Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Σφοδρές μάχες στη Ράφα - Προσάρτηση της Δυτικής Όχθης σχεδιάζει το Ισραήλ

Live: Σφοδρές μάχες στη Ράφα – Προσάρτηση της Δυτικής Όχθης σχεδιάζει το Ισραήλ

Τουλάχιστον 37.431 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα έως σήμερα - Νόμος που μετέφερε τα οικιστικά ζητήματα από τις IDF σε πολιτικό προσωπικό, αναμένεται να επιτρέπει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέρχονται βαθύτερα στη δυτική Ράφα στη νότια Γάζα, ρίχνοντας οβίδες στις σκηνές των εκτοπισμένων, ενώ ένα τεθωρακισμένο όχημα ανατινάχθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό της Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «ενοχλητική» και «απογοητευτική» την κριτική του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αναστολή μιας αμερικανικής παράδοσης όπλων στο Ισραήλ, με εκείνον να απαντά ότι η δημόσια κριτική του ήταν «απαραίτητη».

Η Αρμενία αναγνώρισε επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας.

Δείτε live:

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο in:

06:45 Το ισραηλινό τανκ «έβλεπε καθαρά» την 6χρονη Χιντ Ρατζάμπ όταν τη δολοφονούσε

Κοινή έρευνα από τη ΜΚΟ Earshot και το Al Jazeera για τη δολοφονία της μικρής Παλαιστίνιας, Χιντ Ρατζάμπ, και της οικογένειάς της, στην πόλη της Γάζας στις 29 Ιανουαρίου αμφισβητεί τον ισχυρισμό του ισραηλινού στρατού ότι δεν ήταν υπεύθυνος για την επίθεση.

Η 6χρονη Χιντ ταξίδευε με αυτοκίνητο μαζί με την οικογένειά της όταν δέχθηκαν πυρά από ισραηλινό τανκ. Εξι μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της αδερφής της, σκοτώθηκαν.

Η Χιντ, επί τρεις ώρες, ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια από την Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου πριν χαθεί η επικοινωνία μαζί της. Οταν, 12 ημέρες αργότερα, οι διασώστες έφτασαν τελικά στο σημείο διαπίστωσαν ότι το κοριτσάκι, η οικογένειά της και δύο νοσοκόμοι της Ερυθράς Ημισελήνου που εστάλησαν για τη διάσωσή της, είχαν όλοι σκοτωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχαν δυνάμεις του στην περιοχή και αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση.

Ωστόσο, μια αναπαράστασή της, με βάση τον ήχο του συμβάντος, δείχνει ότι το ισραηλινό τανκ από το οποίο εξαπολύθηκαν τα πυρά «έβλεπε καθαρά το αυτοκίνητο και τα δύο παιδιά», σύμφωνα με το Earshot.

06:15 Οι ισραηλινός στρατός είναι «εγκληματικός» και «ανήθικος»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτός «από τους πιο εγκληματικούς στον κόσμο» είναι, επίσης, «εντελώς ανήθικος».

Επικαλούμενη τον Κρις Σιντότι, μέλους της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Ερευνών (COI), ο οποίος προέβη στην αρχική παρατήρηση σχετικά με την ισραηλινή στρατιωτική εγκληματικότητα, η Αλμπανέζε επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται να υπάρχει μια πνευματική αρχή για να καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα».

«Λαμβάνουμε υπόψη τον ηθικό ξεπεσμό αυτών [και πολλών παράνομων εποίκων]», πρόσθεσε.

05:45 Σε βίντεο η καταστροφική επέλαση του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από ισραηλινό δημοσιογράφο δείχνει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα να καίγεται και να καταστρέφεται, σχεδόν ένα μήνα από τότε που το κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις σε μια σφοδρή επίθεσή τους στη νότια Γάζα.

Το πέρασμα αποτελούσε μια ζωτικής σημασίας οδό για τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το κλείσιμό του μείωσε δραστικά την ποσότητα των προμηθειών που εισέρχονταν από την Αίγυπτο στον πολιορκημένο θύλακα.

05:15 Σχεδόν 40.000 μαθητές δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις

Ο τρομερές συνέπειες για τους παλαιστίνιους μαθητές από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εντείνονται, με περίπου 39.000 μαθητές να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις Γενικές Δευτεροβάθμιες Εξετάσεις (γνωστές ως Tawjihi), οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Εκτός από τους 625.000 μαθητές στη Γάζα που έμειναν εκτός σχολείου από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, την καταστροφή σχολείων και πανεπιστημίων και τους περισσότερους από 7.000 παλαιστίνιους μαθητές και 378 εκπαιδευτικούς που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 39.000 οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που «στερούνται της ευκαιρίας» να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας, 1.320 μαθητές από τη Γάζα που βρίσκονται εκτός της κατεστραμμένης από τον πόλεμο επικράτειας υποστηρίζονται για να συμμετέχουν στις εξετάσεις Tawjihi σε 29 αραβικές χώρες.

04:45 Επιδρομές στον Λίβανο ανακοίνωσε το Ισραήλ

Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν όλη μέρα χθες Παρασκευή από το Ισραήλ και οι στόχοι εντοπίστηκαν στην πόλη Khiam του Λιβάνου, στην περιοχή Meiss el-Jabal και γύρω από τα χωριά Taybeh και Tallouseh, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι «στρατιωτικές δομές», η «τρομοκρατική υποδομή» και μια «στρατιωτική θέση» στοχοποιήθηκαν στις επιθέσεις, αναφέρει ο στρατός σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενη από πλάνα με τεράστιες εκρήξεις στις τοποθεσίες που επλήγησαν.

04:15 Συλλήψεις και πυροβολισμοί κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έναν Παλαιστίνιο και ξυλοκόπησε άλλους τρεις στην πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν άνδρα από τον καταυλισμό της Τζενίν και έναν άλλον από την πόλη Μπαρτάα, νοτιοδυτικά της Τζενίν, καθώς επέστρεφαν από το προσκύνημα Χατζ.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι συνεχίζονται οι έντονες συγκρούσεις στον καταυλισμό al-Ein της Ναμπλούς, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν δύο Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές έχουν επίσης αναφερθεί στις πόλεις Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας και Azzun, ανατολικά της Καλκίλια.

Μετάφραση: Η στιγμή που οι δυνάμεις κατοχής εξαπολύουν βαριά πυρά στην περιοχή του καταυλισμού al-Ein της Ναμπλούς

03:45 Απεγνωσμένη μάχη ενάντια στην πείνα

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσουν σοβαρή πείνα μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η κρίση πείνας εντείνεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός αναγκάζει τους παλαιστίνιους γονείς ν’ αγωνίζονται απεγνωσμένα για να κρατήσουν τα παιδιά τους στη ζωή.

03:15 Το Κουβέιτ καλεί τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ κάλεσε τους πολίτες του να αποφύγουν να μεταβούν στο Λίβανο, ενώ κάλεσε όσους βρίσκονται στη χώρα να φύγουν το συντομότερο δυνατό.

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, με τους Ισραηλινούς να απαντούν με φονικές αεροπορικές επιδρομές και πυρά βαρέως πυροβολικού.

Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί κατά μήκος των συνόρων.

Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση του λεκτικού πολέμου και τις θανατηφόρες συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

03:00 Περιστατικό αναφέρθηκε κοντά στην πόλη-λιμάνι της Υεμένης λέει η UKMTO

Η United Kingdom Maritime Trade Operations αναφέρει ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 126 ναυτικά μίλια (περίπου 233 χιλιόμετρα) ανατολικά του Άντεν, προσθέτοντας ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα. Με τα νεότερα στοιχεία φαίνεται πως η έκρηξη σημειώθηκε πλησίον του πλοίου.

02:30 Δέκα χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη

Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα χρειάζονται ιατρική φροντίδα, μεταξύ άλλων για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους σε ανάρτησή του στο X.

«Από το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στις 7 Μαΐου, κανένας ασθενής δεν έχει απομακρυνθεί από τη Λωρίδα. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι δεν δέχθηκαν ζωτικής σημασίας περίθαλψη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Οι ιατρικές εκκενώσεις πρέπει να διευκολύνονται μέσω όλων των περασμάτων.

02:00 Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει λέει εκπρόσωπος του ΠΟΥ

Η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Ακολουθεί μια περίληψη των όσων είπε:

«Η κατάσταση της υγείας στη Γάζα είναι πολύ δύσκολη και οι ιατρικές ομάδες είναι αβοήθητες λόγω έλλειψης δυνατοτήτων. Το Ισραήλ συνεχίζει να σκοτώνει παιδιά, γυναίκες και γιατρούς στη Γάζα. Η πολεμική μηχανή που μαίνεται στη Γάζα πρέπει να σταματήσει, και το απαιτήσαμε αυτό από την πρώτη μέρα».

01:38 «Μια από τις χειρότερες νύχτες στη Ράφα»

Ορισμένοι κάτοικοι λένε στο Al Jazeera ότι η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα έχει ενταθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες και οι ήχοι εκρήξεων και πυροβολισμών έχουν σχεδόν σταματήσει.

«Χθες το βράδυ ήταν μια από τις χειρότερες νύχτες στη δυτική Ράφα: μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αεροπλάνα, τανκς και ναυτικά σκάφη βομβάρδισαν την περιοχή. Νιώθουμε ότι η κατοχή προσπαθεί να ολοκληρώσει τον έλεγχο της πόλης», δήλωσε ο Χατέμ, 45 ετών, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δέχονται ισχυρά πλήγματα από τους μαχητές της αντίστασης, τα οποία μπορεί να τους επιβραδύνουν».

01:15 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα λεηλατείται εν μέσω «απόλυτης ανομίας»

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η «απόλυτη ανομία» και το «χάος» στη Γάζα εμποδίζουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός του θύλακα, γι’ αυτό και απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι «τα περισσότερα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη Γάζα είναι πλέον λεηλατημένα, επειδή αυτός είναι ένας πόλεμος που διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο».

«Έχουμε επιθέσεις, έχουμε βομβαρδισμούς και στη συνέχεια τα στρατεύματα μετακινούνται σε άλλα μέρη», λέει. «Η Χαμάς επιστρέφει στα αρχικά της σημεία και επικρατεί απόλυτο χάος στη Γάζα και δεν υπάρχει καμία εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας». Προσθέτει ότι «το Ισραήλ δεν επιτρέπει καν στη λεγόμενη μπλε αστυνομία να συνοδεύει τις αυτοκινητοπομπές μας, επειδή πρόκειται για τοπική αστυνομία που συνδέεται με την τοπική διοίκηση [της Χαμάς], οπότε η ανομία είναι απόλυτη».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τονίζει επίσης ότι τα εμπόδια αυτά δημιουργούν «ακραίες δυσκολίες» στη διανομή της βοήθειας.

«Πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός, να εγγυηθεί ότι υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο νόμου και τάξης που να επιτρέπει τη διανομή αυτής (της βοήθειας) και γι’ αυτό είναι τόσο απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός», είπε.

00:45 Η βοήθεια στη Γάζα περιορίζεται λόγω διαφόρων παραγόντων λέει η UNWRA

Ο γενικός επίτροπος της UNWRA και επικεφαλής της, Φιλίπ Λαζαρινί, δηλώνει ότι η παράδοση βοήθειας στη Γάζα εξακολουθεί να περιορίζεται.

Ο ίδιος απαρίθμησε μερικούς από τους ακόλουθους λόγους ως προς το γιατί σε ανάρτησή του στο X:

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι δραστηριότητες των ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων. Περιορισμένος αριθμός ανοικτών σημείων διέλευσης προς τη Γάζα. Ανασφάλεια για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σχεδόν πλήρης κατάρρευση του νόμου και της τάξης. Τακτικές αρνήσεις και καθυστερήσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις για συντονισμένες μετακινήσεις και αυτοκινητοπομπές. .Ζήτησε «αδιάλειπτη, τακτική, συντονισμένη και ουσιαστική ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», «ασφάλεια και προστασία» για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και κατάπαυση του πυρός, μεταξύ πολλών άλλων απαιτήσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τέλος ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.

00:20 Το Κατάρ δηλώνει «πρόοδο σε κάποιο βαθμό» στις συνομιλίες εκεχειρίας με τη Χαμάς

Το Κατάρ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι συνεχίζει τη διαμεσολάβηση για να «γεφυρωθεί το χάσμα» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Το κράτος του Κόλπου, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε πολύμηνες συνομιλίες εκεχειρίας που περιλαμβάνουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων και την παροχή της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

«Υπήρξε πρόοδος ως ένα βαθμό στην κατάσταση. Συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας χωρίς διακοπή τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ αλ Θάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη με τον ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες.

23:52 Ο Χανίγια λέει ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε κάθε πρωτοβουλία που θα τερματίσει τον πόλεμο

Ο ηγέτης της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, αναφέρει σε δήλωσή του ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάθε έγγραφο ή πρωτοβουλία που διασφαλίζει τα θεμέλια της θέσης της αντίστασης στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός».

Η Χαμάς έχει επιμείνει στην πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και στη μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν από την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ζητά το Ισραήλ. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απορρίψει τα αιτήματα.

Ο Χανίγιαλέει ότι «η προτεραιότητα είναι να σταματήσει ο εγκληματικός πόλεμος εναντίον του λαού μας».

23:37 Το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα πηγάδια νερού στη Γάζα λέει η Πολιτική Άμυνα

Εκπρόσωπος της ομάδας Πολιτικής Άμυνας της Γάζας μίλησε στο Al Jazeera για την κρίση νερού στον παράκτιο θύλακα.

Είπε πως «Το Ισραήλ στόχευσε περιοχές που, όπως είπε, ήταν ασφαλείς για τους πολίτες. Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σκόπιμα πηγάδια νερού και ζωτικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Υπάρχει σαφής ανεπάρκεια στον εξοπλισμό της Πολιτικής Άμυνας και οι δυνατότητές της δεν ανταποκρίνονται στην κλίμακα του πολέμου».

23:22 Αρκετές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι «εχθρικά (ισραηλινά) αεροσκάφη» έπληξαν τις περιοχές Mays al-Jabal, Taybeh και Taloussa. Την Τρίτη, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι τα επιχειρησιακά σχέδια για μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του βόρειου γείτονά του «εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν».

Περισσότεροι από 90.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο βόρειο τμήμα της χώρας από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ στις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Τουλάχιστον 90.000 άνθρωποι έχουν επίσης εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων.

23:00 Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σκιώδη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Παίρνοντας τον έλεγχο για των οικιστικών διαδικασιών από τις IDF και δίνοντάς τον σε πολίτες υπό την καθοδήγηση του Μπεζαλέλ Σμότριχ, το Ισραήλ μπορεί να προσαρτήσει εδάφη της Δυτικής Όχθης και να αφαιρέσει τον έλεγχο από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε ηχογράφηση που δημοσιεύθηκε από τους New York Times ο πρόεδρος του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος ακούστηκε να λέει ότι «Σας λέω, είναι σούπερ δραματικό», ακούγεται να λέει ο Σμότριχ στην ομιλία του. «Αλλαγές όπως αυτή αλλάζουν το σύστημα».

«Δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό πολιτικό σύστημα», ακούγεται να λέει ο Σμότριχ στην ηχογράφηση. Είπε ότι για να εκτρέψει τη διεθνή κριτική, η κυβέρνηση επέτρεψε στο υπουργείο Άμυνας να παραμείνει αναμεμειγμένο στη διαδικασία, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι. «Θα είναι πιο εύκολο να το αποδεχτούν αυτό στο διεθνές και νομικό πλαίσιο», είπε ο Σμότριχ, «ώστε να μην πουν ότι εδώ κάνουμε προσάρτηση».

«Ο Νετανιάχου είναι μαζί μας σε όλη τη διαδρομή», καυχήθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του.

Περισσότερα για το πώς θα επιβληθεί πλήρης έλεγχος στη Δυτική Όχθη, εδώ.

22:34 Στόχος βομβαρδισμού εργάτες που προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα πηγάδι στην Πόλη της Γάζας – Τέσσερις νεκροί

Η ένταση των βομβαρδισμών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν κατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα.

Στην πόλη της Γάζας σκοτώθηκαν πέντε εργαζόμενοι του δήμου, ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους. Το Ισραήλ επιτέθηκε σήμερα σε εργαζόμενους της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του δήμου της Γάζας καθώς προσπαθούσαν να επισκευάσουν ένα πηγάδι νερού στην πόλη. Ο δήμος της Γάζας καταδίκασε την επίθεση αυτή, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο κατάρρευσης όλων των υπηρεσιών του λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων του Ισραήλ κατά του προσωπικού και των χειριστών του.

Κάλεσε επειγόντως τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν για την προστασία των υπαλλήλων του στη Λωρίδα της Γάζας.

22:29 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα ως «απόλυτη ανομία»

«Η κατάσταση στη Γάζα έγινε μια κατάσταση απόλυτης ανομίας. Τα περισσότερα από τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στη Γάζα έχουν πλέον λεηλατηθεί, διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία εξουσία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας» και υπάρχει «απόλυτο χάος στη Γάζα», ο Γκουτέρες τόνισε ότι «το Ισραήλ δεν επιτρέπει καν στη λεγόμενη μπλε αστυνομία να συνοδεύει τις αυτοκινητοπομπές μας, διότι πρόκειται για τοπική αστυνομία που συνδέεται με την τοπική διοίκηση».

Δήλωσε ότι αυτή η «ανομία» έχει καταστήσει «εξαιρετικά δύσκολη» τη διανομή βοήθειας εντός της Γάζας.

22:18 Σε κρίση οι Ισραηλινοί πολιτικοί εν μέσω πολέμου

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Κανάλι 12 δείχνει ότι το κοινό προτιμά σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ έναντι του σημερινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η δημοσκόπηση ρωτά ποιος ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός με το 36% να επιλέγει τον Μπένετ και το 28% τον Νετανιάχου. Ωστόσο, το 31% απάντησε κανένα από τα δύο, ενώ το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει. Ο Μπένετ, ο οποίος έκανε ένα διάλειμμα από την πολιτική, πρόσφατα υπαινίχθηκε την επιστροφή του.

Η δημοσκόπηση συνέκρινε επίσης τον Νετανιάχου με αρκετούς άλλους ηγέτες.

Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ κέρδισαν την έγκριση του 32% των ερωτηθέντων, ενώ το 33% δήλωσε ότι κανένας από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για να ηγηθεί.

Ο Γκαντζ είχε μακροχρόνιο προβάδισμα έναντι του Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις από τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο πόλεμο στη Γάζα, αλλά είδε την υποστήριξή του να μειώνεται από τότε που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Νετανιάχου ήταν επίσης μπροστά από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ του Yesh Atid. Ωστόσο, η συνολική αποδοχή του έργου του Νετανιάχου ήταν χαμηλή, με το 63% να λέει ότι κάνει κακή δουλειά, ενώ μόνο το 31% είπε ότι τα πάει καλά.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τα πήγε καλύτερα με 45% να τον εγκρίνει και 46% να τον αποδοκιμάζει.

Το 50% ενέκρινε τον επικεφαλής των IDF Χερζί Χαλεβί, ενώ το 39% αποδοκίμασε την απόδοσή του.

22:05 Περισσότερα για την παραίτηση Μίλερ από τον Λευκό Οίκο

Ο Άντριου Μίλερ, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργού για τις ισραηλινοπαλαιστινιακές υποθέσεις, παραιτήθηκε, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη τρεις ανώνυμες πηγές.

Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι ο Μίλερ είχε εκφράσει στους συναδέλφους του ότι ήθελε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι ο Μίλερ ήταν «επιφυλακτικός απέναντι στην προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν με την τακτική τους απέναντι στο Ισραήλ», θεωρώντας πως ασκεί μεγάλη πίεση στον σύμμαχό τους.

21:46 Ο Σμότριχ καταγράφηκε να λέει για «μυστικό κυβερνητικό σχέδιο» προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Bezalel Σμότριχ έχει καταγραφεί να λέει σε υποστηρικτές εποίκων ότι η κυβέρνηση συμμετέχει σε μια μυστική προσπάθεια να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ κυβερνά τη Δυτική Όχθη, αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έλαβε την ηχογράφηση από μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα, στην οποία ο Σμότριχ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός στο πολεμικό συμβούλιο, είπε στους υποστηρικτές του ότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η Δυτική Όχθη από το να γίνει μέρος ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Σας λέω, είναι μεγαλοδραματικό», λέει ο Σμότριχ σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του από τους NYT. «Τέτοιες αλλαγές αλλάζουν το DNA ενός συστήματος».

Τμήματα της Δυτικής Όχθης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει την εξουσία στο υπόλοιπο τμήμα. Ο Σμότριχ έχει από καιρό πιέσει το Ισραήλ να προσαρτήσει αυτές τις περιοχές.

Ο Σμότριτς περιέγραψε εκτενώς πώς σχεδίαζε να μεταφέρει την εξουσία από τον στρατό σε πολίτες υπό την εξουσία του στο υπουργείο Άμυνας, αναφέρει το ρεπορτάζ. «Δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό πολιτικό σύστημα», λέει ο Σμότριχ, προσθέτοντας ότι για να εκτρέψει τον διεθνή έλεγχο, η κυβέρνηση επέτρεψε στο υπουργείο Άμυνας να παραμείνει αναμεμειγμένο στη διαδικασία, σύμφωνα με τους Times.

«Θα είναι πιο εύκολο να το καταπιεί κανείς στο διεθνές και νομικό πλαίσιο», λέει ο Σμότριχ. «Έτσι ώστε να μην πουν ότι κάνουμε προσάρτηση εδώ».

21:31 Ο Καναδάς προετοιμάζεται για εκκένωση 45.000 πολιτών από τον Λίβανο

Ο Καναδάς προετοιμάζει μια μαζική εκκένωση των πολιτών του από τον Λίβανο σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αναφέρει το Κανάλι 12 σε μετάφραση Times of Israel.

Το ρεπορτάζ παραθέτει αποσπάσματα από συνομιλία που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Israel Katz με την Καναδή ομόλογό του Mélanie Joly. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η συζήτηση ήταν τεταμένη και ότι η Joly είπε στον Katz ότι ο καναδικός στρατός καταρτίζει σχέδια για την εκκένωση 45.000 ανθρώπων από τον Λίβανο.

Ο Katz φέρεται να προέτρεψε την Οτάβα να ασκήσει πίεση στους Ιρανούς υποστηρικτές της Χεζμπολάχ για να την περιορίσουν. Δεν υπήρξε επίσημη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας.

Ωστόσο, ο Katz δημοσιεύει αργότερα στο X: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ να συνεχίσει να επιτίθεται στο έδαφος και τους πολίτες του και σύντομα θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις. Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταθεί ανεπιφύλακτα στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμό του ενάντια στον άξονα του κακού που καθοδηγείται από το Ιράν και το εξτρεμιστικό Ισλάμ».

21:08 Φινλανδός αξιωματούχος καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Ο Kimmo Kiljunen, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Φινλανδίας, προέτρεψε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το εμπόριο όπλων με το Ισραήλ, ανέφεραν οι Helsinki Times. Ο Kiljunen δήλωσε ότι η Φινλανδία θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξαγωγές της υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα.

«Ρωτώ πώς η κυβέρνηση παρακολουθεί το εμπόριο όπλων της Φινλανδίας με το Ισραήλ και συγκεκριμένα πώς διασφαλίζει ότι οι εξαγωγές όπλων από την Patria και τη Nammo συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πολλές συμφωνίες για τις εξαγωγές όπλων;» διερωτήθηκε ο Kiljunen, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), σύμφωνα με τους Helsinki Times.

Η Patria είναι μια φινλανδική αμυντική εταιρεία, ενώ η Nammo είναι μια διεθνής εταιρεία, μέσω της οποίας η Φινλανδία συμμετέχει επίσης στις εξαγωγές όπλων. Η Yle, ή η Φινλανδική Ραδιοφωνία, επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Al Jazeera ότι τα όπλα της Nammo έχουν χρησιμοποιηθεί στη Γάζα.

20:49 Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ καλεί τον Κύπριο ΥΠΕΞ για τις εντάσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ανέφερε ότι μίλησε σήμερα με τον Κωνσταντίνο Κόμπο, υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Ο Μπορέλ εξέφρασε την «ανησυχία του για την αύξηση των εντάσεων κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής (σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ) και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».

Η Χεζμπολάχ, πολιτικό κόμμα με εκλεγμένους βουλευτές και ταυτόχρονα παραστρατιωτική ομάδα στο Λίβανο, κλιμακώνει τις ανταλλαγές πυρών με τον ισραηλινό στρατό, οι οποίες, σύμφωνα με την ομάδα, θα σταματήσουν όταν το Ισραήλ τερματίσει την εκστρατεία του στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της ομάδας Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο, κατηγορώντας την ότι επιτρέπει τη χρήση του εδάφους της από τον ισραηλινό στρατό και προειδοποιώντας ότι θα γίνει νόμιμος στόχος σε περίπτωση ενός πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ της ίδιας και του Ισραήλ.

«Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με την Κύπρο», πρόσθεσε ο Μπορέλ. «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να αποφευχθεί η περιφερειακή διάχυση».

20:30 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί να τερματίσουν ορισμένες επιχειρήσεις τους με υπαιτιότητα του Ισραήλ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα -MSF δηλώνουν ότι οι ομάδες τους δεν μπορούν να μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες στη Γάζα από τα τέλη Απριλίου.

«Το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μετά την επίθεση του Ισραήλ στα νότια της Γάζας στις αρχές Μαΐου, σε συνδυασμό με την ατελείωτη γραφειοκρατία που επιβάλλουν οι ισραηλινές αρχές, έχουν συμπιέσει δραματικά τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του σημείου εισόδου Κερέμ Σαλόμ», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, η Γάζα αντιμετωπίζει «τεράστιες ουρές φορτηγών και επικίνδυνες καθυστερήσεις στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η οργάνωση.

Οι ΓΧΣ προειδοποίησαν ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, ίσως χρειαστεί να σταματήσουν ή να μειώσουν δραστικά ορισμένες από τις ιατρικές δραστηριότητές τους στην πολιορκημένη λωρίδα.

«Αυτή είναι μια αδιανόητη πραγματικότητα, δεδομένων των απελπισμένων ιατρικών αναγκών χιλιάδων ανθρώπων στη Γάζα», δήλωσε η Guillemette Thomas, η ιατρική συντονίστρια των MSF στην Παλαιστίνη.

20:15 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στο Μαουάσι σε 25

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έδωσε επικαιροποιημένο αριθμό νεκρών και τραυματιών που προέκυψαν από προηγούμενη ισραηλινή επίθεση σε σκηνές εκτοπισμένων στο Μαουάσι.Το υπουργείο αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 25 και ότι ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 50.

19:58 Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση παραιτήθηκε εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, επικαλούμενος την επιθυμία του να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις Άντριου Μίλερ ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους συναδέλφους του για την απόφασή του να παραιτηθεί μετά από ένα χρόνο και επτά μήνες, αναφέρει η πηγή, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Washington Post.

Ο Μίλερ «επικαλέστηκε την οικογένειά του, λέγοντας ότι τους βλέπει σπάνια καθώς ο οκτάμηνος πόλεμος στη Γάζα έχει γίνει ολοσχερής. Ο Μίλερ είπε στους συναδέλφους του ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι ευθύνες, θα προτιμούσε να παραμείνει στη δουλειά του και να αγωνιστεί για αυτά που πιστεύει», ανέφερε η Post.

19:41 Δεκάδες παιδιά αργοπεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα

Έχοντας δει μόνο σήμερα 5 διαφορετικά βίντεο με παιδιά στην Γάζα να αργοπεθαίνουν από τον λιμό, αξίζει να αναφερθεί πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η UNICEF και τα δικαστήρια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έχουν καταδικάσει την χρήση του λιμού ως όπλο πολέμου στη Γάζα.

19:23 Δεν υπάρχει νοσοκομείο για τους τραυματίες της Ράφα, 18 οι νεκροί – Εκτοπίζονται ξανά οι εκτοπισμένοι

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, στη Ράφα, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού έβαλαν στόχο έναν πρόχειρο καταυλισμό, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. «Ξεκινήσαμε με οκτώ Παλαιστίνιους νεκρούς και τώρα έχουμε τον αριθμό να αυξάνεται σε τουλάχιστον 18 άτομα τις τελευταίες δύο ώρες. Και ο αριθμός υποτίθεται ότι θα αυξηθεί, διότι οι ομάδες Πολιτικής Άμυνας και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξακολουθούν να εργάζονται για τη διάσωση ανθρώπων. Δεν υπάρχουν νοσοκομεία στη Ράφα αυτή τη στιγμή. Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση στη Ράφα, όλα τα νοσοκομεία που λειτουργούν στη Ράφα έκλεισαν εντελώς.

Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται ξανά από το Mawasi, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής. Εκτοπίστηκαν σήμερα καθώς αντιμετώπισαν σοβαρά πυρά. Έφυγαν χωρίς να πάρουν κανένα από τα υπάρχοντά τους. Τα μόνα μέρη στα οποία μπορούν να πάνε είναι το Χαν Γιουνίς και οι μεσαίες περιοχές της Γάζας. Αλλά και τα δύο μέρη είχαν επίσης στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό χθες το απόγευμα.

19:01 «Οι λαοί της περιοχής και οι λαοί του κόσμου δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να γίνει μια άλλη Γάζα» λέει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ότι οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εργάζονται για να ηρεμήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν την εσφαλμένη εκτίμηση.

«Μια βιαστική κίνηση – ένας λανθασμένος υπολογισμός – θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα σύνορα, και ειλικρινά, πέρα από τη φαντασία», λέει στους δημοσιογράφους.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι λαοί της περιοχής και οι λαοί του κόσμου δεν μπορούν να αντέξουν ο Λίβανος να γίνει μια άλλη Γάζα», λέει.

Ο Γκουτέρες κάνει λόγο για αυξημένη «πολεμική ρητορική» και από τις δύο πλευρές, καθώς εμπλέκονται σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

18:41 Η Χεζμπολάχ μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της και τον Λίβανο λέει το Ιράν

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη λέει ότι η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απερίσκεπτη απόφαση του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος για να διασωθεί θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε έναν νέο πόλεμο, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η καταστροφή των υποδομών του Λιβάνου και των υποδομών των κατεχόμενων εδαφών του 1948», γράφει η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ στο Χ εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Αναμφίβολα, αυτός ο πόλεμος θα έχει έναν τελικό ηττημένο, που είναι το σιωνιστικό καθεστώς. Το κίνημα αντίστασης του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον Λίβανο – ίσως έχει έρθει η ώρα για την αυτοκαταστροφή αυτού του παράνομου καθεστώτος», αναφέρει η ανάρτηση.

18:22 Η σφαγή του Ισραήλ στη Νουσείράτ και οι πληγές πης παραμένουν ανοιχτές

Οι δύο εβδομάδες που έχουν περάσει από τη σφαγή της 8ης Ιουνίου στο Νουσεϊράτ, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους για να απελευθερώσουν τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους, δεν έχουν φέρει καμία επούλωση στους επιζώντες.

Περισσότεροι από 500 ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην επίθεση, γεμίζοντας το νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά στην Ντέιρ ελ-Μπαλά, με κάθε σπιθαμή των δαπέδων να είναι καλυμμένη με ανθρώπους που αιμορραγούσαν. Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο, όπως μεταφέρει το Al Jazeera.

18:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν εναντίον αμάχων στο αλ Μαουάσι στη Ράφα και τον καταυλισμό αλ-Σάτι στην Πόλη της Γάζας

Αφού εκτόξευσαν ηχητικές βόμβες για να προσελκύσουν τον κόσμο γύρω από ένα από τα τοπικά αυτοσχέδια νοσοκομεία στην αλ-Μαουάσι, κοντά στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν ένα εκρηκτικό βλήμα στην περιοχή, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους, αναφέρουν μάρτυρες επί τόπου.

Πολλά ασθενοφόρα μεταφέρουν τους τραυματίες και τις σορούς σε νοσοκομεία του πεδίου.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις εκτοπισμού και πανικού μεταξύ των κατοίκων, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα υπάρχοντά τους στις σκηνές τους και έχουν σπεύσει σε άλλες περιοχές του Χαν Γιουνίς.

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα κατά της οικογένειας Σαλάχ στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στην πόλη της Γάζας. Άλλοι 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

17:38 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 32 άμαχοι σκοτώθηκαν σε 24 ώρες

Οι κάτοικοι λένε ότι οι IDF φαίνεται να προσπαθούν να ολοκληρώσουν την κατάληψη της Ράφα, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο και βρίσκεται στο επίκεντρο ισραηλινής επίθεσης από τις αρχές Μαΐου. Η Χαμάς αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και 12 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη δυτική Ράφα όταν μια οβίδα έπληξε μια σκηνή που στέγαζε εκτοπισμένες οικογένειες.

Οι IDF λένε ότι εξετάζουν την αναφορά.

Δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν «ακριβείς, βασισμένες σε πληροφορίες» ενέργειες στην περιοχή της Ράφα, όπου τα στρατεύματα συμμετείχαν σε μάχες από κοντά και εντόπισαν σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές ομάδες.

Οι δηλώσεις των IDF δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητο παρατηρητή.

17:15 Οι IDF δηλώνουν ότι κατέρριψαν ένα ύποπτο drone πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ένα ύποπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο καταρρίφθηκε νωρίτερα σήμερα πάνω από τα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν, αναφέρει ο στρατός.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στο Kela Alon και στο Sha’al εν μέσω του περιστατικού.

Οι IDF λένε ότι αρκετές ακόμη ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.

Σε απάντηση, τα στρατεύματα βομβάρδισαν τον νότιο Λίβανο με πυροβολικό, λέει ο στρατός. Εν τω μεταξύ, οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν επίσης στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο στο Taybeh και στο Deir Seryan κατά τη διάρκεια της νύχτας.

16:55 Η «παύση» του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχει αντίκτυπο στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας λέει ο ΠΟΥ

Η καθημερινή «παύση» που κήρυξε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα για να διευκολύνει τις ροές βοήθειας δεν είχε καμία επίπτωση στις παραδόσεις της βοήθειας που έχει μεγάλη ανάγκη, λέει ο ΠΟΥ.

«Μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε αντίκτυπο στις ανθρωπιστικές προμήθειες που έρχονται μετά από αυτή τη μονομερή ανακοίνωση αυτής της τεχνικής παύσης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μια καθημερινή ανθρωπιστική «παύση» στις μάχες σε έναν βασικό δρόμο στη νότια Γάζα.

Ημέρες αργότερα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε: «Αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε περισσότερη βοήθεια που να φτάνει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη». Το πρόβλημα επιμένει. Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχουν υπογραμμίσει πως πρόκειται για 100% ανθρωπογενή λιμό.

16:33 ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι θέμα δικαιοσύνης

Η Τουρκία δηλώνει «ικανοποιημένη» με την απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της στον λογαριασμό της στο X.

«Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι θέμα διεθνούς δικαίου, δικαιοσύνης και συνείδησης», αναφέρεται στην ανάρτηση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προσπαθεί ώστε περισσότερες χώρες να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη».

Η Αρμενία προστέθηκε σε πολλές άλλες χώρες που αναγνώρισαν την Παλαιστίνη ως κράτος τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

16:15 Απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός: Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι το κλειδί για την αποφυγή της έντασης με τη Χεζμπολάχ

Ο Ισραέλ Ζιβ δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι το κλειδί για την αποφυγή της έντασης με τη Χεζμπολάχ, μεταδίδει το ισραηλινό κανάλι 12.

Ακολουθούν όσα ανέφερε ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός:

  • Η πίεση στις εφεδρικές δυνάμεις έχει γίνει αφόρητη και η πολιτική κατάσταση είναι επικίνδυνη και επιδεινώνεται.
  • Υπάρχει μια αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ του κοινού και δυσκολία στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκείνων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν από εννέα μήνες.
  • Το Ισραήλ δεν έχει την ικανότητα να αντέξει άλλους μήνες υπό το φως της κακής κατάστασης, της οικονομικής επιδείνωσης και της πολιτικής κατάρρευσης.
  • Πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση στη Χαμάς, να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι, να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να υπάρξει διευθέτηση στο βορρά.

15:50 Τραυματισμοί από ισραηλινό βομβαρδισμό δυτικά της Ράφα

Τραυματισμοί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που είχαν στόχο περιοχή με σκηνές εκτοπισμένων δυτικά της πόλης Ράφα, έχουν αναφερθεί.

Από τις ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 21 άνθρωποι από τα ξημερώματα σήμερα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

15:33 Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εναντίον οχήματος στο κέντρο της Καλκίλια, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται επίσης να πολιόρκησαν ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Ένας αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου στην Καλκίλια δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τα συνεργεία του να πλησιάσουν το αυτοκίνητο που αποτέλεσε στόχο.

Τουλάχιστον 549 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Άλλοι 5.200 έχουν τραυματιστεί.

15:15 Στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα η Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και αυξάνονται οι φόβοι για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μπάερμποκ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Κατά την άφιξή της στο Ισραήλ, η Μπάερμποκ -η οποία έχει επισκεφθεί την περιοχή αρκετές φορές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα- θα εκφωνήσει ομιλία στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Την Τρίτη, θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Μουσταφά, στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Μπάερμποκ θα συναντηθεί επίσης με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, στην Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Λίβανο για συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Μετανάστευσης.

Οι συζητήσεις του Μπάερμποκ με τους αξιωματούχους θα επικεντρωθούν «στον πόλεμο στη Γάζα και στη συνεχιζόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», καθώς και «στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένα μέλλον που θα επιτρέπει σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ζουν μαζί με ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου.

14:55 ΠΟΥ: Η έντονη ζέστη στη Γάζα μπορεί να επιδεινώσει την κρίση υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η ζέστη στη Λωρίδα τη Γάζας θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα υγείας των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τονίζει ότι στη Γάζα διαφαίνεται μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας λόγω της έλλειψης καθαρού νερού, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.

«Έχουμε δει μαζικούς εκτοπισμούς τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και γνωρίζουμε ότι αυτό σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ασθενειών», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

«Έχει μολυνθεί το νερό και θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη αλλοίωση των τροφίμων λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Θα έχουμε έντομα κουνούπια και μύγες, αφυδάτωση, θερμοπληξία».

Το μολυσμένο νερό και οι κακές συνθήκες υγιεινής συνδέονται με ασθένειες όπως η χολέρα, η διάρροια, η δυσεντερία και η ηπατίτιδα Α, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

14:40 Οι ασθένειες εξαπλώνονται και πάλι στη Γάζα

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan στην Τζαμπάλια αναφέρει ότι οι ασθένειες εξαπλώνονται και πάλι στη Γάζα.

Όπως διευκρινίζει μιλώντας στο Al Jazeera:

  • Κάποιες ασθένειες εξαπλώνονται και πάλι, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας C
  • Η έλλειψη υγιεινών τροφίμων και καθαρού νερού βοηθά την εξάπλωση των ασθενειών
  • Μπορούμε να προσφέρουμε μόνο κάποιες ιατρικές λύσεις για τα υποσιτισμένα παιδιά
  • Ζητάμε την είσοδο καυσίμων, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών επειδή αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας

14:18 Σμότριχ: «Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ηρεμία είναι… να δράσουμε επιθετικά»

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich επέκρινε τα σχόλια που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant σχετικά με τη μεταχείριση του πληθυσμού της Δυτικής Όχθης από τις IDF. Ο Gallant δήλωσε ότι στις επιχειρήσεις του στρατού στη Δυτική Όχθη θα πρέπει να χρησιμοποιείται η «ελάχιστη δυνατή βία».

«Η σκέψη ότι ο τρόπος για να επιτευχθεί ηρεμία είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί ή διπλωματικοί και να συνεχίσουμε να δείχνουμε αδυναμία και μαλθακότητα μπροστά στην Παλαιστινιακή Αρχή είναι ένα σοβαρό λάθος», είπε ο Σμότριχ απαντώντας.

«Αυτή η δυτική γραμμή σκέψης, αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα, ανατινάχθηκε στα μούτρα μας την 7η Οκτωβρίου, και οι ανώτατοι αξιωματικοί και ο υπουργός Άμυνας έχουν κολλήσει στο παρελθόν και αρνούνται να προχωρήσουν μπροστά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ηρεμία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να δράσουμε επιθετικά, αποφασιστικά και με όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη, με τρόπο που θα σκοτώσει τους περισσότερους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και θα τους απομακρύνει από την περιοχή», κατέληξε ο Σμότριχ.

14:09 Σειρήνες ρουκετών ηχούν στα σύνορα των κοινοτήτων της Γάζας

14:00 «Έως και 800 ασθενείς και χιλιάδες εκτοπισμένοι» είναι στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο Al-Aqsa

Η χειρούργος Bushra Othman, που εργάζεται στο νοσοκομείο της Γάζας προειδοποίησε για τον ακραίο συνωστισμό και τους περιορισμένους πόρους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, ιδίως όταν γίνονται επιθέσεις σε κοντινή απόσταση.

Μιλώντας στο Al Jazeera είπε ότι στο εν λόγω τμήμα εργάζονται αυτή τη στιγμή μονάχα τρεις γιατροί.

«Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που κανονικά θα είχε μερικές εκατοντάδες κλίνες και δεν έχει απαραίτητα τη δυνατότητα να περιθάλψει πολλούς ασθενείς. Τώρα υπάρχουν έως και 800 ασθενείς και χιλιάδες εκτοπισμένοι», δήλωσε η Othman, προσθέτοντας ότι ο αυξημένος αριθμός των εκτοπισμένων καθιστά δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν τους ασθενείς.

«Δυστυχώς, επειδή δεν υπάρχει καμία δομή και κανένα σύστημα, στην πραγματικότητα δεν ξέρεις πάντα πού καταλήγουν οι ασθενείς σου ή πού θα μπορούσες να τους βρεις προκειμένου να τους παράσχεις τη θεραπεία που χρειάζονται», κατέληξε η ίδια.

13:45 Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει ότι η αναγνώριση της Αρμενίας θα διατηρήσει τη λύση των δύο κρατών

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει την απόφαση της Αρμενίας να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρεται ότι «η αναγνώριση αυτή συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της λύσης των δύο κρατών, η οποία αντιμετωπίζει συστηματικές προκλήσεις, και προωθεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

13:20 Ο Νετανιάχου λέει ότι ήταν «απολύτως απαραίτητο» να ασκήσει δημόσια κριτική στον Λευκό Οίκο

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Punchbowl ότι η δημόσια κριτική του προς τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν «απολύτως αναγκαία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αμφιλεγόμενο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, με το οποίο επέκρινε τον Λευκό Οίκο για την καθυστέρηση, όπως είπε, των αποστολών όπλων, ο Νετανιάχου λέει ότι «αρχίσαμε να βλέπουμε ότι είχαμε κάποια σημαντικά προβλήματα που αναδύθηκαν πριν από μερικούς μήνες. Και στην πραγματικότητα, προσπαθήσαμε, σε πολλές, πολλές ήρεμες συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων μας και των αμερικανών αξιωματούχων και μεταξύ εμού και του προέδρου να προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε αυτή τη μείωση των προμηθειών».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ωστόσο ότι δεν μπόρεσε «να το λύσει», ακόμη και αφού το έθεσε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, και ως εκ τούτου «θεώρησα ότι ήταν απολύτως απαραίτητο να το βγάλω στον αέρα μετά από μήνες ήσυχων συζητήσεων που δεν έλυσαν το πρόβλημα»

13:14 «Κανένα αντίκτυπο» στην άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας η ισραηλινή «παύση»

Η ημερήσια «παύση» που ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό για τις επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε «κανένα αντίκτυπο» στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αρμόδιος για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Εμείς, τα Ηνωμένα Έθνη, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε καταγράψει κανέναν αντίκτυπο στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά από την ανακοίνωση, θα έλεγα μονομερή, αυτής της τεχνικής παύσης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

12:56 Οι επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά της Γάζας

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε χώρους καταφυγής και όχι μάθησης.

Σχεδόν 625.000 νεαροί Παλαιστίνιοι έχουν μείνει εκτός σχολείου για περισσότερους από οκτώ μήνες. Τα νεκρά παιδιά από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται στις 16.000.

Οι οργανώσεις αρωγής λένε ότι άλλα 3.500 παιδιά υποσιτίζονται και βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 17.000 νεαροί Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους και κατατάσσονται στην κατηγορία WCNSF – τραυματισμένο παιδί χωρίς επιζώντα μέλη της οικογένειάς του.

Οι ΜΚΟ λένε ότι τα παιδιά που πενθούν αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και ορισμένα από αυτά έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γάζα δεν έχουν μόνο «διαταράξει τις άμεσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και διαβρώσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη».

12:40 «Αυστηρή επίπληξη» στον πρέσβη της Αρμενίας στο Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι κάλεσε τον πρέσβη της Αρμενίας για μια «αυστηρή επίπληξη» μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης.

Η Αρμενία είναι η τελευταία χώρα που προβαίνει σε μια τέτοια ανακοίνωση από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Σλοβενίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας νωρίτερα φέτος.

Το Ισραήλ έχει ζυγίσει πώς θα αντιδράσει στα μέτρα και φέρεται να έχει προτείνει την υποβάθμιση των δεσμών με τα εν λόγω κράτη.

12:12 Οι κάτοικοι της Ράφα κάνουν λόγο για σφοδρές μάχες στην περιοχή

Κάτοικοι της Ράφα, της νοτιότερης πόλης της Γάζας, δηλώνουν στο Reuters ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να προσπαθεί να ολοκληρώσει την κατάληψη της πόλης με εντατικές ανταλλαγές πυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τανκς προωθούνται στο δυτικό και βόρειο τμήμα της πόλης, έχοντας ήδη καταλάβει το ανατολικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα. Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να έχουν ανοίξει πυρ προς την πόλη από αεροπλάνα, άρματα μάχης και πλοία στα ανοικτά της ακτής.

Ορισμένοι κάτοικοι λένε ότι ο ρυθμός της ισραηλινής επιδρομής επιταχύνθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες, με ασταμάτητους ήχους εκρήξεων και πυροβολισμών.

«Ολόκληρη η πόλη της Ράφα είναι μια περιοχή ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων», αναφέρει ο Ahmed Al-Sofi, δήμαρχος της Ράφα, σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Οι IDF άρχισαν για πρώτη φορά να επιχειρούν στην πόλη στα μέσα Μαΐου.

10:46 Η Αρμενία αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος

Η Αρμενία προχώρησε το πρωί της Παρασκευής (21/6) στην επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

10:16 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε το σημείο εκτόξευσης πυραύλων της Ισλαμικής Τζιχάντ που ήταν ενσωματωμένο σε καταφύγιο πολιτών

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε ένα παλαιστινιακό σημείο εκτόξευσης πυραύλων της Ισλαμικής Τζιχάντ ενσωματωμένο σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε μια περιοχή της Χαν Γιουνίς που έχει χαρακτηριστεί ως «ανθρωπιστική ζώνη».

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να τοποθετούν IMD (αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς) και τρομοκρατικές υποδομές στην καρδιά του άμαχου πληθυσμού, θέτοντάς τον σε κίνδυνο και χρησιμοποιώντας τον ως ανθρώπινη ασπίδα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού όσων δεν εμπλέκονται».

Νωρίτερα αναφέραμε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρωινή ισραηλινή επίθεση στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, με τις σορούς των δύο ενηλίκων και ενός παιδιού να μεταφέρονται στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της περιοχής.

09:30 Τρεις νεκροί στη Χαν Γιουνίς – Ισραηλινό ελικόπτερο και αεροσκάφη ανατινάζουν τη Ράφα

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια πρωινή ισραηλινή επίθεση στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, αναφέρει το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι σοροί των δύο ενηλίκων και ενός παιδιού μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της νότιας Γάζας.

Ένα ελικόπτερο Απάτσι χρησιμοποίησε πολυβόλα εναντίον ανατολικών περιοχών της πόλης Ράφα και ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος έπληξε το κέντρο της Ράφα, αναφέρει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων.

09:03 Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας εκφράζουν τη λύπη τους για την «καταστροφή» στη Γάζα και την «επιδείνωση» στη Δυτική Όχθη

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi για τη «συνεχιζόμενη καταστροφή» στη Γάζα, καθώς και για την επιδείνωση της κατάστασης των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο υπουργός ανησυχούν σοβαρά για το γεγονός ότι «εξακολουθεί να εμποδίζεται η πλήρης ανθρωπιστική πρόσβαση» στον πληθυσμό της Γάζας εν μέσω του ισραηλινού συνοριακού αποκλεισμού του εμπόλεμου παλαιστινιακού εδάφους.

Ο Safadi δήλωσε ότι μίλησε στον Μπορέλ για την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει «πραγματική δράση για να σταματήσει το έγκλημα πολέμου του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού».

«Ένα ριζοσπαστικό, ρατσιστικό Ισραήλ δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις & να λογοδοτήσει», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

08:47 Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 8 άνδρες στον καταυλισμό Jalazone

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε οκτώ άνδρες μετά την έφοδό του στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Νωρίτερα είχε εισβάλει στον καταυλισμό και έκανε έφοδο σε πολλά σπίτια. Τώρα έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

08:34 Προειδοποιήσεις του ΟΗΕ προς τους κατασκευαστές όπλων ανά τον κόσμο

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν τους κατασκευαστές όπλων να μην μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να τους καταστήσει συνένοχους στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που πραγματοποιούνται στη Γάζα.

08:13 Τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα δεν έχουν «ηττηθεί ή υποβαθμιστεί πλήρως»

Δύο παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις χρησιμοποίησαν όλμους εναντίον ισραηλινών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί ανατολικά της περιοχής Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας την Πέμπτη, ενώ μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα «τακτικά εξελιγμένες» επιθέσεις στην κεντρική και δυτική Ράφα, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

07:57 Βίντεο με την τρομακτική στιγμή του ισραηλινού χτυπήματος κοντά σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

07:43 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με όλμους στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη.

Και οι δύο άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 27χρονος, ήταν έφεδροι που πολεμούσαν στην Ταξιαρχία Αλεξανδρείας. Άλλοι τρεις στρατιώτες της ίδιας ταξιαρχίας τραυματίστηκαν σοβαρά στο ίδιο περιστατικό.

Ισραηλινοί στρατιώτες

Οι δύο νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι στόχευσε στρατιωτική θέση με πυρά όλμων κοντά στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Οι τελευταίοι θάνατοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα —ή κατά μήκος των συνόρων της— σε τουλάχιστον 312 από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στο παλαιστινιακό έδαφος τον Οκτώβριο.

Επιπλέον 1.950 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024