Κεφαλονιά
Οινοποιείο Σκλάβος
Το οινοποιείο ιδρύθηκε στο Ληξούρι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ,από τον επιδραστικό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Οινοποιεί αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες, Ρομπόλα, Βοστιλίδι, Μοσχατέλα, Τσαούσι και Μαυροδάφνη, με ξηρή οινοποίηση, αναδεικνύοντας το μοναδικό terroir του νησιού. Οι επισκέπτες εξερευνούν τους αμπελώνες, που καλλιεργούνται με βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, και στο κελάρι βιώνοντας τη δεξιοτεχνία πίσω από τη χειροποίητη οινοποίηση των ιδιαίτερων αυτών κρασιών.
Οινοποιείο Χαριτάτου
Το οινοποιείο, επίσης στο Ληξούρι, ενσαρκώνει τη διαχρονική κληρονομιά και τη δέσμευση της οικογένειάς Χαριτάτου στη βιολογική αμπελουργία. Φωλιασμένο ανάμεσα σε οπωρώνες, ελαιώνες, κήπους με βότανα και φυσικά αμπελώνες, το κτήμα διαθέτει στην καρδιά του, ένα αγροτόσπιτο του 19ου αιώνα, όπου στεγάζεται το σύγχρονο οινοποιείο. Μέσα σε αυτό το ζωντανό οικοσύστημα, καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες, όπως το Βοστιλίδι, τη Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο, δημιουργώντας ξηρά κρασιά μικρής παραγωγής που διατηρούν αυθεντικά τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά τους και την οινοποιητική φιλοσοφία τους.
Οινοποιείο Gentilini
Ιδρύθηκε το 1978 από τον Σπύρο Κοσμετάτο που το ονόμασε έτσι προς τιμήν της γιαγιάς του, Marianna Gentilini. Σήμερα, η δεύτερη γενιά, η κόρη του Μαριάννα Κοσμετάτου και ο σύζυγός της, Πέτρος Μαρκαντωνάτος, συνεχίζουν την παράδοση, παράγοντας κρασιά υψηλής ποιότητας από τις τοπικές ποικιλίες. Το οινοποιείο προσφέρει ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στους, οι οποίες συνοδεύονται από φρέσκο ψωμί, ντοματίνια, τυρί και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Gentilini. Το αγρόκτημα διαθέτει κατάλυμα για διαμονή και εξερεύνηση της φύσης του νησιού.
Ζάκυνθος
Κτήμα Γράμψα
Το οινοποιείο της οικογένειας Γράμψα βρίσκεται στο ημιορεινό χωριό Λαγοπόδο στην πανέμορφη Ζάκύνθο, ένα νησί με μεγάλες δυνατότητες στην αμπελουργία, στους πρόποδες του όρους Βραχίωνας. Η Οικογένεια Γράμψα αναδεικνύει τον ανεξερεύνητο πλούτο των γηγενών ποικιλιών Γουστολίδι, Παύλος, Σκιαδόπουλο και Αυγουστιάτης και επανατοποθετεί τη Ζάκυνθο στη θέση που της αξίζει στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Είναι ανοιχτό για επισκέψεις, προσφέροντας κορυφαίες εμπειρίες γευσιγνωσίας στους χώρους του οινοποιείου ή στο νέο, πολυαναμενόμενο εστιατόριό του.
* Η Σοφία Μουσέτη, πτυχιούχος οινολόγος, με εμπειρία στην παραγωγή, στη γευσιγνωσία και συνδημιουργός του cellarhopping.com, ένα B2B marketplace που αφορά στον οινοτουρισμό και τον γαστροτουρισμό.
* Η Βέρα Πάρδου είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Wine Guru» και δημοσιογράφος στη συντακτική ομάδα της «Ελληνικής Κουζίνας».
Πηγή: Diakopes.gr