Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΑΙ: Η έκρηξή της ταράζει τα νερά στον κλάδο τεχνολογίας - Πάνω από 1 τρισ. δολ. θα απαιτηθούν

ΑΙ: Η έκρηξή της ταράζει τα νερά στον κλάδο τεχνολογίας – Πάνω από 1 τρισ. δολ. θα απαιτηθούν

Η εκπαίδευση και λειτουργία των νέων μοντέλων AI διαμορφώνουν νέα δεδομένα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι τα data centers θα πρέπει να αναθεωρηθούν πλήρως για να χειριστούν τις απαιτήσεις από την γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, ουσιαστικά διπλασιάζοντας το ποσό που έχει ήδη διατεθεί στην ψηφιακή υποδομή, για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των νέων μοντέλων AI, σύμφωνα με τους FT.

H AI έρχεται με φόρα

Η ίδια η Nvidia ήταν ο πιο προφανής δικαιούχος αυτού. Η ιλιγγιώδης άνοδος του χρηματιστηρίου την έχει μετατρέψει στην πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Ωστόσο, μια σειρά ανακοινώσεων κερδών και συμφωνιών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη τις τελευταίες δύο εβδομάδες έφερε επίσης ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η έκρηξη που προκλήθηκε από την κυκλοφορία του δημιουργικού chatbot AI της OpenAI, ChatGPT, εξαπλώνεται. Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε αν το κύμα δαπανών θα είναι βιώσιμο ή αρκετά μεγάλο για να δικαιολογήσει την τεράστια άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, αλλά τουλάχιστον έφερε κάποια ανακούφιση για τους ταύρους.

Άνοδος για όλους

Οι μετοχές της κατασκευάστριας τσιπ Broadcom, για παράδειγμα, έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 20% από τότε που ανέφερε την τελευταία αύξηση των πωλήσεών της που προκλήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη. Μια άλλη άνοδος όπως αυτή και θα ενταχθεί στον σπάνιο όμιλο εταιρειών τεχνολογίας αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, περισσότερο από έξι φορές περισσότερο από ό, τι άξιζε πριν από μισή δεκαετία.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων AI απαιτούσε πολύ ταχύτερες συνδέσεις μεταξύ μεμονωμένων επεξεργαστών

Μεγάλο μέρος της αύξησης προήλθε από τη ζήτηση για επιταχυντές AI, τα τσιπ που σχεδιάζει η Broadcom για πελάτες όπως η Google για να επιταχύνουν τους υπολογισμούς AI τους. Αλλά η ραγδαία ανάπτυξή της δείχνει επίσης τον σημαντικότερο ρόλο που έχει διαδραματίσει η δικτύωση υψηλής ταχύτητας στα κέντρα δεδομένων.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που απαιτείται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων AI απαιτούσε πολύ ταχύτερες συνδέσεις μεταξύ μεμονωμένων επεξεργαστών, καθώς και μεταξύ των διαφορετικών μηχανών που λειτουργούν μέσα σε κέντρα δεδομένων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Broadcom, Hock Tan, εκτίμησε ότι η δικτύωση θα αντιπροσωπεύει το 40% των πωλήσεων τσιπ AI της εταιρείας του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της κατασκευάστριας λογισμικού Oracle, μιας εταιρείας που άργησε να μπει στο cloud, σημείωσαν άνοδο 17% μετά την είδηση μιας συμφωνίας για την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της OpenAI στην υποδομή cloud της. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη μεταφορά της υπηρεσίας cloud Azure του συνεργάτη της OpenAI, της Microsoft, σε ένα γιγαντιαίο νέο κέντρο δεδομένων Oracle – μια σχέση μεταξύ δύο από τους παλαιότερους εχθρούς της βιομηχανίας τεχνολογίας που κάποτε θα ήταν αδιανόητη.

Αλλού, ακόμη και η Hewlett Packard Enterprise, η οποία φαινόταν να χάνει την αυξανόμενη ζήτηση για διακομιστές AI που έχει ανεβάσει τους ανταγωνιστές Supermicro και Dell, τελικά έπιασε ένα διάλειμμα στη Wall Street. Οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά 24% μετά τα κέρδη, καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τη θέση της στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Καθώς ειδήσεις όπως αυτή έχουν τροφοδοτήσει ελπίδες ότι η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης εξαπλώνεται σε περισσότερους προμηθευτές, πολλά πράγματα γίνονται σαφή. Το ένα είναι ότι ο αντίκτυπος φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένος, καλύπτοντας πολλά διαφορετικά μέρη της «τεχνολογικής στοίβας» – την ιεραρχία των εξαρτημάτων από τσιπ έως λογισμικό που απαιτούνται για τη λειτουργία των σημερινών πολύπλοκων συστημάτων πληροφορικής.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ντόρσεϊ μπορεί να ξεπεράσει τον… εαυτό του

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ μπορεί να παίξει καλύτερα απ' την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024