Πώς θα είναι ένας πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ
Οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για το ξέσπασμα νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
«Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα χτυπηθεί σκληρά» προειδοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατζ.
Μήπως όμως ο Ισραηλινός πολιτικός κινδυνολογεί δίχως να σκέφτεται -ή να ανακοινώνει στο ευρύ κοινό- τους κινδύνους που περιμένουν το Ισραήλ εάν πάει σε έναν πόλεμο με την οργάνωση;
Σε περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου το Ισραήλ θα κατέληγε το λιγότερο λαβωμένο, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Foreig Policy.
Η Χεζμπολάχ είναι πολύ πιο τρομερός εχθρός από τη Χαμάς, αφού θεωρείται ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός παράγοντας στον κόσμο, σύμφωνα με το Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών.
Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο με τη βοήθεια του Ιράν, της Συρίας και της Ρωσίας. «Η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια τακτική απειλή για το κράτος του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ είναι μια στρατηγική απειλή για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, επί κυβερνήσεως Ομπάμα.
Η ομάδα εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 130.000 ρουκέτες και πυραύλους που θα μπορούσαν γρήγορα να διαπεράσουν τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και να πλήξουν τις μεγαλύτερες πόλεις της.
«Διάβασα εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να μας κάνει η Χεζμπολάχ σε τρεις ημέρες που είναι απλώς φρικτές», είπε ο Όρεν. «Μιλάτε για να γκρεμίσουμε όλες τις βασικές μας υποδομές, τα διυλιστήρια πετρελαίου, τις αεροπορικές βάσεις, τη Ντιμόνα [ισραηλινή πόλη στην έρημο Νεγκέβ]», είπε, αναφερόμενος στον χώρο της πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης της χώρας.
«Η σύγκρουση ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» για τον επόμενο πόλεμο με το Ισραήλ»
Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ πολέμησαν έναν πόλεμο 34 ημερών το 2006 που κατέληξε σε τεταμένο αδιέξοδο.
Έκτοτε, η ομάδα ενίσχυσε το οπλοστάσιό της και απέκτησε σημαντική εμπειρία στο πεδίο της μάχης στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν για να στηρίξει τον μαχόμενο Σύριο ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας του.
Ένας διοικητής της Χεζμπολάχ είπε στη Φωνή της Αμερικής το 2016 ότι η σύγκρουση ήταν μια «πρόβα τζενεράλε» για τον επόμενο πόλεμο με το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ πιστεύεται επίσης ότι έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σηράγγων που εκτείνεται κάτω από τον Λίβανο, το οποίο ορισμένοι Ισραηλινοί αναλυτές υποστήριξαν ότι είναι ακόμη πιο εκτεταμένο από αυτό που χρησιμοποιεί η Χαμάς.
Σε αντίθεση με τη Γάζα, η οποία είναι γεωγραφικά απομονωμένη από τους υποστηρικτές της στην Τεχεράνη, το Ιράν έχει δημιουργήσει χερσαίες και εναέριες διαδρομές ανεφοδιασμού που οδηγούν στον Λίβανο μέσω του Ιράκ και της Συρίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου.
Όπως η Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ είναι βαθιά ενσωματωμένη στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, το Ισραήλ επικρίθηκε ευρέως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για χρήση υπερβολικής βίας, πλήττοντα μια σειρά μη στρατιωτικών στόχων που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ –σχολεία, τράπεζες κτλ- και επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της χώρας.
Η Χεζμπολάχ λειτουργεί «αναλογικά»
«Νομίζω ότι εάν η Χαμάς συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός, η Χεζμπολάχ θα το σεβαστεί επίσης», είπε δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάιμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν των ΗΠΑ. «Έχει προσπαθήσει, γενικά, να κάνει αναλογική χρήση βίας», είπε για τη Χεζμπολάζ, της οποίας οι ηγέτες πράγματι έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση.
Την ίδια στιγμή όμως αναλυτές στο Ισραήλ και όχι μόνο θεωρούν ένα πόλεμο με τη Χεζμπολάχ αναπόφευκτο.
Η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να βρει τρόπο να επιτρέψει σε 60.000 πολίτες που εκτοπίστηκαν από τις μάχες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε κοινότητες κατά μήκος των βόρειων συνόρων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.
«Υπάρχει πολιτική πίεση και προς τις δύο κατευθύνσεις», είπε ο Μπάιμαν. «Ένας μαζικός ολοκληρωτικός πόλεμος που αναγκάζει τους Ισραηλινούς σε ολόκληρη τη χώρα σε καταφύγια χωρίς τέλος να οραματιστούν, δεν είναι επίσης και πολύ ελκυστικός πολιτικά».
Επιπλέον, συμφωνα με αναλυτές, οι επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ήταν συνταγή που πήραν από τη Χεζμπολάχ, σημειώνοντας ότι η ομάδα εκπαιδεύτηκε για μια χερσαία εισβολή στο Ισραήλ για χρόνια.
Το ανησυχητικό είναι πως, αν οι διαπραγματεύσεις επιτύχουν να σταματήσουν την εκτόξευση πυραύλων, οι φόβοι για περαιτέρω επίθεση από τη Χεμπζολάχ είναι πιθανό να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας για τους Ισραηλινούς.
«Αν σταματήσετε απλώς τα πυρά και από τις δύο πλευρές, τότε ουσιαστικά επιστρέφετε στο status quo της 6ης Οκτωβρίου και αυτό δεν θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια», είπε ο Άμος Χόχσταϊν, ο παγκόσμιος απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κάρνεγκι. Είπε ότι απαιτείται μια ευρύτερη συμφωνία για να μπορέσουν οι άμαχοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο