Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή - Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Γάζα και επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Live: Νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή – Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Γάζα και επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι IDF συνεχίζουν να «σφυροκοπούν» τη Γάζα - Οι Χούθι υποστήριξαν ότι επιτέθηκαν στο αεροπλανοφόρο Αϊζεχάουερ, διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν το πρωί του Σαββάτου (22/6) τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι και τη γειτονιά αλ-Τούφα στη Γάζα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε τουλάχιστον 42.

Διοικητή της Χαμάς στόχευαν οι IDF στις πολύνεκρες επιθέσεις στην πόλη της Γάζας, λένε ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε το στέλεχος της Χαμάς, Αϊμάν Γκάτμα με τη χρήση drone στην περιοχή Μπεκάα του Λιβάνου. Ο Γκάτμα ήταν μέλος του παραρτήματος της παλαιστινιακής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε έπειτα από πυροβολισμούς που δέχθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, ενώ δωδεκάχρονο αγόρι, που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα, υπέκυψε στα τραύματά του.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

04:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στον πύργο αλ-Τζαουχάρα, στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.
  • Η επίθεση ακολουθεί τις ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι και στη συνοικία Τούφα στην πόλη της Γάζας, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες «παραβίασαν τις διαταγές» δένοντας έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο στο όχημά τους, προφανώς χρησιμοποιώντας τον ως ανθρώπινη ασπίδα, στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι «υπήρχαν σωροί από πτώματα, αίμα παντού» μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο συγκρότημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» στην περιοχή αλ-Μαουάσι, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι.
  • Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση στην αλ-Μαουάσι.
  • Η παλαιστινιακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Κούβας να συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ).

03:40 «H αντίδραση του ισραηλινού στρατού θα είναι άμεση» στο περιστατικό με τον Παλαιστίνιο στο καπό

Ο Ντέιβιντ Ντε Ροσέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι αν ο ισραηλινός στρατός δεν τιμωρήσει τους στρατιώτες που έβαλαν έναν Παλαιστίνιο τραυματία στο καπό ενός στρατιωτικού οχήματος, τότε και άλλοι θα μπορούσαν να κάνουν στο μέλλον το ίδιο.

«Δεν είναι συνήθης πρακτική. Ελπίζω ότι η έρευνα θα ανακαλύψει ποιος το έκανε αυτό και ελπίζω ότι θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία. Διαφορετικά, μπορείτε να υποθέσεται ότι αυτό εξελίσσεται σε πολιτική», σχολίασε ο Ντε Ροσέ.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η αντίδραση του ισραηλινού στρατού σε αυτό θα είναι άμεση. Αν όμως οι στρατιώτες που το έκαναν αυτό δεν τιμωρηθούν, μπορεί να θεωρήσουν ότι έχουν την άδεια για να το ξανακάνουν αυτό».

03:13 Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση πριν οι IDF εισβάλουν στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση πριν οι IDF εισβάλουν στο νότιο Λίβανο, την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών μυρίζει μπαρούτι, σύμφωνα με το Israel Today.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί είναι εξοργισμένοι από την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει στον Λίβανο να γίνει μια άλλη Γάζα».

02:49 CENTCOM: Καταστρέψαμε τρία USV των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε «με επιτυχία» τρία μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα αυτά αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, τις δυνάμεις του συνασπισμού και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή», αναφέρει η CENTCOM σε ανάρτησή της στο X.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι Χούθι εκτόξευσαν επίσης τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων (ASBM) από μια περιοχή που ελέγχει η ομάδα στην Υεμένη στον Κόλπο του Άντεν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, δήλωσε η CENTCOM.

«Αυτή η συνεχιζόμενη κακοήθης και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», ανέφερε.

Οι Χούθι λένε ότι οι επιθέσεις τους σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην περιοχή γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

02:30 Τραυματισμοί και συλλήψεις κοντά στην Ιερουσαλήμ

Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη αρ-Ραμ, βόρεια της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ιατρικές πηγές στην αρ-Ραμ δήλωσαν ότι ασθενοφόρα μετέφεραν έξι άτομα με τραύματα από αληθινές σφαίρες, αφότου Ισραηλινοί στρατιώτες που σταθμεύουν κοντά στο φράγμα της Δυτικής Όχθης άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που, όπως ισχυρίστηκαν, προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης αρκετούς ανθρώπους και έριξαν βόμβες αερίου και ηχητικές βόμβες προς σπίτια που βρίσκονται κοντά στο φράγμα, αναφέρει το Wafa.

02:10 Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Η Πολιτική Άμυνα αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στα δυτικά της πόλης της Γάζας, κοντά στις μεσογειακές ακτές.

Την τελευταία ημέρα στην Πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, πραγματοποιήθηκαν πολλές φονικές αεροπορικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό.

01:45 Δεκάδες τραυματίες σε βίαιη ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι πολλοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ ντόπιων και ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Tuqu της Δυτικής Όχθης, ανατολικά της Βηθλεέμ.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στο Wafa ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον των ντόπιων, οι οποίοι αντιμετώπισαν τους στρατιώτες αφού εισέβαλαν στην πόλη.

Το Wafa αναφέρει επίσης μια επιδρομή στον καταυλισμό Αΐν Σουλτάν στην Ιεριχώ, επίσης στη Δυτική Όχθη, απόψε το βράδυ. Συγκρούσεις ξέσπασαν και εκεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

01:22 Νέο χτύπημα στην πόλη της Γάζας με νεκρούς και τραυματίες Παλαιστίνιους

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα μεταδίδει ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στον πύργο αλ-Τζαουχάρα στο κεντρικό τμήμα της πόλης σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και άλλοι τραυματίστηκαν.

Το πλήγμα είχε ως στόχο ένα κτίριο κατοικιών.

01:01 Επιθέσεις σε όλη της Γάζα από τους IDF

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στο αλ-Μαουάσι στα νότια, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Το Σάββατο, τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι και στη συνοικία Τούφα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στο Al Jazeera ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Σε ρεπορτάζ από το Ντέιρ ελ-Μπάλα, στο κέντρο της Γάζας, ο Ταρέκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε μια κατοικημένη γειτονιά στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, όπου οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της επικράτειας είχαν βρει καταφύγιο.

«Οι διασώστες με τη βοήθεια αμάχων προσπαθούν να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα. Οι τραυματίες που φτάνουν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα αυξάνονται κατακόρυφα», τόνισε.

00:39 Ο Γκολάν καταδικάζει τη βία της αστυνομίας κατά διαδηλωτών

Ο Γιάιρ Γκολάν, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, καταδικάζει τις μαζικές συλλήψεις και τη βιαιότητα που επέδειξε η ισραηλινή αστυνομία σε διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ζητώντας την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Η αποψινή βία στις διαδηλώσεις ξεπέρασε όλα τα όρια», ανέφερε.

«Η αστυνομία δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει εργαλείο στα χέρια της διεφθαρμένης και αποτυχημένης κυβέρνησης, της κυβέρνησης καταστροφής του Ισραήλ», πρόσθεσε.

00:20 Συνέχιζονται τα επεισόδια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12 δημοσίευσε βίντεο από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στους δρόμους του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ.

Στο βίντεο φαίνεται η αστυνομία να επιτίθεται σε εργαζόμενο των μέσων ενημέρωσης.

Άλλα βίντεο από τις διαδηλώσεις που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera- δείχνουν την αστυνομία να κάνει χρήση βίας προς τους διαδηλωτές και να πραγματοποιεί μαζικές συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και την ασφαλή επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί.

00:01 Τρεις συλλήψεις μέχρι τώρα στο Τελ Αβίβ

Σύμφωνα με το Ynet, τρεις διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της μαζικής κινητοποίησης κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να κλειστεί συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Στη διαδήλωση συμμετέχουν και συγγενείς των ομήρων, ενώ τα επεισόδια με αστυνομικούς δεν λείπουν.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:52 Ένταση, φωτιές και καταστολή στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ζητώντας να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ένταση, φωτιές και καταστολή σημάδεψαν την κινητοποίηση.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Eloisa Lopez

23:42 Το Μαροκινό Μέτωπο Υποστήριξης της Παλαιστίνης κριτικάρει τις μαροκινές αρχές που επέτρεψαν τον ελλιμενισμό ισραηλινού πολεμικού πλοίου

Το Μαροκινό Μέτωπο Υποστήριξης της Παλαιστίνης και κατά της Κανονικοποίησης επικρίνει έντονα τις μαροκινές αρχές επειδή επέτρεψαν σε ισραηλινό πολεμικό πλοίο, το INS Komemiyut, να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Ταγγέρης στη Μεσόγειο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:33 Έφιπποι αστυνομικοί διέλυσαν τη διαδήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του Λικούντ στο Τελ Αβίβ

Έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούν να διαλύσουν συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ αφού διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Μπέιτ Τζαμποτίνσκι, όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος Λικούντ.

Σε βιντεοσκοπημένο υλικό, η έφιππη αστυνομία φαίνεται να κινείται ανάμεσα στο πλήθος, σπρώχνοντας τους διαδηλωτές στην άκρη με τα άλογά της.

Αρκετά άτομα φαίνεται να απωθούνται από την αστυνομία, ενώ άλλοι διαδηλωτές παρεμβαίνουν για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την αστυνομία να βλάψει αυτούς που σπρώχνονται.

Πηγή φωτογραφίας: Gil Levin / Pro-Democracy Protest Movement

23:23 Διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στο Μάντσεστερ

Μαζική διαδήλωση έγινε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Το πανό στην κορυφή της διαδήλωσης έγραφε: «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα – Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:14 «Σωροί από πτώματα, αίμα παντού» – Αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού περιγράφει τα επακόλουθα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, Γουίλιαμ Σόμπεργκ υπενθύμισε τα γεγονότα της χθεσινής ημέρας, όταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χτύπησε κοντά στο συγκρότημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Γάζα, σκοτώνοντας 22 άτομα.

Γύρω στις 15:30 τοπική ώρα, τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν τους τοίχους του συγκροτήματος, δήλωσε ο Σόμπεργκ.

Μετά από αυτό, μια «πλημμύρα από τραυματίες» έφτασε αναζητώντας βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Υπήρχαν σωροί από πτώματα, αίμα παντού», πρόσθεσε.

Το γραφείο της φιλανθρωπικής οργάνωσης βρίσκεται ακριβώς νότια μιας ανθρωπιστικής ζώνης που έχει καθοριστεί από τον ισραηλινό στρατό στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλα τα κτίριά μας είναι πολύ καλά γνωστά σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης», δήλωσε ο Σόμπεργκ.

23:04 Νεκρός στρατιώτης των IDF στη νότια Γάζα – 315 σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας εισβολής και μετά

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα Σάββατο κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατιώτης που σκοτώθηκε ήταν ο λοχίας Μαλκία Γκρος, 25 ετών, του 9212ου Τάγματος της 205ης Εφεδρικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «Σιδερένια Γροθιά» από τη Σούσια.

Ο λοχίας Μαλκία Γκρος.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς και στις επιχειρήσεις στα σύνορα με τη Γάζα σε 315.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει και έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε σε αποστολή διάσωσης ομήρων.

22:55 Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την κίνηση της Κούβας να συμμετέχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Κούβας να συμμετέχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης κατά του Ισραήλ για «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παράδειγμα της σταθερής δέσμευσης της Κούβας στη δικαιοσύνη και το διεθνές κράτος δικαίου και υπογραμμίζει τη βαθιά ριζωμένη αλληλεγγύη και την ιστορική φιλία μεταξύ των εθνών μας», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Χ.

«Η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη-μέλη της Σύμβασης να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο τερματισμός της συνεχιζόμενης γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας του Ισραήλ είναι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουμε από κοινού προς το συμφέρον της ανθρωπότητας και του δικαίου», πρόσθεσε.

22:45 Σκηνές πανικού μετά τις επιθέσεις των IDF στην πόλη της Γάζας

Άλλο ένα βίντεο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των IDF σε δύο σημεία στην πόλη της Γάζας ήρθε στη δημοσιότητα.

Παλαιστίνιοι επιχειρούν να μεταφέρουν θύματα με όποιον τρόπο μπορούν, ακόμη και στα χέρια.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Al Jazeera:

22:36 Βελγίδα ΥΠΕΞ: «Μη αποδεκτές» οι απώλειες αμάχων στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάντζα Λαχμπίμπ δήλωσε ότι η βία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει.

Η Λαχμπίμπ έγραψε μια ανάρτηση στο Χ με αφορμή τους φονικούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν ζημιές σε ένα γραφείο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα.


«Ζητάμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και καλούμε όλα τα μέρη να ανοίξουν τον δρόμο για την ειρήνη», ανέφερε.

Η ΔΕΕΣ δήλωσε ότι η τοποθεσία του ανθρωπιστικού της γραφείου στον καταυλισμό εκτοπισμένων Μαουάσι – ο οποίος υπέστη ζημιές από ισραηλινούς βομβαρδισμούς που σκότωσαν τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισαν 50 την Παρασκευή – ήταν γνωστή στα εμπόλεμα μέρη.

22:26 Ταυτοποιήθηκε το θύμα των πυροβολισμών στην Καλκίλια

Ο Ισραηλινός που πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης νωρίτερα σήμερα αναγνωρίστηκε ως ο Αμνόν Μουτστάρ, 67 ετών, από την Πετάχ Τίκβα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Μουτστάρ, ο οποίος αφήνει πίσω του μια σύζυγο και πέντε παιδιά, ήταν ιδιοκτήτης πάγκου λαχανικών στη γενέτειρά του και σύμφωνα με την οικογένειά του, συχνά αγόραζε τα προϊόντα του από Παλαιστίνιους εμπόρους στην Καλκίλια.

«Ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος που δολοφονήθηκε από τρομοκράτες», είπε ο γιος του Νιρ στον Τύπο, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του αγαπούσε να επισκέπτεται την Καλκίλια και γνώριζε τους ανθρώπους εκεί.

«Όλοι τον αγαπούσαν και βοηθούσε τους πάντες. Είναι τραγικό που τελείωσε έτσι, δεν πίστευε ότι θα του το έκαναν αυτό εκεί», πρόσθεσε.

Ο Αμνόν Μουτστάρ.

22:16 Τραυματίες, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα μεταφέρονται με κάρα που τραβούν ζώα στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει περιορίσει σε τεράστιο βαθμό την παροχή καυσίμων στη Γάζα, ενώ στοχοποιεί ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να χρησιμοποιούν κάρα που τραβούν ζώα για να μεταφερθούν τραυματίες, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:04 Μουσουλμανική οργάνωση δικαιωμάτων καταδικάζει τις φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καταδίκασε τη δολοφονία τουλάχιστον 42 ανθρώπων σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα σήμερα.

Τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι και στη συνοικία Τούφα στην πόλη της Γάζας. Η πλειονότητα των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το CAIR καταδίκασε επίσης τη χρησιμοποίηση ενός τραυματισμένου Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη ως ανθρώπινη ασπίδα. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, ο τραυματίας εμφανίζεται τοποθετημένος στο καπό ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος ενώ κινείται στη συνοικία Τζαμπαρίγια της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε δήλωσή του, ο Εθνικός Διευθυντής Επικοινωνίας του CAIR, Ιμπραχίμ Χούπερ, δήλωσε: «Αυτές οι σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου από Ισραήλ και ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν. Τα δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν, να ακρωτηριάζουν και να λιμοκτονούν αθώους πολίτες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να τερματίσει τη συνενοχή της σε αυτή τη γενοκτονία και να αρχίσει να αναγνωρίζει την ανθρώπινη υπόσταση του παλαιστινιακού λαού».

21:55 Πατέρας ομήρου προς τον Νετανιάχου: Φρόντισε για τους ομήρους με τον τρόπο που φροντίζεις τον εαυτό σου

Ο Γιόνι Λεβί, του οποίου η κόρη Ναάμα Λεβί γιορτάζει τα 20α γενέθλιά της ενώ είναι αιχμάλωτη της Χαμάς, απηύθυνε χαιρετισμό στην εβδομαδιαία διαμαρτυρία στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ.

«Φαντάζομαι ακριβώς τι θα έκανες σήμερα», είπε απευθυνόμενος στην κόρη του. «Θα σου ετοιμάζαμε ένα τραπέζι γεμάτο γλυκά, μπαλόνια και δώρα, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Πόσο ευτυχισμένη θα μπορούσε να ήταν αυτή η μέρα.

Αντ’ αυτού, είσαι εκεί, στο σκοτάδι, εδώ και 260 ημέρες. Φέτος, οι καραμέλες είναι άγευστες και δεν υπάρχει καμία επιθυμία για δώρα», πρόσθεσε.

Στρέφοντας την προσοχή του στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Λεβί τον κάλεσε «να αγαπάς την κόρη μου και να φροντίζεις αυτήν και όλους τους ομήρους, όσο αγαπάς και φροντίζεις τον εαυτό σου».

21:45 Λαπίντ: Οι αιχμάλωτοι στη Γάζα πρέπει να είναι επίκεντρο της κυβέρνησης

«Διακόσιες εξήντα ημέρες. Ήρθε η ώρα ο αποτυχημένος πρωθυπουργός να μην ασχοληθεί με τις θέσεις εργασίας για τους ραβίνους και τον νόμο της φοροδιαφυγής και της άρνησης για τους υπερορθόδοξους (σ.σ. Εβραίους). Αλλά μόνο σε ένα πράγμα – να τους φέρει σπίτι τους», ανέφερε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ σε ανάρτησή του στο X.

Ο Λαπίντ αναφερόταν στην τρέχουσα συζήτηση για το αν οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ θα πρέπει να υποχρεωθούν να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό.

21:32 «Ψευδής» ο ισχυρισμός των Χούθι ότι επιτέθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ο ισχυρισμός των Χούθι ότι επιτέθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ψευδής, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. «Αυτό είναι ψευδές», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Νωρίτερα σήμερα, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και στο πλοίο Transworld Navigator στην Αραβική Θάλασσα. Δεν διευκρίνισαν πότε έγιναν οι ισχυριζόμενες επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σιιτών ανταρτών το Transworld Navigator δέχτηκε άμεσο πλήγμα από πύραυλο.

Η επιχείρηση κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ πέτυχε τους στόχους της, πρόσθεσαν χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

21:23 Γιατί τον Μπάιντεν δεν τον παίρνει στα σοβαρά ο Νετανιάχου… και ίσως και άλλοι ηγέτες

Ίσως το χειρότερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί ο ηγέτης της ισχυρότερης δύναμης του πλανήτη σε προεκλογική περίοδο είναι η αναξιοπιστία του στην εξωτερική πολιτική. Αυτό συμβαίνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

21:10 Οργάνωση κρατουμένων: Το Ισραήλ διαπράττει «πρωτοφανή εγκλήματα» κατά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των συλλήψεων

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να διαπράττουν «συστηματικά εγκλήματα» κατά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια εκστρατειών συλλήψεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στη φυλάκιση περισσότερων από 9.300 ατόμων από τις 7 Οκτωβρίου.

Η οργάνωση δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις καταφεύγουν σε επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, εκφοβισμό, απειλές και χρήση όπλων, συμπεριλαμβανομένων αληθινών πυρομαχικών, με «πρόθεση να σκοτώσουν».

«Τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά τη διάρκεια των εκστρατειών σύλληψης είναι πρωτοφανή σε έκταση και κλίμακα. Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν αρκούνται στην απλή κράτηση ανθρώπων, αλλά επιτίθενται σε αυτούς και τις οικογένειές τους, τους ταπεινώνουν και τους απειλούν, εκτός από το να βανδαλίζουν την περιουσία τους και να κλέβουν περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε η οργάνωση.

20:57 Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου – Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους και πρόωρες εκλογές

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ζητώντας συμφωνία για τους ομήρους και πρόωρες εκλογές.

Δείτε σχετικές αναρτήσεις:

20:48 Η γερμανική αστυνομία κατέστειλε άγρια διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Η αστυνομία στο Βερολίνο επιτέθηκε σε φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα και τη «συνενοχή» της Γερμανίας.

Δείτε βίντεο:

20:39 Η Χαμάς χαιρετίζει την «ηρωική επιχείρηση» στην Καλκίλια

Όπως προαναφέραμε, ένας 66χρονος Ισραηλινός πολίτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης, Καλκίλια.

Σε ανακοίνωσή της στο επίσημο κανάλι της στο Telegram, η Χαμάς ανέφερε ότι ο πυροβολισμός «έρχεται στο πλαίσιο των αντιποίνων για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα που διαπράττουν η ισραηλινή κατοχή και οι έποικοι της» κατά των Παλαιστινίων.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι ο πυροβολισμός, ο οποίος έρχεται μετά από τον σκοτωμό ενός Παλαιστίνιου μαχητή από Ισραηλινούς στρατιώτες στην ίδια πόλη χθες, είναι «ο σωστός τρόπος απάντησης στα εγκλήματα των εποίκων που αλωνίζουν στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Δυτικής Όχθης, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού».

20:29 Συγγενής ομήρου: «Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι νίκησαν όταν οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς;»

Η Γιφάτ Καλντερόν, ξαδέλφη του ομήρου Οφέρ Καντερόν, σχολίασε τις αναφορές ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να κηρύξει σύντομα την ήττα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, διερωτώμενη:

«Πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι νίκησαν όταν οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από αυτούς;».

Μιλώντας στη διαμαρτυρία έξω από τη στρατιωτική βάση Κίρια στο κέντρο του Τελ Αβίβ, η Καλντερόν πρόσθεσε: «Η λύση για την επίλυση της ιστορικής κρίσης του Ισραήλ έγκειται στον τερματισμό του πολέμου (σ.σ. στη Γάζα) στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους».

Πηγή φωτογραφίας: Itai Ron/Haaretz

20:15 Η Χαμάς καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις σε βόρεια και νότια Γάζα

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το Ισραήλ «συνεχίζει τη βάναυση στοχοποίηση ανυπεράσπιστων αμάχων στη Γάζα και πραγματοποιεί νέες σφαγές στον καταυλισμό Σάτι, στη Μαουάσι και στη Ράφα».

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «πιο αποτελεσματική δράση» για να σταματήσει το Ισραήλ να διαπράττει τέτοιες πράξεις.

«Η κατοχή και οι ναζιστές ηγέτες της θα πληρώσουν το τίμημα για τις παραβιάσεις τους εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας και αυτά τα εγκλήματα δεν θα κάμψουν τη θέληση (σ.σ. των Παλαιστινίων)», τόνισε η Χαμάς.

