Πέντε τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να βελτιώσετε τη συγκέντρωση σας
Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι δίνουν συμβουλές προκειμένου να μπορείτε να εκπονήσετε μια εργασία αντί ο νους σας να ξεφεύγει.
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Πέρα από τη διάσπαση προσοχής, μερικές φορές η συγκέντρωση για αρκετή ώρα ώστε να ολοκληρωθεί μια εργασία μοιάζει ένα μη ρεαλιστικό σενάριο. Κάθεσαι στον υπολογιστή σου με τις καλύτερες προθέσεις και καταλήγεις να παλεύεις μεταξύ δέκα διαφορετικών καρτελών, επειδή η προσοχή σου είναι παντού αλλού εκτός από την εργασία που έχεις αναλάβει.
Το άγχος, η κατάθλιψη, ο μη επαρκής ύπνος και η πλήξη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα συγκέντρωσης. Αλλά και η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο. Όσον αφορά αυτή τη σύνδεση, η πιστοποιημένη διαιτολόγος Yaa Boakye δήλωσε στη HuffPost: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο φαγητό και μπορεί να αντιμετωπίζουν υποκείμενα προβλήματα υγείας».
Για ορισμένους ανθρώπους, ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφέ μπορεί να τους προκαλέσει νευρικότητα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να τους προκαλέσει πρόβλημα συγκέντρωσης
Με αυτή την αποποίηση ευθύνης, υπάρχουν μερικά τρόφιμα και ποτά που επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι μπορούν πραγματικά να διαταράξουν τη συγκέντρωσή σας. Εδώ, γιατροί και διαιτολόγοι αποκαλύπτουν τους σημαντικότερους υπαιτίους.
Αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί
Αν τρώτε ένα μεγάλο μάφιν ή μια φέτα φρυγανισμένο λευκό ψωμί για πρωινό, δεν ξεκινάτε ακριβώς τη μέρα σας με τροφή για τον εγκέφαλο. Ο νευρολόγος Dr. Arif Dalvi μοιράστηκε ότι οι απλοί υδατάνθρακες – όπως τα προαναφερθέντα παραδείγματα – μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης.
«Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί, μπορούν να προκαλέσουν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από πτώση του σακχάρου στο αίμα»
Η Boakye συμφώνησε, εξηγώντας ότι όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, και οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να ξεκινήσουν αυτό το ατυχές τρενάκι του τρόμου.
Πολύ αλμυρά τρόφιμα
Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης. Ο Dalvi μοιράστηκε ότι και τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι αν τρώτε τηγανητές πατάτες, πατατάκια ή ένα σάντουιτς με αλλαντικά για μεσημεριανό γεύμα, μπορεί να δυσκολευτείτε να αντέξετε το απόγευμα.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι «μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία ηλεκτρολυτών», εξήγησε. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Σόδα και ζαχαρούχα ροφήματα
Μερικοί άνθρωποι πιάνουν ένα κουτάκι σόδα για να πάρουν ενέργεια, αλλά οι γιατροί και οι διαιτολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε είπαν ότι αυτό είναι ένα ποτό που είναι βέβαιο ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στον τομέα της συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει τον εγκέφαλο παρόμοια με την κατανάλωση γλυκών, λευκού ψωμιού και άλλων απλών υδατανθράκων.
«Τα ροφήματα με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί, μπορούν να προκαλέσουν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από πτώση του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, ενώ αυτά τα ποτά αρχικά κατακλύζουν τον εγκέφαλο με γλυκόζη, η οποία θεωρητικά θα βοηθούσε στη συγκέντρωση, η επακόλουθη κατάρρευση του σακχάρου αναιρεί αυτό το σύντομο όφελος και στην πραγματικότητα μας δυσκολεύει να διατηρήσουμε την προσοχή μας στο στόχο», δήλωσε η διαιτολόγος Claire Rifkin.
Καφές
Ο καφές είναι άλλο ένα ρόφημα στο οποίο πολλοί άνθρωποι στρέφονται – ακόμη και εθίζονται σε αυτό – για να αποκτήσουν συγκέντρωση, αλλά τόσο η Dalvi όσο και ο Boakye λένε ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να χειροτερέψει τη κατάσταση. «Αν πιείτε λίγη ποσότητα, μπορεί να σας κάνει να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, αλλά αν συνεχίσετε να πίνετε όλο και περισσότερη ποσότητα, τα οφέλη ξεθωριάζουν», δήλωσε ο Dalvi, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να κάνει κάποιον να νιώθει νευρικότητα ή άγχος.
Η Boakye δήλωσε ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καφεΐνη επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά. Για ορισμένους ανθρώπους, ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφέ μπορεί να τους προκαλέσει νευρικότητα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να τους προκαλέσει πρόβλημα συγκέντρωσης.
Δυσανεξία ή ευαισθησία
Αν τρώτε οτιδήποτε που σας προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, όλοι οι γιατροί και οι διαιτολόγοι που ερωτήθηκαν είπαν ότι είναι βέβαιο ότι θα χαλάσει τη συγκέντρωσή σας. Εξάλλου, το να ασχολείσαι με τις επιπτώσεις της δυσανεξίας είναι αρκετά αποπροσανατολιστικό.
Ο Dr. Kevin Cooke, γιατρός, δήλωσε στη HuffPost ότι ένας κοινός ένοχος είναι τα γαλακτοκομικά. «Όταν κάποιος με δυσανεξία στη λακτόζη καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες, οδηγώντας σε συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την θολούρα, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, η λήθη και η σύγχυση», είπε.
*Με πληροφορίες από: Huffpost | Kεντρική φωτογραφία θέματος:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις