Απόστολος Λύτρας: Γιατί τον στηρίζει η πρώην σύζυγος – Τι λέει ψυχολόγος για την υπόθεση
Η ψυχολόγος, Φρόσω Φωτεινάκη, εξηγεί τις συμπεριφορές όσων εμπλέκονται με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Λύτρα
Ο Απόστολος Λύτρας συνεχίζει να κρατείται στην VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού μετά την εκτέλεση του εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του, για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, η οποία φέρεται αποφασισμένη τις επόμενες μέρες να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου και ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια της κόρης τους.
Το συγκεκριμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας είναι μόνο ένα από τα πάρα πολλά άλλα που έχουν καταγραφεί – και τα περισσότερα έχουν ως θύματα γυναίκες.
Πρόκειται για την έμφυλη βία, όπως σημειώνει, μιλώντας στο MEGA, η ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη.
«Πολλές φορές νομίζουμε ότι βοηθάμε τα παιδιά μας με το να στηρίζουμε τους θύτες»
«Οι γυναίκες έμαθαν πως είχαν δικαίωμα να καταγγείλουν. Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν καταλαβαίναμε τι συνιστά ένα βίαιο επεισόδιο. Το κανονικοποιούσαμε και τώρα βγαίνουμε μπροστά. Για τα παιδιά μας θα βγαίνουμε μπροστά και δεν θα κάνουμε πίσω. Έχουν γίνει βήματα με το να μπαίνουν ψυχολόγοι στα σχολεία. Η ενσυναίσθηση είναι ένα σπουδαίο μάθημα και σε άλλα κράτη υπάρχουν. Περιμένουμε την πολιτεία να μας βοηθήσει σε αυτό».
«Υπερεκτίμησε τη δύναμή του ο Λύτρας»
Σε σχέση με την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, η ψυχολόγος εξήγησε πού οφείλεται το ότι ο έμπειρος ποινικολόγος παραβίασε τους περιοριστικούς όρους, σημειώνοντας πως πολλές φορές οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τη δύναμή τους και εκεί χάνουν την γνώση ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες.
«Πολύ συχνά υπάρχει ένας ναρκισσισμός» πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη λέξη ‘’συγγνώμη’’. Η λέξη συγγνώμη είναι μέρος του φαύλου κύκλου της βίας. Όλοι οι θύτες επανέρχονται ζητώντας συγγνώμη. Εκεί τον θύμα νιώθει παγιδευμένο και έρχεται η συγχώρεση. Μεγάλη προσοχή σε αυτές τις συγγνώμες. Ένας θύτης μπορεί να αλλάξει αλλά δεν το κάνει συχνά. Δεν έρχονται συχνά σε εμάς οι θύτες. Έχουμε ευθύνη εμείς να κάνουμε τα θύματα να αγαπήσουν τον εαυτό τους ενώ μπορούμε να δούμε και μαζί το σχέδιο εξόδου».
Όπως είπε η ειδικός, ο φαύλος κύκλος της βίας έχει φάσεις:
«Η περσόνα που παρουσιάζουμε προς τα έξω δεν πρέπει να συνδέεται με την ψυχή μας. Οι θύτες προσπαθούν να κάνουν πολύ μικρά τα θύματά τους. Είναι εξαρτημένοι από τα θύματα. Οι δομές που έχουν συσταθεί για την ενδοοικογενειακή βία κάνουν μία εξαιρετική δουλειά. Έχουμε ευθύνη προς τον συνάνθρωπό μας. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για να μην αναταράξουμε το μοντέλο του πατέρα. Δεν θα συγκαλύψουμε κάποιον που πρέπει να καταλάβει τα λάθη του».
Γιατί η πρώην σύζυγος στηρίζει τον Λύτρα
Βασικό ρόλο στην υπόθεση Λύτρα, έχει η πρώην σύζυγος του ποινικολόγου η οποία τον επισκέφθηκε μάλιστα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η πρώην σύζυγος του Απόστολου Λύτρα, είναι 48 ετών και εργάζεται επίσης ως δικηγόρος. Το ζευγάρι απέκτησε 2 κόρες και χώρισε το 2014. Είχαν δύσκολο παρελθόν. Όταν ο δικηγόρος ήταν 30 ετών είχαν «χάσει» ένα παιδί. Πρόκειται για την ίδια γυναίκα που το 2017 είχε μηνύσει τον Απόστολο Λύτρα για ενδοοικογενειακή βία.
Ενώπιον της ανακρίτριας ωστόσο, υποστήριξε πως υπήρξε υπερβολική.
«Ποτέ δεν υπήρξε βιαιότητα από μέρους του ούτε σε εμένα ούτε στα παιδιά του. Θα ήταν άδικο να πω κάτι εναντίον του. Είναι εξαιρετικός πατέρας και άνθρωπος», ανέφερε στην κατάθεσή της.
Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά αυτή της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα, η ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη σημείωσε:
«Πολλές φορές νομίζουμε ότι βοηθάμε τα παιδιά μας με το να στηρίζουμε. Γύρω από τους θύτες υπάρχουν θύματα που είναι στα χέρια τους χειραγωγημένα».
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»