Μέκκα: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί προσκυνητές, αναγνωρίστηκαν 500
Σε τραγωδία χωρίς τέλος εξελίσσεται το προσκύνημα στη Μέκκα για τους μουσουλμάνους, καθώς οι νεκροί ξεπερνούν τους χίλιους.
Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το φετινό προσκύνημα Χατζ έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 500 και ο πραγματικός απολογισμός θα μπορούσε να είναι υπερδιπλάσιος, καθώς δημοσιεύτηκαν αναφορές ότι 658 Αιγύπτιοι πιστοί έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή προς τη Μέκκα εν μέσω υπερβολικής ζέστης.
Τουλάχιστον 14 Μαλαισιανοί, 165 Ινδονήσιοι, 68 Ιορδανοί, 35 Πακιστανοί, 35 Τυνήσιοι, 11 Ιρανοί και 98 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές κάθε χώρας. Άλλοι 22 Ιορδανοί νοσηλεύονται και 16 εξακολουθούν να αγνοούνται, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας. Δεκάδες Ιρανοί έχουν επίσης νοσηλευτεί λόγω θερμοπληξίας και άλλων καταστάσεων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του CNN, ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των νεκρών του φετινού προσκυνήματος ανέρχεται σε τουλάχιστον 460.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημα στοιχεία. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις γνωρίζουν μόνο τους προσκυνητές που έχουν εγγραφεί και έχουν ταξιδέψει στη Μέκκα στο πλαίσιο της ποσόστωσης της χώρας τους, υπάρχουν φόβοι για περισσότερους θανάτους μεταξύ των μη εγγεγραμμένων προσκυνητών. Περισσότεροι από 300.000 προσκυνητές που ταξίδεψαν χωρίς άδεια απομακρύνθηκαν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν φόβοι πως οι προσκυνητές ήταν πολλαπλάσιοι.
Οι προσκυνητές πραγματοποίησαν το φετινό ταξίδι σε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες έως και 49 βαθμούς Κελσίου.
Η Αίγυπτος έχει τις περισσότερες απώλειες προσκυνητών
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι έδωσε επίσης εντολή «για ταχύτατο συντονισμό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των σωμάτων» των νεκρών, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών Αιγυπτίων ανέρχεται σε 28, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη. Ωστόσο, αναφέρεται ευρέως από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και άλλα πρακτορεία ότι στη διαδρομή έχασαν τη ζωή τους 500 έως 660 Αιγύπτιοι.
Χιλιάδες άλλοι έχουν νοσηλευτεί για θερμοπληξία αφού εκτιμάται ότι πλήθος 1,8 εκατομμυρίων μουσουλμάνων αντιμετώπισε τις υψηλές θερμοκρασίες.
Το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας εφάρμοσε μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ψύξης κατά μήκος της επίσημης διαδρομής, και προέτρεψε τους προσκυνητές να χρησιμοποιούν ομπρέλες και να παραμένουν ενυδατωμένοι, ανέφερε το Associated Press. Παρόλα αυτά, η φετινή εκδήλωση επισκιάστηκε από τραγωδία, εγείροντας ερωτήματα για το αν θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων.
Πηγή κύρους και εσόδων
Το Χατζ αποτελεί πηγή γοήτρου για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του θεματοφύλακα των δύο ιερών τζαμιών ως θεματοφύλακας των ιερότερων χώρων του Ισλάμ. Ωστόσο, το προσκύνημα αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων για τη σαουδαραβική οικονομία. Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ το 2015, η Σαουδική Αραβία δρομολόγησε ένα έργο ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα ώστε να φιλοξενήσει 300.000 επιπλέον πιστούς.
Ένα χρόνο αργότερα, ο τότε αναπληρωτής πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προσδιόρισε το προσκύνημα ως βασική συνιστώσα ενός σχεδίου για τη διαφοροποίηση της σαουδαραβικής οικονομίας έως το 2030.
Οι ειδικοί λένε ότι με τις πωλήσεις πετρελαίου να αποφέρουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα στο βασίλειο, το οικονομικό όφελος του προσκυνήματος είναι οριακό σε σύγκριση με αυτό. Αλλά το μεγάλο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό του θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά πλούτη στο βασίλειο μακροπρόθεσμα.
Τα έσοδα από το προσκύνημα προβλεπόταν ότι θα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα δημιουργούσαν 100.000 θέσεις εργασίας για τους Σαουδάραβες, όταν το βασίλειο θα προσέλκυε περίπου 21 εκατομμύρια πιστούς ετησίως κατά τη διάρκεια του 10ήμερου προσκυνήματος Χατζ καθώς και του ετήσιου προσκυνήματος Ουμρά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Reuters. Η κυβέρνηση στοχεύει σε 30 εκατομμύρια προσκυνητές έως το 2030.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο αποτελείται από εξόριστους Σαουδάραβες αντιφρονούντες, καταδίκασε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για την «αμέλειά» τους απέναντι στους προσκυνητές, κάνοντας λόγο για «συστηματική συσκότιση των μέσων ενημέρωσης» σχετικά με τους θανάτους.
H προσωπική εμπειρία ενός ταξιδιωτικού πράκτορα
Ο Μοχάμεντ Άτσα, διοργανωτής του Χατζ για μια ιδιωτική ομάδα, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένας τυπικός προσκυνητής μπορεί να χρειαστεί να περπατήσει τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα την ημέρα. Αυτό τους εκθέτει σε θερμοπληξία, κόπωση και έλλειψη διαθέσιμου νερού. «Αυτό είναι το 18ο Χατζ μου, και από την εμπειρία μου, οι ελεγκτές της Σαουδικής Αραβίας δεν διευκόλυναν τα πράγματα. Ελέγχουν, αλλά δεν βοηθούν», είπε.
«Τα προηγούμενα χρόνια, οι αναστροφές για την πρόσβαση στις σκηνές ήταν ανοιχτές, αλλά τώρα όλες αυτές οι διαδρομές έχουν κλείσει (ακολουθούν διαδρομή «λαβύρινθου» με υποχρεωτικό κύκλο). Ως αποτέλεσμα, ένας απλός προσκυνητής, ακόμη και αν μένει σε σκηνή κατηγορίας Α στη Ζώνη Ι, πρέπει να περπατήσει 2,5 χιλιόμετρα μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού για να φτάσει στη σκηνή του», εξηγεί.
«Αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη σε αυτή τη διαδρομή, κανείς δεν θα σας φτάσει για 30 λεπτά. Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για τη διάσωση ζωών, ούτε υπάρχουν σημεία υδροδότησης κατά μήκος αυτών των διαδρομών», προσθέτει ο Άτσα στο BBC.
Τι συμβαίνει αν κάποιος πεθάνει εκτελώντας το Χατζ;
Όταν ένας προσκυνητής πεθαίνει κατά την εκτέλεση του Χατζ, ο θάνατος αναφέρεται στην Αποστολή Χατζ. Χρησιμοποιούν βραχιολάκια ή ταυτότητες λαιμού για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα. Στη συνέχεια, παίρνουν πιστοποιητικό γιατρού και η Σαουδική Αραβία εκδίδει πιστοποιητικό θανάτου. Οι νεκρικές προσευχές γίνονται σε σημαντικά τζαμιά, όπως το Μαστζίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα ή το τζαμί του Προφήτη στη Μεδίνα, ανάλογα.
Η σορός πλένεται, τυλίγεται και μεταφέρεται σε καταψύκτες που παρέχονται από τη σαουδαραβική κυβέρνηση, η οποία καλύπτει όλα τα έξοδα. Οι ταφές είναι απλές, χωρίς σημάδια, μερικές φορές με πολλά πτώματα σε ένα μέρος. Το βιβλίο του νεκροταφείου καταγράφει ποιος είναι θαμμένος πού, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να επισκεφθούν τους τάφους αν θέλουν.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, με τη βοήθεια διαφόρων ομάδων και της Ερυθράς Ημισελήνου, λέει ότι διασφαλίζει «αξιοπρεπείς και με σεβασμό διαδικασίες ταφής».
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»