Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ολοκληρώνονται οι μάχες με τη Χαμάς, θα διώξουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα λέει ο Νετανιάχου

Live: Ολοκληρώνονται οι μάχες με τη Χαμάς, θα διώξουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα λέει ο Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Περισσότεροι από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι σε μια ημέρα. Τελειώνουμε με τη Γάζα, ξεκινάμε με Λίβανο λέει ο Νετανιάχου,

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως η επιχείρηση της Γάζας φτάνει στο τέλος της και αναμένεται να ξεκινήσει η επίθεση στο νότιο Λίβανο, «ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκτοπισμένοι (Ισραηλινοί)».

Συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα με δεκάδες θύματα, μετά το χτύπημα στη λεγόμενη ανθρωπιστική ζώνη Μαουάσι, που κόστισε τη ζωή σε 23 Παλαιστίνιους και προκάλεσε μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Το Κατάρ πιέζει τη Χαμάς να αποσύρει τα αιτήματα που έχει θέσει για να προχωρήσει η συμφωνία που ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ως ισραηλινή, όπως μεταδίδει η Haaretz.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανατινάξει σπίτια στη Ράφα, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα και τανκς εμπλέκονται σε μάχη στο κέντρο της πόλης, αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:30 Για όλες τις νεότερες εξελίξεις διαβάστε εδώ 

06:15 Χαμάς: Τα σχόλια Νετανιάχου δείχνουν ότι απορρίπτει την πρόταση Μπάιντεν

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει μόνο μια «μερική συμφωνία, μετά την οποία ο πόλεμος θα ξαναρχίσει» και όχι την πρόταση που η κυβέρνηση Μπάιντεν «προσπάθησε να προωθήσει».

«Η επιμονή μας οποιαδήποτε συμφωνία να περιλαμβάνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση ήταν απαραίτητη για να μπλοκάρει τον δρόμο του Νετανιάχου», προστίθεται στην ανακοίνωση της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου έκανε τα σχόλια στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο ισραηλινό Channel 14 χθες Κυριακή, λέγοντας επίσης ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα μετακινηθούν στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο καθώς «πρόκειται να τελειώσει η έντονη φάση του πολέμου στη Ράφα».

05:45 Οι οικογένειες των ομήρων «καταδικάζουν έντονα» τις δηλώσεις Νετανιάχου

Μια ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τα σχόλια του Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι 14 του Ισραήλ.

«Πρόκειται για την εγκατάλειψη των 120 ομήρων και για παραβίαση του ηθικού καθήκοντος του κράτους απέναντι στους πολίτες του», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στο X.

«Το τέλος των μαχών στη Λωρίδα χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων είναι μια άνευ προηγουμένου εθνική αποτυχία και αποτυχία να εκπληρωθούν οι στόχοι του πολέμου», πρόσθεσε.

Η καταδίκη ήρθε αφότου ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι είναι ανοιχτός σε μια «μερική» συμφωνία με τη Χαμάς που θα διευκόλυνε την επιστροφή ορισμένων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ακόμη και αν δεν ήταν όλοι.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν θα δεχόταν καμία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, παρά τους προηγούμενους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η παρούσα πρόταση εκεχειρίας που συζητείται θα άνοιγε έναν δρόμο για τον τερματισμό του.

05:15 Πάνω από 20 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 20 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Silwad, βορειοανατολικά της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Νωρίτερα, είχε αναφερθεί η σύλληψη 12χρονου Παλαιστίνιου σε άλλη ισραηλινή επιδρομή βόρεια της Χεβρώνας.

Τουλάχιστον 9.345 Παλαιστίνιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από την 7η Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων που κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς κατηγορία ή δίκη.

04:45 Το Ισραήλ σκοτώνει ανώτερο στέλεχος του τομέα Υγείας στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός της κλινικής Daraj στην πόλη της Γάζας σκότωσε τον Διευθυντή Ασθενοφόρων και Εκτακτης Ανάγκης του θύλακα, Hani al-Jafrawi.

Το υπουργείο τόνισε ότι είναι αποφασισμένο να συνεχίσει το ιατρικό ανθρωπιστικό του καθήκον παρά τη συστηματική στόχευση από το Ισραήλ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την «ισραηλινή επίθεση».

Μετάφραση: Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα θρηνεί τον μάρτυρά του, Hani Al-Jafrawi, Διευθυντή Ασθενοφόρων και Εκτακτης Ανάγκης στη Γάζα, ο οποίος [σκοτώθηκε] στην επίθεση της ισραηλινής κατοχής στην κλινική Al-Daraj στη Γάζα

04:15 «Μακροχρόνιος πόλεμος» με «λευκή επιταγή» από τις ΗΠΑ

Ακριβώς όπως έπραξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το Ισραήλ έχει εισέλθει σ’ έναν πόλεμο στη Γάζα με αόριστους και υπερφιλόδοξους στόχους.

Αλλά αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ενδιαφέρονται να παραδεχτούν είναι ότι το Ισραήλ δεν σκέφτεται το τέλος της στρατιωτικής φάσης και την αρχή ενός πολιτικού σχεδίου ανοικοδόμησης, υποστηρίζει ο Νέιθαν Μπράουν, καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το Ισραήλ έχει σκόπιμα σχεδιάσει η σφαγή στη Γάζα να είναι ένας «μακροχρόνιος πόλεμος» – όχι ως κάτι που θα επιλυθεί κάποτε, ειδικά με μια «λευκή επιταγή» από τις ΗΠΑ.

03:45 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 12χρονο – Συγκρούσεις και χρήση δακρυγόνων

Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν 12χρονο Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στο σπίτι της οικογένειάς του στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στον κοντινό καταυλισμό Arroub, ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε συγκρούσεις και οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πνίγοντας στα χημικά αρκετούς ανθρώπους, προσθέτει το πρακτορείο.

03:10 Οικογένεια αναζητά απαντήσεις μετά τον θάνατο γιατρού στη Γάζα υπό ισραηλινή κράτηση

Η οικογένεια Παλαιστίνιου γιατρού που πέθανε ενώ ανακρινόταν από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για το θάνατό του.

Ο Δρ Iyad al-Rantisi, 53 ετών, επικεφαλής ενός γυναικείου νοσοκομείου στην Beit Lahiya στη βόρεια Γάζα, συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό τον περασμένο Νοέμβριο. Πέθανε έξι ημέρες αργότερα στη φυλακή Shikma, ένα ανακριτικό κέντρο της Shin Bet στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Shin Bet δήλωσε ότι συνέλαβε τον al-Rantisi με την υποψία ότι συμμετείχε στην απόκρυψη ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα.

Καθώς η οικογένεια περνούσε από το σημείο ελέγχου, ο γιατρός σταμάτησε από ισραηλινούς στρατιώτες και διατάχθηκε να γονατίσει. «Από τότε δεν ακούσαμε τίποτα για τον σύζυγό μου μέχρι που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν τον θάνατό του», δήλωσε η σύζυγός του Ράντα.

Η αδελφή του γιατρού Hana κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να παραδώσουν τη σορό του. «Προσπαθούσαμε να πάρουμε οποιαδήποτε πληροφορία γι’ αυτόν, αλλά μάταια».

02:47 Η επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο ενέχει τον κίνδυνο ευρύτερου πολέμου λέει Αμερικανός στρατηγός

Μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο αυξάνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που θα προσελκύσει το Ιράν, ειδικά αν απειληθεί η ύπαρξη της Χεζμπολάχ.

Αυτή είναι η άποψη του προέδρου του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, CQ Brown.

«Η Χεζμπολάχ είναι πιο ικανή από τη Χαμάς όσον αφορά τη συνολική ικανότητα, τον αριθμό των ρουκετών και τα πυρομαχικά. Και θα έλεγα απλώς ότι θα έβλεπα το Ιράν να είναι πιο διατεθειμένο να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μπράουν στους δημοσιογράφους.

«Και πάλι, όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διευρυνθεί η σύγκρουση στην περιοχή και πραγματικά το Ισραήλ να μην ανησυχεί μόνο για το τι συμβαίνει στο νότιο τμήμα της χώρας του, αλλά και τώρα για το τι συμβαίνει στο βορρά».

02:25 Οι Χούθι επιμένουν για το Eisenhower

O Γιαχία Σαρί, συνέχισε λέγοντας ότι «οι επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης οδήγησαν στη βίαιη αποχώρηση και απόσυρση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Eisenhower από την Ερυθρά Θάλασσα, ως αποτέλεσμα των στοχευμένων επιχειρήσεων εναντίον του από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στην Ερυθρά Θάλασσα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Ανέφερε προς όλες τις εταιρείες «που συνεχίζουν να συνεργάζονται με την ισραηλινή κατοχή ότι τα πλοία τους θα στοχοποιηθούν άμεσα στη ζώνη επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους».

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου Μοχάμεντα Αλί Αλ Χούθι , ξάδερφος του θρησκευτικού ηγέτη Σαγιέντ Αμπντούλ Μαλίκ Αλ Χούθι, προειδοποίησε πως «Λέμε στο στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στο USS Roosevelt να ρωτήσουν τους ομολόγους τους στο USS Eisenhower σχετικά με την κατάσταση, να την κατανοήσουν και να μάθουν από αυτήν».

Περισσότερα εδώ.

01:59 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό

Η ομάδα της Υεμένης δηλώνει ότι οι δυνάμεις της επιτέθηκαν σε δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

Το πρώτο πλοίο, το Transworld Navigator, στοχοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιώντας «ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας», το οποίο οδήγησε σε άμεσο χτύπημα κατά του πλοίου, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree.

Το δεύτερο πλοίο, το Stolt Sequoia, δέχθηκε επίθεση στον Ινδικό Ωκεανό με πολλούς πυραύλους κρουζ, είπε. Τα πλοία ανήκαν σε εταιρείες που «παραβίασαν την απαγόρευση εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

01:34 «Η ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων», συνομολογούν Κατάρ, Ισπανία

Το Κατάρ και η Ισπανία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για «μια δίκαιη, δίκαιη και ισότιμη ειρήνη» που θα εγγυάται στους Παλαιστίνιους ένα κράτος και «αμοιβαία ασφάλεια με το Ισραήλ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, οι δύο χώρες δήλωσαν ότι η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση «που υποστηρίζονται από την παγκόσμια υποστήριξη και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών».

Η δήλωση εκδόθηκε μετά τον στρατηγικό διάλογο Κατάρ-Ισπανίας στη Ντόχα, όπου συζητήθηκε η αμοιβαία διμερής συνεργασία.

«Και οι δύο χώρες ενίσχυσαν την έκκλησή τους για άμεση, διαρκή και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη παράδοση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρεται.

01:11 Ο Νετανιάχου ζήτησε από τη Σιν Μπετ να παράσχει ισόβια υπηρεσίες ασφάλειας για τη σύζυγο και τους γιους του

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε νωρίτερα αυτό το μήνα να λάβει η σύζυγός του Σάρα Νετανιάχου και οι δύο γιοι τους Αβνέρ και Γιαΐρ ισόβια φύλαξη ασφαλείας της Shin Bet, ακόμη και όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός, αναφέρει το Walla news.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νετανιάχου απευθύνθηκε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Προσωπικής Ασφάλειας με το αίτημα αυτό νωρίτερα αυτό το μήνα και του είπαν ότι δεν θα συζητηθεί περαιτέρω «προς το παρόν». Το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει σε απάντηση ότι το δημοσίευμα του Walla είναι «γεμάτο ψέματα και συκοφαντίες για την οικογένεια Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό».

Την ίδια στιγμή, το Ynet αναφέρει ότι ο Γιαΐρ Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στο Μαϊάμι της Φλόριντα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, εθεάθη πρόσφατα να κάνει backpacking στη Γουατεμάλα με δύο φρουρούς ασφαλείας της Shin Bet στο πλευρό του.

00:52 Ο ΟΗΕ εκφράζει τη λύπη του για την «άνομη συμπεριφορά» του Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των επανειλημμένων χτυπημάτων στον προσφυγικό καταυλισμό Shati και την επιδρομή στην Τζενίν.

Τέτοιες «επιθέσεις φαίνεται να είναι δυσανάλογες στο βαθμό που αναμένεται να προκαλέσουν τυχαίες απώλειες ζωών αμάχων, τραυματισμούς αμάχων και ζημιές σε μη στρατιωτικά αντικείμενα υπερβολικές σε σχέση με το συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό όφελος που αναμένεται», αναφέρει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το OHCHR καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που δεσμεύουν το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη».

«Σε ένα ακόμη παράδειγμα παράνομης συμπεριφοράς, [οι ισραηλινές δυνάμεις] έδεσαν έναν από τους άνδρες -τον οποίο είχαν πυροβολήσει στο χέρι και στο μηρό- στο καπό ενός στρατιωτικού τζιπ με καταχρηστικό τρόπο.

«Τέτοιες ενέργειες συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των υποχρεώσεων του Ισραήλ βάσει του κατοχικού δικαίου σχετικά με τα προστατευόμενα πρόσωπα και βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα στη ζωή και την υγεία, την απόλυτη απαγόρευση της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας».

00:29 Δύο τραυματίες μετά από εκτόξευση πυραύλου προς το βόρειο Ισραήλ

«Δύο άνθρωποι» (χωρίς αναφορά αν είναι πολίτες ή στρατιώτες) φέρονται να τραυματίστηκαν ελαφρά μετά την εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου προς την ισραηλινή πόλη Μέτουλα από το νότιο Λίβανο, μεταδίδει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα, το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες οπλισμένοι με επιθετικά όπλα πραγματοποίησαν «επιχείρηση έρευνας» κατά μήκος των συνόρων του νότιου Λιβάνου από τη βάση τους στη Μέτουλα.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις «tit-for-tat» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023.

00:05 Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη Μέτουλα από τον Λίβανο

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στη συνοριακή πόλη Μέτουλα πριν από λίγο. Οι IDF δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για δύο αναφερόμενα θύματα στο περιστατικό.

23:55 Θα επιβάλλουμε την συμφωνία (τερματισμού των επιθέσεων) στην Χεζμπολάχ λέει ο Νετανιάχου

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωμένου πολέμου κατά της Χεζμπολάχ στην εκπομπή «Οι Πατριώτες» του καναλιού 14, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, «αλλά θα ανταποκριθούμε και σε αυτή την πρόκληση. Μπορούμε να πολεμήσουμε σε πολλά μέτωπα, είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό».

Το Ισραήλ θα επιβάλει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις της δεν θα βρίσκονται στα σύνορα, λέει: «Δεν θα είναι μια συμφωνία στα χαρτιά. Θα περιλαμβάνει τη φυσική απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα και θα πρέπει να την επιβάλλουμε. Έχουμε δεσμευτεί να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους», λέει.

23:32 Νέες φωτογραφίες από τον Λίβανο, πάλι με βολές λευκού φωσφόρου

Σύμφωνα με την Χεζμπολάχ που ανήρτησε νέες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από βλήματα λευκού φωσφόρου «Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει έντονα το Κφάρ Κίλα, το Χιάμ και τον λόφο Αλ Αζίγια στο νότιο Λίβανο με οβίδες λευκού φωσφόρου για να καλύψει την εκκένωση των απωλειών μεταξύ των στρατιωτών του μετά τη στόχευση ενός εχθρικού ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος από την αντίσταση κοντά στο Αλ Μετελέχ (Μετούλα) στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη».

23:21 Πηγές του Λιβάνου δημοσιεύουν φωτογραφία ως απόδειξη της χρήσης απαγορευμένων βομβών φωσφόρου

Η λεζάντα της φωτογραφίας που δείχνει την χαρακτηριστική μορφή των οβίδων φωσφόρου αναγράφει ότι «Το ισραηλινό κατοχικό πυροβολικό βομβαρδίζει την περιοχή του λόφου Αλ Αζίγια στο νότιο Λίβανο με πυρομαχικά φωσφόρου». Η φωτογραφία αναρτήθηκε πριν λίγο σε κανάλι στο Telegram που συνδέεται με την Χεζμπολάχ.

Δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί η ημερομηνία που τραβήχτηκε η φωτογραφία, παρόλα αυτά σε σχετικό έλεγχο δεν φαίνεται να έχει δημοσιευθεί ξανά.

23:15 «Απώλειες» αναφέρθηκαν στην επίθεση της Χεζμπολάχ στη Μέτουλα στο βόρειο Ισραήλ χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι Times of Israel «αναφέρθηκαν απώλειες στην επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον της κοινότητας Μέτουλα στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με αναφορές εβραιόφωνων μέσων ενημέρωσης, ένα κτίριο στη Μέτουλα  χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το Λίβανο. Οι συνθήκες (σ.σ. και ο αριθμός) των θυμάτων δεν είναι γνωστές».

23:01 Το Παρατηρητήριο Euro-Med Human Rights καταγγέλει μαζικές δολοφονίες κατά αμάχων σε «ασφαλείς ζώνες»

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, υποδομών και δημοτικών συνεργείων στη Λωρίδα της Γάζας

Όπως περιγράφει «Για ένατο συνεχή μήνα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη μαζική στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, χρησιμοποιώντας δυσανάλογα καταστροφική δύναμη και διαπράττοντας μαζικές δολοφονίες εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, ακόμη και σε περιοχές που έχει χαρακτηρίσει ως ασφαλείς ζώνες».

Το Παρατηρητήριο καταγγέλει «αξιοσημείωτη αύξηση των ισραηλινών στοχευμένων βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει καταγραφεί από την επιτόπια ομάδα του Euro-Med Human Rights Monitor. Αυτό περιλαμβάνει βομβαρδισμούς σπιτιών απευθείας πάνω από τα κεφάλια των ενοίκων τους και στοχοποίηση σκηνών εκτοπισμένων ανθρώπων σε περιοχές που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει ως ασφαλείς ανθρωπιστικές ζώνες. Η κλιμάκωση έφτασε στο αποκορύφωμά της την Παρασκευή 21 Ιουνίου, όταν περισσότεροι από 67 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 125 άλλοι τραυματίστηκαν».

22:50 Η «ασφαλής ζώνη» του Αλ Μαουάσι περικυκλώθηκε από ισραηλινά άρματα μάχης – Τουλάχιστον 25 νεκροί από τεθωρακισμένα

Οι κάτοικοι λένε ότι τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν στην άκρη του καταυλισμού εκτοπισμένων Αλ Μαουάσι – που θεωρείται «ασφαλής ζώνη»» από τον ισραηλινό στρατό – στα βορειοδυτικά της πόλης Ράφα.

Την Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε καταυλισμό σκηνών στο Αλ Μαουάσι κοντά στη βάση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 50.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έριξαν μια δεύτερη ομοβροντία που σκότωσε ανθρώπους που βγήκαν από τις σκηνές τους μετά την πρώτη επίθεση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν τους Παλαιστίνιους στη νότια Γάζα να καταφύγουν στο αλ-Μαουάσι τον Μάιο, λέγοντας στους κατοίκους ότι είναι η μόνη «ασφαλής περιοχή» μετά την έναρξη της πολύπαθης εισβολής τους στη Ράφα.

22:23 Ο Νετανιάχου λέει ότι οι έντονες μάχες φτάνουν στο τέλος τους, ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι η φάση των έντονων μαχών κατά της Χαμάς φτάνει στο τέλος της, αλλά ο πόλεμος δεν θα σταματήσει μέχρι η οργάνωση να μην ελέγχει πλέον τη Λωρίδα της Γάζας.

Μόλις τελειώσουν οι έντονες μάχες στη Γάζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αυτό θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

21:55 Το νομοσχέδιο που θα καταστήσει μόνιμο το «νόμο Al Jazeera» θα προχωρήσει σε προκαταρκτική ανάγνωση

Η Υπουργική Επιτροπή Νομοθεσίας ενέκρινε την απόφαση να προωθήσει σε προκαταρκτική ανάγνωση ένα ιδιωτικό νομοσχέδιο που θα μετατρέψει τον λεγόμενο «νόμο Αλ Τζαζίρα», ο οποίος επί του παρόντος είναι προσωρινή διάταξη, σε μόνιμο νομοθέτημα, αναφέρει η Haaretz.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα έδινε μόνιμα στην κυβέρνηση την εξουσία να εμποδίζει τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα να λειτουργούν στο Ισραήλ, εάν κρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια, υποβλήθηκε από τον βουλευτή του Λικούντ Ariel Kellner.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Kellner υποστηρίζει ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνει μόνιμη «λόγω του γεγονότος ότι το κράτος του Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει σοβαρές απειλές για την ασφάλεια από την ίδρυσή του και αναμένεται να συνεχίσει να τις αντιμετωπίζει στο μέλλον».

Προς το παρόν, η διάταξη πρέπει να ανανεώνεται κάθε 45 ημέρες για να παραμείνει σε ισχύ.

21:31 Και άλλος υπουργός Λιβάνου καλεί τους δημοσιογράφους να επαληθεύσουν το ρεπορτάζ της Telegraph

Το πρόσφατο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph σχετικά με την αποθήκευση όπλων της Χεζμπολάχ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού στερείται «αξιοπιστίας», δηλώνει ο Ziad T Makary, υπουργός πληροφοριών του Λιβάνου.

«Από ανησυχία για την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών, των κατοίκων και των επισκεπτών του Λιβάνου και με βάση το γεγονός ότι το άρθρο αντιβαίνει στις αρχές και τη δημοσιογραφική δεοντολογία και επειδή οι στόχοι του δεν είναι αθώοι, απευθυνόμαστε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και ελπίζουμε ότι δεν θα αρκεστούν στην καταγγελία του άρθρου, αλλά στην αποκάλυψη των προθέσεων που κρύβονται πίσω από τη δημοσίευσή του υπό αυτές τις συνθήκες».

Ο Μακάρι κάλεσε τους δημοσιογράφους να προσέλθουν αύριο το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι για να «επαληθεύσουν από πρώτο χέρι την αναλήθεια των ισχυρισμών που περιέχονται στην εφημερίδα Telegraph».

21:06 Kαρκινοπαθής Παλαιστίνιους που θα απελευθερώνονταν, τέθηκε σε διοικητική κράτηση

Ομάδες για τα δικαιώματα των κρατουμένων λένε ότι ο Mohammad Khdairat, ο οποίος πάσχει από λέμφωμα, επρόκειτο να απελευθερωθεί σήμερα, όταν οι ισραηλινές αρχές τον έθεσαν υπό διοικητική κράτηση – χωρίς δίκη ή κατηγορία.

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσαν ότι ο 21χρονος από την Thaherya, κοντά στη Χεβρώνα, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, παρόλο που εκδόθηκε εντολή για την απελευθέρωσή του με εγγύηση από ισραηλινό στρατοδικείο. «Η οικογένειά του πήγε σήμερα να τον πάρει στο σπίτι του, αλλά σοκαρίστηκε από την αυθαίρετη εντολή κράτησης», ανέφεραν οι οργανώσεις.

«Αυτό είναι ένα έγκλημα με πρόθεση να σκοτώσει. Αυτό έχει συμβεί σε αρκετούς άρρωστους κρατούμενους -ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από καρκίνο- με συστηματικό τρόπο». Ο Khdairat συνελήφθη την 1η Ιουνίου για υποτιθέμενη υποκίνηση. Δεν έλαβε καμία θεραπεία όσο βρισκόταν στη φυλακή και έκτοτε δεν του έχει επιτραπεί να πάρει τα φάρμακά του.

Απευθυνόμενος στον πατέρα του μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, ο Khdairat είπε: «Μπαμπά, πεθαίνω». Οι ομάδες δικαιωμάτων δήλωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30 κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές που πάσχουν από καρκίνο.

20:49 Αποχωρεί από τη Γάζα ο επικεφαλής τους Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για την Παλαιστίνη

Ο Μάθιου Χόλινγκγουόρθ, αποχωρεί από την Γάζα μετά από πέντε μήνες με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, χάρη στις προσπάθειες της ομάδας του, μεταφέρθηκε αλεύρι σε όλη τη Γάζα με κίνδυνο της ζωής τους.

«Αυτό που βλέπουμε ακόμη και σήμερα είναι προφανώς ένα επίπεδο καταστροφής και στέρησης που είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχω δει ποτέ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο σε οποιονδήποτε άλλο πόλεμο. Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα να κάνουμε. Κάθε παιδί που συνάντησα σήμερα στη Γάζα είπε το ίδιο πράγμα. Ονειρεύονται να φάνε λαχανικά, ονειρεύονται να φάνε κρέας. Είναι μόλις και μετά βίας ζωή αυτό το πράγμα», ανέφερε.

«Αφήνω πίσω μου μια ομάδα που εργάζεται νυχθημερόν για να έχει κάθε πατέρας, μητέρα και παιδί που συνάντησα στη Γάζα ένα καλύτερο αύριο».

20:40 Κανένα σχόλιο από την UNRWA για την τελευταία ισραηλινή επίθεση

Η Juliette Touma, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, δηλώνει ότι η υπηρεσία εξετάζει την ισραηλινή επίθεση σε εγκατάσταση διανομής βοήθειας στη βόρεια πόλη της Γάζας προτού δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημείωσε όμως ότι τα κτίρια και οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη τη Γάζα έχουν επανειλημμένα αντιμετωπίσει ισραηλινά πλήγματα από τον Οκτώβριο.

«Από την αρχή του πολέμου, έχουμε καταγράψει ότι σχεδόν 190 κτίριά μας έχουν πληγεί. Αυτή είναι η συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων μας στη Γάζα», είπε. «Συνολικά 193 μέλη της ομάδας της UNRWA έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση», πρόσθεσε η Τούμα.

20:29 Δήλωση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων για την απόπειρα ανθρωποκτονίας τρίχρονου παιδιού Παλαιστινιακής καταγωγής στις ΗΠΑ

Μια γυναίκα στο Τέξας κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τραυματισμό παιδιού, αφού προσπάθησε να πνίξει ένα 3χρονο παιδί στην πισίνα ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων και έκανε ρατσιστικές δηλώσεις, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το παράρτημα του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων του Τέξας αναγνώρισε την οικογένεια ως μουσουλμανική και παλαιστινιακή και κάλεσε τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου να ερευνήσουν το περιστατικό «ως έγκλημα μίσους και να λάβουν όλα τα μέτρα προφύλαξης για να κρατήσουν τη μουσουλμανική οικογένεια και τη μουσουλμανική κοινότητα ασφαλή», ανέφερε η οργάνωση σε δελτίο τύπου την Παρασκευή.

20:21 Απαντώντας στον Νετανιάχου, ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ανυπομονεί για τη συνάντηση με τον Γκαλάντ

Απαντώντας στον τελευταίο ισχυρισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβραδύνει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, ο Λευκός Οίκος λέει ότι ανυπομονεί να φιλοξενήσει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τη θέση μας σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να απαντάμε στις πολιτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα», αναφέρει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος απορρίπτει και πάλι τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι έχει παρακρατήσει μόνο ένα φορτίο βομβών υψηλού φορτίου που ανησυχούσε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε στην πυκνοκατοικημένη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα, ενώ όλες οι άλλες μεταφορές έχουν συνεχιστεί με κανονικό ρυθμό.

Ο Νετανιάχου δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιες αποστολές όπλων φέρονται να έχουν παρακρατήσει οι ΗΠΑ.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε στους Times of Israel ότι δεν υπήρξε καμία διακοπή των αποστολών. Ωστόσο, οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης που επιτάχυναν τη μεταφορά όπλων προς την αρχή του πολέμου δεν ισχύουν πλέον, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

20:05 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινή θέση σε ακτή στη Νεκρά Θάλασσα

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ αναφέρει ότι η ένοπλη οργάνωση επιτέθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε «ζωτικό στόχο στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας» για την υποστήριξη της Γάζας.

«Η Ισλαμική Αντίσταση επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη καταστροφή των εχθρικών οχυρών», αναφέρει χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα της επίθεσης.

19:56 Η πείνα «θερίζει» στη Γάζα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που συνεχίζουν να έρχονται από τη Γάζα όπου η έλλειψη τροφίμων χειροτερεύει παρά τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης προς το Ισραήλ να διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε σχετικό βίντεο από τη βόρεια Γάζα από το Eye on Palestine:

19:48 Αμερικανός αξιωματούχος: Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να απαντάμε στις πολιτικές δηλώσεις Νετανιάχου

Σε απάντηση της κριτικής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τις ΗΠΑ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε μείωση των πυρομαχικών προς το Ισραήλ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τη θέση μας σε αυτό το θέμα και δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να απαντάμε στις πολιτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα».

19:39 Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών μετά το ισραηλινό χτύπημα στα γραφεία της UNRWA

Νωρίτερα αναφερθήκαμε στη θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο αμάχους σε ένα κολέγιο κοντά στην πόλη της Γάζας που χρησιμοποιείται για τη διανομή βοήθειας (βλέπε αναρτήσεις στις 16:10 και στις 12:50).

Η επίθεση έπληξε μέρος μιας επαγγελματικής σχολής που λειτουργεί από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία παρέχει τώρα βοήθεια σε εκτοπισμένες οικογένειες.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση αυξήθηκε σε οκτώ, ενώ υπάρχουν δέκα τραυματίες, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μάρτυρες.

«Κάποιοι άνθρωποι ερχόντουσαν να παραλάβουν κουπόνια και άλλοι είχαν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Κάποιοι γέμιζαν νερό, άλλοι έπαιρναν κουπόνια και ξαφνικά ακούσαμε κάτι να πέφτει», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ταφές, ένας από τους μάρτυρες.

Αφού διέφυγε από το χτύπημα, ο Ταφές είπε ότι αυτός και άλλοι επέστρεψαν για να ανασύρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες από τα συντρίμμια.

Γράφημα του Al Jazeera για την UNRWA:

Πηγή: Al Jazeera

19:30 Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στην πόλη Ντέρμπεντ στο Νταγκεστάν – Ένας αστυνομικός νεκρός

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μια συναγωγή στο Ντέρμπεντ, τόπο εβραϊκής κοινότητας στην περιοχή Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου, και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ανέφεραν πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πυροβολισμοί σημειώθηκαν και σε ένα αστυνομικό τμήμα. Από ό,τι φαίνεται και στα δύο σημεία έχει ξεσπάσει φωτιά.

Δείτε σχετικό βίντεο:

19:20 Ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών ισχυρίζεται ότι δεν έχει «τίποτα να κρύψει» στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και καλεί τον Τύπο να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του

Ο υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου, Αλί Χαμίε παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού, Ραφίκ Χαρίρι μετά τον ισχυρισμό πληροφοριοδοτών στην Telegraph ότι χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για την αποθήκευση ιρανικών όπλων (βλέπε ανάρτηση στις 16:50).

Απορρίπτοντας τους «γελοίους» ισχυρισμούς, ο Χαμίε λέει ότι το γραφείο του βρίσκεται στη διαδικασία κατάθεσης αγωγής εναντίον της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ, και λέει ότι οι λεπτομέρειες της αγωγής θα «ανακοινωθούν αργότερα».

Οι Times of Israel γράφουν ότι ο υπουργός είναι προσκείμενος στη Χεζμπολάχ.

19:11 HRW: «Το ισραηλινό σύστημα ερευνών είναι ένα ξέπλυμα»

«Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας», δήλωσε η Σάρι Μπάσι, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η ίδια δήλωσε στο Al Jazeera ότι πέρυσι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν σχεδόν 500 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 παιδιών, κατά τη διάρκεια ενός αυξημένου αριθμού βίαιων εισβολών εκεί. Αυτός ο αριθμός είναι διπλάσιος από τον αριθμό του 2022.

Η λογοδοσία λείπει σε μεγάλο βαθμό, είπε η Μπάσι, αναφέροντας την πρόσφατη περίπτωση ενός Ισραηλινού στρατηγού που κυνήγησε και σκότωσε ένα 17χρονο Παλαιστίνιο αγόρι που πέταξε πέτρα στο όχημά του. Αθωώθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο και αργότερα έλαβε τιμητικό πανεπιστημιακό πτυχίο.

«Ένα ανεκτικό περιβάλλον στο έδαφος δίνει ατιμωρησία στους Ισραηλινούς στρατιώτες. Το ισραηλινό ερευνητικό σύστημα είναι ένα ξέπλυμα, επειδή υπάρχουν ανώτεροι αξιωματούχοι και πολιτικοί που ζητούν να μην υπάρχουν περιορισμοί στην κατάχρηση βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη».

Πηγή: Al Jazeera

19:01 Νέα καταγγελία ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στον νότιο Λίβανο

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (ΝΝΑ), επικαλούμενο ανταποκριτή του, αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν δάση στο νότιο Λίβανο με βόμβες φωσφόρου και προκάλεσαν πυρκαγιές.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Κφαρ Κίλα, ανέφερε το NNA. Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν επίσης «επιχείρηση έρευνας» κοντά στην Κφαρ Κίλα από τη βάση τους στη Μέτουλα, μια πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ξανά και ξανά για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου, όπως έχει αναδείξει και το in.

18:52 «Πού είναι η δημοκρατία;» – Μικρή Παλαιστίνια ξεσπά για τον σκοτωμό των γονιών και συγγενών της

Μικρή Παλαιστίνια ξεσπά on camera και καλεί τον κόσμο να παρέμβει για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. «Πού είναι η δημοκρατία», ακούγεται να επαναλαμβάνει.

18:42 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Περίπου 9.000 καρκινοπαθείς στη Γάζα αντιμετωπίζουν τον θάνατο

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι 9.000 καρκινοπαθείς στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν. Το υπουργείο δήλωσε ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συγκεκριμένα στην έλλειψη φαρμάκων για τον καρκίνο στη Λωρίδα της Γάζας, στο γεγονός ότι σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα είναι εκτός λειτουργίας και στη δυσκολία «να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκων λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας».

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι πριν από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, δεν υπήρχε ακτινοθεραπεία ή άλλος εξοπλισμός για τη διάγνωση των όγκων και την παρακολούθηση της ανάπτυξής τους στους ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στον υψηλό κίνδυνο θανάτου μεταξύ των καρκινοπαθών είναι «η ταχεία εμφάνιση επιπλοκών, η απουσία παυσίπονων και η σοβαρή έλλειψη τροφίμων, η απουσία πόσιμου νερού και νερού για την προσωπική υγιεινή».

Επισήμανε ότι όλα τα περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας είναι επί του παρόντος κλειστά για τους Παλαιστίνιους ασθενείς, καθιστώντας αδύνατη την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό.

«Οι καρκινοπαθείς δεν έχουν καμία πιθανότητα στη Γάζα αν δεν ανοίξουν αμέσως τα σύνορα. Τα μόνα δύο νοσοκομεία για καρκινοπαθείς είναι το Ραντίσι (σ.σ. τώρα εκτός λειτουργίας) και το Τουρκικό Νοσοκομείο Φιλίας (σ.σ. στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών0», ανέφερε.

18:33 Σε εξέλιξη η έρευνα την 7η Οκτωβρίου – Στον χώρο του φεστιβάλ Supernova ο Ισραηλινός κρατικός ελεγκτής

Ο κρατικός ελεγκτής Ματανιάχου Ένγκλεμαν επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τον χώρο του φεστιβάλ Supernova, κοντά στο κιμπούτς Ρέ’ιμ, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της έρευνάς του για τις αποτυχίες γύρω από την αντιμετώπιση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Περισσότεροι από 360 συμμετέχοντες στο φεστιβάλ δολοφονήθηκαν και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς και κρατούνται ή κρατήθηκαν ως όμηροι.

Αφού επισκέφθηκε τον χώρο του φεστιβάλ που μετατράπηκε σε μνημείο, ο Ένγκλεμαν επισκέφθηκε αρκετές άλλες τοποθεσίες που έγιναν στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στον νότο στα συντρίμμια του παλιού αστυνομικού τμήματος της Σντερότ, το οποίο κατεδαφίστηκε μετά την εισβολή μαχητών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.

Η διερεύνηση των πολυεπίπεδων αποτυχιών της 7ης Οκτωβρίου είναι «κρίσιμη προκειμένου να αντλήσουμε διδάγματα», δήλωσε ο Ένγκλεμαν στο τέλος της επίσκεψής του. «Οι αποτυχίες που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου απαιτούν μια ενδελεχή διόρθωση, τόσο για τους κατοίκους που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στον νότο όσο και για τους κατοίκους του βορρά. Και όσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο το καλύτερο».

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz

18:23 «Απογοητευμένος» ο Μπορέλ μετά τις εκθέσεις του ΟΗΕ που δεν δείχνουν καμία βελτίωση στην πρόσβαση σε βοήθεια στη Γάζα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από τις αναφορές του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται.

Σε ανάρτησή του στο X, πρόσθεσε: «Στη Δυτική Όχθη διαφαίνεται οικονομική κατάρρευση και η βία εντείνεται. Συνεχίζεται η κατάφωρη περιφρόνηση των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καμία βελτίωση όσον αφορά την πρόσβαση και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία που δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και σε περιφερειακό επίπεδο, λέγοντας ότι η χθεσινή ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες ημέρες από τον Οκτώβριο με τουλάχιστον 100 νεκρούς Παλαιστίνιους.

«Οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι. Ο κίνδυνος μιας ολοκληρωμένης σύγκρουσης με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ είναι υπαρκτός. Μια εξάπλωση στο Λίβανο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή και πέραν αυτής», εκτίμησε.

Ο Μπορέλ προέτρεψε όλα τα μέρη να σταματήσουν τον «κύκλο του πόνου και της καταστροφής».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:10 Αξιωματούχος Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος: «Καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχω δει ποτέ»

Ο Μάθιου Χόλινγκγουορθ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, αναλογίζεται τον καιρό που πέρασε στη Γάζα, καθώς ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Αυτό που βλέπουμε ακόμα και σήμερα είναι προφανώς ένα επίπεδο καταστροφής και στέρησης που είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχω πιθανώς δει ποτέ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο σε οποιονδήποτε άλλο πόλεμο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα να κάνουμε. Κάθε παιδί που συνάντησα σήμερα στη Γάζα είπε το ίδιο πράγμα. Ονειρεύονται να φάνε λαχανικά, ονειρεύονται να φάνε κρέας. Αυτό είναι μόλις και μετά βίας ζωή», τόνισε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:00 Το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά καταγγελία μετά από «παρενόχληση» Ισραηλινών από το προσωπικό του αεροδρομίου Χίθροου

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνά καταγγελία κατά του προσωπικού των συνοριακών δυνάμεων του αεροδρομίου Χιθρόου, η οποία υποστηρίζει ότι Ισραηλινοί επιβάτες «παρενοχλήθηκαν» κατά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η Telegraph.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που υποβλήθηκε από τους UK Lawyers for Israel (UKLFI), οι επιβάτες αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε πρόσθετους ελέγχους αποσκευών στο τελωνείο λόγω της ισραηλινής σημαίας στις αποσκευές ενός επιβάτη.

Το UKFLI αναφέρει ότι αφού ένα μέλος της συνοριακής δύναμης παρατήρησε την ισραηλινή σημαία, οι επιβάτες υποβλήθηκαν σε έλεγχο αποσκευών σε ξεχωριστό δωμάτιο, με αποτέλεσμα να αισθανθούν «παρενοχλημένοι» και να υποστούν «εξευτελιστική μεταχείριση».

Η Telegraph αναφέρει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ερευνά το περιστατικό μετά την καταγγελία που ισχυρίστηκε ότι παραβιάζει τον νόμο περί ισότητας.

«Το θέμα αυτό έχει διαβιβαστεί στη μονάδα επαγγελματικών προτύπων του υπουργείου Εσωτερικών και ένας αξιωματικός διερεύνησης θα εξετάσει τώρα τα θέματα που αναφέρατε σχετικά με το περιστατικό στις 10 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τις επίσημες διαδικασίες καταγγελίας του υπουργείου Εσωτερικών», σημείωσε το βρετανικό υπουργείο, σύμφωνα με την Telegraph.

17:46 «Ήλπιζα να πεθάνω» – Σοκαριστική μαρτυρία από τον Παλαιστίνιο που χρησιμοποιήθηκε ως «ανθρώπινη ασπίδα»

Το Al Jazeera μίλησε με τον τραυματισμένο Παλαιστίνιο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Μουτζαχέντ Αμπάντι ήταν δεμένος στο μπροστινό μέρος ενός ισραηλινού στρατιωτικού οχήματος το Σάββατο, το οποίο πέρασε μπροστά από πολλά ασθενοφόρα.

Ο ίδιος λέει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να τον χτυπούν ενώ ήταν τραυματισμένος.

Δείτε βίντεο:

17:37 Νέο βίντεο μετά το χτύπημα του Ισραήλ στα κεντρικά της UNRWA στη βόρεια Γάζα

Τουλάχιστον οκτώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Eye on Palestine, μετά από χτύπημα του Ισραήλ στα κεντρικά της UNRWA στη βόρεια Γάζα.

Δείτε νέο βίντεο που κυκλοφορεί στα τοπικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

17:27 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διατάσσει το κράτος να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις συνθήκες στο κέντρο κράτησης  Σντε Τεϊμάν

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε το κράτος να παράσχει επίσημη ενημέρωση που θα περιγράφει λεπτομερώς τις συνθήκες στο κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν.

Το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης βρίσκεται στο νότιο Ισραήλ. Το δικαστήριο ζητά ενημέρωση για θέματα όπως τα γεύματα, η ιατρική περίθαλψη, η υγιεινή, οι μέθοδοι τιμωρίας και η κράτηση με χειροπέδες.

Η απόφαση ελήφθη από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ούζι Βόλγκελμαν, τη δικαστή Ντάφνι Μπαράκ-Ερέζ και τον δικαστή Οφέρ Γκρόσκοπφ, σε απάντηση της αίτησης που ζητούσε να κλείσει το κέντρο Σντε Τεϊμάν, η οποία κατατέθηκε από την Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης.

17:18 Οι IDF λένε ότι κατεδάφισαν συγκρότημα εκπαίδευσης της Χαμάς στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν στη Ράφα

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επιδρομή και κατεδάφισαν ένα συγκρότημα εκπαίδευσης της Χαμάς στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Το λεγόμενο φυλάκιο Αμπού Σαΐντ, που ανήκει στο τάγμα της Χαμάς στην περιοχή, καταλήφθηκε από την 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.

Οι IDF λένε ότι στη βάση της Χαμάς, τα στρατεύματα εντόπισαν το γραφείο του διοικητή του Τάγματος Ταλ ας-Σουλτάν, Μαχμούντ Χαμντάν, καθώς και μια αποθήκη όπλων και πολλά φρεάτια σήραγγας.

Οι σήραγγες ερευνώνται και κατεδαφίζονται, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Επίσης, στο φυλάκιο, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα έκαναν έφοδο στο γραφείο του Γιασέρ Νατάτ, ενός διοικητή της Χαμάς που είναι υπεύθυνος για τις πυραυλικές επιθέσεις της Ταξιαρχίας Ράφα κατά του Ισραήλ και των στρατευμάτων στη Γάζα.

Η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πραγματοποίησε έφοδο σε ξεχωριστό χώρο εκπαίδευσης στην περιοχή, όπου βρέθηκαν όπλα, επιπλέον σήραγγες και υλικό πληροφοριών, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF στο Χ:

17:09 Αντιπολεμική διαδήλωση στον Καναδά

Καναδοί ακτιβιστές και εργαζόμενοι στην Υγεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον Καναδά για να καταδικάζουν τους σκοτωμούς Παλαιστίνιων υγειονομικών από το Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:00 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στη Ράφα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δηλώνει ότι μαχητές της και άλλοι από τις Ταξιαρχίες Αλ Κουντς της Ισλαμικής Τζιχάντ βομβάρδισαν μια περιοχή όπου είχε σταθμεύσει μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών οχημάτων στον προσφυγικό καταυλισμό Γιάμπνα στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Η οργάνωση δήλωσε επίσης ότι μαχητές της κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Ofek με ρουκέτα δυτικά της συνοικίας Ταλ Ζουρόμπ στη Ράφα. Μετά το χτύπημα το όχημα έπιασε φωτιά.

«Μόλις άλλες δυνάμεις ήρθαν σε βοήθεια, οι μαχητές τους στόχευσαν» με αυτοσχέδιες ρουκέτες μικρού βεληνεκούς Rajum των 114 χιλιοστών, πρόσθεσαν οι Ταξιαρχίες Κασάμ.

16:50 Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού για την αποθήκευση ιρανικών όπλων, ισχυρίζονται πληροφοριοδότες στην Telegraph

Λιβανέζοι πληροφοριοδότες προέβησαν σε καταγγελίες ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου στη Βηρυτό για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ιρανικών όπλων, αναφέρει η Telegraph.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ένοπλη οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν χρησιμοποιεί το διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού, Ραφίκ Χαρίρι για την αποθήκευση όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, μη κατευθυνόμενων πυραύλων πυροβολικού και κατευθυνόμενων με λέιζερ αντιαρματικών πυραύλων.

Μια εξαιρετικά εκρηκτική και τοξική λευκή σκόνη γνωστή ως RDX αποθηκεύεται επίσης στο αεροδρόμιο, λένε οι πληροφοριοδότες.

16:38 Νεκρός Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής και η οικογένειά του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ο ποδοσφαιριστής Άχμαντ Αμπού αλ-Άττα σκοτώθηκε, μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, σε αεροπορική επιδρομή που έπληξε το σπίτι τους στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (PFA).

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπού αλ-Άττα, 34 ετών, ήταν αμυντικός της ποδοσφαιρικής ομάδας Αλ-Αχλί στη Γάζα. Η σύζυγός του, Ρούμπα Εσμαέλ Αμπού αλ-Άττα, ήταν επαγγελματίας γιατρός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η PFA.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Ο θάνατος του Αμπού αλ-Άττα προστίθεται στον απολογισμό των περισσότερων από 300 αθλητών, διαιτητών και αθλητικών αξιωματούχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

16:29 Χάος σε ισραηλινή βάση στην οποία επιτέθηκε η Χεζμπολάχ – Δείτε βίντεο

Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ με στόχο μια ισραηλινή στρατιωτική βάση στην Αγελέτ ΧαΣαχάρ στην Άνω Γαλιλαία προκάλεσε πανικό στους στρατιώτες, σύμφωνα με ένα βίντεο που επαληθεύτηκε από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera.

Στα πλάνα που ανάρτησε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού στο Χ, ακούγονται σειρήνες στην περιοχή της ισραηλινής βάσης καθώς οι στρατιώτες τρέχουν πανικόβλητοι προσπαθώντας να καλυφθούν.

Ένας από τους στρατιώτες ακούγεται να λέει έντρομος: «(σ.σ. το drone) θα πέσει εδώ, ναι θα πέσει εδώ». Ένας άλλος στρατιώτης ακούγεται να φωνάζει, «υπάρχει κι άλλο εδώ», πριν η κάμερα καταγράψει τη στιγμή που ένα drone αναχαιτίζεται ακριβώς πάνω από τη βάση και ο στρατιώτης που βιντεοσκοπούσε τρέχει μέσα για να καλυφθεί.

16:20 Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου, το οποίο υπέστη ζημιά από επίθεση με drone ανοιχτά της Υεμένης, το εγκατέλειψαν

Ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου που έπλεε 96 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Νισχτούν της Υεμένης υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν καθώς το πλοίο άρχισε να πλημμυρίζει.

Το πλήρωμα παραλήφθηκε από άλλο σκάφος, ενώ το εγκαταλειφθέν πλοίο πλέει ακυβέρνητο, όπως διευκρινίζεται.

Νωρίτερα, ο UKMTO ανακοίνωσε ότι είχε δεχτεί σήμα κινδύνου από το εμπορικό πλοίο και ότι ερευνούσε το περιστατικό.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Υεμενίτες αντάρτες Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με πυραύλους σε εκείνη τη θαλάσσια περιοχή από τον Νοέμβριο λέγοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

16:10 Διαμελισμένοι άνθρωποι μετά την επίθεση στα κεντρικά της UNRWA

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες για την επίθεση στα κεντρικά της UNRWA που μεταδίδει το Wafa, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν την ανατολική πύλη του κτιρίου, που βρίσκεται στη συνοικία Ταλ αλ-Χάουα.

Πέντε άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ ορισμένα άτομα διαμελίστηκαν, αναφέρει το Wafa. Επτά άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί εσπευσμένα στο αραβικό νοσοκομείο Αλ Αχλί για περίθαλψη, πρόσθεσε.

15:57 IDF: Τραυματίστηκε στρατιώτης από επίθεση της Χεζμπολάχ

Οι IDF ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσε νωρίτερα την Κυριακή η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα (βλέπε ανάρτηση 14:22) είχαμε αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι «χτύπησε απευθείας» Ισραηλινούς στρατιώτες σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο της 91ης Μεραρχίας στο Ayelet HaShahar του βόρειου Ισραήλ.

Η λιβανέζικη ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα «νεκρούς και τραυματίες».

15:47 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν σε χωριό κοντά στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό Qusra της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, νότια της πόλης Ναμπλούς, όπως δείχνουν πλάνα στο διαδίκτυο.

Τα πλάνα, που επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad, δείχνουν οχήματα του ισραηλινού στρατού και δυνάμεις πεζικού στους δρόμους.

15:35 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια και κεντρική Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 15 ανθρώπους σήμερα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα στο σπίτι της στον καταυλισμό Μπουρέιτζ.
  • Οι κάτοικοι του Μαουάσι λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις, που εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς, έχουν φτάσει στην άκρη ενός καταυλισμού εκτοπισμένων της κατά τα άλλα «ανθρωπιστικής ζώνης».
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, στις τελευταίες επιδρομές τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ένας 14χρονος ξυλοκοπήθηκε σοβαρά κατά τη σύλληψή του, σύμφωνα με το Wafa.
  • Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε απευθείας ένα αρχηγείο στρατιωτικής μεραρχίας στο βόρειο Ισραήλ, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας στρατιώτες.
  • Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει αναφέρει θύματα από το χτύπημα που ισχυρίζεται η Χεζμπολάχ, αλλά λέει ότι τα βλήματα που πέφτουν από το Λίβανο έχουν προκαλέσει αρκετές πυρκαγιές στο βορρά.
  • Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, χαιρετίζοντας τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ ως «πιο σημαντική από ποτέ», ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών.

15:20 Ερυθρά Ημισέληνος: Η πείνα στραγγαλίζει τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) προχώρησε σε δηλώσεις για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας:

  • Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των ιατρικών ομάδων.
  • Η απειλή της πείνας ελλοχεύει στη βόρεια Γάζα, εάν δεν παρασχεθεί βοήθεια ανακούφισης.
  • Το φάντασμα της πείνας πλανάται και πάλι πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
  • Γίνονται εντατικές προσπάθειες για να αναγκαστεί το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα ή να βρει άλλον ανθρωπιστικό διάδρομο.

15:07 Πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ λόγω πτώσης βλημάτων, λέει ο στρατός

Η ισραηλινή αεράμυνα εντόπισε μια σειρά από εναέριες απειλές από τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατέρριψε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η πτώση συντριμμιών από τα βλήματα προκάλεσε την εκδήλωση πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ισραήλ, για την κατάσβεση των οποίων εργάζονται πυροσβέστες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Kann δήλωσε ότι οι φλόγες βρίσκονταν στην πλευρά ενός βουνού κοντά στο χωριό Ντισόν, στο δάσος Μισγκάβ και στο Αγιελέτ ΧαΣαχάρ, όπου η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε μια στρατιωτική τοποθεσία.

14:55 UKMTO: Σκάφος εκπέμπει σήμα κινδύνου κοντά στο Nishtun της Υεμένης

Ο Οργανισμός Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) αναφέρει ότι έλαβε αναφορά για κλήση κινδύνου από σκάφος 96 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Nishtun της Υεμένης.

Νωρίτερα σήμερα, εξέδωσε συναγερμό για ένα περιστατικό 65 ναυτικά μίλια από την Hodeidah της Υεμένης, λέγοντας ότι ένα εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από ένα «μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS)». Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο πλοίο, αλλά όλα τα μέλη του πληρώματος αναφέρθηκαν ως ασφαλή, ενώ το πλοίο συνέχισε για τον επόμενο λιμένα προσέγγισής του, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ένοπλη ομάδα Χούθι της Υεμένης εξαπολύει επιθέσεις σε ναυτιλιακές γραμμές στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους και να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κορυφαίες ομάδες της ναυτιλιακής βιομηχανίας ζήτησαν να αναληφθεί δράση για να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον «αθώων ναυτικών» μετά τη βύθιση ενός δεύτερου πλοίου.

14:43 Γυναίκα σκοτώθηκε σε σπίτι στο κέντρο της Γάζας

Μια ισραηλινή επίθεση με στόχο ένα σπίτι στον καταυλισμό Bureij της κεντρικής Γάζας σκότωσε μια Παλαιστίνια και τραυμάτισε άλλους, αναφέρει το AJ.

14:32 Γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια στοιβάζεται έξω από τη Γάζα

Ο Mohenad Ghassan Itayim, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης έκτακτης ανάγκης στη Γάζα της αμερικανικής οργάνωσης Near East Refugee Aid (Anera), περιέγραψε τις περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις προκλήσεις ασφαλείας που εμποδίζουν τη ροή βοήθειας στη Γάζα.

Πριν επιτραπεί η παροχή βοήθειας στον θύλακα, οι οργανισμοί πρέπει να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια που προηγούνται της έγκρισης, δήλωσε στο Al Jazeera, μεταξύ άλλων:

Έγκριση από τον Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) του Ισραήλ για τη βοήθεια που προορίζεται να εισέλθει στη Γάζα.

Έγκριση από τη Διοίκηση Συντονισμού και Σύνδεσης (CLA) του Ισραήλ για τη Γάζα σχετικά με τις προγραμματισμένες κινήσεις της αυτοκινητοπομπής βοήθειας εντός του θύλακα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ημέρες, με τις εγκρίσεις να ακυρώνονται μερικές φορές την τελευταία στιγμή, είπε. Ως αποτέλεσμα, η βοήθεια συσσωρεύεται έξω από τα λίγα περάσματα στη Γάζα που λειτουργούν μερικώς.

Όταν η βοήθεια φτάσει, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να παραδοθεί στις περιοχές-στόχους λόγω της έλλειψης ασφάλειας, με τα φορτηγά συχνά να λεηλατούνται πριν φτάσουν στον προορισμό τους, είπε.

14:22 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι σκότωσε Ισραηλινούς στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι «χτύπησε απευθείας» Ισραηλινούς στρατιώτες σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αρχηγείο της 91ης Μεραρχίας στο Ayelet HaShahar του βόρειου Ισραήλ.

Η λιβανέζικη ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα «νεκρούς και τραυματίες».

Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram, η ομάδα ανέφερε ότι η επίθεση ήρθε ως απάντηση «στη δολοφονία που πραγματοποίησε ο ισραηλινός εχθρός στην πόλη Al-Khayara» στην περιοχή Bekaa του ανατολικού Λιβάνου μια μέρα νωρίτερα.

Αναφέραμε χθες για την ισραηλινή επιδρομή σε αυτοκίνητο που σκότωσε έναν Λιβανέζο στη δυτική περιοχή Bekaa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν αργότερα ότι σκότωσαν τον Ayman Ghatmeh, ο οποίος ήταν «υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων στη Χαμάς και την Ισλαμική Ομάδα [al-Jamaa al-Islamiya] στο Λίβανο» με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

14:13 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 37.598 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 37.598 Παλαιστίνιους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Έως και 86.032 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε περισσότερους από οκτώ μήνες καταστροφικής στρατιωτικής επίθεσης, πρόσθεσε το υπουργείο.

14:04 Τέσσερις νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στην έδρα της UNRWA

Όπως αναφέραμε νωρίτερα ισραηλινό πλήγμα έπληξε την περιοχή της έδρας της UNRWA στην πόλη της Γάζας.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Η τελευταία επίθεση έρχεται μετά από μια σειρά χτυπημάτων σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών Shati και Tufah, που σκότωσαν δεκάδες χθες.

13:53 Ισραηλινά τανκς έφτασαν στην είσοδο της «ανθρωπιστικής ζώνης» Μαουάσι

Ισραηλινά άρματα μάχης προχώρησαν την Κυριακή στην άκρη του καταυλισμού εκτοπισμένων στο Μαουάσι στα βορειοδυτικά της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα, μετά από σφοδρές μάχες με μαχητές της Χαμάς

Εικόνες δύο ισραηλινών αρμάτων μάχης που σταθμεύουν στην κορυφή ενός λόφου με θέα την παράκτια περιοχή έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά το Reuters δεν μπόρεσε να τις επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Το Μαουάσι έχει κηρυχθεί επανειλημμένως από τον ισραηλινό στρατό ως «ασφαλής περιοχή» και οι IDF έχουν δώσει πολλές φορές εντολή σε Παλαιστίνιους να μετακινηθούν σε αυτή τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή.

Χθες το Ισραήλ βομβάρδισε το Μαουάσι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 20 Παλαιστίνιοι.

«Οι μάχες με την αντίσταση ήταν έντονες. Οι κατοχικές δυνάμεις επιβλέπουν τώρα την περιοχή Μαουάσι, γεγονός που ανάγκασε τις οικογένειες εκεί να κατευθυνθούν προς τη Χαν Γιούνις», δήλωσε ένας κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σε μια εφαρμογή συνομιλίας.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι τα ισραηλινά τανκς είχαν εισχωρήσει βαθύτερα στη δυτική και βόρεια Ράφα τις τελευταίες ημέρες, ανατινάζοντας δεκάδες σπίτια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συνέχιζε «στοχευμένες επιχειρήσεις βάσει πληροφοριών» στην περιοχή της Ράφα και ότι είχε εντοπίσει αποθήκες όπλων και φρεάτια τούνελ και είχε σκοτώσει Παλαιστίνιους ενόπλους.

13:43 Απόκοσμες εικόνες από τη βόρεια Γάζα

Μαζικές καταστροφές στην περιοχή Al-Sena’a στην πόλη της Γάζας μετά από μια σειρά θανατηφόρων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί.

13:30 Το Ισραήλ κατεδαφίζει τρία σπίτια κοντά στην Ιεριχώ

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν τρία παλαιστινιακά σπίτια στο χωριό Ein ad-Duyuk at-Tahta, νοτιοδυτικά της Ιεριχούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πλάνα που αναρτήθηκαν σε παλαιστινιακά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επαληθεύτηκαν από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera, δείχνουν αρκετές ισραηλινές μπουλντόζες να κατεδαφίζουν τα σπίτια, υπό το βλέμμα των ισραηλινών στρατευμάτων.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επίσης εκδώσει ειδοποιήσεις σχετικά με την επικείμενη κατεδάφιση δύο επιπλέον σπιτιών στην περιοχή της Ιεριχούς, σύμφωνα με το Wafa.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν 565 παλαιστινιακής ιδιοκτησίας κτίσματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 10ης Ιουνίου, εκτοπίζοντας 1.034 άτομα.

13:17 Η Ιορδανία στέλνει 70 φορτηγά με βοήθεια στη βόρεια Γάζα

Μια ιορδανική αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούμενη από 70 φορτηγά εισήλθε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη διαδικτυακή εφημερίδα Roya News της Ιορδανίας.

Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε δέματα με βασικά τρόφιμα, αναλώσιμα, ιατρικές προμήθειες και φάρμακα, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι στάλθηκε από τον ιορδανικό στρατό και τον Ιορδανικό Χασεμιτικό Φιλανθρωπικό Οργανισμό (JHCO) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Το δημοσίευμα ανέφερε τον επικεφαλής της JHCO, Hussein Al-Shibli, ο οποίος δήλωσε ότι «όλες οι αναφορές δείχνουν ότι [η Γάζα] πλησιάζει στο σημείο λιμού».

Είπε ότι η Ιορδανία έχει στείλει συνολικά 2.110 φορτηγά με βοήθεια και 53 αεροπλάνα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα «σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει και να σταματήσει αυτή την τραγική κατάσταση».

13:04 Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 9.345 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις επικεντρώθηκαν στην επαρχία της Χεβρώνας, ενώ άλλες έγιναν στις επαρχίες της Ραμάλα, της Καλκίλια, της Ιεριχώ και της Τούμπας, ανέφερε η ομάδα.

Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στους κρατούμενους, απείλησαν τους συγγενείς τους και προκάλεσαν ζημιές στα σπίτια τους, πρόσθεσε.

Οι τελευταίες συλλήψεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου σε 9.345.

12:50 Βομβαρδισμοί δίπλα στα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην πόλη της Γάζας

«Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα σημείο πολύ κοντά στις πύλες της κεντρικής έδρας της UNRWA στην πόλη της Γάζας», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazzeera και προσθέτει:

«Στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε αυτά τα κεντρικά γραφεία, βάζοντας μάλιστα φωτιά στο κτίριο.

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, το κτίριο μετατράπηκε σε αποθήκη βοήθειας, όπου οικογένειες συνήθιζαν να περιμένουν για πολλές ώρες προκειμένου να λάβουν δέματα με τρόφιμα.

Σήμερα έχει στοχοποιηθεί και πάλι.

Σε άλλα μέρη της επικράτειας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερες επιθέσεις. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας μετά την πλήρη καταστροφή ενός κτιρίου κατοικιών».

12:36 Τροφική δηλητηρίαση σε καταυλισμό στη Γάζα

Κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης αναφέρθηκαν σε σχολείο για εκτοπισμένους στην Beit Lahia, στη βόρεια Γάζα, μετά από κατανάλωση ληγμένων τροφίμων.

Το περιστατικό αναδεικνύει τη σοβαρή πείνα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω του ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού.

12:23 Νέο διοικητή όρισε ο Νετανιάχου για την ασφάλεια στον Βορρά

Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι αποφάσισε να διορίσει τον πρώην διοικητή του ισραηλινού ναυτικού, υποναύαρχο ε.α. Ελιέζερ Μαρόμ, στο ρόλο του γενικού διευθυντή για τις προσπάθειες του κράτους να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ.

12:14 Επιμένει ο Νετανιάχου στις κατηγορίες του για τον Μπάιντεν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι εκτιμά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά έκανε λόγο για «δραματική μείωση» των όπλων από την Αμερική. Μιλώντας στην εβδομαδιαία κυβερνητική συνεδρίαση στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε ότι «ορισμένα είδη έφτασαν με το σταγονόμετρο, αλλά η κύρια μάζα των εξοπλισμών έμεινε πίσω».

«Μετά από μήνες χωρίς πρόοδο στο θέμα», ο Νετανιάχου δήλωσε ότι αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει. «Το έκανα με βάση την πολυετή εμπειρία μου και περίμενα ότι θα συνοδευόταν από προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου εντός και εκτός του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τη δήλωσή του από την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι είναι πρόθυμος να δεχθεί προσωπικές επιθέσεις για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ.

Την Κυριακή το πρωί, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πέταξε για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και αξιωματούχοι του Κογκρέσου.

11:57 UNRWA: Το 69% των σχολείων – καταφυγίων στη Γάζα έχει δεχτεί αιματηρά χτυπήματα

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), επικαλούμενη το Global Education Cluster, αναφέρει ότι το 69% όλων των σχολείων που φιλοξενούν εκτοπισμένες οικογένειες στη Γάζα είτε έχουν «χτυπηθεί άμεσα είτε έχουν υποστεί ζημιές» κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τα καταφύγια που διαχειρίζεται η ίδια η UNRWA, η οποία είναι η κύρια ομάδα που παρέχει βοήθεια στους εκτοπισμένους στη Γάζα, έχουν επίσης χτυπηθεί επανειλημμένα, σύμφωνα με την υπηρεσία, σκοτώνοντας περισσότερους από 500 ανθρώπους που είχαν προσφύγει εκεί για ασφάλεια.

«Αυτή η κατάφωρη περιφρόνηση του ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», ανέφερε η UNRWA σε ανάρτησή της στο Χ.

11:42 Τουλάχιστον 56 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα

Από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Σάμπρα της Πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μια ξεχωριστή επίθεση κοντά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Wafa.

Οι τελευταίες επιθέσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες σε 56 άτομα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic

11:31 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι συνεργάστηκαν με ιρακινή ομάδα για να στοχεύσουν πλοία στη Χάιφα

Οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίζονται ότι πραγματοποίησαν κοινή επιχείρηση με την «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ εναντίον τεσσάρων πλοίων που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Χούθι ανέφεραν ότι εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο πλοίων που μετέφεραν τσιμέντο και δύο φορτηγών πλοίων στο λιμάνι χθες, κατηγορώντας τα ότι παραβίασαν την απαγόρευση εισόδου σε «λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως «επιτυχημένη», λέγοντας ότι πέτυχαν άμεσα χτυπήματα, αλλά δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Ο στρατός του Ισραήλ δεν απάντησε στον ισχυρισμό, αλλά ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα ανατολικά.

Χθες, οι Χούθι δήλωσαν επίσης ότι επιτέθηκαν με επιτυχία στο αμερικανικό Αϊζενχάουερ στην Ερυθρά Θάλασσα, ισχυρισμός που η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε «κατηγορηματικά ψευδή».

Οι Χούθι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν κοινές επιθέσεις με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ «σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη».

11:22 Οκτώ νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

Ιατρικές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής σε ισραηλινό χτύπημα στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των κατοίκων της Γάζας που σκοτώθηκαν την τελευταία ημέρα είναι 56.

11:14 Οι ισραηλινές επιθέσεις σε κηρυγμένες ασφαλείς περιοχές προστίθενται στον «μακρύ κατάλογο» εγκλημάτων

Ο Sultan Barakat, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Hamad Bin Khalifa του Κατάρ, λέει ότι τα τελευταία θανατηφόρα χτυπήματα του Ισραήλ προστίθενται σε έναν «μακρύ κατάλογο εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα».

Η «τραγωδία» των επιθέσεων, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στους καταυλισμούς Shati και al-Mawasi, είναι ότι συνέβησαν σε περιοχές που το ίδιο το Ισραήλ είχε κηρύξει ασφαλείς και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε αυτές, δήλωσε ο Barakat στο Al Jazeera.

«Τώρα δηλώνουν ότι θα στοχεύσουν τις βάσεις της Χαμάς εκεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο», είπε.

«Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ακόμα και όταν το Ισραήλ λέει ότι στόχευσε άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς, ο τρόπος με τον οποίο τους στοχεύει – με το μέγεθος των βομβών – σημαίνει ότι γνωρίζουν 100% ότι είναι αναπόφευκτο, δεδομένης της πυκνότητας των καταυλισμών, να σκοτωθούν πολλοί, πολλοί άμαχοι».

11:00 Κυβερνητικές αρχές στη Γάζα: Στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει κάθε μέσο ζωής στη Λωρίδα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα ανέφερε τα παρακάτω σε ενημέρωση για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα:

  • Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τραγική κατάσταση στη Γάζα, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί χωρίς να αναλαμβάνει καμία δράση.
  • Η βόρεια Γάζα βιώνει μια πραγματική καταστροφή λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου γενοκτονίας.
  • Προσπαθούμε να επαναλειτουργήσουμε τα κατεστραμμένα πηγάδια για να αποκτήσουμε πόσιμο νερό.
  • Η ισραηλινή κατοχή έχει ένα στόχο, που είναι να εξαλείψει κάθε μέσο ζωής στη Λωρίδα.
  • Η κατοχή διεξάγει έναν πόλεμο πείνας και εξόντωσης των κατοίκων της βόρειας Λωρίδας της Γάζας.
  • Η κατοχή καθορίζει την ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη νότια Γάζα.

10:46 Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για δολοφονίες και κακοποιήσεις

Ο Antony Loewenstein, συγγραφέας του βιβλίου «The Palestine Laboratory» (Το εργαστήριο της Παλαιστίνης) – ένα βιβλίο για την ισραηλινή βιομηχανία όπλων και επιτήρησης – λέει ότι οι ισραηλινές αρχές πρέπει να τιμωρούνται και να λογοδοτούν για τις παράνομες δολοφονίες και την κακοποίηση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το σχόλιο έρχεται μετά τις εικόνες που δείχνουν έναν Παλαιστίνιο δεμένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως ανθρώπινη ασπίδα από Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό που έχει προκαλέσει οργή.

«Υπάρχει μια μακρά ιστορία των ισραηλινών στρατευμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, και μάλιστα στο ίδιο το Ισραήλ, που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε ο Loewenstein στο Al Jazeera.

«Και νομίζω ότι φτάνει στην καρδιά του τι κάνει η κατοχή σε έναν πληθυσμό, τον απανθρωποποιεί», είπε.

Στην απάντηση του ισραηλινού στρατού ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν «παραβίαση των αξιών του», ο Loewenstein είπε ότι «δεν υπάρχουν εξ ορισμού αξίες σε δυνάμεις κατοχής. Το Ισραήλ κατέχει την Παλαιστίνη για πάνω από μισό αιώνα».

«Υπήρξε λιγότερη προσοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου και την αύξηση των δολοφονιών από εποίκους και στρατιώτες. Είναι τόσο εκτός ελέγχου που κάθε Παλαιστίνιος, συμπεριλαμβανομένων των φίλων μου με τους οποίους μιλάω, λένε ότι δεν υπάρχει καμία προστασία γι’ αυτούς.

«Φοβούνται, δικαίως, τους στρατιώτες και τους εποίκους».

10:33 Κακοποίηση ανηλίκου στη Χεβρώνα κατά τη σύλληψή του από Ισραηλινούς

Ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποίησε τον γνωστό γύρο επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εισβάλλοντας σε σπίτια και προβαίνοντας σε συλλήψεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν:

Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, από την επαρχία της Χεβρώνας

Έναν άνδρα από την πόλη Qalqilya

Έναν άνδρα από την πόλη Ναμπλούς

Ένα από τα παιδιά που συνελήφθησαν, ο 14χρονος Uday Raed Awad, υπέστη «κακοποίηση και σοβαρό ξυλοδαρμό από τους στρατιώτες», σύμφωνα με το Wafa.

10:18 Η αμερικανική προβλήτα στη Γάζα έχει αποτύχει

Η πολυδιαφημιζόμενη πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για τις θαλάσσιες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αποδείχθηκε εύθραυστη και το μέλλον ολόκληρου του έργου αξίας 230 εκατ. δολαρίων τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Η προβλήτα έχει χρησιμοποιηθεί για μόλις 12 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της στις 17 Μαΐου. Τις περισσότερες από αυτές τις ημέρες η βοήθεια που έφτανε μέσω θαλάσσης  έμεινε στην παραλία, καθώς δεν υπήρχαν φορτηγά για να τη διανείμουν στις αποθήκες στη Γάζα, λόγω έλλειψης ασφάλειας.

Πηγή: Reuters

Το πρόγραμμα έχει μείνει πολύ πίσω από τις αρχικές προσδοκίες. Όταν το ανακοίνωσε στην ομιλία του στις 7 Μαρτίου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η προσωρινή προβλήτα «θα επιτρέψει μια τεράστια αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα κάθε μέρα».

Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της προβλήτας μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 250 φορτηγά με τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια (4.100 τόνοι) έχουν φθάσει μέσω του σχεδιαζόμενου θαλάσσιου διαδρόμου, λιγότερο από το μισό από ό,τι θα περνούσε στη Γάζα σε μία μόνο ημέρα πριν από τον πόλεμο. Μεγάλο μέρος της βοήθειας που έχει φθάσει μέχρι στιγμής έχει κολλήσει σε μια μάντρα που έχει δημιουργηθεί στην παραλία.

Από τότε που 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σκοτώθηκαν από τον στρατό στη Νουσεϊράτ κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης ομήρων στις 8 Ιουνίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP)  ανέστειλε τις αυτοκινητοπομπές που θα μετέφεραν παλέτες με βοηθήματα. Το WFP λέει ότι ο έλεγχος της ασφάλειας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

10:05 Άμαχοι και παιδιά τα θύματα στην επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι

Ο καταυλισμός Σάτι έχει γίνει στόχος ευρείας επίθεσης από τις 7 Οκτωβρίου, πλήττοντας το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών του. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η χθεσινή του επίθεση είχε στόχο να εξοντώσει έναν από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Χαμάς.

Σύμφωνα με το πλήρωμα της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι, ιδίως παιδιά.

Υπάρχουν ακόμη δεκάδες Παλαιστίνιοι που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων. Ο επικεφαλής του πληρώματος της Πολιτικής Προστασίας μας είπε ότι αντιμετωπίζουν «ανυπέρβλητες προκλήσεις» για την ανάκτηση των τραυματιών.

Χωρίς να έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις πριν από την επίθεση, οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται ότι ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ασφαλής γι’ αυτούς.

09:57 «Ο στρατός δεν μπορεί να επικεντρωθεί στη Χεζμπολάχ μέχρι να τελειώσει τον πόλεμο στη Γάζα»

Ο Ze’ev Elkin, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ με το δεξιό κόμμα Νέα Ελπίδα, προειδοποίησε ότι ο παρατεταμένος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα περιορίζει τις στρατιωτικές επιλογές του στο βορρά.

«Νομίζω ότι το πρόβλημά μας στο βορρά βρίσκεται στο νότο», δήλωσε ο Elkin στο ραδιόφωνο 103FM του Ισραήλ. «Έχουμε κολλήσει στο νότο».

«Δεν μπορούμε να κινηθούμε βόρεια μέχρι να τελειώσουμε τον πόλεμο στο νότο και ο βορράς πληρώνει το τίμημα για μια τέτοια διαχείριση», δήλωσε ο Elkin.

09:49 «Δεν μπορώ να ξεπεράσω τον ήχο των παιδιών κάτω από τα χαλάσματα»

Ο δημοσιογράφος Ismail al-Ghoul, με έδρα τη βόρεια Γάζα, μοιράστηκε τα ακόλουθα στον λογαριασμό του στο X:

«Άσε με να σου πω, φίλε μου, ότι δεν γνωρίζω πλέον τη γεύση του ύπνου. Τα πτώματα των παιδιών, τα απομεινάρια από τα σώματα και οι εικόνες αίματος δεν φεύγουν σχεδόν ποτέ από τα μάτια μου. Οι κραυγές των μητέρων, τα κλάματα και η αγωνία των ανδρών δεν φεύγουν από τα αυτιά μου.

Δεν μπορώ να ξεπεράσω τον ήχο των παιδιών κάτω από τα χαλάσματα, δεν μπορώ να ξεχάσω τη φωνή του μικρού κοριτσιού που αντηχεί κάθε στιγμή και έχει γίνει σαν εφιάλτης.

Έχει γίνει τρομακτικό να στέκεσαι μπροστά στα σκορπισμένα, κολλημένα, και στοιβαγμένα σώματα και ακόμα πιο τρομακτικό όταν περνάς δίπλα από εκείνους που παλεύουν με τον θάνατο κάτω από τα σπίτια τους, μη βρίσκοντας τρόπο να ξεφύγουν και να επιβιώσουν.

Είμαι εξαντλημένος, φίλε μου».

09:37  IDF: Καταστρέψαμε δεκάδες τούνελ στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η 162η μεραρχία συνεχίζει να επιχειρεί στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας. Τα στρατεύματα της μεραρχίας έχουν καταστρέψει τούνελ της Χαμάς, αναφέρει ο στρατός.

Δυνάμεις της 99ης μεραρχίας του στρατού συνεχίζουν να επιχειρούν στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας κατέστρεψαν δεκάδες στόχους της Χαμάς στην περιοχή.

09:28 «Βράζουν» οι πολίτες με τον Νετανιάχου – Νέα μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση

Ισραηλινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περίπου 150.000 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, ενώ δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα και σε άλλες πόλεις.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

09:17 AP: Την ετοιμότητά τους να πολεμήσουν στο πλευρό της Χεζμπολάχ, δηλώνουν μαχητές υποστηριζόμενοι από το Ιράν

Χιλιάδες μαχητές από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμοι να έρθουν στο Λίβανο για να ενωθούν με τη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ στη μάχη της με το Ισραήλ, εάν η υποβόσκουσα σύγκρουση κλιμακωθεί σε έναν κανονικό πόλεμο, λένε αξιωματούχοι των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων και αναλυτές στο AP.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε σε ομιλία του την Τετάρτη ότι οι ηγέτες των μαχητών από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες έχουν προσφερθεί στο παρελθόν να στείλουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές για να βοηθήσουν τη Χεζμπολάχ, αλλά είπε ότι η ομάδα διαθέτει ήδη περισσότερους από 100.000 μαχητές.

«Τους είπαμε, σας ευχαριστούμε, αλλά είμαστε πάνω από ικανοποιημένοι από τους αριθμούς που έχουμε», είπε ο Νασράλα. Πρόσθεσε ότι η μάχη στην παρούσα μορφή της χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της Χεζμπολάχ, μια προφανής αναφορά στους μαχητές που εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Δίπλα δίπλα με τη Χεζμπολάχ»

Αξιωματούχοι λιβανέζικων και ιρακινών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν λένε ότι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν από όλη την περιοχή θα συμμετάσχουν αν ξεσπάσει πόλεμος στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Χιλιάδες τέτοιοι μαχητές έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Συρία και θα μπορούσαν εύκολα να περάσουν από τα πορώδη και μη σημαδεμένα σύνορα.

«Θα [πολεμήσουμε] δίπλα δίπλα με τη Χεζμπολάχ» εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος,  δήλωσε στο Associated Press στη Βαγδάτη ένας αξιωματούχος μιας ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ, επιμένοντας να μιλήσει ανώνυμα για να συζητήσει στρατιωτικά θέματα. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας αξιωματούχος μιας λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, επιμένοντας επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι μαχητές από τις Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης του Ιράκ, την Fatimiyoun του Αφγανιστάν, την Zeinabiyoun του Πακιστάν και την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών στην Υεμένη, γνωστή ως Χούθι, θα μπορούσαν να έρθουν στον Λίβανο για να λάβουν μέρος σε έναν πόλεμο.

09:10 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι στόχευσε μαχητές και κτίρια της Χεζμπολάχ το βράδυ του Σαββάτου.

Είπε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ στην περιοχή Kfar Kila του νότιου Λιβάνου. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης σε μαχητές της Χεζμπολάχ στην περιοχή Taiba.

Οι τελευταίες επιθέσεις έρχονται την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει στον Λίβανο να γίνει μια άλλη Γάζα».

09:02 Αναχώρησε για τις ΗΠΑ ο Γκάλαντ – Τα θέματα που θα συζητηθούν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και αξιωματούχοι του Κογκρέσου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γκάλαντ θα συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο νότιο και βόρειο Ισραήλ, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τη διατήρηση του στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», δήλωσε ο Γκάλαντ πριν από την αναχώρησή του. «Η μετάβαση στην τρίτη φάση του πολέμου στη Γάζα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Θα συζητήσω αυτά τα ζητήματα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι συναντήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πολέμου».

08:53 Βίντεο της Χεζμπολάχ δείχνει στρατηγικές ισραηλινές εγκαταστάσεις

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο πριν από λίγες ώρες, ισχυριζόμενη ότι κατέγραψε δορυφορικά πλάνα από ισραηλινές στρατιωτικές και στρατηγικές εγκαταστάσεις, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου της Χάιφα, το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, το λιμάνι Άσντοντ και άλλα.

08:43 Ζημιές σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά μετά από επίθεση με drones

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές σε εμπορικό πλοίο 65 ναυτικά μίλια (120 χιλιόμετρα) δυτικά της Αλ Χουντάιντα, στην Υεμένη, ανέφερε το βρετανικό ναυτιλιακό γραφείο (UK MTO).

Το πλοίο κατευθύνεται προς το επόμενο λιμάνι προσέγγισής του και «όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή», πρόσθεσε.

Η τελευταία επίθεση έρχεται μετά τον ισχυρισμό των Χούθι ότι έπληξαν απευθείας με βαλλιστικό πύραυλο ένα εμπορικό πλοίο, αφού αυτό χρησιμοποίησε ένα ισραηλινό λιμάνι.

08:32 Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα έχουν προηγηθεί διαβάστε εδώ

Sports in

«Δεν ενεργοποιούν την οψιόν του Φουρνιέ οι Πίστονς – Εξετάζει προτάσεις από την Ευρώπη» (pic)

Όπως αναφέρουν από τις ΗΠΑ, οι Ντιτρόιτ Πίστονς δεν σκέφτονται να ενεργοποιήσουν την οψιόν για τον Εβάν Φουρνιέ, την ώρα που ο Γάλλος εξετάζει τις επιλογές του από την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024