Βλαντιμίρ Πούτιν: Η επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα ανησύχησε τη Σεούλ
Νέες απειλές του Ρώσου προς τη Δύση
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Νότια Κορέα ότι θα κάνει «μεγάλο λάθος» αν εξοπλίσει την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Τα σχόλιά του έρχονται αφού η Σεούλ δήλωσε ότι εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε απάντηση στο νέο σύμφωνο της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας να αλληλοβοηθούνται σε περίπτωση «επίθεσης» εναντίον οποιασδήποτε από τις δύο χώρες.
Η Μόσχα «θα… [λάβει] αποφάσεις οι οποίες είναι απίθανο να ικανοποιήσουν τη σημερινή ηγεσία της Νότιας Κορέας» εάν η Σεούλ αποφασίσει να προμηθεύσει όπλα στο Κίεβο, δήλωσε ο κ. Πούτιν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το BBC.
Καταδίκασε η Σεούλ την συμφωνία Ρωσίας – Β. Κορέας
Ο Ρώσος ηγέτης μιλούσε στο Βιετνάμ, λίγο μετά την πολυτελή επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ, όπου υπέγραψε συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο κ. Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εξοπλίσει την Πιονγκγιάνγκ, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα «ατιμώρητα».
«Δεν αποκλείουμε την προμήθεια όπλων σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της [Βόρειας Κορέας]… Ας αφήσουμε τη Δύση να σκεφτεί πού μπορεί να καταλήξουν», ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι είπε ο κ. Πούτιν.
Η Σεούλ είχε καταδικάσει νωρίτερα τη συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τσανγκ Χο-τζιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του σχεδίαζε να «επανεξετάσει το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας με όπλα».
Μετά τις δηλώσεις του κ. Πούτιν, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξετάσει «διάφορες επιλογές» όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και ότι η στάση της θα «εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία προσεγγίζει αυτό το ζήτημα».
Κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρεσβευτή Γκεόργκι Ζινόβιεφ για να διαμαρτυρηθεί για το σύμφωνο, απαιτώντας από τη Μόσχα να «σταματήσει αμέσως» τη στρατιωτική συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ενώ η Νότια Κορέα έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να παράσχει φονικά όπλα, καθώς έχει επίσημη πολιτική να μην εξοπλίζει χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Ορισμένοι στην Ουκρανία ελπίζουν ότι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ θα έκανε τη Σεούλ να αναθεωρήσει την προσέγγισή της. Αναλυτές είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ για να αυξήσει την πίεση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Κιμ είχε επίσης υποσχεθεί «πλήρη υποστήριξη» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει βορειοκορεατικούς πυραύλους στην Ουκρανία.
Νωρίς την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, τοποθετήθηκε σχετικά με τη συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, λέγοντας ότι θα πρέπει να «ανησυχεί κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί έκπληξη», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για την «αναπτυσσόμενη αμυντική σχέση» των δύο χωρών εδώ και πολλούς μήνες.
Τι λένε οι αναλυτές
Το Τόκιο δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν απέκλεισε τη συνεργασία στρατιωτικής τεχνολογίας με τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι «απαράδεκτη».
Αναλυτές δήλωσαν ότι η συνθήκη θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον κόσμο καθώς και για την περιοχή. Εκτός από την πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να εξοπλίσει ανοιχτά τη Ρωσία, θα μπορούσε επίσης δυνητικά να δει τη Ρωσία να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε νέα σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.
Οι δύο Κορέες εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο και διατηρούν αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα, όπου οι εντάσεις έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό την Πέμπτη, βορειοκορεατικά στρατεύματα «πέρασαν για λίγο» τα σύνορα και υποχώρησαν αφού ο Νότος έριξε προειδοποιητικές βολές, δήλωσαν οι αρχές της Σεούλ την Παρασκευή.
Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο περιστατικό σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει ότι οι δύο προηγούμενες περιπτώσεις – στις 9 Ιουνίου και στις 18 Ιουνίου – φαίνεται να ήταν ακούσιες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις