Όταν το «Χορεύοντας για τον Διάβολο: Η Αίρεση του TikTok» – η τελευταία σειρά docuseries του Netflix– έκανε το ντεμπούτο του στις 29 Μαΐου, έφερε στη δημόσια σφαίρα τις καταγγελίες για κακοποίηση, με φερόμενους θύτες τον πάστορα της εκκλησίας Shekinah και διαχειριστή της εταιρείας ταλέντων 7M Films με έδρα το Λος Άντζελες.

«Άνθρωπο του Θεού»

Κατά την πρώτη εβδομάδα της προβολής της στον γίγαντα του streaming, η τριμερής σειρά ντοκιμαντέρ συγκέντρωσε 4,4 εκατομμύρια προβολές, ανέφερε το Variety.

Λόγω της δημοτικότητάς του, το ντοκιμαντέρ τράβηξε την προσοχή διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Cardi B, η οποία μοιράστηκε τις σκέψεις της στο TikTok. Συνέκρινε τις εμπειρίες των χορευτριών με εκείνες των γυναικών που είδε να τις εκμεταλλεύονται σε strip club

Η σειρά παρακολουθεί πρώην μέλη της Shekinah και της 7M Films και τις οικογένειές τους- άτομα που εξακολουθούν να εμπλέκονται σε αυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Η εκκλησία και το πρακτορείο ισχυρίζονται ότι λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα, αν και αμφότερες διοικούνται από τον πάστορα Ρόμπερτ Σιν.

Η εκκλησία άνοιξε το 1994 και ο Σιν ίδρυσε την 7M Films το 2021 για να βοηθήσει τους αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους χορευτές του TikTok να βρουν δουλειά στο Λος Άντζελες.

Οι χορευτές που εκπροσωπήθηκαν από την 7M Films ξεκίνησαν ως συνεργάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας συχνά βίντεο χορού μαζί στο TikTok. Αφού μερικοί από αυτούς άρχισαν να παρακολουθούν τη μελέτη της Βίβλου με τον Σιν, προσκάλεσαν φίλους τους να συμμετάσχουν σε αυτό που τελικά εξελίχθηκε στην βασική ομάδα της υποτιθέμενης αίρεσης. Ο Σιν φέρεται να αποκάλεσε τον εαυτό του «Άνθρωπο του Θεού» και είπε ότι οι διδασκαλίες του θα χορηγούσαν στους οπαδούς του σωτηρία.

Οι αδελφές Λι και άλλα πρώην μέλη της Shekinah άσκησαν αγωγή κατά του Σιν και της εκκλησίας πέρυσι, υποστηρίζοντας «πλύση εγκεφάλου, σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση, χειραγώγηση και εκμετάλλευση»

Όσοι παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ αποκαλούν τον Σιν καταχρηστικό ηγέτη της αίρεσης. Λένε ότι τους κρατούσε μακριά από τις οικογένειές τους λέγοντάς τους ότι για να σωθούν έπρεπε να «πεθάνουν» για τους αγαπημένους τους που δεν ακολουθούσαν τις διδασκαλίες του. Φέρεται να τους είπε ότι αν ήταν αρκετά «θεοσεβείς», θα έσωζαν και τις οικογένειές τους από την καταδίκη.

Σύμφωνα με τις χορεύτριες στο ντοκιμαντέρ – όλες τους ήταν επίσης μέλη της εκκλησίας – ο Σιν υποσχόταν μεγάλο πλούτο και έδινε οικονομικές συμβουλές. Ενώ οι χορευτές/χορεύτριες λένε ότι ο Σιν ήταν σε θέση να τους εξασφαλίσει επαγγελματικές συμφωνίες, το πρώην μέλος, Όμπρεϊ Φίσερ ισχυρίζεται ότι ο Σιν έπαιρνε έως και το 70% των εισοδημάτων των χορευτών.

Αρκετές γυναίκες τον κατηγόρησαν επίσης για σεξουαλική επίθεση.

«Εσείς είστε το ταλέντο»

Λόγω της δημοτικότητάς του, το ντοκιμαντέρ τράβηξε την προσοχή διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της Cardi B, η οποία μοιράστηκε τις σκέψεις της στο TikTok. Συνέκρινε τις εμπειρίες των χορευτριών με εκείνες των γυναικών που είδε να τις εκμεταλλεύονται σε strip club.

«Σας χειραγωγεί γιατί νιώθετε ότι τον χρειάζεστε, αλλά αυτό δεν ισχύει στα αλήθεια», είπε η ράπερ του «WAP», απευθυνόμενη στα μέλη του 7M στις 4 Ιουνίου. «Εσείς είστε το ταλέντο. Αυτός δεν είναι. … Μερικές φορές απελπίζεστε επειδή νιώθετε ότι το ταλέντο σας δεν σας πληρώνει, αλλά τελικά [θα] έρθει».

Ο Σιν κατέθεσε το 2022 μήνυση για δυσφήμιση εναντίον πρώην μελών της εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών και πρωταγωνιστριών των docuseries Πρίσκιλλα (που στα δικαστικά έγγραφα ονομάζεται Ελίσα Πρίσκιλλα Λι) και Μέλανι Λι.

Οι αδελφές Λι και άλλα πρώην μέλη της Shekinah άσκησαν αγωγή κατά του Σιν και της εκκλησίας πέρυσι, υποστηρίζοντας «πλύση εγκεφάλου, σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση, συναισθηματική κακοποίηση, χειραγώγηση και εκμετάλλευση». Η υπόθεση πρόκειται να δικαστεί το 2025.

Μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, πολλά από τα θύματα συνέχισαν να μοιράζονται περισσότερα για τις εμπειρίες τους, ενώ άλλοι παρέμειναν σιωπηλοί.

Μιράντα Ντέρικ

Η σειρά επικεντρώνεται στη Μιράντα Ντέρικ (κατά κόσμον Wilking). Η οικογένειά της – η αδελφή Μέλανι και οι γονείς Ντιν και Κέλι Γουίλκινγκ – βγήκαν για πρώτη φορά στο Instagram Live τον Φεβρουάριο του 2022 για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους ότι η Μιράντα ήταν μέλος μιας «αίρεσης».

Η Ντέρικ, η οποία είναι παντρεμένη με τον Τζέιμς «BDash» Ντέρικ, εξακολουθεί να είναι μέλος της Shekinah Church και της 7M Films.

Αφού κυκλοφόρησε η σειρά, η Ντέρικ την αποκάλεσε «μονόπλευρη», προσθέτοντας ότι αν και αγαπάει την οικογένειά της, απλά δεν συμφωνεί μαζί τους.

Η Ντέρικ μίλησε για το docuseries με περισσότερες λεπτομέρειες στο Instagram και το TikTok την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι από τότε που έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ, εκείνη και ο σύζυγός της παρακολουθούνται και καταδιώκονται, ενώ έχουν λάβει μηνύματα μίσους και απειλές βίας, ακόμη και θανάτου: «Οι ζωές μας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Παραβρέθηκε στο γάμο της αδελφής της τον Μάιο, λίγο πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, γεγονός το οποίο διεύρυνε το χάσμα μεταξύ αυτής και της οικογένειάς της, όπως η ίδια υποστηρίζει.

«Δεν καταλαβαίνω πώς οι γονείς μου και η αδελφή μου πίστεψαν ότι αυτό το ντοκιμαντέρ θα με βοηθούσε ή θα βοηθούσε τη σχέση μας με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε η Ντέρικ. «Τα τελευταία δύο χρόνια συναντιέμαι κατ’ ιδίαν με την οικογένειά μου για να δουλέψουμε πάνω στη σχέση μας, να διορθώσουμε τα πράγματα, να διορθώσουμε ό,τι έχει χαλάσει, και το λατρεύω. … Αυτό το ντοκιμαντέρ το έκανε πολύ δύσκολο να συνεχίσω να το κάνω αυτό».

»Και ειλικρινά, νομίζω ότι οι γονείς μου και η αδελφή μου έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ σε αυτό το ντοκιμαντέρ που πλέον δεν ασχολούνται μαζί μου και αυτό πονάει – με πονάει που το λέω».

Μέλανι Λι

Η Μέλανι είναι η μικρότερη αδελφή της Πρίσκιλλα Λι. Οι δύο τους γεννήθηκαν στη Νότια Κορέα, όπου ο πατέρας τους τις εγκατέλειψε και η μητέρα τους πάλευε με το αλκοόλ και τον εθισμό στον τζόγο.

Μετακόμισαν στο Λος Άντζελες και τελικά βρήκαν την Εκκλησία Shekinah, ενώ αναζητούσαν κοινότητα. Είπε ότι ο Σιν άνοιξε επιχειρήσεις και προσέλαβε μέλη της εκκλησίας ως υπαλλήλους, στοχεύοντας σε μετανάστες με χαμηλό εισόδημα, ώστε να μπορεί να τους πληρώνει χαμηλότερα. Επίσης, φέρεται να αποφάσιζε για τις συνθήκες διαβίωσης των μελών της εκκλησίας, χωρίζοντας τελικά τη Μελάνι και την Πρίσκιλλα Λι.

Η Μέλανι εγκατέλειψε την εκκλησία μετά από μια δεκαετία. Είπε ότι ήξερε ότι έπρεπε να φύγει αφού ο Σιν της ζήτησε να κοιμηθεί με ένα άλλο μέλος της εκκλησίας.

«Αυτή η διαδικασία ήταν δύσκολη και κατά καιρούς εξουθενωτική, αλλά βλέποντας και νιώθοντας το ξεχείλισμα της αγάπης, της υποστήριξης και της θετικότητάς σας με ανύψωσε, με έκανε να δακρύσω και τα έκανε όλα να αξίζουν τον κόπο», ανέφερε η Λι στην ανάρτησή της στο Instagram στις 5 Ιουνίου.

Η Μέλανι έχει μια κόρη, την Ντέβιν, η οποία επίσης παρουσιάστηκε στη σειρά.

Πρίσκιλλα Λι

Η Πρίσκιλλα εντάχθηκε στη Shekinah μετά την αδελφή της και παρέμεινε μετά την αποχώρησή της, για συνολικά 23 χρόνια. Οι δύο τους εργάζονται για την αποκατάσταση της σχέσης τους.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η Πρίσκιλλα μίλησε για τους αγώνες της με την ψυχική υγεία και τις αυτοκτονικές τάσεις που είχε μετά την αποχώρησή της από την εκκλησία. Ισχυρίστηκε ότι ο Σιν την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν ήταν μέλος.

Είπε ότι αυτό ξεκίνησε με το να την «χειραγωγεί» για να του κάνει μασάζ και να περνούν χρόνο μόνοι τους μαζί. Αφού η αδελφή της έφυγε από την εκκλησία, είπε η Πρίσκιλλα, ο Σιν άρχισε να την εξαναγκάζει ισχυριζόμενος ότι έπρεπε να μετανοήσει για τις πράξεις της Μέλανι.

Η Πρίσκιλλα  ισχυρίστηκε ότι ο Σιν συνέχισε να την κακοποιεί αφού παντρεύτηκε και ότι η σύζυγός του, η Χάνα, της επιτέθηκε μόλις ανακάλυψε τη «σχέση». Η Πρίσκιλλα στη συνέχεια εγκατέλειψε την εκκλησία.

Μετακόμισε από το Λος Άντζελες σε μια προσπάθεια να θεραπευτεί, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ. Η Πρίσκιλλα δεν εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχει σχολιάσει δημόσια τη σειρά.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και άλλα φερόμενα θύματα ή οικογένειες θυμάτων.

*Με πληροφορίες από: Los Angeles Times | CNN | Φωτογραφίες: Netflix