Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Οι δασμοί της ΕΕ σε κινεζικά αγαθά δεν συνιστούν τιμωρία, λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ

Κίνα: Οι δασμοί της ΕΕ σε κινεζικά αγαθά δεν συνιστούν τιμωρία, λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ

Η Κίνα προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ σε κινεζικά αγαθά δεν συνιστούν «τιμωρία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Nadja Wohlleben) σε κινέζους αξιωματούχους σήμερα Σάββατο στο Πεκίνο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες»

Η επίσκεψη του Χάμπεκ στην Κίνα είναι η πρώτη υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων για την καταπολέμηση αυτού που η ΕΕ θεωρεί υπερβολικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα προειδοποίησε χθες, ενόψει της άφιξής του, ότι η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών με την ΕΕ για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο.

Σε συνάντηση που είχε με τον Τζενγκ Σαντζιέ, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ αποσκοπούν να εξισώσουν τους όρους ανταγωνισμού με την Κίνα.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες», απάντησε ο Τζενγκ.

Κινεζικοί δασμοί…

Σε μπράντι, που παράγεται κυρίως στη Γαλλία, σε κρασιά από μεσογειακές χώρες, σε οχήματα όπου κυριαρχεί η Γερμανία, σε προϊόντα χοιρινού όπου έχει μεγάλη παραγωγή η Ισπανία και σε γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται σε χώρες όπως η Δανία θα μπορούσε να στοχεύσει μεμονωμένα ή συνολικά η Κίνα, ως απάντηση στην επιβολή δασμών σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από την Κομισιόν.

Σ’ αντίθεση με τις ΗΠΑ με τις οποίες η Κίνα βρίσκεται σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο με την επιβολή σαρωτικών δασμών εκατέρωθεν σε προϊόντα πολλών κλάδων, το Πεκίνο θα μπορούσε να ακολουθήσει πιο στοχευμένη τιμωρητική πολιτική απέναντι στην ΕΕ, ανάλογα με το ποιες χώρες θα ήθελε να πλήξει περισσότερο σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg (περισσότερα εδώ).

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024