ΗΠΑ: Καμπανάκι για την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Κίνα προκαλεί στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό με «βαθιά αποσταθεροποιητικές» ενέργειες
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι βαθιά ανησυχητική και ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας στην αμφισβητούμενη πλωτή οδό είναι «βαθιά αποσταθεροποιητικές».
Ο Κρίτενμπρινκ έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ανόι, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Βιετνάμ αποτελεί έναν επιπλέον παίκτη στην περιοχή.
«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες της Κίνας, ιδιαίτερα οι πρόσφατες ενέργειές της, γύρω από το Second Thomas Shoal (σ.σ. μια διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή), έναντι των Φιλιππίνων ήταν ανεύθυνες, επιθετικές, επικίνδυνες, βαθιά αποσταθεροποιητικές», είπε ο Κρίτενμπρινκ μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης στο Ανόι, όπως αποκάλυψε το Reuters.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν θαλάσσιο δίαυλο μέσω του οποίου διακινούνται περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Φιλιππινέζων συμμάχων μας», είπε ο Κριτενμπρίνκ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε καταστήσει σαφές, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, στο Πεκίνο ότι οι υποχρεώσεις αμοιβαίας άμυνας που έχει με τις Φιλιππίνες ήταν «αμετακίνητες».
Την Παρασκευή, αξιωματούχοι των Φιλιππίνων δήλωσαν ότι δεν σκέφτονται να επικαλεστούν την αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τις ΗΠΑ, αφού κατηγόρησαν την Κίνα για επιθετική διακοπή της αποστολής ανεφοδιασμού στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αμφισβήτησε τον απολογισμό των Φιλιππίνων, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει την Πέμπτη ότι τα απαραίτητα μέτρα που ελήφθησαν ήταν νόμιμα, επαγγελματικά και κατανοητά.
ΗΠΑ – Κίνα: Πόλεμος δηλώσεων για το διεθνές δίκαιο
«Πιστεύουμε ότι κάθε χώρα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα στον θαλάσσιο τομέα», απάντησε από τη μεριά του ο αμερικανός βοηθός ΥΠΕΞ.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν θαλάσσιο δίαυλο μέσω του οποίου διακινούνται μέσω εμπορικών πλοίων περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ διάφορα τμήματα διεκδικούνται από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.
Το 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν είχαν νομική βάση, μια απόφαση που το Πεκίνο απέρριψε.
Ο Κρίτενμπρινκ έφτασε στο Ανόι την Παρασκευή μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βιετνάμ, η οποία επικρίθηκε δριμύτατα από την Ουάσιγκτον.
«Μόνο το Βιετνάμ μπορεί να αποφασίσει πώς θα διαφυλάξει καλύτερα την κυριαρχία του και θα προωθήσει τα συμφέροντά του», είπε ο Κρίτενμπρινκ όταν ρωτήθηκε για την άποψή του για την εξωτερική πολιτική του Βιετνάμ και την υποδοχή του Πούτιν.
Το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ αναβάθμισαν επίσημα τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση, την υψηλότερη βαθμίδα του Βιετνάμ στη διπλωματική του κατάταξη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανόι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις