Κεντροαριστερά: Aναζητώντας τον χρόνο που… δεν έχει
Το μομέντουμ είναι κρίσιμος παράγοντας στην πολιτική. Στις διεργασίες που γίνονται σε ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ, όλοι φαίνεται να παίζουν με τον χρόνο.
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
Ο Μπένγιαμιν αναφερόμενος στον «ιστορικό χρόνο» έφερνε το παράδειγμα των εξεγερμένων στο Παρίσι του 1830 που πυροβολούσαν τα ρολόγια των εκκλησιών για να σταματήσουν τον «αντικειμενικό χρόνο», αυτόν που τρέχει, μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.
Στην Ελλάδα του σήμερα όσοι ευαγγελίζονται ανασύνθεση του κεντροαριστερού χώρου και μιλούν για συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων δεν φαίνεται να έχουν την ίδια πολυτέλεια με αυτή των Παριζιάνων εξεγερμένων. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν ενδεικτικά, η πλειονότητα της κοινωνίας δεν μπορεί να περιμένει αιώνια και με τον τρόπο που ψήφισε –ή απείχε- έδειξε πως η υπομονή της εξαντλείται.
Οι ηγεσίες
Οι κομματικές ηγεσίες, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να βρίσκονται σε άλλο μομέντουμ αυτή την ώρα. Στη Χαριλάου Τρικούπη κυρίαρχο θέμα είναι αυτό της ηγεσίας, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αμφισβητείται ευθέως και με τον πρόεδρο του κόμματος να προσπαθεί –σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα- να κερδίσει χρόνο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι και τόσο εύκολος αντίπαλος για τους διεκδικητές της ηγεσίας. Αν οι διαδικασίες εκλογής πάνε για τον Σεπτέμβρη τα πράγματα ίσως να είναι διαφορετικά σε σχέση με την άμεση προσφυγή στο ακροατήριο και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, όπως επιθυμούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαφαίνεται μια μεγαλύτερη άνεση να συζητηθεί το θέμα, χωρίς όμως τη συμμετοχή της ηγεσίας του, τουλάχιστον προς ώρας. Οι όποιες αναφορές έχουν γίνει μεμονωμένα από στελέχη, την ώρα που η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει και συντηρεί το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς κυβέρνησης και την τέλεση πρόωρων εθνικών εκλογών. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί κι ως ένας τρόπος αποφυγής συζήτησης του θέματος σε κεντρικό επίπεδο, ένα είδους αντιπερισπασμού.
Με απλά λόγια, αν θεωρείς ως βασικό σου μέλημα την ετοιμότητα του κόμματος για τις εθνικές κάλπες, προφανώς και δεν υπάρχει επαρκής χώρος για συζητήσεις περί συνεργασιών. Συν τοις άλλοις η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται ιδιαίτερα ζεστή την παρούσα συγκυρία να αρχίσει τέτοια κουβέντα, ενώ το βλέμμα της παραμένει καρφωμένο στη Χαριλάου Τρικούπη και στις εκεί διεργασίες. Ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ίσως αλλάξει τα δεδομένα, καθώς οι σχέσεις Κασσελάκη-Ανδρουλάκη δεν είναι οι καλύτερες.
Φωνές
Την ίδια ώρα όμως, οι φωνές εντός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που ζητούν ν’ ανοίξει τώρα η κουβέντα των συνεργασιών, δεν είναι λίγες. Τεμπονέρας, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος, Γεροβασίλη, Παππάς είναι μόνο κάποια από τα στελέχη που έχουν ήδη αναδείξει την ανάγκη συγκλίσεων και δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου. Στον αντίποδα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θέλει να κερδίσει επίσης χρόνο, τουλάχιστον έως το συνέδριο του Οκτωβρίου.
«Τα συνέδρια και οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν αφορούν την κοινωνία, αλλά μόνο το κομματικό ακροατήριο», ανέφερε στέλεχος του κόμματος που είναι υπέρ στο να ανοίξει η συζήτηση τώρα. Γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, τονίζει ωστόσο το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. «Η κυβέρνηση βγήκε βαριά λαβωμένη από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου και το μομέντουμ είναι υπέρ των δυνάμεων εκείνων που αν ενωθούν μπορούν να της επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα».
Σε κάθε περίπτωση, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που αναγνωρίζουν τις απαιτήσεις της στιγμής και επιθυμούν να κινηθούν σε μια κατεύθυνση που θα οδηγήσει τις ηγεσίες των δύο κομμάτων στην έναρξη του διαλόγου. Αν μάλιστα πιστέψουμε και τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν να έχουν την πλειονότητα των προοδευτικών ψηφοφόρων με το μέρος τους. Το αν θα το καταφέρουν θα το διαπιστώσουμε μάλλον σύντομα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις