Βόρεια Κορέα: Τείχη υψώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στα συνορα
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας
Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός τείχους σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορα της με την Νότια Κορέα. Τα πλάνα που διέρρευσαν και αναλύθηκαν από το BBC Verify, δείχνουν ότι μία έκταση εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έχει καθαριστεί, πράγμα που θα μπορούσε κάλλιστα να συνιστά παραβίαση της συμφωνίας μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η πρόσφατη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας είναι «ασυνήθιστη», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, και έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η μόνη υπόθεση που μπορεί να γίνει εδώ είναι ότι η Πιονγιάνγκ επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας και των οχυρώσεων της κατά μήκος των συνόρων της με τη Νότια Κορέα.
Σημειώνεται δε ότι η DMZ είναι μια νεκρή ζώνη πλάτους 4 χιλιομέτρων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο, αφού δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης. Η DMZ χωρίζεται στα δύο, με κάθε πλευρά να ελέγχεται από τα αντίστοιχα έθνη.
Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες
Το BBC Verify ανέλυσε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης από ένα τμήμα των συνόρων μήκους 7 χιλιομέτρων προκειμένου να διαπιστώσει τις αλλαγές που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα στην περιοχή.
Οι εικόνες αυτές φαίνεται να δείχνουν τουλάχιστον τρία τμήματα όπου έχουν ανεγερθεί φράγματα κοντά στην DMZ, καλύπτοντας συνολικά περίπου 1 χιλιόμετρο κοντά στο ανατολικό άκρο των συνόρων. Είναι πιθανό να έχουν κατασκευαστεί περαιτέρω φράγματα και σε άλλα τμήματα των συνόρων.
Η ακριβής ημερομηνία έναρξης της κατασκευής είναι ασαφής λόγω έλλειψης προηγούμενων εικόνων υψηλής ανάλυσης στην περιοχή. Ωστόσο, οι κατασκευές αυτές δεν ήταν ορατές σε μια εικόνα που λήφθηκε τον Νοέμβριο του 2023.
Δημιουργήθηκε δρόμος πρόσβασης στα σύνορα
Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες του ανατολικού άκρου των συνόρων δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι ένας πρόσφατα δημιουργημένος δρόμος πρόσβασης. Για τη χάραξη του ακριβούς βόρειου ορίου της DMZ στον παραπάνω χάρτη, υιοθετήσαμε την έρευνα του BBC για τη χαρτογράφηση των συνόρων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στους διαθέσιμους χάρτες των συνόρων.
Ωστόσο, όλες οι εκδόσεις που εντοπίστηκαν δείχνουν την εκκαθάριση της γης να λαμβάνει χώρα εντός της DMZ. Ένας αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού (JCS) της Νότιας Κορέας δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ενημέρωσης ότι ο στρατός έχει εντοπίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα που σχετίζεται με την «ενίσχυση των τακτικών δρόμων, την τοποθέτηση ναρκών και την εκκαθάριση ερειπίων».
«Η εκκαθάριση της γης θα μπορούσε να προορίζεται τόσο για στρατιωτικές όσο και για μη στρατιωτικές πτυχές», λέει ο καθηγητής Kil Joo Ban, καθηγητής διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. «Επιτρέπει την εύκολη δημιουργία παρατηρητηρίων», λέει, «για να παρακολουθεί η Βόρεια Κορέα τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Νότια Κορέα» και να εντοπίζει «αποστάτες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα με τη Νότια Κορέα.»
«Χτίζει φράγμα για τον διαχωρισμό των περιοχών»
«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζουν φράγμα με την έννοια του διαχωρισμού περιοχών μεταξύ τους», δήλωσε στο BBC ο Δρ Ουκ Γιανγκ, ειδικός σε θέματα στρατού και άμυνας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan της Σεούλ.
«Πίσω στη δεκαετία του 1990, η Βόρεια Κορέα είχε στήσει τα αντιαρματικά τείχη για να αποτρέψει την προέλαση των αρμάτων μάχης σε περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος. Αλλά πρόσφατα, η Βόρεια Κορέα έχει στήσει τείχη ύψους 2-3 μέτρων και δεν μοιάζουν με τα αντιαρματικά τείχη», λέει ο Δρ Γιανγκ.
«Το σχήμα των τειχών υποδηλώνει ότι δεν είναι απλώς εμπόδια [για τα άρματα μάχης], αλλά έχουν σκοπό να διαιρέσουν μια περιοχή» προσθέτει ο Δρ Γιανγκ, ο οποίος εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες.
«Η Πιονγιάνγκ δεν χρειάζεται περισσότερα εμπόδια»
«Η Βόρεια Κορέα δεν χρειάζεται πραγματικά περισσότερα εμπόδια για να αποτρέψει ένα χτύπημα από το Νότο, αλλά με την ανέγερση αυτών των συνοριακών φραγμών, ο Βορράς σηματοδοτεί ότι δεν επιδιώκει την επανένωση», λέει ο Δρ Ramon Pacheco Pardo, επικεφαλής του τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Kings College του Λονδίνου.
Ορισμένοι ειδικοί λένε επίσης ότι αυτό ευθυγραμμίζεται με τις ευρύτερες ενέργειες του κ. Κιμ.«Η Βόρεια Κορέα δεν προσποιείται καν ότι θέλει να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Νότια Κορέα και έχει αποκρούσει τις πρόσφατες προσπάθειες της Ιαπωνίας να συμμετάσχει σε συνομιλίες», λέει ο δρ Έντουαρντ Χάουελ, ερευνητής της Κορεατικής Χερσονήσου στην Οξφόρδη.
Τέλος, ο ερευνητής της Κορεατικής Χερσονήσου προσθέτει ότι «Με τη θέρμανση των σχέσεων της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία, δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν οι ενδοκορεατικές προκλήσεις αυξηθούν φέτος.»
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου – Εν αναμονή άσκησης δίωξης από τον εισαγγελέα
- Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ χάνει και το παιχνίδι με τη Θέλτα