Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πάρος: Η πολυδιάστατη κοσμοπολίτισσα

Πάρος: Η πολυδιάστατη κοσμοπολίτισσα

Απέραντες αμμουδιές, κορυφαίες υποδομές και έντονη νυχτερινή ζωή, σε αρμονία.

All time classic προορισμός, η Πάρος έχει ποικιλία ενδιαφερόντων για κάθε επισκέπτη. Από τους κοσμοπολίτες και τα ερωτευμένα ζευγάρια μέχρι τον νεαρόκοσµο που συντηρεί τη φαν πλευρά της και τους φανατικούς που έχουν χτίσει τα εξοχικά τους ή νοικιάζουν family friendly βίλες, φτιάχνοντας τον δικό τους καλοκαιρινό παράδεισο.

Τι να δείτε

Παροικιά

Η Παροικιά, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, επιζητά την προσοχή όχι µόνο µε την Παναγία Εκατονταπυλιανή, την «Αγιά Σοφιά του Αιγαίου» (ξεναγήσεις: τηλ.: 22840 21243) αλλά και µε τα όμορφα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από τα ερείπια του φράγκικου κάστρου και τα νεοκλασικά κτίρια των πλούσιων ναυτικών οικογενειών στην Παλιά Αγορά. Μοντέρνα καταστήµατα, καφέ, ταβέρνες και εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας γεμίζουν με παραθεριστές οι οποίοι συνεχίζουν τις νυχτερινές εξορμήσεις στα διάσημα κλαμπ που παίζουν από techno έως ελληνική μουσική.

ΠΑΡΟΙΚΙΑ | SHUTTERSTOCK

Τα χωριά της Πάρου

Η κουκλίστικη Νάουσα, το κέντρο του lifestyle του νησιού προσφέρεται για βόλτες και χάζι στο ενετικό λιµανάκι με τα πολύχρωμα ψαροκάικα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, στη βόρεια πλευρά του νησιού διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και προσφέρει δεκάδες επιλογές για ποτό, φαγητό και διασκέδαση. Οι βόλτες στην ενδοχώρα και στην ύπαιθρο µε τις ξερολιθιές, τα αµπέλια, τα πετρόχτιστα υπαίθρια πατητήρια και τα χωριά µε το παραδοσιακό χρώμα, όπως οι Λεύκες, ο Πρόδροµος, τα Μάρµαρα, η Μάρπησσα, ο Κώστος, είναι αυτές που φέρνουν τον επισκέπτη σε επαφή µε την ουσία του νησιού.

Οι Λεύκες είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Πάρου και εκείνο µε το µεγαλύτερο υψόµετρο. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, τα στενά σοκάκια, στα οποία δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και ο ρυθμός της καθημερινότητας που παραμένει ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες, σε κάνουν να τις λατρέψεις. Στο τέρμα του δρόμου ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Τριάδας, χτισμένος το 1835 από παριανό μάρμαρο, είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δουλειάς των έμπειρων Παριανών μαρμαρογλυπτών.

ΝΑΟΥΣΑ | SHUTTERSTOCK

Αρχιτεκτονικό και λαογραφικό ενδιαφέρον έχει και η όμορφη Μάρπησσα, το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό με αναπαλαιωμένα σπίτια και εκκλησίες του 16ου αιώνα. Από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, οι Κολυμπήθρες με μοναδικό φυσικό τοπίο, δροσερά νερά και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν γλυπτά. Απέναντι και το νησάκι της Αγίας Καλής, με το εκκλησάκι της Ανάληψης.

Τι να κάνετε στην Πάρο

Απολαύστε το τοπίο και τα υπέροχα νερά στην παραλία-ορόσημο, τη Χρυσή Ακτή, την οποία αγαπούν οι κοσμικοί αλλά και οι σέρφερ, αφού κάθε χρόνο φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα γουίντ σέρφ. Από τις Λεύκες ξεκινά η βυζαντινή οδός, ένα μοναδικό 3,5χλμ. μαρμαρόστρωτο μονοπάτι 1.000 ετών, που ενώνει τις Λεύκες με το χωριό Πρόδρομος, μια απολαυστική διαδρομή ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπελώνες. Επισκεφτείτε το Ασκληπιείο, τον αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό και το Δήλειο, έναν ακόμα ναό αφιερωμένο στον Δήλειο Απόλλωνα, σε μια τοποθεσία με ωραία θέα κοντά στην Παροικία.

Δοκιμάστε την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού που περιλαμβάνει καραβόλους (σαλιγκάρια) φρικασέ καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και βότανα, ποικιλία από αρτοσκευάσματα (παξιμάδια, κουλούρια, ξεροτήγανα) και πίτες όλων των ειδών (τυρόπιτες, μυζηθρόπιτες, κολοκυθόπιτες). Οι αμπελώνες της Πάρου βγάζουν τις περίφημες ποικιλίες την ερυθρή Μανδηλαριά και τη λευκή Μονεμβασιά. Αξίζει να επισκεφτείτε το παραδοσιακό οινοποιείο του Μανώλη Μωραΐτη στη Νάουσα (τηλ.: 22840 51350) αλλά και τα νεότερα του Γιώργου Μωραΐτη (τηλ.: 22840 51920) και του Μάκη Κωστίκα (τηλ.: 22840 28854).

Οι παραλίες της Πάρου

Απέραντες, χρυσαφένιες, ήρεμες ή οργανωμένες οι παραλίες της Πάρου είναι πολλές και ξεχωριστές: Χρυσή Ακτή, για windsurfing και για να απολαύσετε ένα δροσερό ποτό στα beach bars. Η Σάντα Μαρία, μικρή αλλά με όμορφες ταβέρνες. Επίσης, Πούντα, με το δημοφιλές beach bar, Καλόγερος (με αργιλώδη άμμο), Μοναστήρι, κοσμοπολιτικο αλλά ήρεμο, Crios beach, κοντά στην Παροικιά, για χαλαρό ποτό, Λάγγερη και η απάνεμη Αλυκή. Στον όρμο του Άι-Γιάννη του Δέτη, θα κολυμπήσετε με θέα τη λευκή κουκίδα του μοναστηριού. Οι Κολυμπήθρες, στη Νάουσα, θα μπορούσε να είναι παραλία-καρτ ποστάλ, από τις πιο διάσημες και οργανωμένες, διαθέτει υποδομή για water sports.

ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ | SHUTTERSTOCK

Διαμονή

Poseidon of Paros Hotel & Spa, Χρυσή ακτή, τηλ.: 22840 42650, Summer Senses Luxury Resort, Πίσω Λιβάδι, τηλ.: 22840 93000 Parilio, Κολυμπήθρες, τηλ.: 22840 51000 Apollon Boutique Hotel, Λιβάδια, τηλ.: 22840 22364 Rina Houses, Κάμπος, τηλ.: 22840 24991.

Φαγητό

Ουζερί των ναυτικών, Λιμανάκι Νάουσας, τηλ.: 22840 51662 Barbarossa, Λιμανάκι Νάουσας, τηλ.: 22840 51391 Η Παλιά Αγορά (Καφενείο Γαβαλάς), Νάουσα, τηλ.: 22840 51847 Mario, Παροικιά, τηλ.: 22840 51047 Τσιτσάνης, Πρόδρομος, τηλ.: 22840 41375.

Πηγή: Diakopes.gr

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024