Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι κρύβεται πίσω από την ακόρεστη όρεξη μιας γάτας για φαγητό;

Τι κρύβεται πίσω από την ακόρεστη όρεξη μιας γάτας για φαγητό;

Γνωρίζετε ποιο είναι το γατίσιο ναρκωτικό «κρακ» και το συστατικό MSG; Πόσο επηρεάζουν την υγεία της. Οι λόγοι που η γάτα «σκέφτεται» συνεχώς το φαγητό

Μια γάτα που εκλιπαρεί για φαγητό, χρειάζεται την προσοχή μας. Η ακόρεστη όρεξη για φαγητό που εκδηλώνει, μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή, ακόμη, και στην επεξεργασμένη τροφή που της προσφέρουμε.

Και δεν είναι μόνον αυτοί οι λόγοι.

Ας μάθουμε, λοιπόν, γιατί μια γάτα μπορεί να ζητάει συνέχεια φαγητό και να τρώει… χωρίς ανάσα.

Παθολογικές αιτίες πίσω από την πείνα χωρίς κορεσμό

Σύμφωνα με την κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, υπάρχουν κάποιες ασθένειες, οι οποίες προκαλούν στη γάτα μας την αίσθηση της πείνας.

Η γάτα μπορεί να πάσχει από κάποια εντερική πάθηση, και γι’ αυτό ο οργανισμός της να μην απορροφά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής

Μπορεί, ακόμη, να έχει παράσιτα στα έντερα

Μία πάθηση που μπορεί να ευθύνεται για αυτή τη συμπεριφορά, είναι ο υπερθυροειδισμός. Στο αίμα της γάτας κυκλοφορεί πολλή παραπάνω θυρεοειδική ορμόνη – επηρεάζει τον μεταβολισμό της.
Η γάτα, λοιπόν, καίει πολύ γρήγορα θερμίδες, γι’ αυτό έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό.

Ακόμη, είναι συχνό το φαινόμενο, στην προσπάθειά της να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές της ανάγκες, να χάνει βάρος, παρότι λαμβάνει αυξημένη ποσότητα τροφής.

Επίσης, όπως μας ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου, υπάρχει ακόμη μία άλλη πάθηση, που μπορεί να φταίει που η γάτα εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά: ο σακχαρώδης διαβήτης. Η κτηνίατρος Allison Mazepa εξηγεί ότι εμποδίζει τη γάτα να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια, καθώς ο οργανισμός της δεν παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη χρειάζεται για να διασπάσει τη γλυκόζη και να την απορροφήσει από την τροφή.
Έτσι η γάτα, στην προσπάθειά της να αποκτήσει ενέργεια, πεινάει διαρκώς και ζητάει συνέχεια τροφή.

Επιπλέον, όπως λέει η ειδικός, η γατούλα μας μπορεί να πάσχει από κάποια εντερική πάθηση, και γι’ αυτό ο οργανισμός της να μην απορροφά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Αυτό ενδέχεται να έχει ως συνέπεια την αυξημένη όρεξη, αλλά και την απώλεια βάρους.

Μπορεί, ακόμη, να έχει παράσιτα στα έντερα. Τα παράσιτα, στην ουσία, «τρώνε» τα θρεπτικά συστατικά και δεν τα λαμβάνει ο οργανισμός της. Με αποτέλεσμα την αυξημένη πείνα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έντονη επιθυμία της για φαγητό

Η όρεξη της γατούλας μας, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου, μπορεί να επηρεαστεί από την αλλαγή του καιρού. Ακόμη και από το περιβάλλον όπου ζει. Για παράδειγμα, μπορεί να βαριέται. Να αποζητά την προσοχή μας, κι αν εμείς της δείχνουμε ενδιαφέρον, επιβραβεύοντας την συνεχώς με τροφή, εκείνη να ζητάει περισσότερη τροφή. Και, άρα, περισσότερη προσοχή.

«Επίσης, το κρύο αυξάνει την ανάγκη για διατήρηση της θερμότητας του σώματος. Επομένως, αυξάνει και την όρεξη. Ή μπορεί, απλά, η τροφή να είναι κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει στον οργανισμό της τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Έτσι, συνεχώς νιώθει ότι κάτι λείπει και προσπαθεί να το αναπληρώσει, ζητώντας όλο και περισσότερο φαγητό.
Όλες αυτές οι αιτίες που αναφέραμε, έχουν μια λογική βάση. Μπορούμε να τις ρυθμίσουμε, εφόσον επικοινωνήσουμε με τον θεραπευτή της, ώστε να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση», επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η ακόρεστη πείνα προέρχεται από την τροφή της

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η κα Παλαιολογοπούλου θέτει να εξής ερωτήματα: 1) Γίνεται η τροφή να είναι ο λόγος που επιζητά όλο και περισσότερο φαγητό, καθώς δεν της προσφέρει το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού; 2) Μπορεί μία τροφή να είναι εθιστική και να λειτουργεί όπως ακριβώς τα ναρκωτικά για τον άνθρωπο;

Η ξηρά τροφή

«Εδώ υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον. Και το κινεί η εξέλιξη της επιστήμης, και ο τρόπος με τον οποίον παράγεται μια επεξεργασμένη τροφή. Η ξηρά τροφή δημιουργήθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια προσπάθεια να σταματήσει η μη απαραίτητη κονσερβοποίηση.
Δημιουργήθηκε ένα προϊόν βολικό, που δεν λέρωνε και ήταν απλό στη χρήση: εύκολο, χωρίς να βρωμίζει τα χέρια», ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου.

Ήταν μια πρόσμιξη, όπως λέει από λίπος, υποπροϊόντα κρέατος με σόγια, σιτηρά, καλαμπόκι, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, που ήταν οικονομική και πρακτική. Όμως, για καμία γάτα δεν θα ήταν δελεαστική.

Εξηγεί ότι οι γάτες, ως σαρκοφάγα από τη φύση τους, δεν έχουν εξελιχθεί ώστε να γεύονται τροφές, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτες. Δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.

Άρα, η δουλειά των εταιριών αυτών ήταν να βρουν τρόπους για να κάνουν τις γάτες να τρώνε αρκετή από αυτήν την τροφή, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη διατροφή για την επιβίωσή τους.

Οι γευστικές επικαλύψεις με βάση τα πυροφωσφορικά (pyrophosphates) έχουν χαρακτηριστεί ως το γατίσιο ναρκωτικό «κρακ»

«Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι γάτες και οι σκύλοι δεν μπορούν να μυρίσουν ή να καταλάβουν τις τροφές που τους κάνουν καλό.

Τρώνε τροφές, οι οποίες τούς είναι γευστικά και ως μυρωδιά ελκυστικές, ανεξάρτητα από το αν έχουν διατροφική αξία γι’αυτά.
Κάπως έτσι λειτουργούμε κι εμείς. Επιλέγουμε ένα γεύμα που δεν έχει διατροφική αξία. Αλλά στη γεύση είναι αρκετά πιο ευχάριστο από ό,τι ένα μπολ με φρέσκα λαχανικά», αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου.

Οι επεξεργασμένες τροφές

Στις επεξεργασμένες τροφές, επισημαίνει η ειδικός, υπάρχει η μεγάλη κατηγορία που λέγεται «γευστικές επικαλύψεις». Μια γκάμα από γευστικές πούδρες, οι οποίες έρχονται να επικαλύψουν την επεξεργασμένη. Έχουν ως βάση τα δημητριακά – τροφή με γεύσεις, στις οποίες οι γάτες δεν μπορούν να αντισταθούν. Ακριβώς όπως γίνεται με τα δικά μας σνακ.

Αυτή η τροφή είναι δημιούργημα της απαραίτητης χημείας, η οποία θα μάς κάνει να εθιστούμε και να θέλουμε να την καταναλώνουμε περισσότερο.

Το γατίσιο ναρκωτικό «κρακ» και το συστατικό MSG

«Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και στην τροφή της γάτας μας. Μια τροφή που, κανονικά, δεν θα είχε καμία γευστική αξία, γίνεται απόλυτα ελκυστική γι’ εκείνη.
Ειδικότερα, οι γευστικές επικαλύψεις με βάση τα πυροφωσφορικά (pyrophosphates) έχουν χαρακτηριστεί ως το γατίσιο ναρκωτικό «κρακ».

Ένα άλλο συστατικό που συναντάμε στις επεξεργασμένες τροφές ως ενισχυτικό γεύσης, είναι το MSG. Δεν έχει γεύση. Επιδρά, όμως, στον εγκέφαλο και δουλεύει, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι η τροφή έχει ωραία γεύση», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Εξηγεί ότι είναι μια μορφή νευροδιαβιβαστή, η οποία υπερδιεγείρει τον εγκέφαλο και δημιουργεί την υπερπαραγωγή ντοπαμίνης. Και όταν η γάτα μας τρώει την τροφή, έχει την αίσθηση της ικανοποίησης.

Όμως, η διαδικασία αυτή, αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου. Και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στο σήμα που δίνει η ορμόνη της λεπτίνης – ειδοποιεί το σώμα για κορεσμό.

Γι’ αυτό και οι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν αυτό το συστατικό είναι εθιστικές και δημιουργούν στα ζώα την ανάγκη για περισσότερο φαγητό, χωρίς σταματημό.

Το MSG είναι ένα καλά κρυμμένο συστατικό στην ετικέτα της τροφής, με πάνω από 40 διαφορετικά ονόματα, όπως «φυσικό άρωμα», ή «υδρολυμένη πρωτεΐνη».

Τα τρόφιμα που έχουν περισσότερο λίπος και ζάχαρη προκαλούν εθισμό

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου επισημαίνει: «Ανέκαθεν, τα πιο εθιστικά τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν περισσότερο λίπος και ζάχαρη. Οι επεξεργασμένες τροφές κρύβουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από ό,τι μπορούμε να αντιληφθούμε. Κάτι που τις κάνει αρκετά εθιστικές.
Οι ερευνητές τροφίμων δημιουργούν συνεχώς νέα συστατικά, τα οποία έχουν περισσότερο από αυτά τα δύο, από ό,τι θα συναντούσαμε στη φύση.
Υπάρχουν τόσα που δεν γνωρίζουμε για τις τροφές. Αλλά συνεχώς μαθαίνουμε και ενημερωνόμαστε, έτσι ώστε να ανακαλύπτουμε τι περιέχουν, πώς επιδρούν στον οργανισμό, τόσο στον δικό μας όσο και των ζώων μας».

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

*Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή.

Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.

Must in

Τρίποντο «ανάσα» για την Χόστελ Κίελ (4-1) – «Πάρτι» για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ (4-1)

Νίκη τεράστιας βαθμολογικής σημασίας για την Χόστελ Κίελ με 4-1 επί της Άουγκσμπουργκ, άνετες νίκες για Μάιντζ (1-3) και Βέρντερ Βρέμης (4-1) επί των Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ουνιόν Βερολίνου αντίστοιχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο