Η συμμαχική χώρα των ΗΠΑ που υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες τον… Πούτιν
Η «διπλωματία του μπαμπού» καλά κρατεί στην ασιατική χώρα.
Τι και αν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ, τι και αν καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για το Βιετνάμ, η διήμερη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα και στενή σύμμαχο των ΗΠΑ, ήταν χαρμόσυνο γεγονός.
Στις 20 Ιουνίου, ο Πούτιν αναχώρησε από το Βιετνάμ έχοντας καταφέρει να υπογράψει 12 συμφωνίες συνεργασίας που καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και σχέδια για ένα κέντρο πυρηνικής επιστήμης και τεχνολογίας.
Το γεγονός ότι στο Βιετνάμ υπάρχει ισχυρό το αίσθημα ευγνωμοσύνης στη Μόσχα –λόγω της στήριξής της στη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου- και ότι η χώρα δεν είναι μέλος του Διεθνουύς Δικαστηρίου, ώστε να συλληφθεί ο Πούτιν, εξηγούν γιατί δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη μια τέτοια επίσκεψη.
Ωστόσο, το ταξίδι, ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου οι ΗΠΑ αναβάθμισαν τους δεσμούς τους με το Βιετνάμ δημιουργώντας προβληματισμό στην Ουάσινγκτον η οποία προσπαθεί να περιορίσει τη Μόσχα με οποιοδήποτε τρόπο.
Το Βιετνάμ είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους
Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων του Βιετνάμ,με εμπορικές συναλλαγές να φτάνουν το 2023 τα 111 δισ. δολ., ενώ οι ρωσοβιετναμέζικες μόλις 3,6 δισ. δολ.
Η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν επίσης εξυψώσει τις σχέσεις τους με το Βιετνάμ τον περασμένο χρόνο, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.
Αμερικανική ενόχληση
Η Χοάνγκ Τι Χα, ανώτερης συνεργάτης στο Ινστιτούτο ISEAS-Yusof Ishak στη Σιγκαπούρη, είχε σημειώσει ότι η επίσκεψη του Πούτιν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις πρόσφατα σφυρηλατημένες συνεργασίες. Οι δυτικοί σύμμαχοι μπορεί να ξανασκεφτούν την «αξιοπιστία του Βιετνάμ ως στρατηγικού εταίρου στην περιοχή», έγραψε ο Χόανγκ.
«Ενώ το Βιετνάμ δεν βοηθά άμεσα τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, η θερμή υποδοχή του Πούτιν θα μπορούσε να εκληφθεί ως τερματισμός της ξένης νομιμότητας του καθεστώτος του και υπονόμευση των διεθνών προσπαθειών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αντιταχθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε η Χόανγκ.
Το Βιετνάμ είναι ένα hot spot για την κατασκευή πολλών πολυεθνικών εταιρειών που διαφοροποιούν τις δραστηριότητές τους εκτός Κίνας για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Μερικοί είναι πολύ ερωτευμένοι με τον Πούτιν ως ένα αντιδυτικό σύμβολο και έναν ισχυρό ηγέτη»
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είπε την Πέμπτη ότι η αναβαθμισμένη σχέση των ΗΠΑ με το Βιετνάμ δεν σημαίνει ότι το Ανόι έπρεπε να τα σπάσει με τη Μόσχα ή το Πεκίνο.
«Το Βιετνάμ έχει μια πολιτική και στρατηγική συνεργασίας με πολλές διαφορετικές χώρες και δεν αποτελεί προϋπόθεση της συνεργασίας μας να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία ή την Κίνα», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ατλάντα.
Ωστόσο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βιετνάμ άσκησε έντονη κριτική για την επίσκεψη, λέγοντας ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να δώσει στον Πούτιν μια πλατφόρμα για να προωθήσει τον επιθετικό του πόλεμο και διαφορετικά να του επιτρέψει να εξομαλύνει τις φρικαλεότητες του».
Καυτό ενόψει του ταξιδιού του Πούτιν, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον στέλνει στο Βιετνάμ τον Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.
Το υπουργείο είπε ότι ο Κρίτενμπρινκ θα συναντηθεί με ανώτερους Βιετναμέζους αξιωματούχους την Παρασκευή και το Σάββατο για να υπογραμμίσει την «ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ» στη στρατηγική συνεργασία της Ουάσιγκτον και του Ανόι.
«Διπλωματία μπαμπού»
Η συναισθηματική προσκόλληση του Ανόι με το παρελθόν έχει επηρεάσει τον πραγματισμό του, ενώ το Ανόι έχει μια πολυδιαφημισμένη πολιτική «διπλωματίας μπαμπού» ευελιξίας και ισορροπημένες σχέσεις με διάφορες δυνάμεις, εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο στο παρελθόν του.
H Xουάνγκ θεωρεί ότι ο συναισθηματισμός επηρέασε τον πραγματισμό που είχε σημαδέψει την εξωτερική πολιτική του Ανόι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σημειώνεται ότι ο όρος διπλωματία μπαμπού αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2016 από τον τότε, μαρξιστή θεωρητικό και γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ Nguyen Phu Trong. Τότε αναφέρθηκε στη «διπλωματία μπαμπού» ως μια μοναδική και ειδική στρατηγική εξωτερικών σχέσεων από την εποχή του Χο Τσι Μινχ, περιγράφοντας μια διπλωματία που έχει ισχυρές ρίζες, συμπαγείς μίσχους και πολύ εύκαμπτα κλαδιά, όπως το βιετναμέζικο μπαμπού.
Η Χόανγκ προσθέτει βέβαια ότι ήταν επίσης μια έξυπνη πολιτική κίνηση, καθώς ένα τμήμα Βιετναμέζων εξακολουθούσε να έχει «μια βαθιά αγάπη για τη Ρωσία».
«Πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση και είναι ευγνώμονες για την υποστήριξή του στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια των πολέμων κατά των Γάλλων και των Αμερικανών», πρόσθεσε η Χόανγκ. «Μερικοί είναι πολύ ερωτευμένοι με τον Πούτιν ως ένα αντιδυτικό σύμβολο και έναν ισχυρό ηγέτη, ένα φαινόμενο που επινοήθηκε τοπικά ως «μανία του Πούτιν»».
Με πληροφορίες από Business Insider
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη