Αν έχετε κουραστεί από τον μαζικό τουρισμό και τις πόλεις που βυθίζονται από τα πλήθη, υπάρχουν, ευτυχώς, ακόμα ευρωπαϊκοί προορισμοί που διατηρούν την αυθεντικότητά τους.
Από τη Ρουμανία και την Πολωνία μέχρι την Ιταλία και την Ισπανία, οι πόλεις που ακολουθούν συγκεντρώνουν πολιτισμό, εξαιρετική γαστρονομία και φυσικό πλούτο, που μπορούν να καλύψουν και τον πιο ψαγμένο ταξιδιώτη.
Αρχιτεκτονική και ευεξία στο Βουκουρέστι
Το «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης» συνδυάζει δυναμικά τις παραδόσεις του χθες με τις σύγχρονες εξελίξεις, συνθέτοντας το πλαίσιο ενός οικονομικού μεν αλλά συνεχώς εξελισσόμενου προορισμού. Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας –και βορειότερο τμήμα των Βαλκανίων- συνδυάζει τρεις τύπους αρχιτεκτονικής με μοναδικό τρόπο. Παρατηρώντας τα κτίρια στο Βουκουρέστι θα συναντήσετε στοιχεία του 19ου αιώνα και της belle époque, την κομμουνιστική ιστορία του 20ού αιώνα, αλλά και τη μοντέρνα πλευρά της.
Επιβάλλεται να επισκεφθείτε το Παλάτι της Βουλής (πρώην Σπίτι του Λαού), που εγκαινιάστηκε το 1980 από τον Νικολάε Τσαουσέσκου και θεωρείται το μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Πρόκειται για το ορόσημο που συμβολίζει την αναταραχή της σοβιετικής περιόδου. Και αν επιθυμείτε να χαλαρώσετε, το Therme είναι ένας παράδεισος ευεξίας, και το μεγαλύτερο νησί σπα της Ευρώπης. Κάτω από έναν τεράστιο γυάλινο θόλο, απλώνεται μια παραλία που έχει δημιουργηθεί με άμμο από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ όλο το πάρκο εκτείνεται σε 30.000 τετραγωνικά μέτρα και στηρίζεται στα ιαματικά νερά της περιοχής Balotesti.
Για σουβενίρ, γεμίστε τις βαλίτσες σας με τα φημισμένα χειροποίητα κεραμικά Horezu, τα οποία συγκαταλέγονται με έγκριση της UNESCO στην πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας.
Υψηλή γαστρονομία και πειραματισμοί στη Βαλένθια
Παραθαλάσσια και ηλιόλουστη, με πλούσια αρχιτεκτονική και φανταστικό φαγητό, η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας γοητεύει με το μεσογειακό της ταπεραμέντο. Η αγορά San Vicente αποτελεί σημείο συνάντησης για τοπικά κρασιά και δοκιμές από κάθε λογής αλλαντικό της Ιβηρικής.
Για ένα γεύμα με αστέρι Michelin το El Poblet βρίσκεται στην κορυφή των foodies. Δεν γίνεται, φυσικά, να «γευτείτε» την πόλη, χωρίς να δοκιμάσετε την θρυλική paella, το συναρπαστικό πιάτο που γεννήθηκε στη Βαλένθια. Το ιστορικό εστιατόριο La Pepica σερβίρει την καλύτερη paella εδώ και 125 χρόνια. Μάλιστα, αυτή η σπέσιαλ paella δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για τον ντόπιο ζωγράφο Joaquín Sorolla, ο οποίος είχε επισκεφθεί το εστιατόριο μαζί με άλλους καλλιτέχνες.
Για φυσιολατρική εξερεύνηση και τέχνη σε Ascona και Locarno
Η Ascona και το Locarno δεν έχουν τη φήμη της λίμνης Κόμο, αλλά έχουν τη χάρη. Πολύ κοντά στη λίμνη Maggiore και την Ελβετία, κερδίζουν όσους αγαπούν τη φύση χωρίς τις δυσκολίες που δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός. Αδράξτε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσετε μια ημερήσια εκδρομή στο βοτανικό πάρκο των νήσων Brissago. Εκεί θα ανακαλύψετε σπάνια είδη φυτών, ρωμαϊκά λουτρά και λιμνοθάλασσες σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Το Διεθνές Διεθνές Κέντρο Γλυπτικής στο χωριό Peccia είναι ένα όμορφο καταφύγιο πολιτισμού, που δεσπόζει ανάμεσα στα επιβλητικά βουνά. Άνοιξε τις πύλες του το 2021, φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια και το Σπίτι των Καλλιτεχνών στο κέντρο του χωριού και φιλοδοξεί να μετατρέψει το μικρό χωριό Peccia σε παγκόσμιο καλλιτεχνικό κέντρο.
Ιστορία και χαλαρά vibes Γκντανσκ
Μεταφερομάστε στην ακτογραμμή της Βαλτικής θάλασσας και τη βόρεια Πολωνία. Το γραφικό Γκντανσκ με το ιστορικό παρελθόν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ήταν σημαντικό λιμάνι, ενώ στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε ολοσχερώς. Ωστόσο, κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος με πολλά και ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος. Χαλαρά vibes, εντυπωσιακά κάστρα, σπουδαία αξιοθέατα και πλήθος ποριστικών εκδηλώσεων συνθέτουν την εικόνα του άγνωστου, αλλά πολλά υποσχόμενου προορισμού της Κεντρικής Ευρώπης. Στα κορυφαία αξιοθέατα ανήκει το Μουσείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αξίζει να δοκιμάσετε την παραδοσιακή σούπα żurek, με την ξινή γεύση, την κρεμώδη υφή και το πολύ σκόρδο. Δεν πρέπει να χάσετε τα περίφημα pierogy, πολωνικά ζυμαρικά με διαφορετικές γεύσεις που ψήνονται στον φούρνο, και το λαχταριστό Grandma Ludwika.
Πηγή: Diakopes.gr