Το γκολ της ζωής τους (vids)
Ηταν το πρώτο νικητήριο γκολ της Ουκρανίας σε αγώνα μεγάλης διοργάνωσης, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα κηρύσσοντας πόλεμο στις 21/2/2022.
Το νικητήριο γκολ του Ρόμαν Γιάρεμτσουκ στον αγώνα με τη Σλοβακία ήταν το πιο σημαντικό της καριέρας του.
Όχι δεν εξασφάλισε κάποια πρόκριση στην αγαπημένη του Ουκρανία που θα πρέπει να πάρει κάτι και κόντρα στο Βέλγιο για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο. Ούτε ήταν γκολ σε τελικό.
Όμως ήταν το πρώτο νικητήριο γκολ της Ουκρανίας σε αγώνα μεγάλης διοργάνωσης, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα κηρύσσοντας πόλεμο στις 21 Φεβρουαρίου του 2022.
Σε αυτά τα δύο χρόνια και οι ποδοσφαιριστές της Ουκρανίας περνούν το δικό τους δράμα όσο και αν οι περισσότεροι αγωνίζονται στο εξωτερικό. Ζούν και νιώθουν την αγωνία των συμπατριωτών τους και πονούν με το χαμό συμπατριωτών τους σε έναν ατελείωτο πόλεμο κυριαρχίας που κρατάει εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Στο Μουντιάλ του Κατάρ τον Δεκέμβριο του 2022 δεν κατάφεραν να φτάσουν καθώς ηττήθηκαν από την Ουαλία με 1-0 στο κρίσιμο εκτός έδρας μπαράζ, αλλά όλοι είχαν ορκιστεί να δώσουν το παρών και πάλι στο Euro όπως έκαναν πριν τρία χρόνια όταν έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκαν από τη μετέπειτα φιναλίστ Αγγλία στα προημιτελικά.
Σε ένα πολύ δύσκολο προκριματικό όμιλο με την παρουσία των δύο προηγούμενων φιναλίστ (Ιταλία και Αγγλία) η Ουκρανία δεν μπόρεσε να μπει σφήνα έστω και αν ζόρισε τους Ιταλούς και έμεινε 3η πηγαίνοντας στα μπαράζ του Nations League. Εκεί απέκλεισε τη Βοσνία και με ανατροπή στα τελευταία λεπτά μετέτρεψε το 0-1 σε 2-1 απέναντι στην Ισλανδία στον τελικό πρόκρισης και πήγε στα γήπεδα της Γερμανίας.
Συγκλονιστική ήταν η παρουσία των παικτών στον πρώτο τους αγώνα με τη Ρουμανία (όχι αγωνιστικά καθώς έχασαν με 3-0). Παρατάχθηκαν όλοι αγκαλιασμένοι για τον εθνικό ύμνο και τυλιγμένοι κάθε παίκτης με τη σημαία της πατρίδας τους θέλοντας έτσι να στείλουν το μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους συμπατριώτες τους αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η συγκίνηση ήταν τεράστια και το έβλεπες στα πρόσωπα των παικτών ιδιαίτερα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ήταν ή ώρα της δικαίωσης για μια Εθνική ομάδα που έφτασε μέχρι τα τελικά του Euro βγάζοντας όλα τα προκριματικά σε ουδέτερο έδαφος. Την Αγγλία τη φιλοξένησαν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας όπως και την Ισλανδία στα πλέι οφ, τη Μάλτα στην Τρνάβα της Σλοβακίας, τη Βόρεια Μακεδονία στην πρωτεύουσα της Τσεχίας την Πράγα, την Ιταλία στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας και την Ισλανδία.
Τα «παιδιά του πολέμου» όμως τα κατάφεραν και όχι μόνο έφτασαν στη Γερμανία αλλά διατηρούν ελπίδες πρόκρισης και ονειρεύονται να φτάσουν και πάλι στα νοκ άουτ όσο πιο ψηλά μπορούν. Αν το πετύχουν θα είναι πολύ πιο μεγάλο κατόρθωμα από την προηγούμενη διοργάνωση όπου είχαν πάει μέχρι τους «8» διότι εδώ έμειναν «ζωντανοί» σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και μπόρεσαν να κοντρολάρουν τα συναισθήματά τους.
Ο χρυσός σκόρερ των Ουκρανών στον αγώνα με τη Σλοβακία, ο Ρόμαν Γιάρεμτσουκ έπαιζε στη Μπενφίκα όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην πατρίδα του. Μάλιστα εκείνες τις μέρες σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Γκιμαράες μπήκε ως αλλαγή στο 62′ λεπτό της αναμέτρησης και στο γήπεδο έγινε χαμός. Όλος ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και για δύο λεπτά χειροκροτούσε έντονα τον Ουκρανό άσο σε ένδειξη συμπαράστασης για όσα διαδραματίζονταν στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός επιθετικός των Αετών της Λισαβόνας κατά την είσοδο του στο ματς πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, την στιγμή που ολόκληρο το γήπεδο πρόσφερε σε αυτόν ένα θερμό standing ovation, και ήταν δύσκολο να συγκρατήσει τα δάκριά του.
Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο νεαρός επιθετικός της Μπενφίκα με μια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε:
«Αγαπητοί οπαδοί της Μπενφίκα, συμπαίκτες, προσωπικό, διοίκηση και λαέ της Πορτογαλίας. Όλη η Ουκρανία σας ευχαριστεί για την υποστήριξή σας. Ο ουκρανικός λαός θα θυμάται αυτή τη στιγμή για το υπόλοιπο της ζωής του. Το χειροκρότημα σας δεν είναι για εμένα, το χειροκρότημα σας για όλο τον κόσμο και τους στρατιώτες που προστατεύουν την οικογένειά μου, τους φίλους μου και όλη την Ουκρανία».
Από τότε έχουν περάσει δύο χρόνια και τόσο ο Γιάρεμτσουκ όσο και οι συμπαίκτες του αλλά και οι μύθοι του ουκρανικού ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Αντρέι Σεφτσένκο και ο ομοσπονδιακός προπονητής (που τον διαδέχτηκε στον πάγκο) Σεργκέι Ρεμπρόφ συνεχίζουν να πονάνε για την πατρίδα τους, και επιχειρούν να την προβάλουν μέσα από το ποδόσφαιρο.
«Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την ομάδα αλλά και για τη χώρα» είπε λιτά ο τεχνικος των Ουκρανών μετά τη νίκη επί της Σλοβακίας η οποία χάρισε χαμόγελο στους ταλαιπωρημένους συμπατριώτες του που για λίγο άφησαν στην άκρη τα προβλήματα και πανηγύρισαν.
- Μιχάλης Μητρούσης; «Αν ακολουθούσα τη μηχανή, θα ήμουν κιμάς τώρα, πήγα στην κόλαση και γύρισα»
- Ινδία: Φρίκη – Οι αρχές ανακάλυψαν το πτώμα δημοσιογράφου θαμμένο σε σηπτική δεξαμενή λυμάτων
- Μέτσολα: Η Ευρώπη πενθεί για την απώλεια του Κώστα Σημίτη
- «Σπίτι μου 2»: Σε 10 ημέρες ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα με χαμηλότοκο δάνειο
- Κώστας Σημίτης: Δεκαπέντε φωτογραφίες της εποχής ΠΑΣΟΚ
- Ισραήλ: Οι Χούθι στόχευσαν το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βαλλιστικό πύραυλο