του είχε τη σχέση με τη Φόντα. Επιβεβαιώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα.

«Ερωτεύτηκε» είπε ο Κίφερ. «Το καταλαβαίνω αυτό. Όλοι το καταλαβαίνουν. Όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται, πιστεύουν σε όλα τόσο έντονα και παθιασμένα, αυτό το είδος της αυξημένης εμπειρίας, που είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις κάποιον γι’ αυτό».

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024