Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Βουλευτής ζητά νομοθεσία για την προστασία της κοινωνίας από κατάδικους που πολέμησαν στην Ουκρανία

Ρωσία: Βουλευτής ζητά νομοθεσία για την προστασία της κοινωνίας από κατάδικους που πολέμησαν στην Ουκρανία

Πρώην στρατιώτες, που εστάλησαν στον πόλεμο κατευθείαν από τις φυλακές, επιστρέφουν στη Ρωσία και διαπράττουν άγρια εγκλήματα

Ένα μέλος της κάτω βουλής του κοινοβουλίου τόνισε ότι οι ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες από πρώην κατάδικους που επέστρεψαν στην Ρωσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Νίνα Οστάνινα, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές χώρες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα gazeta.ru ότι βίαια εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται παροπλισμένοι στρατιώτες «θα γίνουν πολλά περισσότερα» αν οι αρχές δεν λάβουν μέτρα.

Πρόσφατα, οι αρχές στη Σιβηρία γνωστοποίησαν ότι συνέλαβαν έναν πρώην στρατιώτη που δολοφόνησε βάναυσα ένα 12χρονο κορίτσι και πέταξε το πτώμα του σε ένα πηγάδι

Έχουν υπάρξει πολυάριθμες αναφορές για Ρώσους στρατιώτες που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων φόνων και βιασμών, μετά την επιστροφή τους από την Ουκρανία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο Κρεμλίνο, το οποίο αποκαλεί «ήρωες» εκείνους που πολεμούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Πολλοί από τους δράστες των εγκλημάτων αυτών είναι άνδρες που είχαν αποφυλακιστεί πρόωρα, αφού εξέτιαν ποινές για σοβαρά εγκλήματα, με αντάλλαγμα να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ορισμένες φυλακές στη Ρωσία αναμένεται να κλείσουν φέτος, επειδή πολλοί από τους κρατούμενούς τους έχουν αποφυλακιστεί, έχοντας μεταβεί στα πεδία μαχών στην Ουκρανία.

«Απαιτείται άμεσα νομοθεσία για την προστασία της κοινωνίας»

Οι δηλώσεις της Οστάνινα αποτελούν μια σπάνια παραδοχή από Ρώσο πολιτικό, ότι στρατιώτες που επιστρέφουν στους τόπους κατοικίας τους δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινότητες.

Η Οστάνινα είπε στο gazeta.ru ότι οι αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να υποχρεωθούν να παρακολουθούν τακτικά τους πρώην στρατιώτες και επίσης να τους βοηθούν να βρουν δουλειά και να επανενταχθούν στην κοινωνία.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου από τον έλεγχο όσων επέστρεψαν από τη ζώνη ειδικής επιχείρησης και βρίσκονταν προηγουμένως στη φυλακή», είπε η Οστάνινα. «Αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει για τη προστασία της κοινωνίας από αυτούς τους ανθρώπους».

Η βουλευτής, η οποία προεδρεύει μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την «προστασία της οικογένειας», τόνισε ότι αναμένει από τους βουλευτές να προτείνουν ένα νομοσχέδιο για το ζήτημα αυτό στο άμεσο μέλλον, ωστόσο τους συμβούλεψε να «σπεύσουν» να το κάνουν.

Άγρια εγκλήματα που πρώην στρατιώτες που επέστρεψαν

Οι δηλώσεις της Οστάνινα γίνονται λίγες μέρες μετά αφότου οι αρχές στη Σιβηρία γνωστοποίησαν ότι συνέλαβαν έναν πρώην στρατιώτη που δολοφόνησε βάναυσα ένα 12χρονο κορίτσι και πέταξε το πτώμα του σε ένα πηγάδι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία είναι γεμάτα με δημοσιεύματα παρόμοιων φρικτών εγκλημάτων. Ένας πρώην στρατιώτης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξης τον Απρίλιο, επειδή όντας μεθυσμένος κλώτσησε έναν άνδρα μέχρι θανάτου.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας πρώην μισθοφόρος της Wagner καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο της τετράχρονης θετής κόρης του, μετά από καυγά με την σύζυγό του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024