Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η «συνταγή» για να χάσουμε κιλά, χωρίς να πεινάμε

Η «συνταγή» για να χάσουμε κιλά, χωρίς να πεινάμε

Ποιος είπε ότι πρέπει να μείνουμε πεινασμένοι για να χάσουμε βάρος; Αδυνάτισμα δεν σημαίνει απαραίτητα εξαντλητικές δίαιτες…

Πολλοί βλέπουν το αδυνάτισμα ως ένα «παιχνίδι» αριθμών, που πρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε για να χάσουμε κιλά. Και ενώ είναι αλήθεια ότι το ενεργειακό ισοζύγιο έχει σημασία για το νούμερο που βλέπουμε στην ζυγαριά, οι ειδικοί λένε ότι το είδος των θερμίδων που καταναλώνουμε μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά, πιθανώς γνωρίζετε (ή πρέπει να μάθετε) ότι η πρωτεΐνη παίζει ουσιαστικό ρόλο στο αδυνάτισμα. Η λέξη «πρωτεΐνη» απορρέει από την ελληνική λέξη «πρωτείος» που σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας» και άρα υπονοείται πως οι πρωτεΐνες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την υγεία μας. Ωστόσο, επιστήμονες λένε, τώρα, ότι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στο αδυνάτισμα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι υποστηρίζουν ότι ένα διατροφικό πλάνο «πλούσιο» σε πρωτεΐνη και «φτωχό» σε υδατάνθρακες σχετίζεται με λιγότερο σωματικό λίπος, από ό,τι μια τυπική διατροφή.

Η ερευνητική ομάδα προσθέτει ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα τρισεκατομμύρια υγιή βακτήρια στο έντερο, τα οποία έχουν συνδεθεί με την πείνα.

Αν και η μελέτη τους βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity & Metabolic Syndrome, επιβεβαιώνει ότι, καθώς διέρχονται από το πεπτικό μας σύστημα, τα αμινοξέα της πρωτεΐνης ωθούν το σώμα μας να απελευθερώσει ορμόνες που ενεργοποιούν τα κέντρα κορεσμού στον εγκέφαλο και παράλληλα μειώνει τις ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη.

Με απλά λόγια, η πρωτεΐνη μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα, μειώνοντας την επιθυμία για άσκοπο τσιμπολόγημα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής και να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που την καθιστά ιδανική για την απώλεια βάρους, είναι ότι έχει υψηλότερη θερμική επίδραση, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για την πέψη και τον μεταβολισμό από τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Καλές πηγές πρωτεΐνης

Επειδή οι πρωτεΐνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα –σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες– χρειάζεστε καθημερινό «ανεφοδιασμό». Για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας προσθέστε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας:

  • Αυγά
  • Κοτόπουλο
  • Γιαούρτι
  • Βρώμη
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
  • Αβοκάντο
  • Φασόλια
  • Φακές
  • Τόνος
  • Σολομός
  • Ταχίνι
  • Φυστικοβούτυρο
  • Τυρί κοτατζ

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε με την πρόσληψη πρωτεΐνης και να τρώτε ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες, χωρίς βέβαια να θυσιάζετε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε.

Μην ξεχνάτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με πολύ νερό και τακτική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσετε βάρος.

πηγή: vita.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024