Γιατί η Χεζμπολάχ απείλησε την Κύπρο
Πόσο πιθανή είναι η εμπλοκή της Λευκωσίας σε πολεμική σύρραξη - Ο κομβικός ρόλος των αγγλικών βάσεων και το καθεστώς λειτουργίας τους - Δήλωση ξεκάθαρης στήριξης από την ΕΕ
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Οσο κι αν η διευκρίνιση του τι ακριβώς είπε στο διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα φανέρωσε πως οι απειλές κατά της Κύπρου ήταν κάπως πιο έμμεσες και αφορούσαν το σενάριο εάν η Κύπρος παράσχει στρατιωτικές διευκολύνσεις στο Ισραήλ, η διατύπωση για πρώτη φορά τέτοιων απειλών προκάλεσε συναγερμό στη Λευκωσία και ήταν λογικό αφού μια οργάνωση η οποία χαρακτηρίζεται εν όλω ή εν μέρει τρομοκρατική ακόμα και από τον Αραβικό Σύνδεσμο δεν είναι ένας παράγοντας τον οποίο μπορεί κανείς να παραβλέψει.
Η Λευκωσία επέλεξε από την πρώτη στιγμή να παραμείνει ψύχραιμη και η ψυχραιμία της απέδωσε καρπούς αφού έδωσε στις υγιείς πολιτικές δυνάμεις στον Λίβανο τη δυνατότητα να διαχειριστούν εκείνες το ζήτημα που προέκυψε εν μέσω μάλιστα της συνεχιζόμενης αποσύνθεσης της χώρας, χωρίς πρόεδρο και σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης οικονομικά.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο μεν πρωθυπουργός του Λιβάνου απέστειλε μήνυμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη ευχαριστώντας τον για τον χειρισμό ο οποίος, όπως είπε, απέτρεψε μια μη σημαντική αντιπαράθεση, το δε υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν επικοινωνίας των δύο υπουργών Κωνσταντίνου Κόμπου και Αμπντάλα Ρασίντ Μπου Χαμπίμπ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο». Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται σκέψεις και για επίσκεψη του λιβανέζου ΥΠΕΞ στην Κύπρο τις ερχόμενες εβδομάδες.
Η διαχρονική θέση της Λευκωσίας
Παρά ταύτα, η κατάσταση επί του εδάφους δεν αλλάζει ούτε και ο όποιος χειρισμός της κρίσης, όποια αποτελέσματα κι αν παράγει, μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε περισσότερο από προσωρινός.
Η ανησυχία της Λευκωσίας δεν αφορά μόνο το στρατιωτικό επίπεδο, στο οποίο άλλωστε υπάρχει η σταθερά της διαχρονικής θέσης της Κύπρου ότι επ’ ουδενί λόγω παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις σε μέρη πολεμικών συρράξεων.
Διπλωματική πηγή στη Λευκωσία υπεδείκνυε χθες στα «ΝΕΑ» ότι θα ήταν αυτοχειρία από μέρους της Κύπρου, σε μια περίοδο που η χώρα θεωρείται παράγοντας σταθερότητας, να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, πλην του κομβικού πλέον ρόλου της σε κάθε ανθρωπιστική πρωτοβουλία.
Η βρετανική βάση Ακρωτηρίου
Αυτό που προβληματίζει τη Λευκωσία πέρα από την ασφάλεια είναι ο πολλαπλασιασμός των πολυεπίπεδων συνεπειών της συνεχιζόμενης κατάστασης: από το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός της, οι οποίες, υπενθυμίζεται, σχεδιάστηκαν και ευτυχώς αποτράπηκαν αρκετές φορές στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, μέχρι τις επιπτώσεις στον αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας τουρισμό και όχι μόνο.
Το ενδεχόμενο χρήσης του κυπριακού εδάφους για επιθέσεις αφορά μόνο την περίπτωση παρέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, όπως έγινε και στο παρελθόν από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου, η οποία είναι κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι της Κύπρου.
Αυτό πάντως που δείχνουν άπαντες να συνειδητοποιούν στην Κύπρο για άλλη μία φορά είναι η γεωγραφική εγγύτητα ειδικά με τον Λίβανο, μαζί με το γεγονός ότι η Κύπρος, ό,τι κι αν γίνει, απλά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις.
Από χθες οι περισσότεροι εδώ ανατρέχουν στο 2020 και την προκληθείσα πάλι λόγω Χεζμπολάχ έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και θυμούνται ότι εκείνη τη μέρα το ωστικό κύμα είχε φτάσει μέχρι την Κύπρο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στη Λάρνακα, μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά, όσο η Λαμία από την Αθήνα, οι πολίτες ένιωσαν τα κτίρια να σείονται.
Οσο για το Ισραήλ, επέλεξε να σχολιάσει λακωνικά, αν και ξεκάθαρα, μέσα από ανάρτηση του ΥΠΕΞ του Ισραελ Κατζ στο Χ: «Ο Νασράλα απειλεί με επίθεση στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν τις ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν τώρα πριν να είναι πολύ αργά», έγραψε ο ισραηλινός ΥΠΕΞ.
«Η ΕΕ και η Κύπρος είναι ΕΕ»
Την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες.
Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και η Κύπρος είναι ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη – μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και τη δήλωση που έκανε για τις απειλές από τη Χεζμπολάχ ο πρόεδρος της Κύπρου».
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο, γι’ αυτό και στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον κύπριο πρόεδρο», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις