Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η έμφυλη βία είναι εδώ, λένε οι Έλληνες - Διακρίσεις και εγκλήματα εις βάρος των γυναικών

Η έμφυλη βία είναι εδώ, λένε οι Έλληνες – Διακρίσεις και εγκλήματα εις βάρος των γυναικών

Οι πολίτες εντοπίζουν πρόβλημα έμφυλης βίας στην Ελλάδα, ζητούν αυστηρότερες ποινές για τους δράστες εγκλημάτων κατά των γυναικών και συμφωνούν με τον όρο «γυναικοκτονία»

Η στυγερή γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και ο άγριος ξυλοδαρμός της συζύγου του από τον γνωστό δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, έφερε ξανά την έμφυλη βία στο προσκήνιο, η οποία φαίνεται να παραμένει μία ανοιχτή πληγή στην Ελλάδα ειδικά από τα χρόνια της πανδημίας και μετά.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Eteron, που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2024 και επικεντρώθηκε σε βασικά ζητήματα όπως η γυναικοκτονία, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, αλλά και στην πρόσληψη κεντρικών εννοιών, όπως η πατριαρχία και ο φεμινισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και από τα δύο φύλα συμφωνεί με τον όρο «γυναικοκτονία», ενώ ζητεί αυστηρότερες ποινές για τους δράστες των εγκλημάτων εις βάρος των γυναικών.

Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζει πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές διακρίσεις σε πολλά επίπεδα της οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής, συγκριτικά με τους άνδρες.

Γυναικοκτονία

Στην ερώτηση γνωρίζετε/έχετε ακούσει τον όρο «γυναικοκτονία», το 95,9% των ερωτηθέντων απαντάει «ναι» και «ξέρω τι σημαίνει», μόλις το 3,4% απαντάει ότι τον έχει ακούσει, αλλά δεν ξέρει τι σημαίνει και το 0,1% απαντάει πως δεν τον έχω ακούσει.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ποσοστό 65,8%, συμφωνεί με τον όρο γυναικοκτονία, τον οποίο η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει επίσημα, όπως ζητούν γυναικείες οργανώσεις αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τοξική αρρενωπότητα

Το 66% των ερωτηθέντων γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 11,1% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον κατανοεί, το 20,8% δεν τον έχει ακούσει και το 2,1% δεν απάντησε.

Πατριαρχική κοινωνία

Το 95% των ερωτηθέντων γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 3,2% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον καταλαβαίνει, το 1% δεν τον έχει ακούσει και το 0,8% δεν απάντησε.

Παράλληλα, πάνω από 7 στους 10 (75,1%) κρίνουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική.

Φεμινισμός

Το 98% γνωρίζει και κατανοεί τον όρο, το 1,6% τον έχει ακούσει αλλά δεν τον καταλαβαίνει και το 0,4% δεν τον έχει ακούσει.

Διακρίσεις και εγκλήματα εις βάρος των γυναικών

Στην ερώτηση αν οι γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άνδρες, σχεδόν 8 στους 10 (79,9%) απαντούν ότι θετικά, ενώ το 37,4% απάντησε ότι διαφωνεί.

Οι άνδρες συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση σε ποσοστό 53,3% και οι γυναίκες σε ποσοστό 66,7%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό όσων συμφωνούν ότι οι γυναίνες αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις συγκριτικά με τους άνδρες εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (69,4%).

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν πολύ υψηλά επίπεδα συμφωνίας στην ανάγκη τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών, όπως η βία, η κακοποίηση και η θανάτωση, να τιμωρούνται αυστηρότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Ειδικότερα, το 68,3% θέλει πιο αυστηρές ποινές για τους δράστες εγκλημάτων κατά των γυναικών, ενώ το 27,9% διαφωνεί.

Οι γυναίκες με 80,2% διατυπώνουν το αίτημα για τη λήψη μέτρων απέναντι στην έμφυλη βία, ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο, κινούμενο στο 56.4%.

Επιπλέον, το 79,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως οι γυναίκες έχουν πιο δύσκολη ζωή στην Ελλάδα σε σχέση με τους άνδρες.

Και σημειώνουν, σε ποσοστό 59,7%, πως οι γυναίκες δεν υπερβάλλουν όσον αφορά τις αδικίες που υφίστανται στη χώρα μας λόγω φύλου.

Πιο ευάλωτες σε σεξουαλική παρενόχληση οι γυναίκες

Σχεδόν 8 στους 10 (ποσοστό 79,5%) πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση μία γυναίκα.

Το ίδιο ισχύει – σε ποσοστό 66,7% – και για την πιθανότητα να δεχθεί μία γυναίκα μηνύματα ερωτικού περιεχομένου από αγνώστους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 79,4%) πιστεύει, επίσης, ότι είναι πιο πιθανό να δεχτεί σωματική κακοποίηση μια γυναίκα, σε σχέση με έναν άνδρα, ενώ το 18,9% απάντησε πως μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα.

Τέλος, στον συγκεντρωτικό πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα του Eteron και ως προς τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στην οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή.

Για παράδειγμα, το 58,4% πιστεύει πως οι γυναίκες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, ενώ μόνο το 0,6% απάντησε πως είναι πιθανεό να είναι επιχειρηματίες, με το 52,5% να απαντά ότι ισχύει και για τα δύο φύλα, ενώ το 46,4% είπε πως ισχύει κυρίως για τους άνδρες.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων ως προς την πιθανότητα να έχει μεγάλο εισόδημα η γυναίκα, καθώς μόλις το 0,4% απάντησε θετικά, ενώ το 59,2% δήλωσε πως είναι πιο πιθανό για τους άνδρες και το 36,2% πιστεύει πως ισχύει και για τα δύο φύλα.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024