Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Λύθηκε το μυστήριο της «άγνωστης αίσθησης» στο πέος και την κλειτορίδα

Λύθηκε το μυστήριο της «άγνωστης αίσθησης» στο πέος και την κλειτορίδα

Ομάδες νευρικών κυττάρων στα γεννητικά όργανα αντιδρούν στις δονήσεις και προκαλούν διέγερση. Η λειτουργία τους παρέμενε μυστηριώδης εδώ και πάνω από 150 χρόνια.

Έχουν περάσει πάνω από 150 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκαν οι «κορύνες του Κράουζε» στα γεννητικά όργανα, πυκνές ομάδες νευρικών κυττάρων των οποίων η λειτουργία παρέμενε άγνωστη μέχρι σήμερα.

Το παλιό μυστήριο φαίνεται πως λύθηκε μετά την άρση των ταμπού στην έρευνα και την βελτίωση των εργαλείων μοριακής βιολογίας.

Οι κορύνες του Κράουζε, αναφέρουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ στο περιοδικό Nature ενεργοποιούνται από δονήσεις και προκαλούν στύση του πέους και διέγερση της κλειτορίδας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα ευρήματα όμως σχεδόν σίγουρα ισχύουν και για τον άνθρωπο και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την στυτική δυσλειτουργία και τον πόνο του κόλπου στη διάρκεια του σεξ.

Παρόμοιοι αισθητικοί υποδοχείς είναι γνωστό ότι υπάρχουν στο δέρμα, για παράδειγμα στις άκρες των δακτύλων, όπου αντιλαμβάνονται τους κραδασμούς καθώς το δέρμα κινείται πάνω σε τραχιές επιφάνειες.

Αντίθετα, οι κορύνες του Κράουζε στα γεννητικά όργανα δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα. «Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να συζητήσουν το θέμα» είπε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Ντέιβιντ Γκίντι της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, επικεφαλής της μελέτης. «Εγώ πάντως δεν δυσκολεύομαι επειδή η βιολογία του θέματος είναι τόσο ενδιαφέρουσα».

Συχνότητες δονητή

Ο Γκίντι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μηχανικά και ηλεκτρικά ερεθίσματα για να διεγείρουν τις κορύνες του Κράουζε σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα νευρικά κύτταρα αντιδρούν και μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα όταν εκτίθενται σε δονήσεις με συχνότητα 40-80 hetz.

Οι κορύνες του Κράουζε, (μοβ) είναι πυκνότερες στην κλειτορίδα (αριστερά) από ό,τι στο ΄πέος ( Lijun Qi, Michael Iskols, David Ginty

Όπως επισήμανε ο Γκίντι, αυτές είναι οι συχνότητες στις οποίες δονούνται πολλά ερωτικά βοηθήματα. Όπως φαίνεται, είπε, οι κατασκευαστές κατάφεραν να βρουν τις βέλτιστες συχνότητες πριν τις ανακαλύψει η επιστήμη.

Ακόμα, η ανατομική εξέταση έδειξε ότι το πέος και η κλειτορίδα έχουν περίπου ίδιο αριθμό κορυνών του Κράουζε. Η διαφορά είναι ότι οι δομές αυτές είναι 15 φορές πυκνότερες στην κλειτορίδα, η οποία είναι μικρότερη από το πέος. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί τα γυναικεία γεννητικά όργανα είναι τόσο ευαίσθητα, λένε οι ερευνητές.

Γενετική τροποποίηση

Για να εξετάσουν τη λειτουργία των υποδοχέων, οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία απουσίαζαν οι κορύνες. Τα πειραματόζωα αυτά ήταν ανίκανα να ζευγαρώσουν, ένδειξη ότι οι κορύνες του Κράουζε είναι απαραίτητες στη σεξουαλική επαφή.

Ακόμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη τεχνική της «οπτογενετικής» για να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένα στα πειραματόζωα στα οποία οι κορύνες του Κράουζε ενεργοποιούνταν με παλμούς φωτός. Σε ποντίκια που βρίσκονταν σε γενική αναισθησία, η ενεργοποίησή τους προκαλούσε στύση στα αρσενικά και συσπάσεις του κόλπου στα θηλυκά.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι κορύνες του Κράουζε μεταδίδουν σήματα σε μια εξειδικευμένη αισθητική περιοχή της σπονδυλικής στήλης, της οποίας η διέγερση προκαλεί στύση και συσπάσεις των γεννητικών οργάνων ακόμα και αν η επικοινωνία της σπονδυλικής στήλης με τον εγκέφαλο έχει κοπεί.

Το συμπέρασμα που προκύπτει ότι η διέγερση των γεννητικών οργάνων είναι αυτόματο ανακλαστικό.

Το μυστήριο φαίνεται λοιπόν ότι λύθηκε, παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα, λένε οι ερευνητές.

Επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν αν οι κορύνες του Κράουζε δημιουργούν απολαυστικές αισθήσεις στον εγκέφαλο και αν η ευαισθησία τους φθίνει με την πάροδο των χρόνων.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024