Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή των Περιφερειών ζητάει εφαρμογή των αρχών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή των Περιφερειών ζητάει εφαρμογή των αρχών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης

Τα μέλη της ΕτΠ ζήτησαν στήριξη για την ενσωμάτωση των εδαφικών αναλύσεων προοπτικών στο θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Η νέα εντολή της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει στρατηγικές, δημοκρατικές και θεσμικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής αστάθειας, της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, τηςοικονομικής ανταγωνιστικότητας, αναφέρει η Ευρωπαική Επιτροπή των Περιφερειών.

Υποστήριξε ότι, για να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία της ΕΕ λαμβάνει καλύτερα υπόψητις πραγματικές ανάγκεςτων πολιτών, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών(ΕτΠ) ζήτησαν από το θεσμικό όργανο να έχει ισχυρότερο ρόλο στη νομοθετική διαδικασία. Σε γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ στις 20 Ιουνίου, υποστήριξαν την ενεργό επικουρικότητα, τη βελτίωση της νομοθεσίας και τη συστηματική χρήση των εδαφικών αξιολογήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία και οι πολιτικές της ΕΕ αποφέρουν απτά οφέλη στην πράξη.

Δεδομένου ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του 70 % της νομοθεσίας της ΕΕ, τα μέλη της ΕτΠ ζήτησαν στη γνωμοδότηση με θέμα «Ενεργός επικουρικότητα: θεμελιώδης αρχή του θεματολογίου της ΕΕ για τη βελτίωση της νομοθεσίας» για μεγαλύτερη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία, για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και της εφαρμογής των πολιτικών.

Τόνισαν επίσης ότι οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι οι πλέον κατάλληλοι για να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις εφαρμογής του νόμου. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των αρχών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενεργού επικουρικότητας θα καταστήσει τη νομοθεσία της ΕΕ πιο αποτελεσματική και επικεντρωμένη στον πολίτη.

H γνωμοδότηση ζητεί την ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας

Υπό το πρίσμα των αναθεωρημένων συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ της ΕτΠ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕτΠ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνωμοδότηση ζητεί την ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η γνωμοδότηση καλεί την Επιτροπή να συνεργαστεί στενότερα με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και να εξετάσει τον εδαφικό αντίκτυπο της νομοθεσίας.

Επιπλέον, οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες ενθάρρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει από την ΕτΠ περισσότερες «εξεταστικές γνωμοδοτήσεις» προκειμένου να λάβει υπόψη τις τοπικές και περιφερειακές απόψεις στον καθορισμό του θεματολογίου της ΕΕ.

Οι στρατηγικές προβλέψεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα και τη διακυβέρνηση, και τα μέλη της ΕτΠ ζήτησαν στήριξη για την ενσωμάτωση των εδαφικών αναλύσεων προοπτικών στο θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Ζήτησαν επίσης τη συστηματική χρήση των αξιολογήσεων της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, ειδικά εργαλεία διαβούλευσης για τις τοπικές αρχές, τη συχνότερη χρήση των εκτιμήσεων εδαφικού αντικτύπου για την πρόληψη των περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και τη συνέχιση της μελλοντικής πλατφόρμας «Fit 4» στη νέα εντολή, με μεγαλύτερη συμμετοχή του δικτύου CoR REGHUB.

Πηγή κειμένου και φωτογραφίας, ΕτΠ

Sports in

Μαθαίνει αντίπαλο στα προκριματικά του Champions League ο ΠΑΟΚ

Ο νικητής του ζευγαριού Εγνάτια-Μπάνια Λούκα θα είναι και ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024