Γιατί τον Μπάιντεν δεν τον παίρνει στα σοβαρά ο Νετανιάχου… και ίσως και άλλοι ηγέτες
Ο Μπάιντεν θα πληρώσει ακριβά της κωλοτούμπες του έναντι του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ίσως το χειρότερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί ο ηγέτης της ισχυρότερης δύναμης του πλανήτη σε προεκλογική περίοδο είναι η αναξιοπιστία του στην εξωτερική πολιτική. Αυτό συμβαίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επιχειρήσει να συγκρατήσει τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις από τα εγκλήματα που προκαλούν στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την 7η Οκτωβρίου 2023
Πριν από λίγους μήνες, ο Μπάιντεν εισέπραξε την πρώτη αδιαφορία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τις εκκλήσεις του για αυτοσυγκράτηση στη Γάζα.
Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν οι εκκλήσεις του προς το Ισραήλ να μην εισβάλει στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα σηματοδοτούσαν μια «κόκκινη γραμμή», που σημαίνει ότι μια εισβολή θα οδηγούσε σε σοβαρές συνέπειες. «Είναι μια κόκκινη γραμμή», είπε ο Μπάιντεν, «αλλά δεν θα φύγω ποτέ από το Ισραήλ».
Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου και φάνηκε πάλι να τραβάει μια γραμμή. Προέτρεψε για άμεση κατάπαυση του πυρός και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «κατέστησε σαφή την ανάγκη για το Ισραήλ να ανακοινώσει και να εφαρμόσει μια σειρά από συγκεκριμένα, συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα για την αντιμετώπιση της ζημιάς των πολιτών, του ανθρωπιστικού πόνου και της ασφάλειας των εργαζόμενων που προσφέρουν βοήθεια».
«Εάν ο Μπάιντεν δείξει ότι οι κόκκινες γραμμές του δεν έχουν νόημα στη Γάζα, τότε γιατί η Ρωσία, η Κίνα ή το Ιράν να τον βρουν αξιόπιστο;»
Τον Μάιο, ο Μπάιντεν φάνηκε για άλλη μια φορά να θέτει μια κόκκινη γραμμή. «Αν πάνε στη Ράφα, δεν προμηθεύω τα όπλα» που χρησιμοποιούνται εναντίον πόλεων, είπε στο CNN.
Όλα αυτά φαινόταν να σηματοδοτούν την καθυστερημένη προθυμία του Μπάιντεν να αντισταθεί στον Νετανιάχου και να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα. Αφού ζήτησε ευρέως να κάνει περισσότερα για τους κατοίκους της Γάζας ο Μπάιντεν φάνηκε να θέτει υπό όρους βοήθεια ώστε να ωθήσει το Ισραήλ να πλημμυρίσει την περιοχή με βοήθεια, να αποφύγει μια εισβολή στη Ράφα, να σταματήσει να σκοτώνει εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο ο Νετανιάχου εισέβαλε στη Ράφα. Η προσφορά τροφίμων που έφτανε στους ανθρώπους στη νότια Γάζα μειώθηκε. Τουλάχιστον 15 επιπλέον εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια σκοτώθηκαν στη Γάζα. Και το Ισραήλ συνέχισε τους απερίσκεπτους βομβαρδισμούς όπως αυτός που πυροδότησε έναν καταυλισμό σκηνών στη Ράφα, σκοτώνοντας δεκάδες.
Ενώ για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι κόκκινες γραμμές του Μπάιντεν, η κυβέρνησή του προχωρά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-15 στο Ισραήλ ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το μήνυμα που στέλνει ο Μπάιντεν
Σύμφωνα όμως με τους New York Times, ο Μπάιντεν στέλνει ένα πολύ κακό μήνυμα στον κόσμο, όταν αγνοούνται οι κόκκινες γραμμές που θέτει η χώρα του.
«Μετά από οκτώ μήνες ακατάπαυστης φρίκης στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η πολιτική του για τη Γάζα είναι μια ηθική, πρακτική και πολιτική αποτυχία που δεν έχει βοηθήσει κανέναν εκτός από τον Νετανιάχου» σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Αυτό που έδειξε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου ξανά και ξανά είναι ότι θα κουνήσει το δάχτυλό του, αλλά δεν θα επιβάλει το κούνημα του δακτύλου», δήλωσε ο Τζέρεμι Κόνινντικ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης που είναι πρόεδρος της Διεθνούς Διοίκησης Προσφύγων.
Ο Μπάιντεν νόμιζε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει και να συγκρατήσει καλύτερα τον Νετανιάχου κρατώντας τον «κοντά» του, αλλά σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, στην πραγματικότητα η πολιτική του Μπάιντεν βοήθησε τον Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία χωρίς, να προωθήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ.
Ο πόλεμος διαψεύδουν τα επιχειρήματα του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», υπονομεύοντας έτσι τη θέση των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
O Νετανιάχου δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου δείχνει αχαριστία –σύμφωνα με το δημοσίευμα- χρησιμοποιώντας ένα βίντεο στο οποίο επικρίνει τη κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν υποστηρίζει επαρκώς και ετοιμάζεται να παρακάμψει τον Λευκό Οίκο και να μιλήσει στο Κογκρέσο.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η διπλωματία περιλαμβάνει μπαστούνια αλλά και καρότα. Αν ο Νετανιάχου δεν παίρνει στα σοβαρά τον Μπάιντεν, αυτό συμβαίνει επειδή ο Μπάιντεν μιλάει κυρίως χαμηλόφωνα και κουβαλάει ένα μεγάλο καρότο».
«Πόσες περισσότερες αποδείξεις χρειάζεται ο Μπάιντεν ότι ο Νετανιάχου δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ;» ρώτησε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Αυτή η στάση του Μπάιντεν έναντι του Νετανιάχου όμως θα έχει και ευρύτερες συνέπειες στην ευρύτερη αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
«Εάν ο Μπάιντεν δείξει ότι οι κόκκινες γραμμές του δεν έχουν νόημα στη Γάζα, τότε γιατί η Ρωσία, η Κίνα ή το Ιράν να τον βρουν αξιόπιστο; Εάν είναι πολύ δειλός για να αντιμετωπίσει έναν σύμμαχο που εξαρτάται από τα αμερικανικά όπλα, ποιος λόγος υπάρχει για να πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο;».
Ο Μπάιντεν βρίσκεται βυθισμένος σε ένα χάος στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί, καθώς ενώ προσπαθεί να αποτρέψει έναν πόλεμο στον Λίβανο, ο τρόπος που προβάλλει την αδυναμία στον Νετανιάχου περιορίζει την επιρροή του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις