Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφή το καλοκαίρι: Συμβουλές για να τη βελτιώσεις χωρίς κόπο

Διατροφή το καλοκαίρι: Συμβουλές για να τη βελτιώσεις χωρίς κόπο

Το καλοκαίρι αποτελεί μία ιδιαίτερη εποχή, που επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού μας αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτή είναι ίσως η πιο κατάλληλη εποχή για να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, που θα συμβάλει στην προσαρμογή του οργανισμού στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στην γενικότερη καλή υγεία του.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο καιρός είναι ζεστός, τρώμε λιγότερο, δεν προτιμούμε τις σάλτσες και τα καυτερά, ενώ επιλέγουμε τρόφιμα εύπεπτα και δροσερά.

Έτσι, απαλλάσσουμε τον οργανισμό μας από τον κόπο της πέψης γευμάτων πολύ πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά. Αυτό απο μόνο του μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Όμως η μείωση της πρόσληψης τροφής θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Πιες 8-10 νερό ποτήρια ημερησίως και απέφυγε την κατανάλωση αναψυκτικών διότι είναι πλούσια σε ζάχαρη

Το κλειδί για όλα αυτά είναι ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής. Ακολουθούν 4+1 απλοί τρόποι για να βελτιώσεις τη διατροφή σου κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Φτιάξε ένα υγιεινό πιάτο

Εξισορρόπησε την κατανάλωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λίπους, φρούτων και λαχανικών. Ιδανικά το μισό σου πιάτο θα πρέπει ν’ αποτελείται απο φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα και σαλάτες, και το υπόλοιπο μισό θα πρέπει να είναι μια ποικιλία απο πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το αυγό και τα όσπρια και υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, η πατάτα και το ρύζι.

Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Μία εξαιρετική επιλογή είναι τα είδη με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, αγγούρια, τομάτες, σέλερι, πιπεριές, μούρα, μαρούλια, σπανάκι κ.λπ.

Αύξησε την πρόσληψη υγρών

Η ζέστη του καλοκαιριού οδηγεί σε μεγαλύτερη εφίδρωση. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει να μην υπερθερμανθεί το σώμα και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σου.

Ξεκίνα λοιπόν, τη μέρα σου μ’ ένα μεγάλο ποτήρι νερό και παρακολούθησε την πρόσληψη υγρών κατα τη διάρκεια της ημέρας ώστε να διασφαλίσεις ότι έχεις επαρκή ενυδάτωση. Συγκεκριμένα, πιες 8-10 νερό ποτήρια ημερησίως και απέφυγε την κατανάλωση αναψυκτικών διότι είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Το καλοκαίρι πιες 8-10 νερό ποτήρια ημερησίως και απέφυγε την κατανάλωση αναψυκτικών

Να ελέγχεις την πρόσληψη καφεΐνης

Αυξάνοντας την ποσότητα της καφεΐνης αυξάνεις και τον κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς έχει μια ήπια διουρητική επίδραση που οδηγεί σε συχνή ούρηση. Περιόρισε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 κούπες την ημέρα για να μειώσεις την πιθανότητα αφυδάτωσης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πονοκέφαλο.

Επίσης, κατανάλωνε αλκοόλ με μέτρο. Το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια υγρών και τη θερμοκρασία του σώματος.

Μην παραλείπεις το πρωινό

Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να παραλείψουμε το πρωινό μας με το σκεπτικό να γλυτώσουμε κάποιες θερμίδες. Ωστόσο, η πρακτική αυτή ίσως δε θα πρέπει να ενθαρρύνεται καθώς από πολλές κλινικές μελέτες φαίνεται ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος αποτελεί σύμμαχο τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην καλύτερη διαχείρισή του.

Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης πρωινού και της αύξησης του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, τα άτομα που παραλείπουν συχνά το πρωινό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας κατά 11% σε σχέση με άτομα που δεν το παραλείπουν τακτικά.

Πες «όχι» στις διάσημες δίαιτες

Τέλος, μην πέφτεις στην παγίδα με τις διάσημες δίαιτες. Αν και μοιάζει αρκετά δελεαστικό να δοκιμάσεις μια διάσημη δίαιτα που βρήκες στο διαδίκτυο, μην το κάνεις, καθώς ενδέχεται να έχει κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία σου. Καλύτερα να έρθεις σε επαφή με κάποιον διαιτολόγο για να ενημερωθείς πληρέστερα για τις δίαιτες και να σου προτείνει αυτή που θεωρεί κατάλληλη για την περίπτωσή σου.

Sports in

Ο Ντόρσεϊ μπορεί να ξεπεράσει τον… εαυτό του

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μπορεί να παίξει καλύτερα απ' την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024