Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Πύλη της Κολάσεως: Ο κρατήρας που φλέγεται εδώ και μισό αιώνα

Η Πύλη της Κολάσεως: Ο κρατήρας που φλέγεται εδώ και μισό αιώνα

Ερευνητική γεώτρυση της δεκαετίας του 1970 προκάλεσε υποχώρηση του εδάφους και απελευθέρωση μεθανίου.

Στη μέση της ερήμου Καρακούμ του Τουρκμενιστάν, ένα βιομηχανικό ατύχημα του περασμένου αιώνα μετατράπηκε σε ατραξιόν που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Είναι η «Πύλη της Κολάσεως», γνωστή και ως κρατήρας του Ντάρβαζα από το όνομα ενός γειτονικού χωριού, ένας κρατήρας μέσα στον οποίο λάμπουν οι άσβεστες φλόγες μιας φωτιάς φυσικού αερίου.

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν για το πώς σχηματίστηκε ο λάκκος, με διάμετρο 70 μέτρα και βάθος 30.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοφιλέστερη εκδοχή, ο κρατήρας σχηματίστηκε το 1971, όταν η Σοβιετική Ένωση (στην οποία ανήκε το Τουρκμενιστάν μέχρι το 1991) πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση και χτύπησε κατά λάθος ένα κοίτασμα φυσικού αερίου.

Το έδαφος τότε άνοιξε και κατάπιε το γεωτρύπανο, το οποίο εικάζεται ότι παραμένει κάπου μέσα στον κρατήρα.

Ο κρατήρας του Ντάρβασα το 2011 (Tormod Sandtorv / CC BY-SA 2.0)

Φοβούμενοι ότι τα αέρια που διέρρεαν θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τα γύρω χωριά, οι γεωλόγοι λέγεται ότι έβαλαν επίτηδες φωτιά στον λάκκο, νομίζοντας ότι το αέριο θα σταματούσε να αναβλύζει σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Έκαναν όμως λάθος και η φωτιά καίει μέχρι σήμερα.

Ο κρατήρας του Ντάρβαζα βρίσκεται στην λεκάνη Αμού-Ντάρια, ένα εξαιρετικά παραγωγικό πεδίου πετρελαίου και αερίου που εκτείνεται από το Τουρκμενιστάν μέχρι το Ουζμπεκιστάν.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τον κρατήρα διανυκτερεύουν σε σκηνές σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων (Bjørn Christian Tørrissen / CC BY-SA 4.0)

Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο της λεκάνης είναι γνωστό ότι μπορεί να διαπερνά το έδαφος και να φτάνει στην εποφάνεια, η ύπαρξη του κρατήρα «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη» σχολίασε στο National Geographic ο Μαρκ Άιρλαντ του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στη Βρετανία.

Το πιθανότερο είναι ότι ο κρατήρας επικοινωνεί με φυσικές δεξαμενές αερίου που του προσφέρουν απεριόριστα καύσιμα, είπε.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Πύλη της Κόλασης, της οποίας η πύρινη λάμψη είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά μετά τη δύση του ήλιου.

Ο κρατήρας έγινε διάσημος στο Διαδίκτυο το 2019 όταν ο τότε πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, παρουσίασε βίντεο στο οποίο οδηγούσε αυτοκίνητο αγώνων γύρω από το χείλος του λάκκου.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024