20:06 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δύο αντιαρματικούς πυραύλους στην Μετούλα – Προκλήθηκαν φωτιές

Δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στη συνοριακή κοινότητα Μετούλα στα βόρεια του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι πύραυλοι προκάλεσαν πυρκαγιές στην περιοχή. Εικόνες από τον Λίβανο δείχνουν τα επακόλουθα της επίθεσης.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν την πηγή των πυρών στον νότιο Λίβανο με πυροβολικό.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχευσε σπίτια που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό.

19:56 Τμήματα της αμερικανικής προβλήτας από τις ακτές της Γάζας ξεβράστηκαν στην παραλία Φρίσμαν στο Τελ Αβίβ

Τμήματα της αμερικανικής προβλήτας που κατασκευάστηκε ανοικτά των ακτών της Γάζας ξεβράστηκαν το Σάββατο στην παραλία Φρίσμαν στο κεντρικό Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον δήμο του Τελ Αβίβ, ο οποίος συντονίζει τη μεταφορά τους στον ισραηλινό στρατό.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

19:47 Οι IDF χτύπησαν μαχητές της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο

Αρκετά στελέχη της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες που ανήκουν στη λιβανέζικη οργάνωση χτυπήθηκαν σήμερα στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

Ένα χτύπημα στην Άιτα ας-Σαμπ είχε στόχο έναν μαχητή της Χεζμπολάχ που είχε εντοπιστεί σε ένα από τα παρατηρητήρια της οργάνωσης, λένε οι IDF.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι στη Γιαρούν, ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ, αφού εντοπίστηκε ένας μαχητής να εισέρχεται σε αυτό.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν ένα άλλο κτίριο που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στη Ραμίε, προσθέτουν οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

19:38 «Ανθρώπινη ασπίδα σε δράση»

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σχολίασε πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και δείχνουν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα στην Τζενίν να περνάει μπροστά από ασθενοφόρα με έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο δεμένο στο καπό.

«Είναι εκπληκτικό το πώς ένα κράτος που γεννήθηκε πριν από 76 χρόνια έχει καταφέρει να ανατρέψει κυριολεκτικά το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ η Αλμπανέζε.

«Αυτό κινδυνεύει να είναι το τέλος της πολυμέρειας, η οποία για ορισμένα κράτη μέλη με επιρροή δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα σχετικό σκοπό», πρόσθεσε η ίδια.

Οι IDF σε ανακοίνωσή τους σημείωσαν ότι οι στρατιώτες που έδεσαν τραυματισμένο Παλαιστίνιο σε όχημα ενήργησαν «αντίθετα προς τις διαταγές και τις διαδικασίες» (βλέπε σχετική ανάρτηση στις 19:00).

19:28 Οικογένειες ομήρων καταγγέλλουν τον Νετανιάχου για πολιτικές μεθοδεύσεις, λένε ότι η συμφωνία είναι δυνατή μόνο αν αυτός εκδιωχθεί

Ομάδα οικογενειών ομήρων δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ανίκανος να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων και ζητούν την απομάκρυνσή του, σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Όσο ο Νετανιάχου αισθάνεται ασφαλής στην έδρα του, δεν θα υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξει λύση στο βορρά, δεν θα υπάρξει λύση για τη χώρα», είπε η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο γιος Ματάν κρατείται στη Γάζα.

«Δεν θα υπάρξει συμφωνία και δεν θα υπάρξει αποκατάσταση χωρίς την πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου. Βγείτε στους δρόμους για να σώσετε τους ομήρους και τη χώρα. Μπορεί να περιβάλλεται με τείχη και φρουρούς, αλλά αυτό δεν θα τον βοηθήσει γιατί δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε η ίδια.

Ο Ντάνι Ελγκέρτ, του οποίου ο αδελφός Ιτζίκ κρατείται αιχμάλωτος, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι δεν έκανε τίποτα την περασμένη εβδομάδα για να σώσει τους ομήρους, αντ’ αυτού επικεντρώθηκε σε προσωπικούς πολιτικούς στόχους, αναφέροντας τη νομοθεσία που αποσκοπούσε στην επέκταση της επιρροής του Αρχιραββίνου πριν αυτή αποσυρθεί.

«Αντί να συνεργαστείτε με τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί μια άμεση συμφωνία για να σωθούν ζωές, επιλέξατε να ανοίξετε βεντέτα μαζί τους», προσθέτει, αναφερόμενος στα δημόσια σχόλια του πρωθυπουργού που προκάλεσαν αναταραχή στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, στα οποία υποστήριξε ότι είχαν παρακρατήσει όπλα.

Η Αγιάλα Μέτζγκερ, της οποίας η σορός του πεθερού της Γιοράμ κρατείται στη Γάζα, επικαλέστηκε ένα ρεπορτάζ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μόνο περίπου 50 όμηροι παραμένουν ζωντανοί στη Γάζα.

«Ο χρόνος περνάει, η συμφωνία έχει κολλήσει και οι όμηροι πεθαίνουν στην αιχμαλωσία επειδή ο Νετανιάχου δεν θέλει συμφωνία. Το αίμα των ομήρων είναι στα χέρια του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του, είπε η Μέτζγκερ.

Πηγή φωτογραφίας: Adar Eyal/Pro-Democracy Protest Movement

19:14 Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε άνδρα επειδή φέρεται να έκανε διαδικτυακές αναρτήσεις που καλούσαν σε βία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 45χρονο άνδρα που θεωρείται ύποπτος για αναρτήσεις στο διαδίκτυο με τις οποίες καλούσε να κάψουν την εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ, ενόψει των πανεθνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σήμερα το βράδυ.

«Το να κάψουμε την Αγιαλόν είναι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Το να πετάξεις έναν αναμμένο πυρσό σε έναν έφιππο αστυνομικό είναι το πιο δημοκρατικό πράγμα που μπορείς να κάνεις», φέρεται να έγραψε ο ύποπτος, κάτοικος της Ρισόν Λεζιόν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

19:05 Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν κατά του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ και ενός ακόμη πλοίου

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο ότι οι δυνάμεις τους επιτέθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στην Ερυθρά Θάλασσα και στο πλοίο Transworld Navigator στην Αραβική Θάλασσα. Δεν ανέφεραν πότε πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις.

Σε ανακοίνωση των Χούθι αναφέρεται ότι το Transworld Navigator δέχθηκε άμεσο χτύπημα από πύραυλο. Η επιχείρηση κατά του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου πέτυχε τους στόχους της, ανέφερε η αντάρτικη οργάνωση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:00 IDF: Οι στρατιώτες που έδεσαν τραυματισμένο Παλαιστίνιο σε όχημα ενήργησαν «αντίθετα προς τις διαταγές και τις διαδικασίες»

Οι IDF λένε ότι οι στρατιώτες που έδεσαν έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο στο καπό ενός στρατιωτικού οχήματος στη βόρεια Δυτική Όχθη σήμερα το πρωί ενήργησαν ενάντια στα πρωτόκολλα του στρατού.

Τα στρατεύματα είχαν επιχειρήσει στην περιοχή Γουάντι Μπουρκίν, δίπλα στην πόλη Τζενίν, για να συλλάβουν καταζητούμενους Παλαιστίνιους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα ανταπέδωσαν τα πυρά σε ενόπλους που πυροβόλησαν εναντίον των στρατιωτών.

Ένας από τους ύποπτους ενόπλους πυροβολήθηκε και συνελήφθη και απομακρύνθηκε από την περιοχή ενώ ήταν δεμένος στο καπό του οχήματος.

Οι IDF απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρουν ότι οι ενέργειες των στρατιωτών ήταν «αντίθετες με τις διαταγές και τις διαδικασίες».

«Η συμπεριφορά που φαίνεται στο βίντεο δεν συνάδει με τις εντολές των IDF και με το τι αναμένεται από τους στρατιώτες τους», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Προσθέτει ότι «το περιστατικό διερευνάται και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως».

Ο τραυματισμένος Παλαιστίνιος παραδόθηκε στην Ερυθρά Ημισέληνο για περίθαλψη.

Βίντεο από το επίμαχο περιστατικό:

18:50 Επίθεση στο κέντρο της πόλης της Γάζας τραυμάτισε δύο άτομα

Ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης της Γάζας, κοντά σε μια περιοχή που ονομάζεται Πλατεία Παλαιστίνης, βομβαρδίστηκε από ισραηλινό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αναγνωριστικό αεροπλάνο, σύμφωνα με υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

18:38 «Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ο μόνος τρόπος για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα»

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ-Θάνι τόνισε ότι η χώρα του πιστεύει ότι «η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος για τον τερματισμό όλων των πολέμων και των συγκρούσεων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η Ντόχα «συνεχίζει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να αποτραπεί η εξάπλωση της βίας».

«Το Κατάρ έχει απομακρύνει πάνω από 2.000 τραυματίες και ασθενείς και τους συνοδούς τους και έχει στείλει 115 αεροπλάνα φορτωμένα με τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες, υλικά ανακούφισης και είδη πρώτης ανάγκης για τη στέγαση», ανέφερε.

«Το Κατάρ εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων, εξετάζοντας επί του παρόντος τις απαντήσεις όλων των μερών και συντονίζεται με τους αρμόδιους εταίρους για τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Η σχετική ανακοίνωση στο Χ:

18:29 Κατάρ: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ-Θάνι δήλωσε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στη διαδικασία για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις της Χαμάς δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά μεταξύ του τι προτάθηκε και του τι απαντήθηκε.

Αυτό είναι φυσικό στις διαπραγματεύσεις, καθώς οι λύσεις θα πρέπει να βασίζονται σε συμβιβασμούς μεταξύ των μερών, εξήγησε.

«Οι προσπάθειες του Κατάρ προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή, με διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες της Χαμάς τις τελευταίες ημέρες για τη γεφύρωση των κενών και την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των κρατουμένων και των ομήρων, ανέφερε, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται ακόμη και η επίτευξη μιας κατάλληλης και αποδεκτής φόρμουλας, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της επικοινωνίας με την ισραηλινή πλευρά για τη γεφύρωση των κενών και την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

18:19 Εκατοντάδες διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ με αφορμή τα 20α γενέθλια της ομήρου Ναάμα Λεβί

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδηλώνουν από τη Χαμπίμα στην πλατεία Ομήρων στο Τελ Αβίβ για να τιμήσουν τα 20α γενέθλια της Ναάμα Λέβι, μιας στρατιώτη επιτήρησης που αιχμαλωτίστηκε από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν αργότερα απόψε σε πολλά σημεία του Ισραήλ για να ζητήσουν πρόωρες εκλογές και άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνουν οι Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: sha_b_p/Pro-Democracy Protest Movement

18:04 IDF: Οι πυροβολισμοί που αναφέρθηκαν κοντά σε ομάδα του ΟΗΕ σχετίζονται με μάχη με ενόπλους, οι εργαζόμενοι στο WFP δεν ήταν κοντά στο περιστατικό

Ο ισραηλινός στρατός απαντά στις αναφορές για πυροβολισμούς κοντά σε ομάδες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP) κατά μήκος της «ανθρωπιστικής διαδρομής» που έχει οριστεί από το Ισραήλ από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Λωρίδα της Γάζας χθες, λέγοντας ότι τα στρατεύματα αντιμετώπισαν δύο ενόπλους στην περιοχή.

«Μετά από εξέταση του θέματος, οι IDF επιχείρησαν να εξουδετερώσουν δύο ενόπλους που αποτελούσαν απειλή για τα κοντινά στρατεύματα των IDF στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF λένε ότι οι ένοπλοι δεν βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τους εργαζόμενους του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

«Τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ δεν ήταν ο στόχος της επιχείρησης και δεν έπαθαν τίποτα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, οι IDF ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς για μια επίθεση στην περιοχή αλ-Μαουάσι χθες, η οποία σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό σκότωσε 22 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές στα γραφεία του εκεί.

«Έπειτα από μια αρχική έρευνα, δεν υπήρξε άμεση επίθεση των IDF εναντίον εγκαταστάσεων του Ερυθρού Σταυρού», υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF αναφέρουν ότι «το περιστατικό θα εξεταστεί γρήγορα και τα πορίσματά του θα παρουσιαστούν στους διεθνείς εταίρους μας».

«Οι IDF καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να αποφύγουν να βλάψουν εργαζόμενους, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας. Οι IDF δεσμεύονται να επιτρέψουν τη δραστηριότητα και την ασφαλή μετακίνηση των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, στη Λωρίδα της Γάζας», προστίθεται.

17:55 Συγκινητικές εικόνες – Κορίτσια στη Γάζα φτιάχνουν κοσμήματα εν μέσω πολέμου

Νεαρά κορίτσια στη Γάζα φτιάχνουν κοσμήματα με σύνεργα που είχαν αγοράσει πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Οι μικρές Παλαιστίνιες δεν χάνουν το κουράγιο τους παρά τους απανωτούς βομβαρδισμούς και, μάλιστα, όπως αναφέρει το Eye on Palestine θα επιδιώξουν να πουλήσουν τις δημιουργίες τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:45 Ο Μπορέλ ζητά έρευνα για τον βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές στο γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τους φονικούς βομβαρδισμούς που προκάλεσαν ζημιές σε γραφείο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στη Γάζα.

«Η ΕΕ καταδικάζει τους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν ζημιές στο γραφείο της ΔΕΕΣ στη Γάζα και οδήγησαν σε δεκάδες θύματα. Χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο Μπορέλ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Η ΔΕΕΣ δεν διευκρίνισε ποιος έριξε τα «βλήματα βαρέως διαμετρήματος», αλλά μια ανάρτηση στο X ανέφερε ότι οι οβίδες «προκάλεσαν ζημιές στη δομή του γραφείου της ΔΕΕΣ» στη Γάζα.

Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στο AFP ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν το πλήγμα.

17:33 Χιλιάδες «στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση» στη Γάζα

Οι εξετάσεις για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησαν, την ώρα που περισσότεροι από 800.000 μαθητές διαφόρων εκπαιδευτικών βαθμίδων στη Λωρίδα στερούνται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας της Γάζας.

Οι μαθητές της Λωρίδας έχουν μείνει εκτός σχολείου από τις 7 Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων 40.000 μαθητών Λυκείου που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή, σοβαρή παραβίαση που απειλεί το μέλλον τους και υπονομεύει τις ευκαιρίες τους να εγγραφούν σε τοπικά και ξένα πανεπιστήμια και κολέγια», δήλωσε το υπουργείο.

«Από την αρχή του πολέμου, το Ισραήλ στοχεύει σκόπιμα παιδιά, γυναίκες και άλλους αμάχους. Δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί και συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων στην εκπαίδευση», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Περισσότερο από το 85% των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων τέθηκαν εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα της άμεσης και σκόπιμης στοχοποίησης, μια σημαντική πρόκληση για τις προσπάθειες να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία μετά το τέλος του πολέμου», τονίζεται.

17:23 Κηδείες στη Γάζα – Οι Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους

Δεν έχουν σταματημό οι κηδείες στη Γάζα, καθώς οι νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ αυξάνονται καθημερινά.

Τουλάχιστον 42 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα μετά τις επιθέσεις των IDF στην πόλη της Γάζας.

Δείτε φωτογραφίες από τις κηδείες:

17:14 Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, η χαλάρωση των νόμων για τα όπλα επιτρέπει στις Ισραηλινές γυναίκες να αγοράζουν περισσότερα

Ο αριθμός των Ισραηλινών γυναικών που υποβάλλουν αίτηση για άδεια οπλοφορίας έχει εκτοξευθεί, με τα στοιχεία του υπουργείου Ασφαλείας να αναφέρουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν υποβληθεί 42.000 αιτήσεις από γυναίκες για άδεια οπλοφορίας.

Τουλάχιστον 18.000 έχουν εγκριθεί, υπερτριπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των προπολεμικών αδειών που κατείχαν γυναίκες.

Η αύξηση αυτή έγινε δυνατή χάρη στη χαλάρωση των νόμων περί όπλων υπό τη δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και τον ακροδεξιό υπουργό ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Περισσότερες από 15.000 γυναίκες πολίτες κατέχουν πλέον πυροβόλο όπλο στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ 10.000 έχουν εγγραφεί σε υποχρεωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με το υπουργείο.

Αν και η άμεση αιτία για την αύξηση της αγοράς όπλων ήταν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπεν-Γκβιρ είχε ήδη υποσχεθεί να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα όταν έγινε υπουργός Ασφαλείας στα τέλη του 2022.

Υποσχέθηκε να αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που κατέχουν όπλα και να «αυξήσει την ικανότητα αυτοάμυνας».

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την οπλοκατοχή στο Ισραήλ περιλαμβάνουν πλέον να είναι κάποιος πολίτης ή μόνιμος κάτοικος άνω των 18 ετών, να έχει τη βασική γνώση της εβραϊκής γλώσσας και να περάσει από ιατρική εξέταση.

Ο πλήρης κατάλογος των απαιτήσεων καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους μη Εβραίους να αποκτήσουν άδεια.

Τον Μάρτιο, ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος είναι ο ίδιος έποικος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, χαιρέτισε την κατοχή όπλων από πολίτες όταν ξεπεράστηκε το όριο των 100.000, ενώ επιδείκνυε το δικό του όπλο σε μια συγκέντρωση.

17:04 H Κούβα θα υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης κατά του Ισραήλ

Η Κούβα θα υποστηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης κατά του Ισραήλ, με την οποία κατηγορεί το Τελ Αβίβ για «γενοκτονία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφασή της αποσκοπεί στο να «σταματήσουν οι φρικαλεότητες κατά του παλαιστινιακού λαού ως αποτέλεσμα της δυσανάλογης και αδιάκριτης χρήσης βίας από το Ισραήλ».

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Νότια Αφρική κατέθεσε προσφυγή κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, δηλώνοντας ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΔΔ διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει τις πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους, αν και δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός, όπως ζήτησε η Νότια Αφρική.

Ανταποκρινόμενο σε αίτημα έκτακτης ανάγκης που υπέβαλε η Νότια Αφρική, το ΔΔΔ διέταξε επίσης το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια στο κυβερνείο της Ράφα, η οποία μπορεί να επιφέρει στην παλαιστινιακή κοινότητα στη Γάζα συνθήκες ζωής που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

Παρά το κύμα διεθνών επικρίσεων, οι IDF ξεκίνησαν την επίθεσή τους στην πόλη, η οποία λέγεται ότι απέχει εβδομάδες από την ολοκλήρωσή της.

16:50 Φρικτές εικόνες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη της Γάζας

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιθέσεις σε περιοχές της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ayman Al Hassi

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ayman Al Hassi

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ayman Al Hassi

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ayman Al Hassi

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Ayman Al Hassi

16:38 «Τα παιδιά μου πεθαίνουν από την πείνα»

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο επίπεδο πείνας μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Λόγω της έλλειψης τροφίμων και βοήθειας που εισέρχεται, η πείνα εξαπλώνεται. Το Ισραήλ έχει διατηρήσει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Με δυσκολία μπορούμε να βρούμε μια φρατζόλα ψωμί και αν υπάρχει τρώμε μόνο ψωμί χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο», δήλωσε ο Σάμπερ Άχμαντ Σιχβέαλ, κάτοικος της Γάζας.

«Δεν έχουμε εισόδημα και ακόμη και τότε δεν υπάρχει τίποτα για να αγοράσουμε. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για ένα αξιοπρεπές γεύμα. Τα παιδιά μου και εγώ τρώμε μόνο μια φρατζόλα ψωμί και μόνο μια φορά την ημέρα», περιέγραψε.

Η οικογένεια Σιχβέαλ αποτελείται από έντεκα μέλη και ζει στην Μπέιτ Λαχία στα βόρεια. Ο Σιχβέαλ αγωνίζεται να κρατήσει τα παιδιά του στη ζωή, ακόμη και όταν γλιτώνουν τον θάνατο από τις σχεδόν συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ.

«Το ψυγείο είναι εντελώς άδειο, ούτε καν νερό δεν έχει. Τα παιδιά μου πεθαίνουν από την πείνα. Είναι πλέον μολυσμένο με έντομα και κατσαρίδες. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Τα τηγάνια είναι άδεια», σημείωσε.

16:28 Ισραηλινός αξιωματούχος Άμυνας λέει ότι αυξάνονται οι υποψίες ότι η επίθεση στην Καλκίλια ήταν «τρομοκρατική»

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο Άμυνας, αυξάνονται οι υποψίες ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης ήταν «τρομοκρατική επίθεση».

Φαίνεται επίσης ότι ο άνδρας που πυροβολήθηκε θανάσιμα σκόπευε να ψωνίσει στην πόλη.

16:19 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι και στη συνοικία Τουφάχ στην πόλη της Γάζας
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις λένε ότι σκότωσαν έναν Λιβανέζο που προμήθευε όπλα στη Χαμάς, με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Μπεκάα
  • Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν λόγω υποσιτισμού αυξήθηκε σε τέσσερα μέσα σε μία εβδομάδα, λέει ο διευθυντής της ιατρικής εγκατάστασης
  • Αγόρι από την Παλαιστίνη πέθανε μετά τον σοβαρό τραυματισμό του την περασμένη εβδομάδα από σφαίρα των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Ένας 66χρονος Ισραηλινός πολίτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην κατεχόμενη πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης
  • Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ λένε ότι στόχος της επίθεσης στην πόλη της Γάζας ήταν διοικητής της Χαμάς, ο Ραάντ Σαάντ

16:09 Ισραηλινά ΜΜΕ λένε ότι στόχος των επιθέσεων στην πόλη της Γάζας ήταν διοικητής της Χαμάς

Ανεπιβεβαίωτα ρεπορτάζ σε ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλούνται «αναφορές από τη Γάζα», υποστηρίζουν ότι στόχος των IDF στα χτυπήματα στην πόλη της Γάζας ήταν ο ανώτερος διοικητής της Χαμάς, Ραάντ Σαάντ.

Ο Σαάντ λέγεται ότι προηγουμένως ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων της Χαμάς.

Ο συγκεκριμένος διοικητής της Χαμάς θεωρούνταν ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της πόλης της Γάζας όταν οι IDF πραγματοποίησαν επιδρομή στο ιατρικό κέντρο τον Μάρτιο, αν και δεν εντοπίστηκε εκεί εκείνη τη στιγμή.

Οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς στην πόλη της Γάζας και θα παράσχουν σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

Τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα πλήγματα στη γειτονιά Τούφα της Γάζας και στον καταυλισμό Σάτι, δήλωσε στο Reuters ο Ισμαήλ Αλ-Θαουάμπτα, διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Χαμάς.

15:55 Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ

Oμάδα φιλοπαλαιστινίων φοιτητών να διαδηλώνουν μπροστά από το Hunter College στη Νέα Υόρκη για να καταδικάσουν τη συνέχιση του πολέμου.

Τα βίντεο δείχνουν φοιτητές να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες, να φορούν κεφίγια και να φωνάζουν συνθήματα κατά του πολέμου και της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Φοιτητικές πλατφόρμες ανέφεραν ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης επενέβη για να διαλύσει έναν καυγά μεταξύ ενός διαδηλωτή υπέρ της Παλαιστίνης και ενός Εβραίου διαδηλωτή.

15:43 Τέσσερα παιδιά πέθαναν από την πείνα μέσα σε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο Kamal Adwan

Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν στο νοσοκομείο λόγω υποσιτισμού αυξήθηκε σε τέσσερα μέσα σε μία εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Χουσάμ Αμπού Σαφία, διευθυντής του νοσοκομείου.

«Χάσαμε ένα παιδί στο τμήμα βρεφονηπιακών σταθμών του νοσοκομείου τις τελευταίες ώρες. Είναι το τέταρτο παιδί που πεθαίνει στο νοσοκομείο την τελευταία εβδομάδα λόγω υποσιτισμού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

15:30 Οι IDF λένε πως σκότωσαν στέλεχος της Χαμάς

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δολοφόνησε τον Αϊμάν Γκάτμα, στέλεχος της Χαμάς στο παράρτημα της παλαιστινιακής οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι στο Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF.

Η δολοφονία πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή Μπεκάα, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

Πηγές των IDF λένε ότι ο Γκάτμα ήταν υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων και άλλων πολεμικών μέσων για τη Χαμάς και την Jamaa Islamiya στο Λίβανο, καθώς και για την ανάπτυξη της τρομοκρατικής υποδομής στην περιοχή.

Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι ο Γκάτμα συμμετείχε στην προώθηση επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

15:23 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης βάφουν με κόκκινο σπρέι κτίριο του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία

Η ομάδα Palestine Action ανέφερε σε δήλωση στον ιστότοπό της ότι φοιτητές, σε συνεργασία με τη φιλοπαλαιστινιακή ομάδα, ψέκασαν το κτίριο.

«Ο χώρος, που χρησιμοποιείται για τις επερχόμενες τελετές αποφοίτησης του πανεπιστημίου, αντανακλά πλέον την παλαιστινιακή αιματοχυσία που έχει εμποτιστεί στα οικονομικά στοιχεία, την ερευνητική παραγωγή και την ιστορική κληρονομιά του πανεπιστημίου», ανέφερε η ομάδα.

15:13 Η Χαμάς καταγγέλλει την στοχοποίηση αμάχων από τον ισραηλινό στρατό

Η παλαιστινιακή οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Το Ισραήλ συνεχίζει τη βάναυση στοχοποίηση ανυπεράσπιστων αμάχων στη Γάζα και πραγματοποίησε νέες σφαγές στον καταυλισμό al-Shati, στο al-Mawasi και στη Ράφα. Αυτά τα εγκλήματα απαιτούν πιο αποτελεσματική δράση από τη διεθνή κοινότητα για να αναγκαστεί η κατοχή να σταματήσει τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις της. Η ισραηλινή κατοχή θα πληρώσει το τίμημα για τις παραβιάσεις της εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας και αυτά τα εγκλήματα δεν θα κάμψουν τη θέληση των Παλαιστινίων».

14:20 Τουλάχιστον 42 νεκροί μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού al-Shati

Τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Shati και στη συνοικία Tuffah στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας.

  • 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από επτά σπίτια που έγιναν στόχος στο al-Shati
  • 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη γειτονιά al-Tuffah

Πλάνα από την καταστροφή στο al-Shati [Προσοχή σκληρές εικόνες]:

https://x.com/QudsNen/status/1804452471433023542

14:11 Δωδεκάχρονος υπέκυψε στα τραύματά του – Είχε δεχθεί σφαίρα από τον ισραηλινό στρατό

Ένα παλαιστίνιο αγόρι πέθανε αφού τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα που έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κοντά στη Ραμάλα, στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωσή του, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το 12χρονο αγόρι πέθανε λόγω των κρίσιμων τραυμάτων που υπέστη πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε στο στομάχι κατά τη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στον καταυλισμό Αλ Αμάρι στη Ραμάλα.

14:02 Πλάνα δείχνουν το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στον καταυλισμό al-Shati

Πλάνα δείχνουν τα επακόλουθα της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στον καταυλισμό της πόλης της Γάζας.

Ένα άλλο χτύπημα αναφέρθηκε στη γειτονιά Tuffah.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μεγάλο αριθμό θυμάτων από τα πλήγματα.

Οι IDF δήλωσαν ότι θα δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα για τις επιθέσεις, οι οποίες, όπως είπαν, είχαν στόχο δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

13:04 Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν θύματα από τον βομβαρδισμό σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati, δυτικά της πόλης της Γάζας.

12:54 Οι ισραηλινές δυνάμεις δένουν τραυματισμένο Παλαιστίνιο σε όχημα για να τον χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα

Στη Τζενίν, βίντεο έδειξαν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα να περνάει μπροστά από ασθενοφόρα με έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο δεμένο στο καπό, σε μια περίπτωση που φαίνεται να τον χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για να δέσουν έναν άνθρωπο που είναι εμφανώς τραυματισμένος και πονάει στο καπό ενός τεθωρακισμένου οχήματος, καθώς αυτό κινείται μέσα στη Τζενίν, αφού πολιορκεί τουλάχιστον δύο σπίτια, τα ερευνά και συλλαμβάνει αρκετούς ανθρώπους», δήλωσε η δημοσιογράφος Nour Odeh, σε ρεπορτάζ από τη Ραμάλα.

«Αυτή η σοκαριστική εικόνα του τζιπ … είναι κάτι που επαναλαμβάνεται με διάφορους τρόπους στη Δυτική Όχθη και είναι αυτό που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλούν χρήση ανθρώπινων ασπίδων. Έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις», προσθέτει η ίδια.

Δείτε εικόνα από το τεθωρακισμένο όχημα του ισραηλινού στρατού:

Τεθωρακισμένο όχημα του ισραηλινού στρατού

Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περιθάλπουν δύο τραυματίες σε νοσοκομεία της Τζενίν, πρόσθεσε.

12:42 Πιθανή επίθεση των Χούθι σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν

Είναι η πρώτη μετά την επίθεση και βύθιση του πλοίου Tutor.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 60 επιθέσεις με στόχο συγκεκριμένα πλοία και έχουν εκτοξεύσει άλλους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εκστρατεία τους που έχει προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ναυτικών.

Ο καπετάνιος του πλοίου που έγινε στόχος αργά το βράδυ της Παρασκευής είδε «εκρήξεις κοντά στο πλοίο», ανέφερε το κέντρο ναυτικών εμπορικών επιχειρήσεων του βρετανικού στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου.

12:13 Στις 37.551 οι νεκροί στη Γάζα – Στις 85.911 οι τραυματίες

11:37 Αριθμοί απωλειών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 552 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.200 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης προβεί σε τουλάχιστον 9.300 συλλήψεις κατά την ίδια περίοδο.

11:30 Ο Νετανιάχου «δεν έχει όραμα» λέει ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Ταμίρ Μπάρντο δήλωσε στο Channel 12 του Ισραήλ ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έχει στρατηγική και όραμα για το μέλλον.

«Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει στην εξουσία και μας οδηγεί στην καταστροφή. Η απόλυτη νίκη για την οποία μιλάει θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι στρατιώτες.

«Ο Νετανιάχου δεν ακούει, δεν βλέπει, δεν σκέφτεται και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και δεν σκέφτεται για το κράτος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης».

11:18 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη γειτονιά Ζεϊτούν νοτιοανατολικά της Γάζας

10:44 Προειδοποίηση ΠΟΥ για αύξηση ασθενειών λόγω της ζέστης στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να επιτείνουν τα προβλήματα υγείας για τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό και τις σφοδρές μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει προειδοποιήσει ότι στη Γάζα ελλοχεύει τεράστια κρίση δημόσιας υγείας, λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, τροφής και ιατρικών προμηθειών.

«Έχουμε δει τεράστιο εκτοπισμό τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός αυτός και η ζέστη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στις ασθένειες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέεπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

«Έχουμε μόλυνση του νερού…και θα έχουμε πολύ περισσότερες απώλειες τροφίμων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Θα έχουμε έντομα, κουνούπια και μύγες, αφυδάτωση, θερμοπληξία».

10:31 Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας αναφέρει:

  • 430 μαθητές λυκείου έχουν σκοτωθεί
  • 12.500 μαθητές έχουν τραυματιστεί
  • 350 καθηγητές έχουν σκοτωθεί
  • 286 από τα 307 σχολικά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές

10:23 Ένοπλες συγκρούσεις ξεσπούν στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

09:54 Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν το Ισραήλ ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή τους σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε το Τελ Αβίβ ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή της εάν ξεσπάσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN που επικαλείται ανώνυμο ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η υπόσχεση φέρεται να δόθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ στην Ουάσινγκτον.

Η πηγή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια αλλά δεν θα αναπτύξουν χερσαία στρατεύματα.

09:28 Πυροβολήθηκε στο κεφάλι ο οδηγός του οχήματος που τυλίχτηκε στις φλόγες σε πόλη της Δυτικής Όχθης

Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που πήρε φωτιά έπειτα από πυροβολισμούς στην πόλη Qalqilya της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με το Al Jazeera πρόκειται για Ισραηλινό, 66 ετών ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές πρόκειται για έναν τακτικό πελάτη της αγοράς στην περιοχή.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στην Qalqilya και σκότωσαν δύο μαχητές που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση. Σε κοινή ανακοίνωση της αστυνομίας, των IDF και της Shin Bet αναφέρεται ότι οι δύο ήταν πράκτορες της Ισλαμικής Τζιχάντ, αλλά η Χαμάς δήλωσε ότι ήταν μέλη της.

09:12 Βάναυση επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον Παλαιστίνιου στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπαλάτα και Αϊν καθώς και σε διάφορες γειτονιές στη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επιτιθέμενοι σοβαρά σε έναν νεαρό άνδρα, όπως μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς το πρωί στη Ναμπλούς και χτύπησαν βάναυσα έναν νεαρό άνδρα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά την εισβολή τους.

Τοπικοί λογαριασμοί στο Telegram μοιράστηκαν πλάνα από έναν αριθμό ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν σε ένα κτίριο στη γειτονιά Ραφίντια στη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη.

08:52 Στις φλόγες όχημα στην κατεχόμενη πόλη Qalqilya της Δυτικής Όχθης

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα ισραηλινό όχημα δέχθηκε πυρά στην κατεχόμενη πόλη Qalqilya της Δυτικής Όχθης, με τον οδηγό να φέρεται να σκοτώθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εισβάλει στην πόλη ως απάντηση στους πυροβολισμούς. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

08:37 Οι ΗΠΑ διατάσσουν την επιστροφή του αεροπλανοφόρου που ηγείται της αποστολής κατά των Χούθι

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να διέταξαν το αεροπλανοφόρο USS Dwight D Eisenhower να επιστρέψει στην πατρίδα του, το αναφέρει η υπηρεσία ειδήσεων του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, επικαλούμενη ανώνυμο αξιωματούχο.

Το αεροπλανοφόρο που επιχειρεί στον Ειρηνικό πρόκειται να αντικαταστήσει το Eisenhower, το οποίο έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για περισσότερους από οκτώ μήνες, σε μια κατάσταση μάχης που σύμφωνα με το αμερικανικό Ναυτικό είναι η πιο έντονη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το αεροπλανοφόρο ηγείτο της αντίδρασης των ΗΠΑ στις επιθέσεις των Χούθις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ομάδα με έδρα την Υεμένη ξεκίνησε την εκστρατεία της τον Νοέμβριο, λέγοντας ότι στόχευε τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

08:12 Η ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό al-Mawasi περιελάμβανε δύο χτυπήματα – το δεύτερο ήταν θανατηφόρο: Έκθεση

Η ισραηλινή επίθεση κοντά στη βάση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στον καταυλισμό σκηνών al-Mawasi, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους την Παρασκευή, ξεκίνησε με μια έκρηξη πυρομαχικών που προκάλεσε μόνο έναν δυνατό κρότο και μια φωτεινή λάμψη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).

Η Μόνα Ασούρ, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε στην επίθεση, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι άνθρωποι βγήκαν έξω για να ερευνήσουν τι συνέβαινε μετά τον ήχο της πρώτης έκρηξης.

Τότε ήταν που χτύπησε το δεύτερο χτύπημα.

«Ήμασταν στη σκηνή μας, και χτύπησαν με μια ‘ηχητική βόμβα’ κοντά στις σκηνές του Ερυθρού Σταυρού, και τότε ο σύζυγός μου βγήκε έξω με τον πρώτο ήχο», δήλωσε η Ασούρ στο AP, έξω από το νοσοκομείο Nasser στο κοντινό Khan Younis.

«Στη συνέχεια χτύπησαν με τη δεύτερη, η οποία ήταν λίγο πιο κοντά στην είσοδο του Ερυθρού Σταυρού», είπε.

Ο Hasan al-Najjar δήλωσε ότι οι δύο γιοι του σκοτώθηκαν βοηθώντας ανθρώπους που πανικοβλήθηκαν μετά την πρώτη έκρηξη.

07:46 «Εγκληματικός» και «ανήθικος» ο ισραηλινός στρατός

Η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «ανήθικος» παράλληλα με το ότι είναι «ένας από τους πιο εγκληματικούς στρατούς στον κόσμο».

Επικαλούμενη τον Κρις Σιντότι, μέλος της Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιτροπής Έρευνας (COI) του ΟΗΕ, ο οποίος έκανε την αρχική παρατήρηση για την εγκληματικότητα του ισραηλινού στρατού, η Albanese δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να είναι κανείς πνευματική αυθεντία για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά πρότυπα στα οποία έχουν πέσει [και πολλοί παράνομοι έποικοι]», πρόσθεσε.

07:23 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε τέσσερις περιοχές στο νότιο Λίβανο

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας της Παρασκευής και οι στόχοι εντοπίστηκαν στην πόλη Κιάμ του Λιβάνου, στην περιοχή Μέις ελ-Τζαμπάλ και στην περιοχή των χωριών Ταϋμπέχ και Ταλούσε, ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ.

Στόχος των επιθέσεων ήταν «στρατιωτικές δομές» της Χεζμπολάχ, «τρομοκρατικές υποδομές» και μια «στρατιωτική θέση», ανέφερε ο στρατός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδευόταν από κοκκώδη, εναέρια πλάνα από τοποθεσίες που χτυπήθηκαν με τεράστιες εκρήξεις.

07:00 ΟΗΕ: Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας στερεί από 40.000 περίπου μαθητές τις ενδοσχολικές εξετάσεις

Οι άσχημες επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους μαθητές από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, καθώς περίπου 39.000 μαθητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις Γενικές Εξετάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής (γνωστές ως Tawjihi), οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Εκτός από τους 625.000 μαθητές στη Γάζα που δεν έχουν πάει σχολείο από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, την καταστροφή σχολείων και πανεπιστημίων και τους περισσότερους από 7.000 Παλαιστίνιους μαθητές και 378 εκπαιδευτικούς που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις, περίπου 39.000 μαθητές λυκείου «στερούνται την ευκαιρία» να δώσουν εξετάσεις, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας, 1.320 μαθητές από τη Γάζα που βρίσκονται εκτός της εμπόλεμης περιοχής υποστηρίζονται για να δώσουν εξετάσεις Tawjihi σε 29 αραβικές χώρες.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024