Ο αριθμός των Αιγύπτιων που έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στο Χατζ, το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα, εν μέσω ακραίας ζέστης, ανήλθε σε 672 ενώ άλλοι 25 προσκυνητές αγνοούνται, όπως είπαν σήμερα στο Reuters πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Πολλοί είναι οι πιστοί που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στο Χατζ

Μια μονάδα διαχείρισης κρίσεων που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της κατάστασης ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις άδειες 16 τουριστικών γραφείων και τα παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές κατηγορώντας τα ότι ευθύνονται για θανάτους κυρίως προσκυνητών που δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για να ταξιδέψουν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Η μονάδα αυτή, η οποία σχηματίστηκε την Πέμπτη και της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί, ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 31 θάνατοι ως αποτέλεσμα χρόνιων νοσημάτων ανάμεσα στους επισήμως εγγεγραμμένους προσκυνητές.

Έχουν ξεπεράσει τους χίλιους οι νεκροί

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, πάνω από 1.000 είναι οι νεκροί προσκυνητές (ανάμεσά τους και οι Αιγύπτιοι πιστοί). Η Αίγυπτος είναι η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς.

Σύμφωνα με στοιχεία της ινδονησιακής κυβέρνησης, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 236 Ινδονήσιοι, ενώ η ινδική υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι έχασαν τη ζωή τους 98 Ινδοί πολίτες στη διάρκεια του Χατζ.

Περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν από την Τυνησία, την Ιορδανία, το Ιράν και τη Σενεγάλη καθιστώντας το φετινό προσκύνημα το πιο πολύνεκρο με τουλάχιστον 1.114 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Οι απώλειες ήταν τεράστιες αν και το υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας εφάρμοσε μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων σταθμών δροσιάς κατά μήκος της επίσημης διαδρομής, και προέτρεψε τους προσκυνητές να χρησιμοποιούν ομπρέλες και να παραμένουν ενυδατωμένοι, ανέφερε το Associated Press.